7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Ciasto cynamonowe z jabłkami

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   


Czytajcie komentarze, ale nie zagalopujcie się jak ja. ;) "Na wszelki wypadek" dodałam 1/4 szkl. płynu (mleko ryżowe), no i pożeramy od wczoraj niezłą mamałygę. Na szczęście mamałyga jest również przepyszna. Z pewnością powtórzę ten wyczyn, ale już zgodnie z przepisem. :)
Może znaczenie ma "mokrość" jabłek?
Naprawdę bardzo smaczne, rodzynki i orzechy włoskie pasują znakomicie.
chez_paulina 2015-11-04 15:43:44.291


wyszło wyśmienite ;)
fajny przepis, który można dowolnie zmieniać, wedle upodobań :))
ellku 2013-01-31 21:19:46.692

Nie pamiętam, czym mieszałam. Mikser pewnie nie zaszkodzi :) Tak czy siak ciasto nie powinno być kruszonką! Powinno być gęste, ale zwięzłe. Problem polega chyba na tym, że w przepisie jedynym płynem jest olej. Zero wody. Jak poczytasz komentarze, to zobaczysz, że ludzie zazwyczaj jednak dodają wody. Ja też mocno zmieniłam proporcje (zob.komentarz z 2009-09-21): tylko 1/2 szkl. cukru i 1/4 szkl. oleju + 1/2 szkl. wody. Jeśli jabłka nie są soczyste, to przyda się więcej wody. Powodzenia :)
patrycccja 2012-01-29 15:29:39.105

Czy składki mam tylko wymieszać łyżką czy zmiksować mikserem? I czy dodać więcej oleju niż podane w przepisie albo dodać wody aby ciasto miało płynną konsystencję? bo jak włożyłam kruszonkę tak wyjęłam kruszonkę :((
~asia 2012-01-28 10:56:36.67

Przepyszne, troszkę zmieniłam przepis, idąc za poniższymi radami, a na początku za duże kawałki jabłek miałam i jak je wrzuciłam do ciasta, wyglądało raczej jak jabłka z odrobiną ciasta, więc je posiekałam łyżką (na kawałki gdzieś kostki do gry) w misce i wtedy chyba sok wypuściły i jakoś to już miało ręce i nogi. Wszystkim smakowało - a to chyba najważniejsze. Musiałam w Wigilię robić zdjęcia, bo do rana by nie doczekało :)Aha, ja bez bakalii.
RudyRydz 2011-12-27 00:32:05.873

Jak masz wątpliwości lub pytania do przepisu, to warto w pierwszej kolejności zajrzeć do komentarzy. Niewykluczone, że odpowiedz znajdziesz natychmiast :) Jeśli chodzi o to ciasto, to kiedyś napisałam: "piekłam w 180st.C przez 45 min." - smacznego :)
patrycccja 2011-11-28 17:13:12.313

w ilu stopniach piec?
agnieszka 2011-11-27 15:55:25.092

Naprawdę świetny przepis ! ;), przeraziłam się trochę bo jeszcze przed dodaniem jabłek ciasto było bardzo gęste, ale dolałam trochę wody i wyszło niesamowicie. Jak piekłam je za drugim razem to cukier dawałam brązowy, dzięki czemu dałam go o 1/4 a wyszło tak samo słodko, za to dodałam więcej cynamonu :)
gosiak9506 2011-11-05 17:26:46.741

Ciasto smaczne, ale po zerwaniu górnej skorupy ciasta. Wygląda trochę dziwnie. W sekrecie powiem : (dodałam dwa tajne składniki)*, ale nikomu nie mówcie.
*cukier waniliowy i przyprawa do pierników
~Ciastuś 2011-05-19 22:31:33.378


Pycha! Bałam się trochę, bo już się raz przejechałam na cieście wegańskim, ale to wyszło naprawdę fajnie :) Faktycznie, mniej oleju, a zamiast tego woda (w sumie płynu nawet więcej niż w przepisie), no i mniej cukru. Piekłam z 50 minut w 180st.
kasiarka 2011-04-25 15:02:28.423

Wyszło naprawdę dobre! Następnym razem dodam może jeszcze szczyptę soli, żeby smak był pełniejszy. Przyznam też, że pierwszy raz był traumatyczny ;) Nie dość, że nie wiedziałam jak to powinno wyglądać, to jeszcze modyfikowałam proporcje (tylko 1/2 szkl. cukru i 1/4 szkl. oleju + 1/2 szkl. wody). Ciasto wyszło dość zwięzłe - nie sądziłam, że da się do niego wmieszać jeszcze jabłka i bakalie. A jednak :) Sok z jabłek jakoś pomógł i się dało :)
Wyszło na małą tortownicę, piekłam w 180st.C przez 45 min.
Majka skarżyła się, że jej ciasto się wysypało - myślę, że to przez olej. Zastąpienie części wodą lub mlekiem prawdopodobnie "naprawia" przepis.
patrycccja 2009-09-21 17:36:25.859

Pyszne i bardzo proste ciasto! Tylko mniej cukru, mniej oleju, dodać wody. Wychodzi zarówno z krupczatki, jak i zwykłej mąki. Ja dodałam suszone śliwki i duuużo rodzynek, wychodzi przepyszne.
attuna 2009-09-18 17:29:00.232

Jak dla mnie to o wiele za dużo oleju, ale w smaku pyszne :)
Bananusiek 2009-08-04 19:01:31.374

Hmm, naprawdę myślałam, że nie da się zrobić puszystego ciasta ucieranego bez piany z białek, a jednak! Suuuper;)Delikatne i wyrośnięte:D
Tylko rzeczywiście, o połowę mniej cukru, i dodałam jeszcze szklankę wody bo bez tego, to mi wyszła kruszonka! Zrobiłam ze zwykłej mąki przennej i razowej 3:1, z podwójnej ilości składników bo na dużą blachę...

Moje jest z jagodami (więc ciasto jest fioletowe;)) ale następnym razem chciałabym wypróbować maliny:))
Olga 2009-03-26 17:08:09.44

pyszne, jednak skusiłam się na kilka zmian: zdecydowanie mniej cukru; troszkę mniej oleju i polecam eksperymenty z innymi mąkami/kaszami. mój ulubiony mix to: szklanka drobnej kaszki orkiszowej, pół manny, pół mąki z pełnego przemiału, odrobina otrębów owsianych i posypka z amarantusa:))))) smakowało nawet konserwom kulinarnym - moim rodzicom;)
anga 2009-01-05 00:19:48.131

ciasto pyszne w smaku;) mniam i nie wyszedl zakalec :D dodalam zurawiny jeszcze i mleka sojowego w tym mniej oleju;)
Silverka 2008-12-14 14:33:44.758

ciasto super ale nastepnym razem zamiast sody dam troche wiecej proszku do pieczenia po prostu
~ola 2007-12-27 00:00:00.0

dobrze jest sodę rozpuścić w łyżce mleka sojowgo
autor anonimowy 2007-10-17 00:00:00.0

Ciasto wyszło pyszne, chyba nawet najlepsze jakie jadłam...tylko było z miodem (1/2 szkl.) zamiast cukru i z mąką razową pszenną (3/4 szkl.)...
~katherinka 2007-07-30 00:00:00.0

Rewelacyjne ciacho!! Aż się uszy trzesą! Raz zrobisz, a będziesz do niego wracać. A jabłkowo-cynamonowy zapach wiosny rozchodzi się po całej kuchni.
~Natasza 2007-04-07 00:00:00.0

W trakcie robienia tego ciasta bałam się, że wyjdzie zonk, a tu taka miła niespodzianka - ciacho naprawdę super i do tego jaki prosty przepis! Gorąco polecam.
~kasiulka 2007-01-16 00:00:00.0

Piekę to ciasto po raz trzeci, ja daję mąkę razową, ciasto jest pyszne, udaje się i mamy z nim dużo frajdy z sześcioletnim synem, bo pod moim okiem, może wszystko zrobic sam. Polecam to takie proste domowe ciasto i cały dom pachnie cynamonem.
~Ana 2006-12-31 00:00:00.0

ciasto pierwsza klasa!
grimunio 2006-08-31 00:00:00.0

O żesz! Najpierw je zobaczyłam i wpadłam w zachwyt: jest śliczne! Potem go spróbowałam i mało się nie popłakałam - jedno z najlepszych ciast jakie w życiu jadłam! Tylko dałam pełną szklankę oleju i jeszcze kilka łyżek wody. Piekłam przez 45 minut w 185 stopniach.
~kamma 2006-04-23 00:00:00.0

no jak ja je zrobilam moi znajomi tez sie dziwili ze jest wege nigdy nei widzialam ich bardziej zszkowanej miny gdy okazalo sie ze nie ma tam kiełabay
~ABC 2005-12-31 00:00:00.0

Ja dodałam szklankę mleka sojoweko i 3 lyżki mąki sojowej. Wyszło rewelacyjne Moi znajomi nie mogli się nadziwi że jest wege. Bardzo polecam
~vlada 2005-12-31 00:00:00.0

a gdzie jajka????????????? ciasto bez jajek??? tzn moze tak jest..ale wydawałoby się....
~Misia :) 2005-11-28 00:00:00.0

Też kiedys znalam podobny przepis, ale bez cynamonu. Zrobilam to ciasto, bo jest bardzo proste a dopiero zaczynam z mezem wspolne zycie i nawet nie mamy farmy na ciasto, zeby upiec cos bardziej skomplikowanego. Wyszlo swietnie na zwyklej blasze z piekarnika. Moj Maz zaniosl je do pracy, zaraz po slubnym urlopie i wszyscy chwalili, wyjadali okruszki :)
~aga_i_krzys 2005-05-17 00:00:00.0

W jakiej temperaturze piec to ciasto? :)
~misia 2005-02-20 00:00:00.0

Zrobiłam to ciasto już trzy razy w tym tygodniu, za każdym razem się udaje i znika błyskawicznie. Mi najbardziej smakuje, gdy zamiast cukru dać pół szklanki miodu, a mąkę dać 1 i 1/2 szklankie pszennej plus 1/2 razowej zytniej. Pycha!
~Kasiek 2004-09-01 00:00:00.0

Wlasnie wyjelam ciasto z piekarnika i stwierdzam z przykroscia, ze kompletnie nie wyszlo. Moze wina tego, ze dodalam inny olej i make, ale w innych ciastach nie bylo to problemem... A to mi sie wrecz wysypalo z formy, po 40 minutach w pierkarniku. Na szczescie mam jeszcze pól godziny na pobiegniecie do sklepu i kupienie skladników na cos innego...
~Majka 2004-06-29 00:00:00.0

jabłka można zastąpić każdymi innymi owocami, ja próbowałam już z wiśniami, śliwkami, truskawkami, porzeczkami, musem jabłkowym itd. gorąco polecam bo ciacho jest PRZEPYSZNE .)
~lenka 2004-04-10 00:00:00.0

Znam te ciasto w wersji jajecznej, a ponieważ mam uczulone dzieciątko z radością je tu zobaczyłam. Za pierwszym razem miałam trudności z dodaniem całej mąki- zrobiła się kasza, ale odrobina letniej wody nie zmieniła smaku a ciasto jeszcze zyskało na lekkości. Super, dziękuję za przypomnienie przepisu. Basza
autor anonimowy 2002-11-27 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas