
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
<< powrót do przepisu
Ciasto kruche (na tartę, ciasta, do wypełnienia farszem)- Komentarze do przepisu -![]() Co zaś do kruchego na oleju to chłodzenie nie ma tu specjalnego znaczenia oprócz tego, że wtedy ciasto będzie mniej lepkie. Dla mnie to nigdy nie jest problem zwł. że kruchego często w ogóle nie wałkuję tylko wkruszam do blaszki i ugniatam piąchą ;) patrycccja 2013-12-30 20:49:18.703 ![]() majczi 2013-12-30 20:35:06.073
no i fiasko. ciasto zbiło mi się w piękną kulkę, ale po upieczeniu uzyskałam piasek, coś w rodzaju sypkiej kruszonki. więc zamiast tarty zrobiłam sobie coś typu odwrócone crumble. ale zjadłam oczywiście ;) i nie poddaję się - będę próbować, w końcu się uda.
Glo 2013-09-09 16:39:38.459 ![]() patrycccja 2013-09-08 09:50:42.015 ![]() orzechova 2013-09-05 09:55:20.109 ![]() patrycccja 2013-08-27 12:07:39.643 ![]() Cimeriesi 2013-08-26 20:45:05.034 ![]() Wiem, że przelicznik Xg = X ml występuje tylko w przypadku wody i właśnie dlatego zastanawiałam się jak to jest z olejem. Teraz już wiem :D Cimeriesi 2013-08-26 19:09:43.337 ![]() patrycccja 2013-08-26 18:56:52.8 ![]() Cimeriesi 2013-08-26 18:49:57.375 ![]() patrycccja 2013-06-06 15:10:29.304
Czy mozna to upiec z maki grycznej I ryzowej to te, ktore nie zawieraja glutenu
Mariella 2013-06-05 23:17:54.602 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Świetny spód. Zrobiłam jeden z koncentratem pomidorowym na tartę ze szpinakiem, a drugi na szarlotkę. Wyszedł idealnie. bonamartinka 2013-04-27 18:47:54.741 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Doskonałe! Robiłam już na słodko i na słono. Jak na słono, to warto dodać trochę mąki sojowej (ja tłukę kilka kotletów sojowych), wtedy dużo lepiej się trzyma i ma specyficzny smak. cottoncafe 2012-09-18 14:57:12.555 ![]() Vanja86 2010-11-05 14:16:43.389 ![]() MagdaM 2010-02-07 20:03:29.084
a czy to ciasto nadaje się np na spód pod pizzę wegetariańską ?
~wolemole 2010-02-07 18:05:01.854
Bez proszku do pieczenia albo sody to ciasto wychodzi?
~Louna 2010-02-02 19:36:03.045 ![]() patrycccja 2010-01-24 11:20:51.455
Zgadza się z tą zimną wodą. Po wyrobieniu ciasta z tłuszczem niektórzy dodają żółtka, niektórzy zimna wodę (ja też wolę ten drugi sposób). Trochę wilgoci i ciasto od razu się zrobi lepkie i sklei się w kulę.
Ja to ciasto (kulę ciasta lub wylepioną ciastem formę) wkładam jeszcze na koniec na 1/2 godz. do lodówki. Jak robię np. tartę to ciasto tylko lekko podpiekam, następnie wykładam farsz i wszystko razem piekę, aż będzie gotowe. ~j23 2009-11-17 15:54:34.057
A ja się właśnie czegoś nauczyłam: "Krupczatka - rodzaj mąki pszennej o zwiększonym ziarnie. Używa się jej zwłaszcza do pieczenia kruchego ciasta." Nigdy nie używałam krupczatki... a wy? Teraz się zastanawiam czy powyższy przepis można zrobić wyłącznie z krupczatki czy może być ona jedynie dodatkiem do mąki razowej.
~pat 2009-08-31 15:20:22.485
Mam pytanie i mam nadzieję, że ktoś mi doradzi;-)
Do czego można stosować śrutę pszenną pełnoziarnistą? Czy nadaje się do ciasta-np.do wege szarlotki ( ten przepis z manną ) ? Pani w sklepie powieziała, że tak, ale nie wiem czy mówiła tak, bo tak jest, czy dlatego, że chciała mnie zachęcić do zakupu;-P Bardzo proszę o odpowiedź, bo nie chciałabym upiec ani zrobić coś niejadalnego, a chciałabym zastosować tą śrutę. Z góry dziękuję za pomoc. ~verta 2009-04-03 17:52:02.069
hmmm tylko ze to nie jest kruche ciasto - bo kruche wyrabia się dłońmi na stolnicy a nie w misce i wcale nie musibyć gładkie bo ciasto "pracuje" samo - odstawić na 15-20 min do lodówy - im krócej się je wyrabia tym bardziej kruche:D choć nie przeczę, że twóej ciasto nie jest dobre
~hrabina 2006-12-27 00:00:00.0
Pychotka. I jakie tanie!!!!
~Alex 2006-01-01 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Realistka 2017-02-07 00:11:41.494