7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Smalec wegetariański- Komentarze do przepisu -To jest jedna z tych potraw/dodatków,którą możesz podać mięsożercy i nie dość że się nie zorientuję to powie nawet że lepsze od tego sklepowego i każdego innego. Properek 2017-07-12 18:38:46.066
Zupełnie nie rozumiem jak mogłam nie dodać jeszcze komentarza w sprawie smalcu wege. Robię go od 8 lat!!! Tylko w zimie i tylko na sylwestra. Przygotowuję kilka porcji na raz, pakuję do słoików i tradycyjnie idzie z nami na imprezę. Mam kolegę z czasów studiów, z którym na codzień nie utrzymuję kontaktu ale w okolicach świąt zawsze dzwoni, składa życzenia i przypomina mi o zrobieniu smalczyku. A potem wpada po swój przydział.
W przepisie własciwie nic nie zmieniam, robię na plancie (wiem, że niezdrowe nieetyczne unilever itd. ale to tylko raz w roku i zawsze lepsze niż smalec ze zwierzęcego tłuszczu). Dodaję jabłko, granulat moczę wcześniej w bulionie warzywnym, doprawiam dużą ilością pieprzu kolorowego śwwieżo zmielonego. A potem w słoiki i rozdaję znajomym zwłaszcza tym mięsożernym. Co roku od kogoś słyszę, że to na pewno prawdziwy smalec "taki jak babcia wytapiała" - brrrrrr. A niech jedzą, może zrozumieją wreszcie, że nie trzeba zabijać świniaka żeby dobrze zjeść. ~Marta 2014-12-30 23:37:27.313
a ja kilka razy robiłam ze zwykłą margaryną i o dziwo wyszedł całkiem smaczny
~atoja 2014-10-07 18:23:18.943
W wersji nieweganskiej mozna uzyc masla klarowanego
~ksz 2014-07-05 14:49:50.39
@gatek, z normalnej margaryny raczej nie wyjdzie, jest ona jednak czymś zupełnie innym, niż smalec roślinny. Taka ilość margaryny mogłaby zemdlić.
@Roman, ja nie moczę, tylko chwilę gotuję z bulionem. Suchy nie miałby skąd "zaczerpnąć" wody i wyszłyby same skwarki. ryfka 2014-07-04 21:10:14.456
czy granulat ma byc wczesniej namoczony jak w przepisie czy też dodaje sie go na sucho
~Roman 2014-07-04 16:57:38.31
Smalczyc zrobiłam dzisiaj i jest poprostu pycha :D:D:D
~kiciamicia3 2014-06-24 11:53:31.783
Hej!
Czy ten smalec wyjdzie z takiej normalnej margaryny do pieczenia? nie mam zielonego pojęcia gdzie można dostać Plantę albo tłuszcz kokosowy. Nie zależy mi aż tak bardzo żeby był to w 100% wegański smalec gatek 2014-06-02 22:07:26.519 Rewelacyjny! Mąż wziął do pracy i poczęstował kolegów - zagorzałych miesozercow. Nie mogli uwierzyć, że to nie jest mięsny smalec. Kociabanda 2014-01-05 20:48:14.451
Ja dodawałem kiedyś (dawno nie robiłem) rozdrobnione ziarno sezamu, w smaku "smalec" był rewelacyjny.
~Yaca_50 2013-11-29 15:01:25.815
Można zamiast Planty dodać jakąś inną margarynę/masło? Zaznaczam, że jestem wegetarianką nie weganką, słyszałam o tłuszczu kokosowym, ale nie przepadam.
~Natasza 2013-10-01 15:06:30.751 Zrobiłam wczoraj smalec z tego przepisu i jestem w szoku!! Tzn ja osobiście strasznie nie lubię smalcu, ale za moją mamą strasznie ostatnio chodził smalec. Oczywiście na początku nie chciała uwierzyć, że da się taki zrobić w wersji wege. Ale jak go spróbowała - jej mina bezcenna :) naprawdę bardzo smaczny i "pachnie" i smakuje jak prawdziwy. ryzio 2013-08-28 18:41:05.972
Smalec w lodówce wytrzymuje około miesiąca, ale zawsze możesz zapasteryzować.
ryfka 2013-06-09 09:49:42.919
czy ktoś wie może ile czasu może stać taki smalec jak po zrobieniu wleje do słoika? Chciałabym zrobić większą ilość od razu, ale zastanawiam się czy nie zepsuje się zbyt szybko.
Gabryella 2013-06-08 16:11:17.923
Nie, podobno jeszcze tłuszcz kokosowy się sprawdza. Też jest biały, twardy i właściwie bez smaku. Ale margaryna faktycznie jest zupełnie inna i się nie nadaje.
patrycccja 2012-05-31 10:45:56.907
Obawiam się, że to musi być smalec roslinny, na margarynie nie wyjdzie zbyt smaczne..
ryfka 2012-05-31 09:54:28.375
Zrobiłam kolejny raz i wyszedł boski!!!Pierwszym razem po prostu dałam inną margarynę i nie namoczyłam wcześniej granulatu.Teraz jest pyszny!!!:)
mermezd 2012-05-07 20:48:36.046 Wiazalam z nim wielkie nadzieje... niestety mi wyszedl mdlacy i nie zgestnial za bardzo:( nie wiem co zrobilam zle;( mermezd 2012-04-28 21:28:05.988
nigdy nie jadłam prawdziwego smalcu, więc nie mam porównania, ale ten jest całkiem niezły.
majczi 2012-02-25 19:27:25.888
Niebywałe! Smalec jest niesamowity! Zrobiłam go sugerując się opiniami ale
przyznam szczerze nie wierzyłam że wyjdzie coś choć podobnego do smalcu. Nie zawiodłam się! Jest zaje.... Fajny! Polecam bardzo. Izabel 2011-11-16 18:06:13.017
ja zrobilam na masle klarowanym (mozna teraz je kupic w wiaderkach, w wiekszych sklepach np. z mlekowity) i jest swietny.
efedrina 2011-11-07 20:44:13.962 Cudo!!! Pyszny i po prostu nie do odróżnienia od zwykłego smalcu pełnego produktów odzwierzęcych. Jestem pod ogromnym wrażeniem :) LalaAla 2011-11-06 11:07:42.686
Tłuszcze i produkty pochodzenia roślinnego nie zawierają cholesterolu ponieważ jest on związkiem występującym tylko w komórkach zwierzęcych :)
Pozdrawiam ~lexie 2011-10-28 14:00:40.267
Właśnie zrobiłam na bazie bio oleju kokosowego i wyszedł mniam :)bez boczniaków i pieczarek za to z jabłkiem. Co tam cholesterol, raz na rok dla smaku, przed zimą...
~Marta 2011-10-25 21:17:22.283
Oley kokosowy ma cholesterol i jest definitywnie niezdrowy. To samo z margaryna.
~Anna 2011-10-25 16:36:23.503
Ciekawy przepis, efekt na pewno smaczny. Czy aby zdrowy? Planta to utwardzony tłuszcz roślinny (trans).
Pod podanym niżej adresem, wyczytałem kilka słów na jego temat: aktywniepozdrowie.pl/index.php?go=piramida&art_id=203 ~Maciekowski 2011-10-06 19:25:07.111
dziś na dniu wege skosztowałam wege smalec w king crossie w poznaniu, bardzo dobry, ale nie chce mi sie robic wiec pewnie kupie w sklepie ekologicznym na Zeylanda w Poznaniu:) mniaaam! ten zwykly smalec choc smaczny to nie jadlam go z 5 lat odkad wiem z czego jest...
~Magda 2011-10-01 15:27:26.753
A jak dlugo mozna trzymac taki smalec (zakrecony, w lodowce) w sloiku?
Tomasz79 2011-08-18 11:08:42.258 OOOMMMMH! :] miałam za duże kawałki granulatu, miałam za mało tłuszczy,nie miałam grzybków, ale wyszło pyyysznieeeee! mega! dawałam znajomym, jak gdyby nigdy nic i nikt się nie połapał, że tłuszczu ze zwierzaka w buzi nie mają:P dodałam chilli i pieprz zielony świeżo moździerzowy. te skwarki są takie kurdę nie do odróżnienia, pysznie chrupią (trzeba odpowiednio długo smażyć je, by w środku twarde za bardzo nie były). super super, trzeba robić więcej !!! polecam mmmmmm :) MEDeah 2011-06-13 13:55:09.07
Zamiast Planty polecam użyć olej kokosowy, który jest zdrowy i dobrze zastyga poniżej 24 stopni C.
~Planeta Zdrowie 2011-03-30 01:15:31.775
mam pytanie: ile smalcu wychodzi z tego przepisu? :)
~yogi 2011-03-15 19:40:27.289
Nie. Sama jej nie używam, ale ze względu na pojawiające się tu różne wątpliwości sprawdziłam skład - jest ok. Choć oczywiście utwardzane tłuszcze szczytem zdrowia nie są... ale skład jest wegański.
patrycccja 2011-01-18 21:54:57.476
Czy ta margaryna nie zawiera przypadkiem jakichś elementów mlecznych (np. serwatki)?
Cottie 2011-01-18 15:15:54.67
mniam mniam gdyby to było zdrowsze to bym sie nim opychała codziennie :P PYCHA!
wisniowa 2011-01-16 11:54:21.303
Genialny w swej prostocie:) Często robię na różnego rodzaju imprezy i znika w sekundzie. Na ostatniego sylwestra też zrobiłam i nikt nie chciał wierzyć, że to smalec wegetariański;)
serencza 2011-01-08 18:07:18.313
Właśnie czekam, aż ostygnie. Przygotowałam go po raz pierwszy specjalnie na imprezę sylwestrową. Jestem bardzo ciekawa, czy znajomi zorientują się, że nie jest ze zwierzątek...
ewa0212 2010-12-30 14:29:03.627
zamiast planty mozna użyć wege-margaryny ^_^
~Mia 2010-12-06 19:21:18.407
Jest to ciekawostka kulinarna, którą zajadają się moi znajomi i rodzina (oczywiście wszyscy mięsożerni). Najpierw przed spróbowaniem kiwali głowami z ironicznym uśmiechem, po spróbowaniu oczy im się powiększały ze zdziwienia, potem smalec znikał w zastraszającym tempie z komentarzem -No popatrz kto by pomyślał.... :-)))
kamysz12 2010-10-31 05:46:05.438
nie chce nic mówić, ale powietrze na śląsku gdzie mieszkam jest niezdrowe...
~yhyhyy 2010-09-08 20:37:19.364
nie chcę nic mówić ale planta jest niezdrowa...
~ekhm 2010-09-08 18:53:44.831
Nie jestem zwolennikiem tzw. protez potraw mięsnych ale wniosek jest jeden - to nie słonina nadaje smak w smalcu. ;) Pyszne.
Paczki soi mają różny rozmiar. Ja wsypałem niecałą szklankę. Wyszło ok. fyfyg 2010-08-20 21:13:48.157
Planta to właściwie nie jest margaryna. Zamiennie proponowałabym użyć rafinowanego (!) tłuszczu kokosowego lub ew. palmowego.
~x 2010-08-16 12:00:39.939
Narobiłaś mi smaka na smaleć ale czy mogę użyć innej margaryny niż planta bo akurat będę miała problemy z jej kupnem
ankaewa 2010-08-15 22:51:05.494
Smalec faktycznie pycha!! Polecam : )
~aska 2010-08-11 10:37:01.933
już nie mogę się doczekac kiedy nabiorę moją rodzinę hahahaha! Muszę zrobić zdjęcia ich min jak się dowiedzą, że jest wege! :)
alicjusz 2010-07-24 22:50:57.913
osobiście nie przepadam za smalcem, dawniej takiego mięsnego też nie lubiłam, bo to dla mnie za tłuste, ale zrobiłam specjalnie dla męża i nachwalić się nie umie :)
Naprawdę ciężki do odróżnienia od smalcu niewege... ryfka 2009-10-15 14:26:47.249
wow - wypróbowałem przepis i jestem zachwycony - paru znajomym wegetarianom również bardzo przypadł też do gustu ten wyrób. Użyłem zamiast pieczarek masy pieczarkowej z puszki, trochę zwiększyłem ilość czosnku, obowiązkowo dodałem jabłka i jeszcze trochę zielonej cebulki - po wczorajszej imprezie mam zamówienia na kilkanaście słoiczków. I to się tak szybko robi.
PS. Ale niezdrowe i kaloryczne też to jest:))) zabrzanin 2009-03-22 19:27:07.664
Vanityy, proszę, kontroluj się. Nie każdy wegus wyznaje dokładnie te same poglądy co ty. W szczególności są też tacy, którzy po prostu nie lubią mięsa i wyłącznie z tego powodu są wege. Oni też maja prawo korzystać z Puszki. A Planta, jeśli chcesz wiedzieć, jest nie do zaakceptowania z innego powodu: zawiera mono- i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych (polecam www.food-info.net/pl/e/e471.htm). Ja takich wynalazków jednak nie używam i o jej składzie dowiedziałam się dopiero niedawno. Dlatego jeszcze jakiś czas będzie to w Puszce pokutować.
A na koniec jeszcze raz proszę o utrzymanie dobrej atmosfery i tolerancję dla innych :) admin 2009-03-16 18:40:52.454
to skandal zeby na puszce w przepisie była planta która jest unilevera;/ wiwisekcje macie gdzies ?
vanityy 2009-03-15 17:11:01.71
Gratulacje autorowi (autorce?) przepisu..
Niesamowicie podobne.. ~xyz 2009-03-04 18:52:58.638
BOOOOZZEEE!!! Kto tam wrzucil tego swinia?? IDENTYCZNY jak smalec po skwarkach ze swiezo ubitego prosiaka i KAZDY sie da nabrac, nawet miesozerca. Mamooo, boje sie tych pieczarek..
~xyz 2009-03-04 18:50:56.623
ochydztwo. :-(
jest tak naturalnie świński, ze nie tylko nie do zjedzenia, ale i do wąchania sie nie nadaje. Jedyne do czego sie nadaje, to 'nabieranie' zwłokożernej rodziny i znajomych. Z moich jesczze nikt nie odróżnił. Kwiryniusz 2008-10-10 17:24:58.419
A co mozna dac zamiast Planty lub tluszczu kokosowego? Jestem poza Polska i nigdzie nie moge tego znalezc:/
lolituma 2008-09-19 16:48:46.786
przepyszny! ;)
nie sądziłam, że wyjdzie taki dobry i praktycznie nie do odróżnienia do zwykłego ;) ahhh i te skwarki :D Magda-Andrzej 2008-08-21 13:20:59.177
Mniam i mlask:)Najkrótsze i najbardziej trafne określenie.Robię go od zeszłego roku i polecam wszystkim, którzy znają smak smalcu i za nim tęsknią.A do tego świeżutki chlebek i ogórek, najlepiej małosolny.A i jeszcze jedno - w/g mnie bije na głowę smalec sojowy, który można kupić.
~baszurka 2008-02-20 00:00:00.0
rewelacja,nie wiem jak smakuje pierwowzór,ale ten jest przepyszny
~palula1 2007-07-19 00:00:00.0
Smalczyk faktycznie nie do odróżnienia...
Tak dalece, że po chwili zachwytu moja rodzina nie chce juz go jeść bo zbyt autentyczny. Ale jeśli komuś to nie przeszkadza to szczerze polecam ;)) ~Lenka 2006-10-16 00:00:00.0
A ja moczę granulat i daje taki miękki. Też jest super! Poza tym czasem sypne trochę zmielonego słonecznika albo dyni. Jeszcze poza tym dodaje zielonego pieprzu zmielonego w ręcznym młynki. Pycha.
~Izka 2005-08-19 00:00:00.0
wczoraj zrobiłam - jest pyszny! Nie miałam grzybów i dałam margarynę Florę nisko tłuszczową, więc konsystencja trochę lużna, ale jest pycha! Dzieki za przepis
autor anonimowy 2005-08-18 00:00:00.0
rzeczywiscie smalec jest pyszny, dziekuje za ten przepis i pozdrawiam ;-)
~nico 2005-04-25 00:00:00.0
Smalczyk jest rzeczywiście fenomenalny!!! Ja go jedynie nieco bardziej wysmażam, by "skwareczki" były bardziej chrupiące; ale rozdałam ten przepis już tylu "nie-wege", że trudno zliczyć - 90% nie wierzyło przy pierwszym spotkaniu ze smalczykiem, że tenże smalczyk w życiu z żadnym mięsem się nie widział!
~Grażka 2004-12-10 00:00:00.0
PYCHA!!!!!!!!!!
~yetta 2004-07-14 00:00:00.0
Bardzo smaczny. Mozna dodać np. do młodych ziemniaczków z wody. Niebo w gębie.
~Magnolia 2003-07-21 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Nievege 2019-10-22 13:32:22.439