7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Drożdżowe paszteciki z kiszoną kapustą i grzybami

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Cudowne,pyszne!
~atoja 2014-08-28 15:04:02.279

Martina, wszystkiego tyle samo co w przepisie :) Zawsze mnie zresztą denerwują wskazówki, że w zależności od rodzaju i wilgotności mąki trzeba dostosowywać ilość płynu... tylko skąd normalny człowiek ma wiedzieć w co celować??? Więc olewam temat ;) Na początek czasem daję najwyżej minimalnie mniej mąki, jeśli mam wątpliwości. Zawsze później można dodać więcej i bez problemu wrobić. Za to dodać wody do drożdżowego to już problem, bo robi się z ciasta obślizgła klucha ;)
patrycccja 2013-12-24 12:28:02.973

Tak o to chodziło, ale bardziej mnie kwestia płynów interesuje, czy dajesz też taka ilość jak w przepisie.
martina 2013-12-24 00:24:09.041

Nie wiem o co pytasz... Ja zawsze daję tyle mąki razowej lub mieszanej (zazw. pół na pół), ile w przepisie jest białej. O to ci chodziło? Jak nie, to musisz doprecyzować - może już za późno i do mnie nie dociera ;)
patrycccja 2013-12-24 00:01:59.528

chce je dzis zrobic, chodzilo mi o proporcje?
martina 2013-12-23 21:49:35.676

Marrina, półrazowe na pewno wyjdą. Razowe w sumie też nie wiem czemu miałyby się nie udać :)
patrycccja 2013-12-23 21:40:31.716

próbował ktoś razowe? albo półrazowe? pomocy
martina 2013-12-23 17:06:10.567

Przepis na ciasto jest świetny! Robię je po raz kolejny (z soczewicą!) - zawsze wychodzą super. :) Właśnie wyjęłam z piekarnika, przedświąteczna próba. Polecam. :)
barianna 2013-12-15 00:49:02.248

zrobiłam troche inne ciasto - zamiast bez mleka, oleju i maki kukurydzianej dalam pol kostki margaryny....moje pierwsze w zyciu paszteciki wyszly przepiekne i przesmaczne....aha robiłam tym wspomnianym sposobem- robienia nadzianego farszem "walca" i krojenie w poprzek na paszteciki - i tak, po pierwsze jak juz zwiniemy warto odczekac pare minut - ciasto wtedy lepiej sie kroi, po drugie dobrze jest farsz(kapuste) przpuscic przez maszynke, blendowac - wtedy latwiej by sie kroilo...ja tego nie zrobiłam i bylo troche trudniej
katasia 2011-12-15 19:22:19.637

Sposób gotowania kapusty zależy od tego, jaka mamy kiszoną kapustę (własnej produkcji czy ze sklepu, bardzo czy lekko kwaśną, twardą czy dość miękką). Jeśli kapusta własnej produkcji, odciskamy pyszny sok, a resztę gotujemy i ... w zależności od smaku, czasem trzeba ją odlać i dolać gotowanej z czajnika(jeśli zbyt kwaśna, to nawet kilka razy), nieraz wystarczy gotować w małej ilości wody pilnując, aby się nie przypaliła.Jedyna rada: próbować... dopóki uzyskamy pożądany przez nas smak. A odciśnięty wcześniej sok możemy dolać do farszu, jeśli sama kapusta okaże się zbyt mało kwaśna. Ponadto możemy go wykorzystać do przygotowania pysznego napoju z dodatkiem zieleniny, kiełków itp, do ugotowania kapuśniaku (podlaskiej zarzucajki itp).
Dana 2011-12-13 13:33:16.078


Ironko, zawsze robiłam tak, jak zaproponowałaś (były znakomite i mniej pracy). Ponadto przed pieczeniem smarowałam po wierzchu odrobiną wody lub jajkiem (ładniejszy wygląd).
Dana 2011-12-13 13:24:01.711

dobrym pomysłem jest nadzianie farszem takiego długiego prostokąta przez całą szerokość stolnicy, potem wystarczy tylko pokroić na odpowiednie kawałki - dużo szybciej niż zawijanie każdego z osobna.
poza tym to jest dokładnie to czego szukałam, przepis na wegańskie ciasto do 'pasztecików' - dzięki, na pewno wypróbuję:)
ironka 2011-10-07 05:37:08.788

zrobiłam je dzis i wyszły pyszneee :D dzięki za przepis :)
ja dałam pieczarek, i robiłam dość małe (wyszło ponad 100).
~Smile 2011-08-19 19:33:29.347

Mniam mniam :D Palce lizać!
~pasztecikożerca :) 2011-02-24 11:25:24.094

dokładnie takie od lat robi się w moim domu na Wigilię:) tylko nie z grzybami jako takimi bo nie lubię, a z pieczarkami;)
pychaaa;) w tym roku także obowiązkowo będą:)
Magda-Andrzej 2009-12-19 12:50:30.92

ale mi klina zadales :)
ale prosze, oto wyjasnienie: kapuste gotuje sie tak jak na bigos - odciska i gotuje z niewielka iloscia wody. chyba ze to taka ledwo co ukiszona, jaka sie kupuje na poczatku sezonu - wtedy nie odciskac bo wogole nie bedzie kwasku.
patrycccja 2001-10-12 00:00:00.0

jak gotujesz (mamo patrycji:-) kapustę? w małej ilości wody czy odlewasz po gotowaniu? odciskasz przed gotowaniem?
brzmi smakowicie. jak bedę miał czas to zrobimy.
wojmat 2001-10-12 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas