7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Kapuśniak z kiszonej kapusty- Komentarze do przepisu -
ja najpierw gotuję ziemniaki z jarzynką w wodzie, dodaję pokrojoną kapustę wraz z sokiem, a cebulę na suchej patelni właśnie specjalnie lekko przypalam (tak jak do rosołu- daje taki fajny "dymny" posmak), potem z oliwą wrzucam do zupy. Doprawiam estragonem, pieprzem, tymiankiem i bazylią, choć czasem, w ramach eksperymentu dodaję trochę suszonej śliwki i wtedy zamiast przypraw daję garam masalę- jest naprawdę fajny efekt :-)
~mir 2013-12-06 22:01:06.634
fuuj, zasmażka... :/
~Mysz 2013-04-04 18:23:00.289
Właśnie zrobiłam kapuśniak według przepisu, dodając od siebie trochę czosnku niedźwiedziego i jeszcze jedną modeyfikację, z która jest o wiele lepszy- zasmażkę z masła roślinnego i mąki pszennej graham. Zagęszcza to zupę i poprawia smak.
~Agata 2012-03-27 15:50:03.465
Ja stosuję kminek zawsze do kiszonej kapusty.
~elzbieta 2012-01-30 15:12:11.595
Przepyszny! Bardzo przypomina w smaku ten, jaki gotowało się kiedyś w moim domu. Dzięki serdeczne za przepis!
~Jukka 2012-01-29 21:36:14.721
Pychota...U nas robi się kapuśniak tradycyjny bez jarzyn zato z kwaśną śmietaną (no i mięchem oczywiście...:/). Wcześniejsze próby ugotowania wegańskiego kapuśniaka (wg. naszego przepisu tyle, że bez śmietany i mięsa) wcale mi nie wychodziły...A tu wystarczyło zetrzeć trochę włoszczyzny i jest super!
Hadudka 2011-11-18 13:53:11.242
Ja gotuję podobnie, lecz warzywa po starciu lekko podsmażam. Moim zdaniem taki kapuśniak zyskuje na smaku :) Pozdrawiam!
~ebe 2010-12-03 20:52:43.393
Wszystkie przyprawy można zmielic i w tej postaci dodawać w dowolnych zestawach
~Linka1 2010-12-03 19:56:01.579
Tym, którzy nie lubią kminku, proponuję wypróbować dodanie kminku mielonego. W potrawie nie czuć smaku kminku, a jednak poprawia i pogłębia jej smak, no i czyni potrawę łatwiej strawną. Moje dzieci, które kminku nie cierpią, wsuwają bez marudzenia łazanki z kapustą, do której dodaję mielony kminek. Drugi patent: do wielu zup dodaję przecedzony przez sitko wywar z zagotowanych w małym garnuszku przypraw (liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, ziarna pieprzu, gorczyca biała, kolendra i kminek właśnie). W ten sposób nic nie trzeba wyławiać z talerza, a zupa zyskuje bogaty aromat.
MagdaM 2010-11-17 02:22:09.758
Dzieki za przepis, kminek mi lezal od pol roku na polce i nie wiedzialem, co z nim zrobic... faktycnie do kapusniaku pasuje jak ulal ^^
~KapuscianyLeb 2010-09-20 12:26:58.913
Robię podobnie, ale bez kminku (fu ;), za to bulion gotuję z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Cebulę dodaję dużo wcześniej, ale w sumie można też później.
patrycccja 2010-02-16 21:35:49.87
jesli moge zasugerowac zamiast kminku zwyklego tzw kminek indyjski ,niestety nie wiem czy jest do kupienia w polskich sklepach bo mieszkam na emigracji.
troche różni sie w smaku ,ale cos kminkowego zostaje ja sama nie nawidze zwyklego kminku a ten mi podchodzi i do kapusty w kazdej postaci idealny! ~maggyg 2010-01-20 18:28:15.393
a ja najpierw w garnku podsmażam cebulkę potem zalewam wodą i dodaje warzywa i ziemniaki i na końcu kapustę. Także mało zmywania potem, bo wszystko zrobione w jednym garnku.
~fajna_ania 2009-12-04 09:58:24.752
Ja zamiast ziemniaków podaję do zupy gruby placek ziemniaczany (coś w rodzaju baby ziemniaczanej). Bez kminku może być.
~Krzysiek 2009-11-02 23:50:45.712
a po co ziemniaki gotowac osobno? nie lepiej troche zaczekac z wrzucaniem kapusty?
~ksz 2009-09-18 13:48:54.107
Ja od zawsze gotuję taki wegetariański kapuśniak i jest najlepszy. Wrzucam do wywaru wszystkie skladniki i gotuje je razem, a cebulkę dodaję prażoną:)
~asiona 2009-05-13 14:20:13.954
pyszne :) bez kminku też.
~gRim 2003-12-18 00:00:00.0
Kapusniaczek naprawde pycha,na takie jesienne
chlodne dni w sam raz.Pierwsz klasa! ~honzi 2003-11-27 00:00:00.0
Pyszny jest kapuśniak. Ja też taki robię, tylko dodaję zasmażkę, wtedy jest gęstszy. Oprócz kminku dodaję czarnuszki.
magda firlit 2002-10-15 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Moja wersja zupy: rozdrobnione warzywa z cebulka przesmażam w garnku do uzyskania pięknego aromatu. Wrzucam pokrojone ziemniaki, zalewam wrzątkiem, dodaję po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i listek laurowy i gotuję. Gdy ziemniaki są już miękkie, dodaje kapustę - gotuję do czasu, aż zmięknie, ale będzie jeszcze lekko chrupiąca. Świetnie sprawdza się dolanie wody z kiszonej kapusty (z własnego kiszenia) , a wtedy damy mniej kapusty i zasmażka jest wskazana.
I wówczas taka zupa to podlaska zarzucajka. Polecam. Bardzo polecam :)
Dana 2014-03-18 16:25:00.313