7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Adżika 1- Komentarze do przepisu -
Mam pytanie odnośnie orzechów włoskich. Czy sparzacie je wrzątkiem wcześniej i osuszacie na sicie? Takie ze skórką są gorzkie i często zakurzone itd. Sitko w maszynie mielącej takie jak do maku?
martina 2013-10-12 18:31:05.338
Zrobiłam wczoraj z tego przepisu zmieniając jedynie ilość soli (dałam 2 łyżki).
Dzisiaj chyba zapasteryzuję słoiczki, bo mam bardzo ciepłą kuchnię i często się coś psuje. Co do smaku: Adżika to to nie jest zdecydowanie (już po składnikach widać), ale bardzo bardzo smaczne. Te orzechy nadają ciekawy posmak, tylko trochę się obawiam jak to się będzie przechowywać do zimy. I UWAGA: to jest przepis dla wielkich miłośników czosnku. Kto nie lubi niech zrobi sos paprykowy z innego przepisu (sos chilli na puszce jest pyszny, robiłam w zeszłym roku). ~Olga 2012-09-05 12:25:25.317
zrobiłam DOKŁADNIE według proporcji w przepisu i moim zdanie wyszło mocno za słone, co nie ukrywam - po czasie spędzonym na obieraniu czosnku jest mocno frustrujące. SERIO 4 kopiate łyżki stołowe? Bo na mój gust dwie by spokojnie wystarczyły...
~kaja 2011-11-29 06:50:14.708
Robie juz kolejny rzad sloikow
jest rewelacyjna mozna jesc na chlebie z maslem a takze dodawac do wszystkich potraw slono -pikantnych a poza rewelacyjnymsmakiem regularnie pozerana:D ma wlasciwosci uodporniajace ~elzunia 2006-09-17 00:00:00.0
stanowczo za dużo czosnku... nie lubię 3 rzeczy: czosnku, mięsa i dręczycieli zwierząt... pozdro dla lakto-ovo-vege :D
~RaVen 2006-06-21 00:00:00.0
Brawo!
ta adzyka to jest to, bez czego w kuchni nie da sie zyc !!! jednak to wszystko co pododawal mojprzedmowca to juz przesada i zupelnie inna potrawa ja dodalam jedynie troche obranych pomidorow (zeby mi sie lepiej mieszalo) i ciut mniej czosnku i efekt: rewelacja ! wszyscy w domu sie zajadaja a goscie chwala dzieki za przepis!!!! ~elzbieta 2006-05-27 00:00:00.0
Będąc jeszcze w latach 80, na Ukrainie przywiozłem sobie większy zapas oryginalnej Adziki gruzińskiej. Do dzisiaj została mi odrobina, ale jest to wzór.Wg mnie w przepisie należało by zmienić :
1. Wg mnie jest stanowczo za dużo czosnku - ja zmniejszyłem o połowę, i chyba dalej za dużo. 2. Jest stanowczo za dużo orzechów - w oryginale smak orzechów jest w ogóle nie wyczuwalny, po zmniejszeniu o połowę, nadal je czuć. 3. Na pewno trzeba dodać kolendry - w oryginalnej Adzice jej smak ( kolendry), jest wyraźmnie wyczuwalny - ja dałem 50 g. 4. Ta z przepiusu jest wyraźnie za mało ostra. Robiąc przyprawę kupiłem ostre papryczki takie ok 10 - 15 cm, a potem dodałem jeszcze 20 szt. tych cienkich i mniejszych inadal była za mało ostra, dosypałem więc pół torebki chilli - kupiłe 5 różnych i dałem najostrzejszą. 4.Niestety używając oryginalną Adzikę - nie zachowałem etykiety, gdzie był skład, ale na pewno był koper. Ja dodałem 2 solidne wiązki kopru , ugotowane i przetarte. Po tych modyfikacjach smak wydaje się bardzo zbliżony. Smacznego.Krzysiek ~kheinrich@autocom.pl 2005-10-02 00:00:00.0
dla powatpiewajacych w prawidlowosc przepisu, a szczegolnie w tak ogromna ilosc czosnku :)
tak jak napisalam przepis pochodzi z pl.rec.kuchnia, jego autorka jest kudlata. podala go w dokladnie takiej postaci, w jakiej wkleilam go do puszkkki. pozniej jeszcze potwierdzila, ze faktycznie chodzilo jej o glowki, a nie zabki czosnku - bo tez sie znalezli watpiacy ;) kto nadal nie wierzy, niech sam odszuka odpowiedni watek w archiwum pl.rec.kuchnia ;) kudlata dopisala tez w tym watku kilka kolejnych wskazówek: " I jeszcze jedna uwaga: ja zmieliłam ( zmełłam jak w szkole uczyli) to średnio grubo, wyczuwalne sa grudki pod językiem; ale uważam, że jednak lepsze byłoby bardziej pastowate. Mozna też dac więcej soli.Ale to indywidualna sprawa.Qd" "w wielu przepisach powtarza się informacja, że adżikę (koncentrat) przed uzyciem należy zmieszać z tkemali (sos, a praktycznie mus z bardzo kwaśnych śliwek; ortodoksyjna jest ałycza znaczy mirabelka) Qd" smacznego :) patrycccja 2005-09-03 00:00:00.0
Zrobiłam. Zachwycona nie jestem: w czytaniu wyglądała daleko smaczniej niż w jedzeniu.
~Ewa 2005-08-18 00:00:00.0
10 GŁÓWEK czosnku? Nie ZĄBKÓW?????
~drika 2005-08-17 00:00:00.0
Ze tez dopiero teraz, gdy znalazlem sie w Australii odnalazlem przepis na adzike. Bardzo dziekuje i pozdrawiam.
Waldek ~walhir@bigpond.com 2004-06-26 00:00:00.0
jeszcze nie zrobiłem a już mi smakuje uwielbiam czytać ciekawe przepisy pozdrawiam
~jalkk@interia.pl 2003-03-20 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Radosław 2020-02-09 11:14:18.784