7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Z borówek czerwonych dżemik z gruszkami- Komentarze do przepisu -
Wyszło pycha! Marzę o naleśnikach z takim dżemikiem. Jeden słoiczek zostawiłam i ciągle go dziś podjadam :) Wyszedł pyszny i bardzo aromatyczny.
Brakowało mi precyzji przepisu, ale jakoś poszło. Zrobiłam z 1/2 kg borówek i ponad 1/2 kg gruszek (objętościowo gruszek i tak było mniej). Dusiłam/odparowywałam całość blisko godzinę, bo borówki zawierają dużo wody. Później potraktowałam blenderem, dorzuciłam resztę gruszek i dodałam 6 łyżek cukru (moje gruszki niestety były mało słodkie :/ a borówki dość cierpkie), dusiłam jeszcze z 15 min. do uzyskania odpowiedniej gęstości. Wyszło 6 słoiczków po 200 ml. Muszę jeszcze dorobić, koniecznie :) patrycccja 2010-10-24 22:26:42.433
krótko i na temat - po żołniersku ;-)
zasmakowaliśmy w borówkach u państwa gzy (zainteresowani wiedzą) były słodkie. czy mogą być kwaśne? wojmat 2001-09-20 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Nie wiem, może to dziwny pomysł, ale wydaje mi się, że słodko-wytrawny smak tego dżemu doskonale pasowałby np. do smażonego tofu. W sumie analogicznie jak sos z żurawin.
patrycccja 2010-11-07 13:56:49.163