7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Gulasz bengalski (z ziemniaków, dyni, bakłażana i groszku lub fasolki szparagowej)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

A! I pominęłam cukier. Bengalczycy by mi chyba nie wybaczyli ;) "Inną charakterystyczną cechą kuchni bengalskiej jest upodobanie do smaku słodkiego, co w rezultacie daje wielką różnorodność wszelkiego typu deserów i słodyczy, a także skłania do dodawania cukru lub jaggery (cukier palmowy) do większości potraw, nawet tych w założeniu słonych czy pikantnych." Więc może w cukrem i podaną ilością chili smakowałoby pełniej, lepiej.
patrycccja 2013-09-27 11:58:13.21

No i faktycznie, mleko kokosowe, curry i dodatkowe warzywa dla "rozwodnienia" groszku (podsmażone plasterki marchewki i kawałki papryki + reszta podgotowanej fasolki szparagowej) i była pycha! Tylko czy to ma coś wspólnego z kuchnią bengalską to nie wiem ;)
patrycccja 2013-09-27 11:54:22.472


Dodałam tylko trochę chili, bo nie lubię ostrych potraw. Całość wyszła łagodna i zdecydowanie mniej aromatyczna niż się spodziewałam. Dobre, ale bez rewelacji. Przydałoby się lepiej doprawić, może wprowadzić lekko kwaskowy smak. W wersji z curry, tak jak sugeruje wcześniejszy komentarz, powinno być bardzo smaczne :) Myślę że cebula też dobrze by uzupełniała sos. Zdecydowanie zmniejszyłabym ilość groszku, co najmniej o połowę. To samo sól - 1 płaska łyżka to max. W wersji z fasolką szparagową dużym błędem będzie dodanie jej pod koniec, tak jak mówi przepis... przecież będzie twarda, nie zdąży się ugotować.
patrycccja 2013-09-25 16:34:24.506

coś niesamowitego, przepyszne. dodatkowo dodałam do tego jednego małego pora, ząbek czosnku, mleko kokosowe(zamiast wody) i trochę curry.
~mniam 2010-12-11 13:27:07.969

To jest pyszna potrawa. Jestem wegetarianką od wielu lal i jeszcze nie jadłam czgoś tak dobrego polecam wam.
~karolina 2004-01-26 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas