7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Kajmak tradycyjny- Komentarze do przepisu -
podam wam super przepis na torcik kajmakowy-specjalność jednej z restauracji.
ciasto: -mąka pszenna (3 i 3/4 szk) -śmietana(1 i 1/4 szk) -1 jajo -1 proszek do pieczenia -margaryna(1 i 1/4 kostki) masa: -dżem -2 kostki masła -mleko skondensowane słodzone-2 puszki na górę placka -morela suszkona-5 dkg -orzechy włoskie-5 dkg -śliwki kalifornijskie-5dkg -płatki migdałowe-5dkg Zagniść ciasto ze składników i schłodzić. Mleko skondensowane gotować 3 godz na wolnym ogniu. Mleko wystudzić i ucierać z masłem. Ciasto wałkować na cienkie placki(ok. 8-10 szt). Piec pojedynczo -8 minut. Przekładać placki masą kajmakową, każdą warstwę. Pierwszy placek przełożyć dżemem. Przełożony placek przycisnąć czymś cięzkim na noc. Na drugi dzień zalewamy placek resztą masy kajmakowej i posypujemy posiekanymi bakaliami. Wbrem pozorom placek nie jest pracochłonny jeśli mamy ugotowane puszki z mlekiem. aha, ja robię masę z jednej puszki i jednej kostki margaryny. Naprawdę pyszny torcik. polecam ~czarna_1981 2006-12-12 00:00:00.0
Ale przecież puszkowe jest super gęste! Chyba, że wzięłaś niesłodzone?
~monika 2006-04-12 00:00:00.0
Gotowałam 2 i pół godz i wcale nie zgęstniało, Zbrązowiało tylko. No bo co ma się niby z tą wodą stać skoro puszka zamknięta?
~jk 2006-04-07 00:00:00.0
Zawsze udany kajmak:zagęszczone, słodzone mleko w puszce gotujemy 2-3 godziny i do przestudzonego dodajemy pół kostki masła. Świetna masa do przekładania placków kruchego ciasta. Placki muszą być cieniutkie, wychodzi nam taki tort kajmakowy. Przepis od mojego szefa kuchni, rewelacja.
~Dunia 2005-12-18 00:00:00.0
mie nie chce zgęstnieć gdzie tkwi przyczyna
autor anonimowy 2004-11-23 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~xyz 2008-09-30 14:19:09.773