7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Adżika 1

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Dostałem niedawno adżikę od gruzina, jadłem po raz pierwszy - cudowna... niestety miałem tylko malutką porcję na próbę i teraz muszę sam przyrządzić, dzięki za przepis ;)
~Radosław 2020-02-09 11:14:18.784

Mam pytanie odnośnie orzechów włoskich. Czy sparzacie je wrzątkiem wcześniej i osuszacie na sicie? Takie ze skórką są gorzkie i często zakurzone itd. Sitko w maszynie mielącej takie jak do maku?
martina 2013-10-12 18:31:05.338

Zrobiłam wczoraj z tego przepisu zmieniając jedynie ilość soli (dałam 2 łyżki).
Dzisiaj chyba zapasteryzuję słoiczki, bo mam bardzo ciepłą kuchnię i często się coś psuje.
Co do smaku: Adżika to to nie jest zdecydowanie (już po składnikach widać), ale bardzo bardzo smaczne. Te orzechy nadają ciekawy posmak, tylko trochę się obawiam jak to się będzie przechowywać do zimy.
I UWAGA: to jest przepis dla wielkich miłośników czosnku. Kto nie lubi niech zrobi sos paprykowy z innego przepisu (sos chilli na puszce jest pyszny, robiłam w zeszłym roku).
~Olga 2012-09-05 12:25:25.317

zrobiłam DOKŁADNIE według proporcji w przepisu i moim zdanie wyszło mocno za słone, co nie ukrywam - po czasie spędzonym na obieraniu czosnku jest mocno frustrujące. SERIO 4 kopiate łyżki stołowe? Bo na mój gust dwie by spokojnie wystarczyły...
~kaja 2011-11-29 06:50:14.708

Robie juz kolejny rzad sloikow
jest rewelacyjna mozna jesc na chlebie z maslem a takze dodawac do wszystkich potraw slono -pikantnych
a poza rewelacyjnymsmakiem regularnie pozerana:D
ma wlasciwosci uodporniajace
~elzunia 2006-09-17 00:00:00.0

stanowczo za dużo czosnku... nie lubię 3 rzeczy: czosnku, mięsa i dręczycieli zwierząt... pozdro dla lakto-ovo-vege :D
~RaVen 2006-06-21 00:00:00.0

Brawo!
ta adzyka to jest to, bez czego w kuchni nie da sie zyc !!!
jednak to wszystko co pododawal mojprzedmowca to juz przesada i zupelnie inna potrawa
ja dodalam jedynie troche obranych pomidorow (zeby mi sie lepiej mieszalo) i ciut mniej czosnku i efekt: rewelacja !
wszyscy w domu sie zajadaja a goscie chwala
dzieki za przepis!!!!
~elzbieta 2006-05-27 00:00:00.0

Będąc jeszcze w latach 80, na Ukrainie przywiozłem sobie większy zapas oryginalnej Adziki gruzińskiej. Do dzisiaj została mi odrobina, ale jest to wzór.Wg mnie w przepisie należało by zmienić :
1. Wg mnie jest stanowczo za dużo czosnku - ja zmniejszyłem o połowę, i chyba dalej za dużo.
2. Jest stanowczo za dużo orzechów - w oryginale smak orzechów jest w ogóle nie wyczuwalny, po zmniejszeniu o połowę, nadal je czuć.
3. Na pewno trzeba dodać kolendry - w oryginalnej Adzice jej smak ( kolendry), jest wyraźmnie wyczuwalny - ja dałem 50 g.
4. Ta z przepiusu jest wyraźnie za mało ostra. Robiąc przyprawę kupiłem ostre papryczki takie ok 10 - 15 cm, a potem dodałem jeszcze 20 szt. tych cienkich i mniejszych inadal była za mało ostra, dosypałem więc pół torebki chilli - kupiłe 5 różnych i dałem najostrzejszą.
4.Niestety używając oryginalną Adzikę - nie zachowałem etykiety, gdzie był skład, ale na pewno był koper. Ja dodałem 2 solidne wiązki kopru , ugotowane i przetarte.
Po tych modyfikacjach smak wydaje się bardzo zbliżony.
Smacznego.Krzysiek
~kheinrich@autocom.pl 2005-10-02 00:00:00.0

dla powatpiewajacych w prawidlowosc przepisu, a szczegolnie w tak ogromna ilosc czosnku :)

tak jak napisalam przepis pochodzi z pl.rec.kuchnia, jego autorka jest kudlata. podala go w dokladnie takiej postaci, w jakiej wkleilam go do puszkkki. pozniej jeszcze potwierdzila, ze faktycznie chodzilo jej o glowki, a nie zabki czosnku - bo tez sie znalezli watpiacy ;) kto nadal nie wierzy, niech sam odszuka odpowiedni watek w archiwum pl.rec.kuchnia ;)

kudlata dopisala tez w tym watku kilka kolejnych wskazówek:

" I jeszcze jedna uwaga: ja zmieliłam ( zmełłam jak w szkole uczyli) to średnio
grubo, wyczuwalne sa grudki pod językiem; ale uważam, że jednak lepsze byłoby
bardziej pastowate. Mozna też dac więcej soli.Ale to indywidualna sprawa.Qd"

"w wielu przepisach powtarza się informacja, że adżikę (koncentrat) przed uzyciem należy zmieszać z tkemali (sos, a praktycznie mus z
bardzo kwaśnych śliwek; ortodoksyjna jest ałycza znaczy mirabelka) Qd"

smacznego :)
patrycccja 2005-09-03 00:00:00.0

Zrobiłam. Zachwycona nie jestem: w czytaniu wyglądała daleko smaczniej niż w jedzeniu.
~Ewa 2005-08-18 00:00:00.0

10 GŁÓWEK czosnku? Nie ZĄBKÓW?????
~drika 2005-08-17 00:00:00.0

Ze tez dopiero teraz, gdy znalazlem sie w Australii odnalazlem przepis na adzike. Bardzo dziekuje i pozdrawiam.
Waldek
~walhir@bigpond.com 2004-06-26 00:00:00.0

jeszcze nie zrobiłem a już mi smakuje uwielbiam czytać ciekawe przepisy pozdrawiam
~jalkk@interia.pl 2003-03-20 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas