7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej- Komentarze do przepisu -
tym razem zrobiłam z mąką kokosową, migdałami, kakao i kostkami gorzkiej czekolady. No pycha!
mimikra87 2015-08-27 12:40:16.773
Wyszlo przepyszne, dodalam troszke miodu i rodzynki, a do tego lyzke kakao naturalnego i orzechy laskowe.
Niestety z uwagi na to, ze sie spieszylam, nie dojrzalam, ze komentarze mozna rozwinac, myslalam, ze jest ich tak malo i tak wyszlo, ze ich nie prxeczytalam. ~karolina 2014-11-03 19:56:57.672
Karolina, warto czytać wcześniejsze komentarze, zanim umieścimy pytanie:"Mąka żytnia nie zastąpi pszennej! Nie wiem czemu tyle osób skacze na głęboką wodę zamiast najpierw chociaż trochę poszukać na ten temat w necie... Z mąki żytniej, poza wypiekami na zakwasie, wychodzą gnioty. Żytnia nie zawiera odpowiedniej ilości glutenu, w dodatku "W mące żytniej są obecne substancje hamujące pęcznienie i wiązanie się glutenu. Substancjami tymi są śluzy i gumy". A dlaczego na zakwasie wychodzi? Otóż "spulchnianie ciasta żytniego odbywa się przez fermentację mlekową gdzie powstający kwas mlekowy stwarza lepsze warunki pęcznienia białka glutenowego". Więc jeszcze raz: Z MĄKI ŻYTNIEJ ROBIMY TYLKO I WYŁĄCZNIE WYPIEKI NA ZAKWASIE! :)
patrycccja 2012-04-24 " Dana 2014-11-03 17:42:25.142
Karolina, możesz ryzykować, ale... warto kupić taką mąkę, jaka podana jest w przepisie. Jeśli jednak zaryzykujesz, daj znać, jak się udały wypieki:)
Dana 2014-11-03 17:36:35.023
Moze uda mi sie uzyskac szybka odpowiedz, zawsze warto sprobowac :) mam w domu tylko make zytnia typ 750 i czy moge jej uzyc? Badz co badz zaraz i tao jej uzyjebo mam niesamowita ochote, ale mam nadzieje, ze dostane ostrzezenie , jesli jednak nic moze mi nie wyjsc ;)
~Karolina 2014-11-03 16:39:17.553 Pyycha i jakie proste :) Dodałam trochę rodzynek i suszonych śliwek, a syrop z agawy (4 czubate łyżki). dorotaaka 2014-10-26 12:40:10.153 Wyszło,udało się, choć już powoli pogodziłam się z faktem, ze mi zakalec wychodzi nawet w tiramisu ;)! moskalek 2014-07-21 20:24:31.804
A maka pelnoziarnista to nie razowa wlasnie? Zreszta, alergia jest na pszenice bez znaczenia jak mielona czy odsiewana, tak czy nie?
efedrina 2014-06-11 19:15:01.732
Ja dodałam mąki pełnoziarnistej pszennej, mam w domu alergiczkę na produkty razowe, ciasto pięknie wyrosło, dodatkowo dałam 2 banany więcej. Palce lizać!!!
~katka 2014-06-11 13:59:13.496 Pyszne, mokre i zdrowe! A zamiast słodu czy rodzynek dodałam namoczone przez noc daktyle, dzięki temu ciasto jest bardzo słodkie, bez sztucznych dodatków (wówczas trzeba dać więcej mąki). ;) Wiem, że w przepisie aromat waniliowy jest opcjonalny, ale uważam go wręcz za zbędnego, bo ciasto niesamowicie pachnie samo w sobie. :) martusiak 2014-04-19 19:28:57.652
Olalalala, zobacz ile osób oceniło ten przepis - czy myślisz, że razowiec zdobyłby właściwie komplet gwiazdek, gdyby z mąką razową nie wychodziło? ;D Niemniej coś musiało być za 1szym razem nie tak - tyle że nie mam pomysłu co... bakalie na pewno nie zawiniły. Dziwi mnie, że z drobno mieloną orkiszową (taką czeską pewnie?) wyszło ci lepiej niż z prawdziwą razową. Ja miałam odwrotnie - z drobnomieloną, pełnoziarnistą, orkiszową mąką wyszła mi nieco gorsza konsystencja. Nie wiem jak to określić, ale taka bardziej nijaka, miałka. Z grubiej mieloną mąką (razową = raz mieloną) jest zdecydowanie fajniejsza.
No i bądź teraz mądry o co z tymi mąkami chodzi ;D patrycccja 2014-04-19 17:13:16.262
Hmm, robiłam 2 razy. Za pierwszym razem trzymałam się przepisu i wyszedł totalny zakalec. Jedyne co zmieniłam, to zamiast 1 szklanki orzechów włoskich dałam 1/2 szklanki pekanów, bo to miałam i garść rodzynek. Gniot jakich mało, można było z niego lepić ciężkie lepkie kulki. Poszło do kosza i było mi bardzo żal zmarnowanych składników.
Za drugim razem, dałam mąkę orkiszową drobnozmieloną zamiast razowej T2000, mleko migdałowe zamiast wody, 4 łyżki syropu daktylowego, szklankę orzechów włoskich i szklankę żurawiny. Z wierzchu posypałam płatkami migdałowymi. Ciasto wyrosło genialnie, było wilgotne i bardzo miękkie, o delikatnej konsystencji muffinów. Kompletnie nic nie rozumiem. Może ta mąka razowa to jednak nie jest dobry pomysł? ~Olalalala 2014-03-19 00:10:02.732
Moje ulubione przez lata ciasto "poszło w odstawkę" z powodu nietolerancji glutenu. Zrobiłam wczoraj ciasto wg propozycji sowy90 - z mąki bg i z dodatkiem cynamonu, gałki muszkatołowej oraz przyprawy do pierników. Trochę inne w smaku i wyglądzie ciasto niż z mąki razowej pszennej - rzecz to normalna, ale całkiem niezłe. Wydaje mi się, że dodatek gałki i cynamonu oraz przyprawy do pierników był zbędny. A może za dużo mi się sypnęło? No cóż, przekonałam się, że umiar jest najlepszą przyprawą.
Dana 2014-01-18 18:02:47.12
Przepis świetny, szybki, smaczny i zdrowy, dziś urozmaiciłam gruszkami - pycha!
~Asiura 2013-10-11 14:09:13.359 Dla bezglutenowców - wyszło świetne ze szklanki mąki gryczanej, 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej, 1/3 szkl. mąki kukurydzianej i 1/3 szkl. mąki ryżowej. Poza tym posłodziłam rodzynkami i syropem z agawy, dosypałam cynamonu, gałki muszkatołowej i przyprawy do piernika. Jest super. Sowa90 2013-10-06 14:31:42.087
Zrobiłam ,rewelacja. Mąkę dałam własnej" produkcji"tj. ze zmiksowanej: pszenicy ,kokosa-pozostałości z mleka kokosowego- , płatków owsianych.Słodzikiem były suszone daktyle i morele.Sypnęłam też trochę cynamonu, soli dałam szczyptę a sody 1 łyżeczkę, do zgniecionych tłuczkiem bananów wcisnęłam sok z cytryny .Wygląda jak keks.
~klott 2013-08-13 16:56:11.697
Drugi raz robię, drugi raz pół na pół, jedna szklanka mąki gryczanej, jedna razowej mieszanki do chleba Lubelli (razowa pszenna, żytnia i orkiszowa). Wychodzi rewelacyjnie!
~Asai 2013-05-03 16:07:23.953
O super:) dziękuje ! :) Bo jest teraz w promocji w intermarche wiec ją kupie w takim razie :) Będe eksperymentowac z mąkami bo oprocz tych ktore napisalam to mam jeszcze ryzową :P
OpenWorld 2013-03-24 16:51:50.425
Tak, typ 2000 to właśnie razowa. Na innych mąkach nigdy nie próbowałam, ale chętnie dowiem się jak wyszło, jeśli spróbujesz :) Ciacho na mące kukurydzianej i gryczanej na pewno ucieszyłoby bezglutenowców.
patrycccja 2013-03-24 16:06:24.812
A wyjdzie to ciasto na mące firmy Melvit ? mace pszennej pelnoziarnistej niby do wypieku chleba ? typ 2000 ?
A ciekawa jeste mczy wyszlo by na mace kukurydzianej i naprzykald gryczanej pol na pol :P OpenWorld 2013-03-24 15:55:00.053
Zrobiłam właśnie:)))) MNiamiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii:))))))) Niestety bez orzechów, bo karmię, a ostatnio buźkę wysypało, ale POLECAM:)))
marerka 2013-03-24 15:10:42.126
Bardzo dobre :) Wyszło za pierwszym podejściem. Nie wiem, czy tak miało być, ale po upieczeniu ciasto miało konsystencję i zwarcie przypominające piernik. Trochę mało wilgotne, ale miałam tylko trzy raczej małe banany, więc resztę dobiłam rozmoczonymi rodzynkami i wodą z tych rodzynek. Tak czy siak, pychota! Mój nie-wega mężczyzna zajadał się i wierzyć nie chciał, że tam ani jajka ani mleka ;)
mathilda 2013-03-06 15:13:07.289
Tak jak podane przy składnikach: "TORTOWNICA O ŚREDNICY 21-23 CM LUB INNA FORMA O PODOBNEJ POWIERZCHNI" :)
patrycccja 2013-02-13 17:07:11.767
A jaka powinna być wielkość formy??:)
~Waarzywko 2013-02-13 12:45:59.734 Absolutny szał. Zamiast rodzynek/słodu użyłam ok. 8 daktyli zalanych wrzątkiem (i razem z tą wodą dodałam do ciasta). Jestem właśnie na etapie zachwycania się wegańskimi wypiekami (poprzednio były muffiny), więc ten znalazł się w bardzo odpowiednim miejscu i czasie na mojej drodze do weganizmu :D hugable 2013-02-08 09:37:55.243
"robiłam ostatnio raz kolejny i z pośpiechu i nieuwagi dałam zamiast razowej mąki mąkę... z pełnego przemiału, czyli typ 2000!!
MEDeah 2011-06-16" Co prawda autorka komentarza pewnie już nie odczyta, ale chciałam wyjaśnić jedną kwestię. Może innym się przyda. Typ 2000 to właśnie mąka razowa. Mąka z pełnego przemiału to typ 3000 AleksandraK 2013-02-07 11:09:09.182
no i wyszło :) gdyby ktoś miał wątpliwości: melvit się nadaje :) ciasto oczywiście nieziemskie...
banka 2013-01-05 22:11:23.947
dobra, dzięki, zrobię rzeczywiście z połowy składników, tak będzie bezpieczniej :) dam znać czy się udało :)
banka 2012-12-16 09:19:52.318
Ja już nie pamiętam jakiej mąki kiedyś używałam, a teraz mam czeską, która nie ma podanego typu (bo te typy to Polska Norma :) ale wydaje mi się, że 2000 jest ok, bo niższy typ, 1800, to graham, której na pewno nie używałam. Jako że to ciasto robi się niesamowicie prosto i szybko, to proponuję, żebyś najpierw przygotowała porcję z połowy składników. Zobacz jaką ma konsystencję i albo dorób resztę z tą samą mąką albo kilka łyżek razowej zastąp białą - ale też nie za dużo, bo to ciasto przygotowane z oczyszczanej mąki jest jakieś takie miałkie, ma niefajną konsystencję.
patrycccja 2012-12-14 13:42:59.48
To jakiej najlepiej uzyc mąki pszennej razowej ? tzn jaki typ bo jesli 2000 to za duzo to jaki typ bedzie najlepszy ?:P
OpenWorld 2012-12-14 11:46:21.834
mam mąką pszenną razową melvit, ale typ 2000, ktoś pisał że to chyba zbyt wysoki przemiał? uda mi się z takiej mąki? chciałabym zrobić na świeta :D
banka 2012-12-14 07:18:36.98
Pszennej, zdecydowanie pszennej. Z żytnią pewnie zakalec by wyszedł...
patrycccja 2012-12-12 10:34:54.841
mnie brakuje bitej śmietany z odrobiną czekolady, najlepiej świeżo zmielonej, jest już taka oferowana przez firmę Kotanyi
Pepper nice 2012-11-13 09:49:27.476 nie dodawałam słodu ani cukru itd. zapomniałam też o soli i orzechach - więc po wyłożeniu ciasta do formy przykryłam je orzechami co było dobrym posunięciem, bo ciasto wyszło rewelacyjne. następnym razem zrobię podwójną porcję z dwoma szklankami rodzynek i mieszanką do pierników. na stałe zagości w mojej kuchni, super! dariak1987 2012-10-13 13:27:12.748
Jak dla mnie trochę za suche, więc przekroiłam w połowie i posmarowałam dżemem wiśniowym :) pyyyycha :) Robi się się ekspresowo
hanah 2012-10-07 16:04:11.559
Zrobiłam dzisiaj pierwszy raz, jeszcze bez orzechów, ale wyszło cudowne! Dałam tylko 1,5 łyżeczki cukru, zapach waniliowy i poza tym całą resztę już według przepisu i... zrobię na pewno jeszcze nieraz! Na dodatek udało się bez zakalca. :)
TNT 2012-09-18 14:36:43.316
A czy eksperymentował ktoś z dodaniem zamiast orzechów owoców suszonych? Byłoby słodsze i może nawet lepsze...No i mniej, a właściwie prawie wcale tłuszczu (czego o kaloriach nie można by było niestety i tak powiedzieć;-p)
~juke 2012-09-17 23:35:15.009
Zrobiłam!
Bez orzechów, zamiast nich sypnęłam trochę pestek słonecznika. Dałam za mało słodu, za późno doczytałam, że łyżki mają być wypukłe, a ja dałam niecałe 3 płaskie. Posypałam delikatnie cukrem pudrem. Było super, choć mało słodkie [spodziewałam się czegoś duuużo słodszego]. Córka-ostra alergiczka --> zachwycona! ~magda 2012-09-09 22:41:05.246
Troszkę za dużo sody w przepisie i wyszło średnio dobre w smaku przez to. Ale generalnie pycha!
superzebra 2012-08-11 23:12:26.39
Wyszło wspaniale!
Stary piekarnik mam więc piekło się godzinę, ale efekt wyśmienity! Lorayan 2012-07-25 12:26:02.533
Po ponad godzinie ciasto nadal jest surowe
~MJarta 2012-07-24 23:03:37.719
Witajcie:)
Niestety zakalec wyszedł. Robiłam wszystko zgodnie z przepisem (dodałam tylko łyżeczkę octu), ciasto pięknie wyrosło. Po upieczeniu na chwilę zostawiłam w piekarniku, później gdy go otworzyłam ciasto klapło:( Nie wiecie dlaczego? ~Olimpia 2012-05-21 11:06:38.189
Za pierwszym razem wyszedł zakalec, za drugim normalnie. I okazuje się, ze zakalec w przypadku tego przepisu jest o wiele smaczniejszy :)
wilk 2012-04-26 21:14:04.11
Mąka żytnia nie zastąpi pszennej! Nie wiem czemu tyle osób skacze na głęboką wodę zamiast najpierw chociaż trochę poszukać na ten temat w necie... Z mąki żytniej, poza wypiekami na zakwasie, wychodzą gnioty. Żytnia nie zawiera odpowiedniej ilości glutenu, w dodatku "W mące żytniej są obecne substancje hamujące pęcznienie i wiązanie się glutenu. Substancjami tymi są śluzy i gumy". A dlaczego na zakwasie wychodzi? Otóż "spulchnianie ciasta żytniego odbywa się przez fermentację mlekową gdzie powstający kwas mlekowy stwarza lepsze warunki pęcznienia białka glutenowego". Więc jeszcze raz: Z MĄKI ŻYTNIEJ ROBIMY TYLKO I WYŁĄCZNIE WYPIEKI NA ZAKWASIE! :)
patrycccja 2012-04-24 19:31:34.684 Robiłam z mąki żytniej i wyszło jakieś takie cięzkie i jakby surowe... Ale smaczne, a ani grama cukru nie dodałam :) zielenieję 2012-04-18 20:13:45.94 Świetna sprawa, zrobiłam kiedyś ciasto z tego przepisu, ale już za drugim razem trochę go zmodyfikowałam:) Zamiast aromatu waniliowego dałam migdałowy, zamiast orzechów włoskich płatki migdałowe i zamiast bananów bardzo dojrzałe gruszki:) hehe trochę odbiegłam od tematu zawartego w nazwie, ale wyszło również przepysznie, więc polecam też taką wersję:) pslb 2012-04-10 23:07:37.976
Mnie wczoraj wyszedł pyszny...Zakalec :) A proporcji trzymałam się jak tonący brzytwy ;) Rósł pięknie a po wyłączeniu piekarnika oklapł.
Natka 2012-03-28 08:39:14.114
Niby ułatwienie, ale mnie zaskoczyło, że wyszło dobre. Raz próbowałam z samej białej mąki i wyszła niefajna konsystencja - bez zakalca czy surowizny, ale jakieś takie jakby maziste.
patrycccja 2012-03-25 10:08:57.754
że z białej mąki to akurat ułatwienie, bo łatwiej rośnie i sie klei (gluten)
efedrina 2012-03-24 23:54:29.034
MMMmmm zrobilam z suszonych owocow, dodalam 5 bananow i olejek waniliowy a to wszystko przy uzyciu zwyklej bialej maki - poezja smaku :D
puposzyja 2012-03-22 21:27:50.404
zrobione!:) zdaje się, że przepis nie do zepsucia. nie dałam rodzynek (brakło) i orzechów (ze względu na dziecko malutkie a żarłoczne). Banany rozgniecione widelcem. Zlewki aromatu waniliowego i śmietankowego. Z braku pełnych 1,5 łyżeczki sody pół uzupełniłam proszkiem, po czym zagapiłam się i nastawiłam piekarnik na max więc piekło się może ze 20 min. I WYSZŁO!
tuh 2012-03-21 20:12:00.763
Jeszcze jedno: ciasto w rzeczy samej w smaku wydaje się czekoladowe, co jest bardzo dziwne :) Ja robię z mąki graham, bez domieszki, z aromatem rumowym (wolę od waniliowego).
Po wyjęciu lepiej zostawić do wystygnięcia, bo może się inaczej wydawać zupełnie surowe w środku, a jak chwilę "przeschnie", to wrażenie mija. moritura 2012-03-17 10:03:26.772 Pyszniutkie :) Posypałam jeszcze po wierzchu płatkami migdałowymi. Nie dosładzałam, tylko rodzynkami (niezblendowanymi). Następnym razem spróbuję z daktylami. moritura 2012-03-17 10:01:14.082
trochę rodzynek to znaczy ile?:))
~Marlena 2012-02-28 14:00:26.807
Wspaniałe ciasto! To był mój pierwszy wegański wypiek kilka miesięcy temu i od razu taki sukces. Pyszne, banalne w wykonaniu i co najważniejsze: cruelty free:) Piekłam w wielu kombinacjach, na mąkach białych i razowych, pszennych, żytnich, orkiszowych- za każdym razem wychodzi!
nika_25 2012-02-21 22:02:03.593
Pierwsza próba i ciacho niestety nie wyszło :-( Urosło bardzo ładnie, ale w środku jest prawie surowe, choć piekłam pełną godzinę. Mimo to spróbowałam i w smaku jest świetne! Zamierzam zrobić drugie podejście - tym razem dam tylko połowę mąki razowej i zmniejszę wszystkie proporcje do 3/4, bo mam wrażenie, że było trochę za wysokie na moją foremkę. Mam nadzieję, że wyjdzie, bo smakuje naprawdę obłędnie! ;-)
Willow 2012-02-08 21:16:09.524 Ciacho wyszło mega! Wszyscy szaleją na jego punkcie ;) dzięki za genialny przepis! emyly 2012-01-16 14:20:33.894 Uff.. Podjęłam drugą próbę pieczenia tego ciasta, tym razem w bardziej sprzyjających okolicznościach. Nie dawałam nawet orzechów, żeby w razie kolejnej wpadki ich nie zmarnować ;) Ale ciasto wyszło pyszne, co ciekawe koleżanka uznała je za czekoladowe i wprost nie mogła mi uwierzyć, że nie ma tam grama czekolady ani kakao! ;) W każdym razie polecam! kasiarka 2011-10-25 18:50:20.837
Zrobiłam to ciasto,wyszło bardzoo dobre:)
~ka 2011-09-14 00:15:54.706
Bardzo smaczny, co prawda nie miałam orzechów, ale dzieciakom (2 i 4 lata) bardzo smakował. Lekko opruszyłam cynamonem. Następnym razem koniecznie dodam orzechy :)
mogielnicka 2011-08-16 12:53:21.843
genialne jest!!! szybko się robi, jest przepyszne...
~pluskwa6 2011-07-27 16:34:44.442
robiłam ostatnio raz kolejny i z pośpiechu i nieuwagi dałam zamiast razowej mąki mąkę... z pełnego przemiału, czyli typ 2000!! na początku się nie zorientowałam i nie wiedziałam,czemu taka sucha zwarta masa mi wychodzi, zamiast leistej. kiedy już zorientowałam się jaką mąkę wzięłam, ratowałam dodatkowym bananem, wodą, olejem a i tak masę musiałam wkładać do formy, zamiast wlewać jak zwykle było. ciasto wyszło smaczne, owszem, ale niemal nic nie wyrosło i ciężkie było, jak porządny chleb :)
MEDeah 2011-06-16 08:59:12.76
A mnie tym razem nie udało się. "Przedobrzyłam" - zwiększyłam ilość orzechów, dodatkowo dodałam sporo ziaren słonecznika, płatki migdałów, namoczone i pokrojone morele i ...ciasto mi się rozpadało, kruszyło... Oj, trzeba trzymać się bardziej przepisu.
Dana 2011-06-15 16:52:06.101
niestety mnie ciasto nie zachwyciło... dobre na zimno... na ciepło nie dało się zjeść bo mdliło... ale na zimno w miarę było... będę musiała poeksperymentować... jak na razie na 3 gwiazdki
~gatek 2011-06-10 22:48:53.409
Smaczne! Trochę je zmodyfikowałam, dałam więcej bananów, śliwki suszone i polałam miodem po wierzchu. Do tego najlepsza jest mąka pszenna razowa. I u mnie dużo krócej się piecze. Dziś robię je po raz drugi i chce dodać trochę jabłka.
~aka 2011-06-09 10:36:15.938
Ciasto wychodzi jak zwykle.... czyli znakomite! Rozkosz dla podniebienia i zmysłu powonienia... boskie smaki i zapachy ! I najważniejsze, że nie może nie udać się!
Dana 2011-06-08 15:04:53.859
nie dodałam orzechów, ani żadnego aromatu do ciasta i wyszło pysznie! Następnym razem dodam do ciasta trochę suszonych śliwek.
Dobry przepis i proste w przygotowaniu ciasto! ~diuna 2011-04-22 10:08:53.026
Smaczne, ale ciężkie np. dla mojej Mamy ciężko strawne.
Ale Polecam w każdym razie. Jak odpuścisz orzechy będzie lżejsze,ale to już nie to samo. :) Simao 2011-04-10 13:05:10.888
Prośba o podanie kaloryczności tego ciasta :)
~Agnieszka 2011-04-10 08:46:34.236
Dziekuje za sugestie-:)bede probowala do upadlego! Dam znac kiedy wyjdzie x
~Marika 2011-04-01 21:11:24.878 Wszystkim bardzo smakowała :-) Zrobiłam z polewą czekoladową (tabliczka gorzkiej czekolady Wedla+brązowy cukier + mleko sojowe - zagotowane razem) i posypałam sezamem. Palce lizać :) matriohka 2011-03-31 16:39:44.752
Marika - ciasto jak najbardziej wychodzi w takich proporcjach. Robię je od lat.. JUż same banany zmiksowane z wodą to sporo sporo wilgoci, do tego dochodzi jeszcze olej 0 cóż to jest dla 2 szklanek wody. Najwyżej zwiększ ilość wszystkich składników o połowę, bo widocznie masz za dużą tortownicę na taką ilość.
Pozdrawiam :) ~alcia 2011-03-27 19:31:16.049
Marika, czy na pewno użyłaś mąki razowej? Jeśli tak, to nie wiem jakim cudem ciasto wyszło jasne... Poza tym wygląda na to, że kompletnie ci nie wyrosło. Następnym razem lepiej trzymaj się proporcji - zostały sprawdzone przez tyle osób, że na pewno są ok :)
patrycccja 2011-03-26 11:27:45.234
Pomysl swietny :) ale ciasto nie wyszlo :( te 2 szklanki maki wydaly sie za duzo w porownaniu z 1/4 szklanki wody - dolalam mleka ryzowego ....ale ciasto wyszlo bardzo niskie i kruche z gory i duzo duzo jasniejsze od tego na zdjeciu.Zjesc sie pewnie da . Pozdrawiam
~Marika 2011-03-25 21:49:24.81
Właśnie konsumuję pierwszy kawałek Razowca: wyszedł po prostu obłędny!!! Słód zastąpiłam miodem (3 łyżki), ciasto jest słodkie, ale nie przesłodzone. Pięknie wyrosło. Po 25 minutach zmniejszyłam temperaturę do 140 st., bo ciasto było już mocno wypieczone. Trzymałam 40 minut. Mniammmmmmm!
~Kasia 2011-03-20 13:00:29.069
Nie wiem dlaczego, ale mój razowiec ZUPEŁNIE SIĘ NIE UPIEKŁ..! Nie miałam patyczka, żeby go sprawdzić, więc trzymałam tyle, co w przepisie. Po rozkrojeniu okazało się że jest totalnie surowy :( Próbowałam później dopiekać, ale już nic z tego nie wyszło..
kasiarka 2011-03-20 10:22:28.823
Wygląda smakowicie, ile takie ciasto ma kalorii?
~Ania 2011-03-16 17:03:50.55
Co tu dużo mówić? Tu się nie mówi. Tu się piecze i je! Nie ma czasu na słowa, dopóki jest jeszcze choćby okruszek tejże delicji...
Dana 2011-03-10 19:19:54.134
Ja również zrobiłam ciasto Twojego przepisu:. Wyszło bardzo dooobre:D Wyszło mi trochę za "mokre", następnym razem mniej oleju dam;) Banany następnym razem nie zblenderuję a zgniotę widelcem, bardziej czuć owoc;) Pomimo,że bardzo lubię gorzką czekoladę to nie polecam jej do tego ciasta, psuje cały smak, no ale kwestia gustu;)
Earwen 2011-03-06 17:01:58.496
zrobiłam to ciasto dwa razy z dodatkiem mąki z amarantusa z różnymi ilosciami, ciasto nie wyrosło i było glamowate..jestem pewna ze była to wina własnie mąki amarantusowej bo wszystko inne było dokladnie wg przepisu
~gatek 2011-03-04 18:29:48.263
@x nie nie, akurat robiłem to na blasze od tortownicy o podobnych wymiarach. Dzisiaj robię ponownie i tym razem dam więcej sody i proszku do pieczenia i tyle ;)
kozik 2011-02-25 15:27:58.35
Właśnie zrobiłam:) cisato mega pyszne!!!! lepsze niz marchewkowe :) dodałam jesczcze suszonych śliwek, gorzkiej czekolady, pestek z dyni o płatków owsianych :)
po prostu palce lizać!!!! ciasto pieknie wyrosło (dodałam sode i proszek do pieczenia) ~ChinKa 2011-02-24 17:38:14.749
Kozik, ale wiesz że to proporcje na "tortownicę o średnicy 21-23 cm"? Tak się upewniam, bo jak wziąłeś za duża blachę to nic dziwnego że ci plaskacz wyszedł ;)
~x 2011-02-22 21:08:22.322
przede wszystkim ilość wszystkich składników jest mała, więc powinno się dać wszystko x2. Mi ciasto nie wyrosło, powinno się dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i więcej cukru, bo przy tych proporcjach to wyszedł mi bananowy chlebek.
kozik 2011-02-22 17:38:12.158
Nigdy nie próbowałam, ale kiedyś byłam na wykładzie o amarantusie i ktoś z SGGW opowiadał o ich eksperymentach. Podobno dodatek do 10% mąki z amarantusa działa jak naturalny ulepszacz. Jeśli będziesz próbował, koniecznie napisz jak wyszło :)
patrycccja 2011-02-20 16:57:42.131
czy można zastąpić część mąki razowej mąką amarantusową?
~gatek 2011-02-20 13:28:21.766
Już 5 razy piekłem z moją dziewczyną. Zajebiste jest to, że zawsze robimy półtora porcji z przepisu, robi sie właściwie krócej niż jest podane w przepisie, znika jeszcze szybciej :D
Wyszły 3 duże talerze. Najpierw po minucie cały jeden talerz pusty, drugi około po 3 minutach, a ostatni talerz to sobie zabraliśmy do pokoju i sami jedliśmy ;) ~Chad Pain 2011-02-11 16:03:35.881
@x piekłam to ciasto i jest przepyszne, robi się błyskawicznie i jeszcze szybciej znika z foremki :)
agahk 2011-01-30 21:12:19.249
świetne :) u mnie bardzo szybko znika z talerza, zrobiłam je właśnie pierwszy raz.
wege_aniołek 2010-12-31 19:21:34.379
Bosssski, nawet mi wyszedł....
~ruda 2010-12-26 15:21:23.328
zrobiłam po raz trzeci :) znowu się udał. mam ochotę dodać aromatu migdałowego, albo pomarańczowego...albo hehe kawałki gorzkiej czekolady do masy :]
niech żyje razowiec na bananach!:) MEDeah 2010-12-15 08:44:34.67
Genialny przepis. Zrobiłam wersję bezglutenową i zamiast mąki razowej dałam gryczaną (co skraca czas pieczenia o jakieś 10 minut), poza tym nie dodawałam żadnego słodu/słodzika/cukru/miodu etc. Ciasto wyszło po prostu boskie.
~kati 2010-12-07 12:59:59.066
Przepis jest REWELACYJNY!!! Niech żyją mało słodkie ciasta!!! :) Wychodzi zarówno z bananami, jak i z dynią zmiksowaną z rodzynkami, z dodatkiem prażonych pestek dyni i słonecznika (w sporej ilości). W piekarniku siedzi sobie aktualnie wersja z jabłuszkami zmiksowanymi blenderem z gruszkami i rodzynkami i cynamonem. Hmmm.....zobaczymy...na razie nie zapeszać proszę :) Dzięki za przepis.
~Kasiulinka 2010-11-05 20:03:40.315
Mnie także póki co to czegoś w nim brakuje - na pewno więcej słodkiego wsypię/wleję bo mało słodki wyszedł. Ale powinno być tam coś jeszcze
Vanja86 2010-11-01 13:26:56.717
ha! zrobiłam już 2 razy, będę robić kolejne! jest suuuuper takie miękko mniamowate i szybko się robi. rodzina nie mogła uwierzyć, że nie ma w nim kakaa ni cukru. uwielbiam orzechy włoskie w ciastach. aha! i dodaję więcej rodzynek:) (ps. mi tez jakoś super nie wyrasta, ale chyba nie powinno;)
muszę spróbować dać ten cynamonowy zapaszek :) mmmm MEDeah 2010-10-05 12:28:42.099
Słodkości pominęłam, ale za to zamiast orzechów dałam daktyli. Ciasto wyszło całkiem całkiem, chociaż jeszcze brakuje mu tego CZEGOŚ. Może jeszcze innych bakalii?
Aaa no i ciasto słabiutko mi wyrosło, w ogóle ta soda do mnie jakoś nie przemawia... Ktoś próbował może piec na drożdżach, a może na zakwasie (choć w sumie nie wiem w jaki sposób...)? Irokezik91 2010-10-05 11:17:44.705
wyszło rewelacyjne:-)) zamieniłam tylko zapach waniliowy na cynamon.
Monofrida 2010-09-28 09:15:31.9
Dzisiaj zrobilam ciast po raz pierwszy i wyszlo idealnie, szybkie i banalnie proste a jakie smaczne, do tego bardzo wyroslo. Rewelacja :) Zdecydowanie polecam :)
~Paula 2010-09-27 20:05:45.696
Ciasto świetne::) tylko mi nic nie urosło;(
~joolia 2010-09-18 13:47:32.267
Wychodzi bez problemu ale troszkę mdławe, pewnie to przez banany. Polecam, jest banalnie proste w wykonaniu :)
Agatok 2010-08-16 21:27:58.814
Wczoraj zrobiłam ciasto po raz pierwszy i wyszło świetne. Banany były średnio dojrzałe jednak zrezygnowałam z cukru na rzecz duużej ilości bakalii - rodzynki, daktyle, morele. Dzięki temu ciasto jest takie jak lubię - wilgotne (zgodnie z podpowiedzią dodałam więcej wody w której namaczałam bakalie :) i mało słodkie. Następnym razem dodam mniej oliwy bo wyszło trochę oleiste ;)
kata 2010-05-30 12:23:43.092
Ostatnio zrobiłam po raz drugi, bardziej z powodu leżących w kuchni przejrzałych bananów, niż z powodu ochoty na to ciasto, bo szczerze mówiąc za pierwszym razem nie powaliło mnie to ciasto na kolana. Ale tym razem jestem miło zaskoczona :) Nie dodałam żadnych orzechów, za to dałam duuużą ilosć suszonych owoców: rodzynki, morele, truskawki, jagody, żurawina. Ciasto słodziłam dwoma łyżkami miodu. No i zamiast mąki razowej użyłam zwykłej. Wyszło naprawdę przepyszne ciasto bananowo-miodowe. A zapach rozchodzący się po domu był cudny :)
ryfka 2010-05-26 09:36:23.214
Dzisiaj zrobiłam to ciasto dla siebie i zjadłam jeden kawałek bo na reszte rzuciła się cała moja rodzinka;) Ciasto pycha mimo, że nie słodziłam niczym (banany były bardzo dojżałe) a i bez oleju też jest ok:)
Pozdrawiam i dzięki za ten przepis:) Marcia__R 2010-05-23 20:20:15.748
Bardzo dobry! ja zrobilam z miodem, a na wirzch polalam mleczna czekolada. Chociaz troszke slabo wydaje mi sie wyrosl, nastepnym razem zrobie z proszkiem do pieczenia moze bedzie wyzszy. Polecam!
alicja 2010-04-03 18:35:14.461
Wczoraj piekłam cisto po raz trzeci....niestety mimo tej samej długości pieczenia się spaliło - tym razem robiłam w piekarniku gazowym a nie elektrycznym...dlatego uwaga na gazowe, bo byc może w nich trzeba troche krócej ( choć może to z moim było coś nie tak , bo wczesniej zawsze wychodziło doskonałe :)
~bua 2010-04-03 17:28:54.406
Ciasto jest przepyszne, i bardzo sycące a do tego zdrowe :) Faktycznie łatwo i szybko sie je robi,ja nie mam miksera, banany rozgniatam porządnie widelcem,póki co robiłam 2 razy i za każdym bez problemu wyszło. No i faktycznie czym banany dojrzalsze tym ciasto bardziej aromatyczne. Robiłam raz z orzechami, a raz z rodzynkami i migdałami, oba dobre ale z orzechami chyba lepsze :))) Polecam- nie bez powodu przepis ma tyle komentarzy :)))
~bua 2010-04-02 16:05:30.504
witam,wczoraj je robiłam i znajomym bardzo smakowalo, chociaz nie wyroslo mi za bardzo..zle sprawdzilam i dalam 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia zamiast sody..moze dlatego nie wyroslo? pomozcie,chcaialbym zrobic je jeszcze niebawem. A banany blenderem na plynna papke zmielilam,moze to tez mialo jakies wplyw? nie wiem..
ale ciasto ogólnie pyszne,miekkie,ze skorką tak jak uwielbiam:) llola 2010-03-31 18:43:02.463
Pycha. Mi wyszło za pierwszym podejściem a mam naprawdę duży antytalent do wypieków (ostatnio zakalec w ciasteczkach kukurydzianych gdzie trzeba tylko zmieszać trzy składniki!!). Tak więc polecam!
sapphire 2010-03-23 12:05:50.014
Mi też nie wyszło :( Niby wyrosło a potem opadło i powstał koszmarny zakalec... Wina pewnie w nieprzejrzałyych i nie za dużych bananach... Spróbuję raz jeszcze. Ale prawdę mówiąc podłamałam się trochę, wiedząc, że ciasto "zawsze wychodzi".
joa 2010-03-22 10:17:38.326
Porządne i proste wega ciasto. Smakowało też moim mięsożernym rodzicom i kumpelom, mwahaha ;) Tylko trochę mało wyrosło, ale właśnie piekę drugi raz, może będzie lepiej. Dzięki wielkie za przepis!
~Ripley 2010-03-12 21:29:35.524
To moje ulubione ciasto. Szybkie, smaczne i zawsze wychodzi:) dziekuje:)
~Kate 2010-02-19 15:07:37.217
u mnie sie wlasnie piecze z daktylami, rodzynkami i platkami owsianymi;)) slicznie wyglada. Jeszcze 20 minut;)
~Silverka 2010-02-15 14:33:51.983
Możesz je po prostu pominąć - na konsystencję ciasta nie mają przecież żadnego wpływu, więc nic się nie popsuje. Albo zastąpić pestkami (dynia, słonecznik), o ile na nie nie masz uczulenia. Bo migdały pewnie odpadają?
patrycccja 2010-02-09 18:33:04.328
Jak myślicie, czy można czymś zastąpić orzechy? Bo niestety mam na nie uczulenie.
~maja 2010-02-09 15:22:31.873
Rewelacja!!! Po spróbowaniu (jeszcze ciepłego ciasta), razowiec wystawia naszą silną wolę na poważną próbę.
Ciasto musi wytrzymać do jutra , ale nie wiem czy damy radę... Mąż się od godziny już czai w kuchni :D ankaopolanka 2010-01-29 17:08:33.41
wczoraj wieczorem piekłam, robi się je bardzo szybko i dodatkowo jest przecudnie pyszne:)
~CzekoLady 2010-01-29 13:11:01.253
Ja też zrobiłam po raz kolejny to ciasto i tym razem wyszło superrrrr! Banany kupiłam z promocji- żeby były przedojrzałe, dodałam do ciasta łyżkę kakao i jak mój przedmówca- żurawinę. Efekt? Palce lizać :)
~Kamcia 2010-01-28 14:46:28.527
Wyszło prze pyszne,ja zrobiłem z żurawiną ,jest identyczne jak na zdjęciach ;-)
~Grabek 2010-01-27 17:44:12.971
Patryccjo, nie znięchęciłam się, w dodatku moja kulinarna porażka zmotywowała mnie :) Kupię bardziej dojrzałe banany i może dodam jeszcze dla osłody kilka suszonych daktyli, zmiksuję je z bananami. Przeczytałam gdzieś niżej w komentarzach ze ktoś dodaje jeszcze do tego łyżkę kakaao holenderskiego. Ja jestem kakaożerna więc może z tym mi lepiej zasmakuje? :)
~Kamcia 2010-01-26 14:37:24.512
Nie, cukier na pewno nie był powodem. Moim zdaniem mogłaś dać zbyt mało dojrzałe i ew. za małe banany. One powinny być wręcz przejrzałe (ale nie zepsute!), takie że mało kto byłby już skłonny je zjeść.
Kamcia, proponuję żeby następnym razem (jeśli się jeszcze kompletnie nie zniechęciłaś ;) ktoś to ciasto robił z tobą. Innym okiem banany wybierze, inną ręką dodatków machnie. Fajnie by było gdyby ci jednak wyszło, bo jest naprawdę ekstra. To moje popisowe ciasto, za którym dosłownie wszyscy szaleją. A jak ci znów nie wyjdzie to chyba ci normalnie pocztą kawałek wyśle ;) patrycccja 2010-01-25 10:05:39.383
zawsze jak coś piekę lub gotuję sprawdzam przepis trzy razy czy dałam wszystkie składniki, także na pewno niczego nie pominęłam, fakt, że dałam o pół łyżki cukru mniej bo nie lubię zbyt słodkich rzeczy. Może w tym był błąd? Może z miodem byłby lepszy? Nie wiem, w każdym razie cisto od wczoraj stoi ledwie tkniete...
~kamcia 2010-01-24 22:10:40.875
Kamcia, czy na pewno dodałaś b.dojrzale banany i zrobiłaś wszystko wg. przepisu, nie pomijając żadnego składnika i nie zmieniając proporcji? Przecież to ciasto to REWELACJA! Zawsze może znaleźć się ktoś, komu mimo to nie podejdzie, ale z twojego opisu wynika, że kompletnie ci nie wyszło....
~x 2010-01-23 22:43:22.677
zrobiłam to ciasto tak jak było w przepisie. ciasto upiekło się, wygląda ładnie, ale w smaku... Jest niedobre, delikatnie mówiąc. Strasznie traci mąką i sodą. pozostanę jednak przy normalnych ciastach a nie tego typu eksperymentach
~kamcia 2010-01-23 21:02:13.05
ja, nie przepadajac za zbyt slodkimi rzeczami nie dalem slodu w ogole i tez super wyszlo :)
qetrab 2010-01-22 22:16:39.78
Słód i miód można używać jako zastępniki chyba we wszystkich przepisach. Tu pewnie też, choć jako weganka nigdy nie próbowałam ;)
patrycccja 2010-01-22 22:03:56.491
Czy zamiast słodu można dać zwykły miód?
~pytanie 2010-01-22 18:22:12.624
Ja posłodziłam melasą, ale dałam jej 5 łyżek, bo lubię słodziutkie;) Za to zamiast rodzynek dałam suszoną żurawinkę. Wyszło boskie!
~Pola 2009-12-14 23:48:20.106
Witam, własnie przygotowalam ciasto ściśle według przepisu i okazało się, że w środku jest chyba jednak zbyt wilgotne-czy tak ma być??? Próbuje teraz dopiec, może się uda. Pozdrawiam
~magda 2009-12-04 21:17:53.712
Świetne:) Zdrowiutkie i można posługiwać się własną fantazją przy produkcji- bezcenne;) Moja rodzinka kocha, mimo, że robię wersję wybitnie bez słodkich dodatków;)
Agus7777777 2009-11-24 20:07:18.373
Ciasto pycha!!! Moja wariacja na jego temat: daję daktyle dla osłody (miksuję je z bananami), dodaje też kardamon i imbir, a "bakalie" to u mnie przede wszystkim ziarna słonecznika:):)
Bardzo zdrowy wypiek :) magi104 2009-11-21 14:11:57.716
Aisza, jeśli mąka nie była przeterminowana, to absolutnie nie miała prawa nadać ciastu goryczki. Mi się nigdy tak nie zdarzyło, a już dziesiątki razy robiłam to ciasto.
~pat 2009-11-15 11:36:50.445
Rewelacyjny przepis!robiłam już 5 razy i zawsze z innymi dodatkami-wczoraj np.z papają,migdałami ,rodzynkami i orzechami włoskimi-super wyszedł.Już piekę dużą blachę z większej o połowę ilości składników a i tak znika ekspresowo:)
Mandagore 2009-11-14 19:32:39.619
Bardzo dobre tylko czuć w nim jakiś posmak goryczki, pewnie od mąki razowej albo to ja coś zmajstrowałam;)
aisza 2009-11-14 10:08:16.535
Super ciasto, robilam je 3 razy za kazdym razem troche inaczej, ale za kazdym razem pysznie dobrze wypieczone, i wedlug podanego czasu. dziekuje bardzo za ten przepis, teraz robi ono furore rowniez u moich przyjaciol. :)
~Kirtaniya 2009-10-03 16:03:03.092
No właśnie, ja też nie wiem, czemu nie wyrosło, może mąka była niedobra? użyłam mąki pszennej typu graham, tylko taką znalazłam, która nie byłaby białą mąką. Banany miałam mało dojrzałe, to tłumaczy, dlaczego ciasto nie jest słodkie i nie czuć w nim smaku bananów, ale tak poza tym to stosowałam się do przepisu ściśle, dałam sodę, powinno wyrosnąć. Spróbuję na pewno jeszcze raz:)
~Lenka 2009-09-30 16:32:50.111
Lenka, nie poddawaj się. Spróbuj jeszcze raz z bardzo dojrzałymi, wręcz przejrzałymi bananami. Nawet jeśli owoce będą miejscami brązowe, to można to wykroić, a banany na pewno się nadają. I upewnij się, że stosujesz się dokładnie do proporcji, że np. nie zapomniałaś o sodzie, że nie wlewasz za dużo płynów. To dziwne, że ci nie wyrosło.
patrycccja 2009-09-30 10:24:06.165
Właśnie skosztowałam mojego wypieku na podstawie tego przepisu, niestety mi nie wyszło:( nie wyrosło i jest jakieś takie bez smaku, w ogóle nie czuć bananów, jest też niesłodkie. Nie wiem, czemu się nie udało, stosowałam się do przepisu. Może banany miałam niedojrzałe.. smutno mi, że nie wyszlo mi ciasto, które wychodzi każdemu:(
~Lenka 2009-09-29 22:44:43.469
To przecież nie jest zakalec!! Skąd ma niby być?
To przez banany ciasto jest "mokre"! ~abc 2009-08-25 18:50:38.808
Dodałam nasiona dyni, a dno i boki dodatkowo posypałam płatkami owsianymi - mniam!
~agatha 2009-08-25 18:49:04.565
Spróbujcie też wersję czekoladową, a właściwie kakaową: dodajcie ok.2 łyżki kakao holenderskiego :D
~wd 2009-08-24 14:02:10.38
mniam, mniam... jesteśmy wraz z mężem fanami tego ciasta - dziś znów upiekłam. Zrobiłam tłumaczenie na niemiecki i wkleiłam na niemieckojęzyczne wegeforum - tam jeszcze go nie znają :) A jest się czym chlubić :-D
gemi 2009-07-03 18:30:14.482
Zrobiłam ciasto z podwójnej ilości składników, na dużą blachę.
Wyszło naprawdę przepyszne! Jednak tylko dla miłośników bananów, w mojej rodzinie nikt oprócz mnie nie jest fanem tego smaku podobnego do bananów w cieście:)) Jutro test na znajomych;) Olga 2009-06-17 19:51:16.002
łyżeczka sody i łyżeczka proszku do pieczenia a ciasto wyrasta i sie ładnie piecze.zawsze mi wychodzi
tityaloth 2009-04-05 17:38:19.344
bardzo dobre, nie za słodkie i wilgotne.. i przede wszystkim szybko się robi ;) czuję że jeszcze nie raz zawita na moim talerzu
aagg 2009-03-31 21:17:50.319
Ciasto przepszyszne! Robiłam już 2 raz (muszę dodać, że nie mam doświadczenia w ciastach wegańskich, bo to moje drugie). Za pierwszym razem było trochę za mało słodkie (banany nie były dojrzałe i dałam za mało rodzynek) mimo wszystko, bardzo wszystkim smakowało i nie było suche.
Niestety za drugim razem nie wyszło, bo w środku było surowe, mimo iż piekłam dłużej w efekcie się przypiekło. Robiłam je jak poprzednio, jedynymi zmianami było to, że zamiast sody dodałam 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bo faktycznie czuć trochę sodę), no i niestety byłam zmuszona dać 0,5 szkl. mąki razowej i 1,5 szkl. białej mąki, ponieważ razowej mi zabrakło ;(, dodałam też dojrzałe banany i więcej rodzynek, ale to napewno nie było powodem. Jak sądzicie to proszek, czy mąka zawiniły ?. VegePancur 2009-03-22 22:03:50.64
Byłam taka rozentuzjazmowana tym przepisem, robiłam ciasto z uśmiechem na ustach, ale nie wyszło - nie wyrosło ;((( A było dobre, raz zjadłam dwa kawałki, rozbolał mnie brzuch, następnego dnia zjadłam znowu dwa kawałki i rozbolał mnie brzuch, resztę wyrzuciłam :P Cóż, za jakiś czas zrobię drugie podejście, bo nie dam za wygraną. Tylko trochę mi przykro, że umiem popsuć nawet ciasto, które cyt "każdemu wychodzi" :D
W sumie trzymałam się przepisu, tylko zamiast sody dałam proszek do pieczenia, bo sody nie było w markecie. Myślicie, że to może być wina tego proszku? Mja 2009-03-02 23:35:05.972
Ciasta na sodzie są jak dla mnie niesmaczne i palące....Tak jakoś się do sodki zraziłam;-)
~milka 2009-02-23 19:27:23.527
Nie mam bladego pojęcia czy z drożdżami to wyjdzie. Nigdy aż tak nie eksperymentowałam. A czemu tak bardzo nie chcesz użyć sody?
patrycccja 2009-02-23 18:29:12.584
Czy w takim razie mogę zamiast sody dodać drożdże?Jeśli tak w jakiej ilości?
~milka 2009-02-22 20:16:20.161
Nie, soda jest konieczna, żeby ciasto urosło. W niektórych ciastach stosuje się drożdże, w innych sodę. Bez tego raczej wyjdzie gniot ;)
patrycccja 2009-02-22 19:23:07.194
A czy bez sody też wyjdzie?
proszę o odpowiedź. ~milka 2009-02-22 14:49:55.997
Właśnie zrobiłam to cudeńko. Zamiast orzechów dodałam kandyzowane ananaski i garść wiórków kokosowych. Całość po ostygnięciu potraktowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą. Rewelacja :)
xmantax 2008-11-25 22:22:53.86
pyszne ciasto które robiłem już kilkadziesiąt razy, wychodzi za każdym razem :-)
kleee 2008-11-23 19:20:53.251
Ciasto w smaku mdłe, ciężkostrawne, nie polecam... degustacja zakończyła się bólem wątroby i łyknięciem sylimarolu - wszystkie skladniki były świeże! Nie wiem dlaczego niektórzy tak się zachwycają, to ciasto to koszmar.
~Ania 2008-09-08 19:06:25.287
A czy sodę w tym cieście można czymś zastąpić? Bo ja nie przepadam za ciastami na sodzie, są takie palące...;-//// proszę o odpowiedź
~ugibugi 2008-07-18 19:43:15.256
Musi byc pyszne, wyglada apetycznie!!!! Poprosze babcie, moze mi zrobi;))
~ugibugi 2008-07-18 10:01:05.612
Dodałam szklankę mąki żytniej razowej i szklankę pszennej białej (bo bnie miałam pszennej razowej), nie dałam orzechów bo nie przepadam, jako słodzik rodzynki zmiksowane z bananami i trochę na koniec rodzynek całych. A same banany dojrzałe, ale nie bardzo, bo tylko takie wczoraj dostałam, a bardzo chciałam zrobić to ciasto i bananów dałam pieć, a nie cztery. Piekłam w 200 stopniach i zapomniałam zmniejszyć i mi się troszkę spiekło i po bokach popękało, ale..... wyszło ... pppaaalllccceeee lllliiiizzzaaaćććć. No po prostu brak słów, pychotka, pyszności !!! Jeśli chodzi o smak brak słów, jeśli chodzi o szybkość i łatwość wykonania również brak słów. Na dodatek ja banany po prostu uwielbiam i od dawna szukałąm przepisy na dobre ciasto bananowe i prosze, nareszcie znalazłam. Dziękuję za ten przepis. Zabrałam do pracy 2 kawałki i już jednego nie ma, a dopiero zaczęłam pracę. Blaszka z ciastem już prawie pusta, będzie jeszcze na wieczorny poczęstunek i jutro musze robić kolejne. :)))
yetta 2008-07-18 08:30:46.862
skusiłam się jednak na to ciacho i muszę pochwalić ;) dałam mąkę żytnią razową i tylko pól szklanki z zalecanego przepisu białej pszennej. Dodałam również kakao, choć zupełnie niepotrzebnie. Bardzo smaczne, ładnie pachnie, jak się zje kawałek to szybko się nie głodnieje (co dla mnie jest wielką zaletą...) no ale to nie przeszkodziło w tym, że sama zjadlam całe w 2 dni :)
martajg 2008-06-22 21:55:02.014
Ja też zrobiłam z żytniej, jednak takiej mąki wzięłam tylko połowę z przepisu i dodałam zwykłej pszennej drugie pół.
EwaH 2008-06-07 09:31:40.556
a z jakiej mąki, żytniej razowej czy pszennej razowej? bo kupiłam tą żytnią- u mnie w dziurze to chyba nie mam pszennej, więc nie wiem, czy z żytnią wyjdzie
martajg 2008-06-07 09:28:08.639
a mi się zzakalcowało :((((
widzę po komentarzach że jestem jedyna taka zdolna... fakt że dałam mniej orzechów a w dodatku się trochę spieszyłam, ale żeby zaraz zakalec :( w ogóle takie ciężkie wyszło w moim beznadziejnym wykonaniu. chyba się przełamie i spróbuję jeszcze raz. oczywiście zrobiłam tym samym antyreklamę zdrowym produktom i utwierdziłam mamę i męża że lepiej zwykłe mega słodkie ciasto z mąki pszennej jak Bóg przykazał a nie jakieś wynalazki :P ~aniuki 2008-05-02 15:37:56.856
Ciasto jest tak przepyszne, że aż trudno ująć to w słowa. Kocham w nim to, że wygląda, pachnie i smakuje jak murzynek, choć nie ma w nim grama kakao. Zajadając się nim nie mam wyrzutów sumienia - 100% razowa mąka i 0% cukru! Warto dodać do masy łyżkę czy dwie powideł porzeczkowych lub wiśniowych. Niebo w gębie, polecam z całego serca i żołądka :)
xxl 2008-04-29 21:00:15.263
Bardzo dziękuję za ten przepis.
To FANTASTYCZNE wegańskie ciasto. Ja nie daję słodu ani cukru, tylko trochę więcej rodzynek i jest dostatecznie słodkie. Pozdrawiam serdecznie. ~Basia 2006-08-27 00:00:00.0
Wysmienite, ja podaje z polewą czekoladową wegańską. Pycha! Dziekuje autorowi za przepis :)
~Fiolka 2006-03-14 00:00:00.0
a mi nie wyszlo :( nie dosc, że nie urosło, to po upieczeniu bylo strasznie miękkie w środku, a po ostygnięciu mdłe i gumowate. nie wiem, czemu..
~Joanka 2005-10-07 00:00:00.0
w jakiej temperaturze piec to ciasto?
~aaa 2005-05-06 00:00:00.0
Ciasto jest naprawdę wyśmienite i z gatunku tych co to nie mogą się nie udać. Doskonale się sprawdza jako drugie śnidanie/przekąska w pracy. Szczerze polecam.
~arete 2005-04-30 00:00:00.0
pychotka:)polecam posmarowane maslem orzechowym..mmm..
~alispo 2004-04-13 00:00:00.0
Eksperymenty daja fajne rezultaty...mozna np. jeden banan i sloiczek przecieru jablkowego...pyszota...palce lizać
~Gina 2002-09-29 00:00:00.0
Zastąpiłam banany morelami i bardzo dojrzałymi brzoskwiniami - też wyszło niezłe chociaż mniej "lepkie".
^_^V ~Kai 2002-09-23 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
moritura 2015-10-11 15:47:37.324