7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Caffe Frappe - zimna grecka kawa z pianką

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

ja dolewam likier waniliowy zamiast śmietanki
~Anencja 2020-08-11 08:47:57.1

Proszę poprawić przepis "potrząsamy butelką długo i z sercem" potrząsałem dosłownie 10sek i piana byla tak gęsta że nie mogłem dolać więcej wody bo wyciekała z butelki a jak wlałem do szklanki to słomka stała w pionie. ;p
~qManiekp 2014-07-07 21:43:50.118

Testowałam na znajomych ;) Super łatwy i szybki przepis :) Tylko jedna wskazówka - nie przesadzajcie z potrząsaniem. Pianka powinna być gęsta, ale nie sztywna. Ja ubijałam chyba z minutę i trochę przesadziłam - myślałam, że pianka trochę się później upłynni, ale nic z tego. Można ją było jeść łyżeczką ;)
patrycccja 2013-09-01 16:46:39.371

Tradycyjne, greckie frappe tylko z kawy rozpuszczalnej :) en.wikipedia.org/wiki/Frapp%C3%A9_coffee
Hm, no proszę, zawsze można się czegoś nauczyć... frappe wynalazł człowieczek z Nestle ;) A wersja z mlekiem popularna jest na Cyprze. W Grecji wolą kawkę na wodzie. A poza Grecją to już w ogóle wolna amerykanka ;D Lody, mleko czekoladowe, cola... rety rety.
~fan 2013-08-13 15:13:44.521

kiedyś pracowałam w kawiarni i przygotowywaliśmy tam mrożoną kawę w nieco inny sposób. podam przepis, może komuś się przyda, bo kawa wychodzi przepyszna, a można też użyć mleka sojowego i będziemy mieć vegan frappe ;)
-jedno espresso*
-szklanka mleka
-syrop cukrowy, ewntualnie jakiś inny syrop, ostatecznie cukier
-kostki lodu, shaker
Zaparzamy espresso, a jeśli nie mamy ekspresu to parzymy po prostu mocną kawę, ale musi być jej mało, ok. 30-50 ml (sypaną przecedzamy przez filtr do kawy; na tym etapie można też posłodzić, jeśli słodzimy cukrem). Do shakera wrzucamy 3-4 kostki lodu, wlewamy kawę (nie trzeba studzić) i mleko i shakujemy przez minutę. Kawę przecedzamy do szklanki (można jej ścianki ozdobić sosem czekoladowym, wygląda świetnie) i podajemy, można wierzch przystroić bitą śmietaną :P.
majczi 2013-05-09 19:54:26.895


uwielbiam Cię za ten przepis. może teraz lżej będzie mi znosić nieznośny upał. kawa jest idealna. i zrobiłam tak: gdy kupowałam blender, miałam w zestawie taki wysoki a wąski plastikowy pojemnik (np. do zrobienia koktajlu). Doskonale się do tego nadaje. Do tego potraktowałam esencję blenderem i uzyskałam piankę w jakieś 20 sekund.
Muzo Natchniuzo 2013-05-09 14:23:30.779

A na Krecie raczej spotkałem się z mieszaniem kawy od razu z całą wodą. Oczywiście mikser jest lepszy od shakera, ale często np. w pracy trzeba wstrząsać ręcznie.
A ostatnio też robię sobie frappé tylko na mleku — mieszam dwa składniki: mleko (najlepiej jakieś o słodkim smaku) i kawę (najlepiej ‘espresso’ pewnej znanej firmy), i już. Tak można robić w każdych warunkach, np. w górach wstrząsając w butelce, w domu lepiej zmiksować z lodem.
~mtu 2008-02-06 00:00:00.0

Nie mialem smietanki - zrobilem z samego mleka, cukru i Maxwell House (mojej ulubionej). Efekt swietny :)
~jaco 2005-06-05 00:00:00.0

ja z kolei na poczatku na;ewam tylko troszke wody i uzywam miksera:) prosciej. aaa! i ja pilam na cyprze zawsze pol na pol: woda i mleko, polecam. oczywiscie,zalezy co kto lubi:)
~gaba 2005-05-23 00:00:00.0

Ja farppe rochę inaczej robie. Zamiast zwykłej zimnej wody dodaję gazowaną. Odpada wtedy miesznnie w shakarze.(ale za to tdłużej się to robi, ponieważ podczas nalewania tworzy się piana i trzeba czekać aż opadnie zanim się doleje następną porcję)
~Pawel 2004-07-11 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas