7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Aromatyczna "tortilla de patatas" (fritata, fritatta)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

ee do tortilli nie dodaje się mąki, bo to juz nie tortilla a omlet con patatas fritas albo cos w tym stylu
~paułau 2010-10-11 00:42:10.238

Master, właściwie masz rację, większość ludzi prawdopodobnie zna tą potrawę pod nazwą fritata, ale - jak znalazłam w necie - "w Hiszpanii nazywa się ją tortillą" i zresztą wyszukując "tortilla de patatas" znajdziesz mnóstwo stron i filmików potwierdzających tą wersję. Dla porządku zmodyfikuję nazwę przepisu, żeby uwzględniała też fritatę :)
admin 2009-08-25 10:41:07.398

to zdaje się jest fritata, nie tortilla
~master 2009-08-24 19:30:19.044

Rewelacja. Dodalam jeszcze zielonej i czerwonej papryki i wyszlo swietnie. Ta tortilla byla dzis naszym sniadaniem wielkanocnym na laweczce w parku, w Hiszpanii wlasnie;)
kafarzyna 2008-03-23 14:28:40.135

Co do tradycyjnej tortilli - faktycznie daje się do niej surowe ziemniaki, ale nie kroi się ich w plastry tylko lekko 'odłupuje' od całego ziemniaka drobne kawałeczki; smaży z cebulką (lub osobno) na głębokim oleju; i najważniejsze - nie wlewa się jaj do tego , lecz odwrotnie - do ubitych jaj (z sola, przyprawami, może być bazylia lub estragon) wrzucamy odsączone i lekko ochłodzone podsmażone lekko kawałki ziemniaków i cebulki. wszytko zostawiamy na 5 min. a następnie wrzucamy na gorącą patelnie. Dopiero jak się podsmaży obracamy na drugą stronę za pomocą talerza. To prawdziwa tortilla polecana w Hiszpanii. Ja daje na wierzch odrobinę sera żółtego. Smacznego.
~anon 2008-03-07 00:00:00.0

MOze nie typowa tortilla, ale naprawde bardzo smaczne:-) Curry do omleta z ziemniakami daje wyjatkowy i dosc wyszukany smak.
~jana 2006-05-15 00:00:00.0

ja nigdy do tortilli nie używałem gotowanych ziemniaków. Mam fajny przepis na danie, które jest jakby mutacją tortilli - kto chce - mikuch@o2.pl
autor anonimowy 2005-10-27 00:00:00.0

Pysznosci!!!:)
Trop 2004-06-18 00:00:00.0

co do tego przepisu to w kuchni hiszpanskiej
w tortilli nie gotuje sie ziemniakow tylko kroi sie w plastry cienkie surowe ziemniaki i smazy na oleju i dod.sie do masy jajecznej a nie zalewa.dziekuje
autor anonimowy 2003-06-02 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas