7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Ciasto kruche (na tartę, ciasta, do wypełnienia farszem)- Komentarze do przepisu -
Majczi, to bardziej w przypadku kruchego robionego na maśle.. Chodzi o to, żeby to masło do ostatniej chwili pozostało chłodne i się nie rozpuściło. Wtedy po wstawieniu do wysokiej temp. woda zamieni się w parę wodną - dzięki takiemu "nadmuchaniu" ciasto uzyska lekkość. Jeśli natomiast pod wpływem ciepła dłoni itp. masło się rozpuści, to zawarta w nim woda (a jest jej, wbrew pozorom, ok. 10% ogólnej masy) zostanie wchłonięta przez mąkę.
Co zaś do kruchego na oleju to chłodzenie nie ma tu specjalnego znaczenia oprócz tego, że wtedy ciasto będzie mniej lepkie. Dla mnie to nigdy nie jest problem zwł. że kruchego często w ogóle nie wałkuję tylko wkruszam do blaszki i ugniatam piąchą ;) patrycccja 2013-12-30 20:49:18.703
ciasto kruche powinno się po wyrobieniu (wymieszaniu składników) schłodzić w lodówce 15-30 minut. dziwne że nie ma tego w przepisie.
majczi 2013-12-30 20:35:06.073
no i fiasko. ciasto zbiło mi się w piękną kulkę, ale po upieczeniu uzyskałam piasek, coś w rodzaju sypkiej kruszonki. więc zamiast tarty zrobiłam sobie coś typu odwrócone crumble. ale zjadłam oczywiście ;) i nie poddaję się - będę próbować, w końcu się uda.
Glo 2013-09-09 16:39:38.459
Orzechowa, przecież w przepisie masz odpowiedź :) "Do pieca! Na ok. 20-25 min. Tu trzeba samemu wyczuć. Gdy podstygnie, kładę farsz".
patrycccja 2013-09-08 09:50:42.015
ooo jaki ładny przepis! zrobiłabym tartę z warzywami i beszamelem :) ale mam pytanie, bo nigdy wcześniej nie tartowałam: czy foremkę wylepioną ciastem mam najpierw podpiec powiedzmy 10min, nałożyć farsz i piec pozostałe 10-15min?
orzechova 2013-09-05 09:55:20.109
Hm, teoretycznie zrobiłaś dobrze, ale coś nie do końca wyszło dobrze. Ciasto powinno być zwarte na tyle, żeby dało się je skleić (niekoniecznie w jedną wielką kulę), rozwałkować, a także wylepić nim formę po prostu ugniatając je dłońmi/pięściami. Jest nieco lepkie - na tyle, że trzeba je podsypywać mąką i natrzeć nią wałek, żeby się dało rozwałkować. Generalnie kruche ciasto powinno się szybko wymieszać i nie wyrabiać - wyrabia się ciasto drożdżowe, bo tam chcemy, żeby związał się gluten. Przy długim wyrabianiu ciasto robi się właśnie bardziej lepkie i ciągnące.
patrycccja 2013-08-27 12:07:39.643
A jeszcze jedno pytanie mam...jaka ma być konsystencja tego ciasta? Bo zrobiłam z połowy więcej składników (każdy składnik + 50% jego masy) i ciasto wyszło takie...rzadko-lepkie.
Cimeriesi 2013-08-26 20:45:05.034
Dziękuje za szybką odpowiedź :)
Wiem, że przelicznik Xg = X ml występuje tylko w przypadku wody i właśnie dlatego zastanawiałam się jak to jest z olejem. Teraz już wiem :D Cimeriesi 2013-08-26 19:09:43.337
Cimeriesi, 80 g to 80 ml tylko i wyłącznie w przypadku wody :) Olej jest trochę lżejszy, choć przy tak małych ilościach różnica jest zaniedbywalna. Możesz jednak skorzystać z przelicznika, który jest we wskazówkach do przepisu: "80g oleju - 9 łyżek lub 80-90 ml"
patrycccja 2013-08-26 18:56:52.8
80 g oleju to tyle samo co 80 ml? Czy jak wlejemy do miski i damy na wagę to ma ona wskazywać 80 g? Zawsze mam z tym problem...
Cimeriesi 2013-08-26 18:49:57.375
Mariella, ja bym przygotowała mix wg. tych proporcji: puszka.pl/przepis/7291-maka_bezglutenowa-uniwersalny_bialy_mix.html - bo wiem już że ten mix się sprawdza :) Ciasta kruchego jeszcze z nim nie robiłam, ale też będę testować - znów mam młynek do kawy, więc można szaleć :)
patrycccja 2013-06-06 15:10:29.304
Czy mozna to upiec z maki grycznej I ryzowej to te, ktore nie zawieraja glutenu
Mariella 2013-06-05 23:17:54.602 Świetny spód. Zrobiłam jeden z koncentratem pomidorowym na tartę ze szpinakiem, a drugi na szarlotkę. Wyszedł idealnie. bonamartinka 2013-04-27 18:47:54.741 Doskonałe! Robiłam już na słodko i na słono. Jak na słono, to warto dodać trochę mąki sojowej (ja tłukę kilka kotletów sojowych), wtedy dużo lepiej się trzyma i ma specyficzny smak. cottoncafe 2012-09-18 14:57:12.555
za sypie, za suche, za papierowe, średnie - takie mi właśnie niestety wyszło...
Vanja86 2010-11-05 14:16:43.389
Moim zdaniem na pizzę lepsze jest ciasto drożdżowe, z boku są linki do paru przepisów.
MagdaM 2010-02-07 20:03:29.084
a czy to ciasto nadaje się np na spód pod pizzę wegetariańską ?
~wolemole 2010-02-07 18:05:01.854
Bez proszku do pieczenia albo sody to ciasto wychodzi?
~Louna 2010-02-02 19:36:03.045
Sprawdziłam jakiś czas temu czy da się to ciasto zrobić z samej krupczatki. Efekt: NIE, mowy nie ma! Krupczatka to bardziej b.drobna kaszka niż mąka i "ciasto" nie ma w ogóle spoitości, za nic nie chce się trzymać. Więc, drogie dzieci, nie próbujcie tego same w domu ;) I pamiętajcie: krupczatka może być tylko dodatkiem.
patrycccja 2010-01-24 11:20:51.455
Zgadza się z tą zimną wodą. Po wyrobieniu ciasta z tłuszczem niektórzy dodają żółtka, niektórzy zimna wodę (ja też wolę ten drugi sposób). Trochę wilgoci i ciasto od razu się zrobi lepkie i sklei się w kulę.
Ja to ciasto (kulę ciasta lub wylepioną ciastem formę) wkładam jeszcze na koniec na 1/2 godz. do lodówki. Jak robię np. tartę to ciasto tylko lekko podpiekam, następnie wykładam farsz i wszystko razem piekę, aż będzie gotowe. ~j23 2009-11-17 15:54:34.057
A ja się właśnie czegoś nauczyłam: "Krupczatka - rodzaj mąki pszennej o zwiększonym ziarnie. Używa się jej zwłaszcza do pieczenia kruchego ciasta." Nigdy nie używałam krupczatki... a wy? Teraz się zastanawiam czy powyższy przepis można zrobić wyłącznie z krupczatki czy może być ona jedynie dodatkiem do mąki razowej.
~pat 2009-08-31 15:20:22.485
Mam pytanie i mam nadzieję, że ktoś mi doradzi;-)
Do czego można stosować śrutę pszenną pełnoziarnistą? Czy nadaje się do ciasta-np.do wege szarlotki ( ten przepis z manną ) ? Pani w sklepie powieziała, że tak, ale nie wiem czy mówiła tak, bo tak jest, czy dlatego, że chciała mnie zachęcić do zakupu;-P Bardzo proszę o odpowiedź, bo nie chciałabym upiec ani zrobić coś niejadalnego, a chciałabym zastosować tą śrutę. Z góry dziękuję za pomoc. ~verta 2009-04-03 17:52:02.069
hmmm tylko ze to nie jest kruche ciasto - bo kruche wyrabia się dłońmi na stolnicy a nie w misce i wcale nie musibyć gładkie bo ciasto "pracuje" samo - odstawić na 15-20 min do lodówy - im krócej się je wyrabia tym bardziej kruche:D choć nie przeczę, że twóej ciasto nie jest dobre
~hrabina 2006-12-27 00:00:00.0
Pychotka. I jakie tanie!!!!
~Alex 2006-01-01 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Realistka 2017-02-07 00:11:41.494