7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Ciasto czekoladowe - bez jajek!- Komentarze do przepisu -
Pyszne to ciasto, wychodzi mi za każdym razem, ostatnio zabrakło mi kakaa i zrobiłam bez, też pyszne :))
OlaS 2014-01-03 19:03:52.465 Świetny przepis, także jako baza do różnych kulinarnych kombinacji z kremami czy owocami:) Wiola 2013-02-03 18:10:12.778
Co Wy ludzi gadacie, ja upiekłem to ciasto dziś pierwszy raz i mi wyszło. Zrobiłem potrójną porcje na tortownice o srednicy 28 cm dodałem jeszcze 1,5 szklanki płatków musli, ciasto pieklem 55 minut :). Konsystencją musi przypominać ( coś podobnego do lanych klusek ). Na spód tortownicy położyłem papier do pieczenia a boki posmarowałem tłuszczem i obsypałem mąką. Po upieczeniu wyjąłem je na kratke ( w tortownicy ) na jakies 15 minut, aby lekko przestyglo, pozniej wyjąłem z tortownicy i czekalem az mi do konca ostygnie. Przekroilem je i przelozylem powidlami sliwkowymi a na koncu posypalem cukrem pudrem. Smacznego.
PS Na pewno bede z tego przepisu korzystal, bo ciasto wychodzi i jest dobre :) ~tomis777 2012-09-12 17:28:11.114 Robiłam według przepisu i oczywiście jak zwykle zakalec;/ Juz mi rece opadaja, nie wiem co robie zle:(i do tego takie niskie wyroslo:(Ale jesli chodzi o sam smak to ok tylko ta konsystencja:( mermezd 2012-04-21 22:36:58.447
bardzo dobre ciasto, piekło się jednak dłużej niż w przepisie (pomimo użycia piekarnika elektrycznego).
Ciasto wymieszałam jednak mikserem w osobnej misce - myślę, że osoby narzekające na posmak mąki też mogłyby tak zrobić ;) ~vampyrei 2011-10-30 08:42:19.697 ciasto niedobre. gumowate, z posmakiem sody, w dodatku nie chciało się długo dopiec w środku. jeszcze na ciepło było jako tako zjadliwe, ale gdy ostygło niestety wylądowało w koszu. osobiście nie polecam :/. majczi 2011-10-23 23:29:10.53
Mi chyba nie wyszło, bardzooo niskie wyszło, jakieś takie dziwne w konsystencji. No ale zjadło się.
koralina 2011-10-21 16:15:45.57
upiekłam dzisiaj :)
zmniejszyłam ilość cukru (muscovado), bo nie lubię zbyt słodkich ciast. zamiast cukru waniliowego dodałam kopiastą łyżkę drobno pokrojonej skórki pomarańczowej. ciasto ładnie wyrosło, nie rozsypuje się przy krojeniu. następnym razem spróbuję upiec wyższe, a potem przekroić i przełożyć dżemem śliwkowym. pycha :) dzięki za przepis ~olga 2011-09-01 17:54:46.932
Weganko Karolo
Obawiam się,że nie masz podstawowej wiedzy chemicznej. Ocet i sodę daje się razem, by ciasto było pulchne, a octan sodu jest nieszkodliwy. CH3COOH + NaHCO3 = CH3COONa + CO2 + H2O Jak sądzisz, co zawiera proszek do pieczenia? (substancję kwasowa i zasadową, które reagują, zachodzi neutralizacja). ~kici 2011-08-29 16:14:07.542
mam zastrzeżenia do: po pierwsze słodzika on jest na aspartamie, bardziej do ciasta polecam ksylitol ( cukier brzozowy jest zdrowszy bo ma 40% mniej kalorii) po drugie kakao ono posiada kofeinę lepiej jego zamiennik karob jest zdrowszy. po trzecie soda do pieczenia weganie nie używają sody ze względu, że uszkadza błonę żołądka polecam drożdże też urośnie. I po czwarte ocet NIGDY! nie należy dodawać do ciasta octu ponieważ będzie zgaga w przełyku i żołądku. Radzę odrzucić produktu zawierające żelatynę wieprzową i zastąpić agarem, octu, i proszki, sody do pieczenia. Każdy weganin powinnen o tym pamiętać.
~Weganka Karola 2011-08-26 14:50:15.142
Piekłam kilka razy, choć dłużej niż 35'.Zawsze wychodzi i jest pyszne. Po pokrojeniu plastry można dowolnie dekorować: konfiturą, dżemem, bitą śmietaną z surowymi owocami, itp.
łasuch 2011-08-13 14:59:05.236
Wymieszałam wszystkie składniki jak w przepisie dodając jedynie od siebie oprócz sody jeszcze szczyptę proszku do pieczenia, bo nie miałam sody do pieczenia, na zasadzie: soda oczyszczona+proszek do pieczenia=soda do pieczenia :-).Filiżankę kwalifikuję jako 0,2l. Octu wcale nie czuć, i nawet dało się ze smakiem "wylizać" łyżkę ;-). Ciasto było konsystencji płynnej, najpierw jak naleśnikowe potem jak gęsta śmietana. Łatwe do wymieszania mikserem lub łyżką. Wylałam na formę (tłuszcz+bułka tarta) ok. 25cmx8cm. Piekarnik lekko nagrzany. Piekłam 40minut w 185st. Ciasto ładnie wyrosło na ok. 5cm. Pękło na górze dając chrupiącą skórkę. Lekko wilgotne na spodzie, ale bez zakalca. Wyszło całkiem dobre do kawy, kruche, lżejsze od ciężkich jajecznych babek czy murzynków, jednak w smaku czuję trochę sodę albo mąkę. Następnym razem spróbuję z samym proszkiem do pieczenia bez sody. Być może owoce lub orzechy, jak proponują Panie niżej, byłyby dobrym rozwiązaniem.
~Izza 2010-08-25 23:55:53.529
A jaka powinna być prawidłowa konsystencja ciasta? Jakiej wielkości blacha i jaka temperatura pieczenia? Piekarnik już rozgrzany, czy nie?
~Izza 2010-08-25 19:55:00.834
uprzedzam przed wsypywaniem zbyt dużej ilości truskawek do ciasta, staje się wtedy zbyt lepkie. wystarczy nieco na górę.
~Khandroma 2010-07-02 18:30:30.532
Właśnie czekam aż się ciasto upiecze :) O dziwo robiłam wg przepisu i nic nie zmieniałam :) Czekam na efekt końcowy. Dzięki za taki przepis :)
~Ane 2010-07-01 16:22:58.469
Czekoladowo-truskawkowe ciasto z kawałkami czekolady! :-)
Zrezygnowałam z octu i dodalam tabliczkę gorzkiej czekolady oraz świeże truskawki oraz połowę mniej cukru, trochę rodzynek, i musiałam dodać nieco więcej wody, bo ciasto było za gęste. Po upieczeniu zmiksowałam truskawki bez cukru i wylałam je na upieczone ciasto. Wyszło przepyszne, od dawna nie jadłam tak rozpływającego się w ustach cuda. POLECAM!!! ~Khandroma 2010-06-20 16:39:55.916
Pychotka :P
~Zuzek 2010-05-27 15:40:12.242
A jeśli zamiast filiżanek dać szklanki, tylko przy cukrze dać 1/2 szklanki cukru to też by wyszło dobre? Tylko ta woda... 1 szklane wody, ciasto nie będzie za rzadkie..?
Proszę o sprecyzowanie przepisu ~Kucharek 2010-05-03 17:48:52.119
Jak dla mnie za dużo cukru, ale poza tym bardzo dobre. Nie bardzo wiem jaką pojemność ma "filiżanka" więc bardzo proszę o załączenie info- ja dawałam 3/4 szklanki ale to chyba za dużo. Miałam w kuchni gruszki więc pokroiłam je w dużą kostkę i dodałam do ciasta. Piekło się ok 40 min w 180'C.
aisza 2009-09-25 09:35:44.861
ciasto pyszne:) przelozylam tylko dzemem wisniowym i super;D
~Pychotka 2009-08-07 16:54:23.371
ciasto sie piecze ale wyjdzie pyszne czuje po zapachu
~ciasteczko 2009-08-01 20:01:52.254
Bardzo dobre ciasto, dodałam troszkę więcej mąki. Następnym razem spróbuję posłodzić agawą i dać przynajmniej część razowej mąki.
Cytrynka 2009-05-26 06:05:59.939
ciasto barrrdzo mi smakuje, zrobię je jeszcze napewno:-)
~maggie 2009-05-01 17:05:56.918
To chyba najlepszy przepis na najlepsze ciasto czekoladowe z jakim się spotakałam!
Smakuje zupełnie jak biszkopt, taki jajeczny, który robiłam zanim byłam weganką:D Jest bardzo delikatne i baaardzo czekoladowe, pyszności! ...tylko zastanawiam się, po co się robi te trzy wgłębienia itd? Nie wyszłoby na to samo gdybym po prostu wszystko razem od razu wymieszała? Aha, i nie miałam wanilii, więc po prostu wymieszałam łyżeczkę cukru wan. z łyżeczką wody;) Olga 2009-02-21 19:13:27.357
Ciasto super! Trochę zmodyfikowałam przepis, wymieszalam wode z mlekiem :) i polałam wszytsko polewą czekoladową :) ale samo ciasto-mimo dla niektórych strasznego-octu :):) SUPER!!!
~Tresna 2009-02-19 19:30:40.561
1/8 łyżeczki soli??
Jak to odmierzyć, to ja już lepiej w ogóle nie dam;)) Ale przepis wygląda fajnie, pewnie niedługo wypróbuję... Olga 2009-02-17 17:33:06.444
Ciasto z octem? Ble...
~michu 2008-10-01 20:41:28.155
Ten przepis jest swietny! Pyszne ciasto w 5 minut, w dodatku weganskie :D
neko 2008-09-30 23:53:51.617
Swietny przepis! Ciasto przygotowuje sie i rozrabia szybko i latwo, a jest pyszne :) Ja dodalam otreby i rodzynki. Ciasto pieklam przez 45 minut w 200 stopniach.
~gaba 2007-09-16 00:00:00.0
Przepyszne!! Rozeszło się w jeden dzień:)
~sopocianka 2007-09-05 00:00:00.0
W jakiej temperaturze trzeba to piec, żeby się upiekło?? :)
autor anonimowy 2005-03-24 00:00:00.0
Uważam, ze ciasto jest super! Próbowalam przeróżnych wersji (z orzechami, rodzynakmi, wiórkami kokosowymi, a nawet z musli i otrębami :D) i za każdym razem wychodziło :D tylko że zawsze podwajam porcje skłądników i dodaję coś od siebie :D Polecam, dobry przepis :)
~:)))) 2005-03-08 00:00:00.0
Ciasto pierwsza klasa, wcale nie czuć mąki, a w wersji z rodzynkami i orzechami włoskimi smakuje jeszcze lepiej! Dużą zaletą jest szybkość produkcji. Polecam!!!
~chef 2004-12-26 00:00:00.0
mi nie smakuje .....jest taki ciastowaty czyli czuc make ..
autor anonimowy 2004-08-16 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Joanna 2014-12-06 12:26:29.262