7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Ryż na sypko z mikrofali

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Właśnie zrobiłam w 10 minut paprykę faszerowaną ryżem z warzywami i jestem zachwycona :D Ryż ugotowałam wg Twoich wskazówek z warzywami, a paprykę zwyczajnie położyłam na pudełeczku z ryżem i voila :D Dzięki za przepis!
~Agnieszka C. 2013-12-29 13:45:11.319

Czy mozna ugotowac kasze w mikrofalówce??
~Tomek 2012-10-01 15:49:27.951

Patrycjo, zgadzam się, ja miałam ryż mocno zabrudzony, po ugotowaniu nie był czysto biały. Moc mikrofalówki mam 850 W i gotowałam go 20 min i nadal był twardy i woda nie wyparowała.
Spróbuje kolejnym razem ze zwykłym ryżem.
Natka 2012-03-05 08:55:38.147

Nie, rodzaj ryżu nie ma znaczenia, co najwyżej stopień jego oczyszczenia. Generalnie każdy rodzaj ryżu można ugotować tą metodą - kiedyś zrobiłam tak nawet trochę ryżu do sushi ;D Kluczowe jest natomiast, by ustawić mikrofalę na właściwą moc, a także by do ilości ryżu dobrać odpowiedni czas. Inaczej niż w gotowaniu tradycyjnym podwójna ilość ryżu potrzebuje podwójnego czasu. Może to dla ciebie oczywiste a może nie - w razie czego wolę o tym wspomnieć :) Jedna zasada jest taka sama co przy gotowaniu tradycyjnym -ryż nieoczyszczony powinno się gotować dłużej niż oczyszczony. Nawet 2 razy dłużej.
patrycccja 2012-03-03 20:34:10.457

Miałam ryż długoziarnisty ze sklepu ze zdrową żywnością i niestety po 20 min w mikrofalówce nadal był twardy i woda nie wyparowała :/ Starym sposobem owinęłam michę kocem i dopiero po dłuższym czasie doszedł do siebie. Może ta metoda jest dobra na zwykły biały ryż? (taki z papierowej torebki)
Fakt..nic nie kipiało, garnek nieprzypalony :)
Natka 2012-02-21 09:55:06.097

studenci są Ci wdzięczni ! :D
~student 2010-09-25 12:52:19.021

Świetne, naprawdę.. Szczególnie jak się ma tylko jeden palnik, a robi dwie rzeczy na raz :)
~yadira 2010-04-08 13:52:10.419

Ostatnio "odkryłam" jeszcze jedną zasadniczą zaletę tej metody: genialnie sprawdza się w upalne dni :D W kilkanaście minut ugotowałam szklankę ryżu, i to bez podgrzewania atmosfery ;)
patrycccja 2009-08-03 16:45:57.958

Dzięki!! Uratowałaś życie studenciakowi w sytuacji awaryjnej!
~laserowy 2009-06-21 15:45:53.456

A ile tego ryżu trzeba wsypać ???
~jw73 2009-03-29 19:55:18.432

Świetny patent - naprawdę wyszło :) Robiłam ryż jaśminowy, który gotowałam też dzień wcześniej, ale tradycyjnie. Ten z mikrofali wyszedł nawet lepiej, bo był mniej kleisty.
patrycccja 2008-04-21 15:18:46.307

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas