
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
<< powrót do przepisu
Kasza jaglana - jak gotować- Komentarze do przepisu -
Majczi, twoj przepis jest znakomity! Ja rowniez bede teraz juz tylko w ten sposob gotowac jaglana. W dodatku domyslam sie ze jako ze czas gotowania jest znacznie skrocony, to kasza zachowuje wiecej wlasnosci odzywczych.
~bassagnieszka 2014-09-06 18:56:06.41 ![]() Avka 2014-03-10 21:42:20.922 ![]() majczi 2013-09-18 19:41:04.527
Warto również dodać, że po ugotowaniu dobrze jest zdjąć garnek z gazu i odstawić na kilkanaście minut, nie zdejmując pokrywki. Wtedy nawet jeśli kasza się przyklei do dna lub minimalnie przypali, łatwo będzie ją odkleić i nie będzie potrzeby skrobania ;)
a_h_a 2013-02-10 12:30:11.856
Nie wiem co robię źle. Gotuję wg przepisu ale zawsze ryż, kasza jaglana mi się przypala
ciemnowszedzie 2013-01-03 14:01:38.451 ![]() przy okazji, mam pytanie, czy ktoś może próbował umycia na raz większej ilości kaszy, wysuszenia jej i przesypania z powrotem do pojemnika? to zaoszczędziłoby czasu, ale nie wiem czy wtedy nie wytworzy się w kaszy jakaś pleśń :/. majczi 2012-11-13 23:15:41.794
kaszy nie należy myc czy prażyć by pozbyć się goryczy czy pleśni! To oznacza ze kasza nie nadaje się do jedzenia! Polecam kupować na targach czy w hurtowniach. Świeże i tanie (20 zl za 5 kg, a nie jak w sklepie 4 zl za 200g...)
~Miska 2012-04-17 16:30:44.931
Bardzo lubię kaszę jaglaną, ale nigdy jej nie prażyłam. Zalałam wrzątkiem i króciutko bulgotała, potem przykryłam pokrywką wyłączając podgrzewanie. Tak dochodziła.
~elzbieta 2012-01-27 07:26:24.246
Dobrze jest przepłukać zimną wodą kaszę jaglaną przed gotowaniem, a do gotowania oprócz wody dodać jeszcze 1/3 łyżeczki sproszkowanej witaminy C(najlepiej naturalnej). Ma to na celu wyeliminowanie pleśni, które znajdują się w zbożach. (źródło: "Kuracja życia" dr H.Clark))
~Katarzyna Puciłowska 2011-12-18 12:06:37.849
Gdzieś czytałam, że dzięki temu pozbywamy się goryczy.
Kiedyś faktycznie nie uprażyłam i nie była najlepsza, ale może to był po prostu wypadek przy pracy. mater 2011-08-09 22:19:08.798
Prażenie kaszy ma sens wg wschodnik sztuk kuchennych, które zwracają uwagę na temperaturę pokarmów. Kasza jaglana sama w sobie jest chłodna, ale jak się ją upraży przed gotowaniem, to staje się ciepła i nie wychładza organizmu. (Nie znam się na tym szczególnie, przepraszam za dziwne tłuamaczenie.)
Jeśli prażenie ma jeszcze jakieś praktyczne znaczenie, to go nie znam. :) sonnentau 2011-08-09 21:57:27.58 ![]() sunflower_ren 2011-05-04 08:41:36.637 ![]() patrycccja 2011-05-03 20:00:21.462 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
funka funky 2018-09-01 09:06:46.302