7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Pasztet z pieczarek (wegański)- Komentarze do przepisu -Zamiast kaszy manny dałam trochę mąki kukurydzanej, a dodatkowo podprażone ziarna słonecznika i nutritional yeast. Oleju nie dawałam. Dobre :) mimikra87 2014-11-24 12:06:03.767
Przez kilka dni swobodnie, byle w lodówce i przykryty (żeby nie obsechł). Nadmiarowy można też zawsze zamrozić... przynajmniej te strączkowo-warzywne, bo pieczarkowego nigdy nie próbowałam.
Odmrażane są ciut mniej smaczne, ale można z nich zrobić kotlety :) Pokroić w plastry i odsmażyć. Albo przerobić na jakiś farsz :) patrycccja 2013-03-28 22:18:16.379
Ile może leżeć taki pasztet ? Obojętnie czy z soczewicy, grochu, pieczarek itp. Można go zrobić już jutro ? I do niedzieli wytrzyma ?
memengwa 2013-03-28 16:46:12.775
czad, bo akurat obija mi się po kuchni jakaś trochę zwietrzała mąka kukurydziana ;) to mam plan na święta! dzięki :)
orzechova 2013-03-28 08:39:56.737
Orzechova, sądząc po moim starym wpisie to tak, mannę też dodałam. Zamiast mąki sojowej możesz użyć kukurydzianą, ziemniaczaną, owsianą... w zasadzie dowolną, nawet pszenną :) Możesz też dać trochę bułki tartej albo zaparzonych (zalanych wrzątkiem i na chwilę odstawionych) płatków owsianych. Podejrzewam, że nawet możesz zupełnie pominąć mąkę i dać samą mannę :)
patrycccja 2013-03-27 23:17:24.52
patryccjo, dodałaś łyżkę mąki sojowej i ziemniaczanej i kaszę manną 3 łyżki? Bo ja nie mam mąki sojowej, mogę dać 2Ł ziemniaczanej+3Ł kaszki? pozdr :]
orzechova 2013-03-27 15:37:14.396
Trututu: a po co robić pasztet z samych tylko pieczarek skoro ich nie lubisz i potem pisać, że ci nie smakuje bo nie przepadasz za pieczarkami? Trudno żeby ci samkował skoro nie lubisz jego jedynego składnika...
~magda 2013-01-06 17:48:43.026
Czy ja już pisałam, że on jest u nas number 1 ? Może jeszcze mało świata znamy, ale póki co, to tak jest ;)
RudyRydz 2012-12-31 15:51:54.016 Jakoś niespecjalnie mi smakuje ten pasztet. Może dlatego, że nie przepadam za pieczarkami. Ciekawe, że po wyjęciu z piekarnika był jeszcze półpłynny, zastygł dopiero po ostygnięciu. ahven 2011-12-29 19:09:22.51
Smile, najlepiej w razie wątpliwości zajrzeć najpierw do starszych komentarzy. Ja, tak jak pisałam kiedyś, dodałam "2 łyżki mąki, 4 oleju". Od razu mówię, że nie mam pomysłu czemu ci nie wyszedł... Chyba że piekarnik ci nawala, ale to bys chyba zauważyła ;)
~patrycccja 2011-09-06 16:49:47.297
a mi nie wyszedł... podczas pieczenia "osiadł", u góry jest troche spieczony, a w srodku (mimo pieczenia godzinę) nadal taka papka, nie smakuje za dobrze... nie wiem co zrobiłam źle, ile daliście mąki? ja dwie czubate łyżki, resztę jak w przepisie.
Smile 2011-08-30 14:16:47.629
Ja dałam trochę więcej manny i bez pietruszki (fuj!, chyba nigdy jej nie polubię :( ) i wyszło PYSZNIE !!
~Ilona 2011-06-29 14:40:19.381
Mi tez kiedyś wyszedł czarny - zobacz starsze komentarze ;) Pieczarki po prostu ciemnieją pod wpływem powietrza. Dlatego piekarnik najlepiej zacząć nagrzewać odpowiednio wcześniej, a przede wszystkim pieczarki zaraz po starciu szybko doprawić i natychmiast wstawić do piekarnika. Wtedy wychodzi taki szaro-brązowawy, ale nie czarny! :)
patrycccja 2011-06-09 16:55:18.374
mi wyszedł w smaku dziwny, niby smaczny, ale to smak zupełnie nowy i nie do końca wiedziałam czy mi smakuje czy nie? ostało się na tym, że dobry jest, ale jeszcze ten kolor... mi to czarny wyszedł. nie daję jeszcze oceny, zrobię go jeszcze raz i wtedy coś postanowię :)
MEDeah 2011-06-09 09:11:49.299
A płatki owsiane masz? albo przynajmniej mąkę sojowa lub kukurydzianą? Coś to musi trzymać w kupie :)
~zonk 2011-02-18 17:18:23.011
Nie mam mąki ziemniaczanej i kaszy manny. Czy bez tego będzie wielka tragedia?
~kasia 2011-02-18 16:36:37.185
Bardzo dobry pasztet, choć jak dla mnie za bardzo rozciapciany. Zobaczymy jednak co się z niego zrobi wieczorem jak już ostygnie. Ja dodałam czosnku, rozmarynu, gałki muszkatołowej i pieprzu zielonego w kulkach ale to ostatnie lepiej byłoby zmielić lub pominąć.
Vanja86 2011-02-13 14:35:51.084
Zrobiłam według proporcji które podała patrycccja. Na gorąco kroić się niestety nie dało, dopiero gdy porządnie pasztet wystygł, ale wtedy już tak SUUUPER nie smakuje... Polecam!
Irokezik91 2010-07-12 10:02:35.017
dzieki;) juz myslalam ze z tym co mi wyszedl jest cos nie tak;) uff.W takim razie z grochu tez wyproboje.
~Silverka 2010-04-20 18:29:33.125
Silverka, jak wejdziesz do tego zdjęcia to zobaczysz w opisie, że ten złoty (pomarańczowy wg. mnie) to pasztet z grochu z zielonym pieprzem. Pieczarkowy jest ten po prawej. A po upieczeniu będzie taki w sumie szary, jak na zdjęciu Sangri.
patrycccja 2010-04-20 17:36:34.173
nie wiem jakim cudem na tym zdjeciu wyszedl taki złoty;) no ale drugi raz robie i wyszlo calkiem smaczne. Juz troche zninelo;)
~Silverka 2010-04-20 15:01:25.696
Szary kolor to nic w porównaniu ze smakiem. Ja robiłam dwa razy i dwa razy wyszedł super!!! Tak super że za drugim razem zjadłam sama całą brytfankę...wrrr...
ewikus 2010-04-11 21:43:40.391
Ja zrobiłam ponownie z takimi proporcjami jak podałam kiedyś (2 łyżki mąki, 4 oleju) i ładnie się kroiło. Dało się też rozsmarowywać. Choć konsystencja jest faktycznie nieco inna niż "zwykłych" pasztetów ze strączkowców, bez wątpienia. Dla mnie minusem jest jedynie kolor - szary...
patrycccja 2010-04-05 16:10:28.406
Palce lizac. Nie moglam sie powstrzymac i wyzarlam jeszcze na cieplo pol brytfanki.
Jedyny minus, to to, ze konsystencja jest nieco maziowata (w plastry pokroic sie nie da). Moze za duzo oleju,moze to, ze masa postala 'troche' nim wlozlam do piekarnika...nie wiem :( ~tcmnm 2010-04-03 19:17:00.648
Robi się szybko i bardzo łatwo. Pachnie wyśmienicie. Nie wiem jeszcze tylko, jaki jest w środku, bo zostanie zawieziony do rodziny i dopiero jutro skonsumowany. Dam znać po egzaminie ;)
metzli 2010-04-02 15:27:13.902
Dobry, ale jednak wolę pasztety z roślin strączkowych. Najbardziej pasował mi na bułce z serem żółtym z piekarnika - wychodzi wtedy taka zapiekanka.
ryfka 2009-12-29 16:48:08.778
Udało mi się! A już się bałam, że moje 'talenty' kulinarne zepsują kolejny przepis. W efekcie pyszny pasztet wyszedł zwarty i na wigilijnym stole wszyscy byli zachwyceni :))
~nin 2009-12-25 12:40:45.806
Mi wyszedł bardzo zwarty;) W ogóle super;) Jak się przykleiłam, to od razu zjadłam prawie pół;)
Agus7777777 2009-12-22 16:15:54.731
Właśnie zrobiłam po raz pierwszy. W smaku pyszny, tylko jakiś taki rzadki mi wyszedł- myślałam, że bedzie bardziej zwarty. Ale czym jest konsystencja wobec tego niebiańskiego smaku;-) Zamiast pietruszki dałam zioła prowansalskie, granulowany czosnek i świeżo mielony, kolorowy pieprz. Pycha!
rubia 2009-10-23 14:37:06.534
Wspaniały pasztet :-)
Konstystencja idealna (do rozsmarowania, lub jedzenia w plastrach). Oprócz pietruszki włozyłam cebulę. Na pewno niedługo znowu znajdzie się w piekarniku :-) Moja mięsożerna rodzina bybła zachwycona (mysleli na początku że to pasztet mięsny ;-) Polecam wszystki spróbować to cudo :-) Dziękuję autorce za przepis. edysqa 2009-09-23 15:39:12.565
Pyszne, po prostu pyszne! Świetny na chleb, nadawałby się też do naleśników. Nie dodawałam pietruszki, bo nie lubię, za to starłam jedną cebulę. Spodziewałam się bardziej stałej konsystencji, a wyszedł taki pasztet-smarowidło. Ale to bez znaczenia, jest wyśmienity w smaku i niech się schowają kupne. Od dziś tylko na domowo! :)
xxl 2009-09-20 11:23:48.187
Bardzo dobry pasztet, juz zniknela polowka ;)
~Silverka 2009-09-18 20:06:01.261
Pasztet jest cuuuudowny. Zapomnielismy kupic pietruszke, wiec dodalismy zamiast niej 2 cebulki i wyszlo naprawde przepusznie!
~pachniaczki 2009-04-24 20:04:06.297
Upiekłam ten pasztet wczoraj i.......już połowy nie ma;-)) dla mnie rewelacja!!No, ale prawdziwy egzamin bedzie jutro jak go na śniadanie Wielkanocne podam mojej mięsożernej rodzince;-)
Acha, oprócz pietruszki dodałam jeszcze troche suszonego tymianku i cząbru...i wyszło bomba;-) wegewanka 2009-04-11 14:15:31.543
szybko i pysznie.. choć chyba za dużo oleju dodałam i pasztet się rozwala, ale to tylko psuje wrażenia estetyczne ;)
aagg 2009-04-09 18:15:49.207
Pyszniutki!!!!!!! Moja mięsożerna rodzinka zjadła cały jeszcze gorący. Naprawdę extra przepis
bursztynka 2009-02-10 20:16:34.717
Znów go upiekłam, tym razem na Wielkanoc :) Świetny pasztet - smaczny, a jednocześnie łatwy i szybki w przygotowaniu. Bardzo lubię takie przepisy!
Acha, i nauczyłam się jednego: po przygotowaniu masy należy go od razu zacząć piec. Ja przekombinowałam i przez to, że pasztet czekał na upieczenie ponad pół godziny (aż przygotowałam jeszcze inny pasztet), wyszedł nieco brzydszy ;) Pieczarki po prostu puściły sok, który ściemniał i po odparowaniu w trakcie pieczenia spowodował, że pasztet był na wierzchu praktycznie czarny ;P Aczkolwiek nadal bardzo dobry :) patrycccja 2008-03-26 14:24:06.722
mmmm pychota ja dodałam cebulkę startą do takiej ilosci jaka podana w przepisie jak ktos lubi ostro to proponuję duuuużą:D nawet mięsożercy - choć na początku kręcili nosem - się zażerali
~hrabina 2006-12-27 00:00:00.0
zrobilam dokladnie wg.wskazowek, pasztet piekl sie idealnie pol godz. i wyszedl naprawde smaczny :) tylko kapelusze pieczarek wyschly i wygladaly jak suszone grzyby shitake ;) nastepnym razem jednak nie bede ich kladla :)
acha, dodalam lyzke maki sojowej i lyzke ziemnaiczanej + 4 oleju. takie proporcje sa ok. patrycccja 2003-12-30 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
izabeli 2015-04-08 03:13:54.718