7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Dżem dyniowo-jabłkowy- Komentarze do przepisu -
No tak jak przepis mówi: "Można pasteryzować, ale nie koniecznie." Ja pasteryzowałam - dżemówki 10 min. od zagotowania wody, większe słoiki 15. Przy czym pasteryzuję od razu, póki dżem jeszcze jest gorący. Rok to spokojnie postoją, przynajmniej te pasteryzowane.
~patrycccja 2011-05-31 16:39:38.216
A jak to przechowywać? Jak wrzucę do słoików i po prostu zakręcę to się nie zepsuje? Ile wtedy może leżeć? Trochę ze mnie guła...:)
dudsi 2011-05-31 15:11:42.501
Powiem tak: ja mam stalowy garnek z podwójnym dnem, zawsze robiłam w takim i ogromnie go sobie chwalę. Polecam, bo po prostu sprawdza się, również przy codziennym pichceniu. O wiele mniejsze jest prawdopodobieństwo przypalania/ przywierania, bo ciepło rozchodzi się bardziej równomiernie. A nie musi być to designerski garnek, gdzie płacisz za wygląd i markę.
patrycccja 2010-10-05 16:07:54.199
Słuchajcie, a to się łatwo przypala przy gotowaniu? W sensie takim czy mogę zrobić dżem w zwykłym, starym, zdezelowanym garze czy mam się zaopatrzyć w coś lepszego...?
Irokezik91 2010-10-05 10:46:36.082
Ma bardziej intensywny kolor i ciekawszy smak, niż mus z samych jabłek. Dynię i jabłka pokroiłam w kosteczkę i dusiłam w jednym garze, aż do odparowania wody, a potem całość zmieliłam mikserem, aby było jednolicie.
ryfka 2009-11-10 14:28:04.917
Pierwsza próbna partia zrobiona i wyszła pycha :) Kto lubi dynię, powinien spróbować :) Świetny jest mus jabłkowy z wiórkami kokosowymi, ale dynia też nadaje mu rewelacyjnego aromatu.
Dałam mniej więcej tyle samo (objętościowo) startej dyni i musu z antonówek. Czyli czubaty 2,5 litrowy garnek obranych jabłek (gotowałam je w 2gim, sporo większym) i 1/4 dorodnej dyni (po starciu i lekkim uklepaniu wyszedł pełny garnek). Jabłka są szybkie, 10-15 min. i już. Dynię, jak zaczęła puszczać sok, odkryłam i gotowałam z 20-30 min. żeby odparowała. Na koniec 2 łyżki soku z cytryny i 2 idealnie płaskie łyżki cukru. Następnym razem koniecznie dodam goździki i cynamon. A być może pokuszę się też o bardziej aromatyczną wersję - z imbirem, kardamonem i być może gałką muszkatołową (jest świetna do dyni!). patrycccja 2009-10-23 15:44:19.849
Właśnie wypróbowałam. Posłodziłam i to był błąd. Smak był zdecydowanie lepszy bez używania żadnych słodzideł.
~viki 2005-09-28 00:00:00.0
Dżem gotowy. Brak słów, po prostu pychotka, polecam. Ja będę robiła jego duże zapasy na zimę. :-)
mishi 2005-08-28 00:00:00.0
Kupilam dynie,jablka i bede robic dzem. Nie moge sie doczekac jak bede mogla skosztowac. ;-)
mishi 2005-08-27 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
tylkokurczaki 2013-09-13 13:20:31.595