7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Adżyka "Płomienne pozdrowienie"

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Robiłam adżikę według tego przepisu "nic nie gotować" w zeszłym roku. Przemieliłam paprykę ostrą, słodką, czosnek i pomidory. Dodałam sól. Wszystko jak w przepisie.
I co? Zjedliśmy tylko te dwa słoiki, które z łakomstwa otworzyliśmy w październiku. Reszta do wywalenia. Prawie płakałam.
Słoiki zawsze myję, osuszam a potem wyparzam w piekarniku (pokrywki też), więc były suche i czyste.
Teraz szukam innego sposobu. Chyba będę jednak pasteryzować.
Nie wiem, może jak się przetwory trzyma w bardzo zimnej piwnicy to przetrwają kilka miesięcy, ale ja mogę przechowywać tylko w szafce w kuchni.
A ci wszyscy, którzy tak zachwalają przepisy "nic nie gotować", bardzo proszę wstawić dokładny przepis ze zdjęciem na puszkę. Może wtedy się przekonam.
~Marta 2012-09-26 19:10:12.404

Ja znam inny przepis na Adżyke, przywiózł go mój wujek z delegacji w Gruzji. 0,5kg papryki słodkiej czerwonej, 1kg świeżego chilli, 1 główka czosnku, oliwa z oliwek lub olej, sól do smaku. Zmielić wszystko przez maszynkę do mielenia mięsa. powkładać w słoiki. Nic nie gotować ani nie podgrzewać. W tej formie może stać ponad rok. Ogólnie jest dość ostra więc jak ktoś ma wrażliwsze podniebienie to może zmienić trochę proporcje papryki słodkiej do chilli. Mi najlepiej smakuje w wersji powyższej.
~I love adżyka 2009-01-15 12:24:20.82

długość gotowania nic tu nie ma do rzeczy, Muszą być czyste słoiki.Przecier pomidorowy goruję 5 min max i przechowuje sie w 100%
~anna 2008-08-11 21:01:39.239

Nawet nie sprobuje tego zrobić. Mam swoj sprawdzony przepis, jeszcze łatwiejszy. Polecam!!! 1,5kg pomidorow , 0,4kg papryki ostrej! , 0,3kg czosnku , 10dkg soli . Wszystko zmielic w maszynce do miesa, nalozyc w słoiczki i gotowe!!!!Moze stac i 2 lata. TYLKO PAMIETAJCIE--NIE GOTOWAC SŁOICZKOW.NIC NIE GOTOWAĆ !
~toja 2005-11-19 00:00:00.0

ZROBIŁAM, skuszona łatwością przepisu i krótkim czasem gotowania. Do kitu! Gotować należy stanowczo dużo dłużej niż w przepisie, moim zdaniem konieczne jest też dodanie curu i oleju.
~drika 2005-08-17 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas