7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Smażone zielone pomidory

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   


pyszne, ale odrobinę zbyt tłuste jak na mój gust. Jadłam jako samodzielne danie, ale myślę, że jako dodatek do czegoś niesmażonego musi być rewelacyjne.
hauadaj 2013-10-29 20:07:17.972

Hehe, z czerwonych skórka schodzi tak samo jak przy wyparzaniu :) I na pewno smakują kompletnie inaczej - zielone są kwaśne, a po usmażeniu kwaskowo-orzeźwiające. To jak porównywać antonówkę ze słodkimi jabłkami. Dlatego warto też spróbować z zielonymi - ale takimi kompletnie zielonymi. Jak zaczynają się wybarwiać, to tracą ten kwasek i są... w sumie bez smaku.
patrycccja 2011-11-07 21:55:08.733

ja zrobiłam to danie ale z czerwonych pomidorów (nie miałam zielonych)
smazyłam je krócej
dość smaczne !
ale radze zdjąc skórke bo podczas smazenia odchodzi od pomidorów z powodu wysokiej temperatury !
agnmid 2011-11-07 18:00:17.056

Mi trzeba, choć jestem dorosła :) W dodatku ciekawska. Bardzo wiarygodnych źródeł nie znalazłam, ale znalazłam info, że solanina jest neutralizowana obróbką cieplną i kwasem (jest alkaloidem i łączy się z kwasem tworząc sole). Jest też rozpuszczalna w wodzie. Co do jej ilości w zielonych pomidorach - niektórzy piszą, że jest znacząca, inni że znikoma, jeszcze inni że to nie solanina tylko inny alkaloid, tomatina. Ta ostatnia informacja podawana jest najczęściej z odwołaniami do jakichś badań i z tych opisów na które trafiłam wynika że nie stanowi żadnego zagrożenia. Z ciekawszych źródeł polecam www.nytimes.com/2009/07/29/dining/29curi.html - naprawdę ciekawy artykuł, choć skupiający się na liściach pomidorów. Końcówka jest niezwykle pouczająca - dodając suszonych liści do pesto autor zainteresował się bazylią. Doszukał się, że zawiera 2 substancje, estragol i metyloeugenol, które powodują u zwierząt uszkodzenia DNA i raka... występują też w innych ziołach, a także są podobno dodawane do żywności... No a czy ktoś panikuje z powodu pesto? Oczywiście nikogo nie namawiam do beztroski, a już na pewno nie do jedzenia zielonych ziemniaków, które na pewno zawierają znaczną ilość solaniny, ale warto poddawać różne informacje krytycznej ocenie.
patrycccja 2011-01-06 12:03:59.521

...doroslemu:-)
~aska 2011-01-05 21:05:09.931

Zielone (niedojrzale )pomidory zawieraja SOLANINE... a co to znaczy, to chyba nikomu oroslemu nie trzeba tlumaczyc, no, chyba , ze chodzi o zielone dojrzale pomidory (taka odmiana)... to wszystko ok...pozdrawiam:-)
~aska 2011-01-05 21:04:43.093

przepyszne! do ciasta daliśmy przyprawę własnej roboty: curry, pieprz cayenne, kurkuma - proporcje na oko. i trochę więcej mąki - ciasto wydawało się za rzadkie. ciasta nam zostało więc zrobiliśmy jeszcze cukinie - też pychota!
magrusia 2010-10-11 20:29:03.251

super przepis, ja dodałam do ciasta curry i asafetidę wyszło trochę po indyjsku
Fermina_Daza 2010-09-09 10:52:08.451

Smażone zielone pomidorki są pyszne!!! Wchodzcie na tą stronę, bo tu są normalne przepisy, a nie tak jak na innych stronach tylko zdjęcia, a wogóle przepisu!!!
autor anonimowy 2005-09-24 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas