7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Tarte buraczki z warzywami i chrzanem (sałatka do weków)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Marto* :P
~Damian 2015-04-09 09:01:14.251

Dziękuję Patrycjo za informację, na pewno się przyda.
~Damian 2015-04-09 09:00:45.384

Buuuuuuu, połowę słoiczków musiałam wyrzucić. Zrobiłam wszystko tak, jak w przepisie. Dałam świeży korzeń chrzanu starty, ominęłam tylko selera, bo jakoś mi tu nie pasował. Tak jak Patrycja pisała "wzdęło je" :((( Pasteryzowałam dwa razy, ale mam już za sobą nieudane doświadczenia z przetworami z buraków - bardzo trudno się przechowują. Jutro zapasteryzuję słoiczki, które się nie popsuły, ale nie robię sobie wielkich nadzieji. Szkoda, bo sałatka jest pyszna.
~Marta 2013-12-30 22:48:50.414

Reszta słoiczków na szczęście przetrwała i jest pycha :) Zabieram sobie taki słoiczek do pracy, do tego jakaś kanapka i lunch gotowy :)
patrycccja 2011-01-22 11:16:14.907

Już 5 z 21 słoiczków mi się zepsuło :/ Wzdęło je ;) i to pomimo że pasteryzowałam je przez 15 minut, choć przepis o tym nie wspomina. Sprawdza się to, co gdzieś czytałam - że buraki to jedno z tych trudnych warzyw, które lepiej pasteryzować 2 razy. Wcześniejsze buraczane przetwory tak robiłam i są ok.
patrycccja 2010-11-21 11:37:59.391

W przepisie brakuje soli, ale poza tym bardzo mi się podoba. Uwielbiam aromat chrzanu w buraczkach! :) Co więcej - w przeciwieństwie do innych przepisów tutaj gotuje się buraczki utarte, więc wszystko robi się nieporównywalnie szybciej.
Dla zainteresowanych jedna uwaga: zaopatrzcie się w wielki gar i duuże naczynia pomocnicze :) W 4-5 litrowym garnku taką ilość warzyw trzeba robić na 3 tury... Z 3,5 kg buraczków wyszło mi 21 słoików po 370 ml, więc słoików też potrzeba co niemiara ;)
Ja podwoiłam jeszcze ilość płynu bo bałam się, że zbyt "sucha" sałatka będzie się łatwiej psuła - wyszła nieco za tłusta, więc później dałam 1 cześć oliwy i 3 wody. Najbardziej by mi pasowało, gdyby w ogóle nie było oliwy.
Chrzan natomiast dałam ze słoiczka. 1 słoiczek (200 ml?) chrzanu ostrego marki Spiżarnia na 2 kg buraczków - to naprawdę b. mało, właściwie go nie czuć :( Niestety nie miałam więcej...
patrycccja 2010-11-07 11:15:01.607

Przepis jest wspaniały.
Podobnie zrobilam marchewke.
Też świetna.
Polecam.
~Gina 2002-09-29 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas