7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Papryka konserwowa (na zimę)- Komentarze do przepisu -
Nom, dla mnie to też wątpliwe, dlatego zawsze dodatkowo 5-10 minut pasteryzuję :)
anatemka 2012-09-21 19:16:27.369
Zagotowanie papryki z zalewą pełni również tą rolę, że ją zmiękcza i później łatwiej można układać ją w słoikach. Pierwszy raz w tym roku marynowałam paprykę i miałam podobny problem co Marta :) Ponieważ jednak miałam szerokie słoiki, układałam w nich surową paprykę (bez obgotowywania), zalałam gorącą zalewą (ale ocet dodałam do niej w ostatniej chwili, żeby mniej śmierdziało) i pasteryzowałam ok. 10-15 min. od momentu zagotowania. Nie wiem czy nie za długo, ale słoiki były spore (0,6 l) i chciałam mieć pewność, że się zassą.
Sposób z przepisu jest dla mnie o tyle wątpliwy, że zanim skończę układać paprykę w słoikach, zwł. jeśli by to miały być dżemówki, to końcowe słoiki mogą być już zbyt przestudzone, żeby się zassać. Z drugiej strony po komentarzach widać, że przynajmniej niektórym osobom się udaje :) patrycccja 2012-09-21 10:32:07.953
tak, podgotować. Też tak robie, chociaz przepis na zalewe mam nieco inny.
anatemka 2012-09-20 13:56:06.187
Czy dobrze rozumiem, że tę paprykę należy pogotować chwilkę z zalewą? Nie można surowej włożyć do słoików i zalać zalewą?
Szukam przepisu na paprykę do słoików na zimę i nie mogę się zdecydować. Trochę się boję, że bez pasteryzowania się nie przechowa, a z drugiej strony z pasteryzowaniem nie za bardzo mam doświadczenie. Grrrrrrr. ~Marta 2012-09-20 11:50:37.93
Już chyba 7 rok ją robię i zbieram medale za nią u znajomych i rodziny. Bomba, bomba, bomba!
~przetwornica 2011-09-02 01:35:47.016
też robiłem w zeszłym roku i bomba.
do kilku słoiczków warto dodać papryczkę chili to tak na "męskie imprezy" pzdr Jacek autor anonimowy 2007-09-15 00:00:00.0
Papryczka chrupiąca i apetyczna, ale (proszę się nie obrazić) najlepsza wtedy gdy cukru jest 1/3 szklanki. Oczywiście to kwestia smaku - ja wolę mniej słodkie. Ale poza tym - bomba!
~mikoleska 2007-08-25 00:00:00.0
Robiłem w 2004. Nie pasteryzowałem, tylko blanszowałem ok. 1 min. Po odcedzeniu układałem w słoikach i zalewałem gorącą zalewą. Przechowuje się dobrze i jest jędrna.
autor anonimowy 2006-09-16 00:00:00.0
A ja dopiero mam zamiar skorzystac z tego przepisu, ale przeraża mnie ta 1 szklanka cukru na 1 litr wody ( zalewy) czy to kompot? ( pardon za uszczypliwosc, to chyba bład. Pozdrawiam
~JUREK 2005-09-30 00:00:00.0
papryka jest super
autor anonimowy 2005-09-25 00:00:00.0
Doskonały przepis - robimy go juz trzeci raz z rzędu. Ja tylko ukiładam ściśle paprykę w słoikach a później zalewam wrzącą zalewą i krótko pasteryzuję. Generalnie przepis na 6!!!
~Iro 2005-09-08 00:00:00.0
Ten olej to pokutuje w przepisach od czasów zamykania soików celofanem (kto z młodych wie co to jest) miał niedopuscić tlenu do przetworów, przy twistach to jest bez sensu. Bez pasteryzacji owoce są za twarde.
~zen 2005-08-19 00:00:00.0
rewelacja! robilam w zeszlym roku! smaczna papryka, szybki przepis;) Uwaga na duze słoiki ( >1,5l) - po otworzeniu trzymajcie je w lodowce!
~aggaz 2005-08-19 00:00:00.0
Luuuudzie! zaufajcie tak jak i ja zaufałem temu przepisowi. Papryczka palce lizać, ja tylko krótko pasteryzuję max 5 min.
~irek 2003-08-27 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Następnym razem pokroiłabym paprykę w paski a nie ćwiartki - będzie łatwiej układać, a później i tak ją kroję do sałatek, wiec na jedno wychodzi :)
patrycccja 2013-09-27 13:29:26.057