7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Masło słonecznikowe z majerankiem i bazylią- Komentarze do przepisu -
robię takie od dawna, jest pyszne :) czasami zamieniam słonecznik na pesteczki dyni <3 florka: wydaje mi się, że blenderem też da radę, chociaż chyba więcej roboty. młynek dobra rzecz przy pastach ;)
julianka 2013-05-17 22:27:58.992
Trochę się obawiałam tego przepisu, ale udało się, wyszło dobre :) Pasta ma śmieszną konsystencję, trochę jakby leko-ciągliwą ;) Przynajmniej w wersji z wodą - z oliwą pewnie zachowuje się inaczej (tylko po co ładować tu dodatkowy tłuszcz skoro ziarna mają go dużo?). Nie mam suszonej bazylii, bo mrożę sobie świeżą (*), więc oprócz majeranku dałam pieprz ziołowy - to był strzał w dziesiątkę! Trochę soli i sporo ziół, żeby było wyraźne w smaku - tak doprawiłam swoją pastę.
*) puszka.pl/przepis/3114-mrozone_kostki_ziolowe_lub_czosnkowe_na_zime_.html patrycccja 2013-02-26 09:06:48.092
dobra alternatywa dla zwyklego masla. napewno zdrowsze
~turiam 2011-02-17 16:49:51.993
a do gomasio tez sie uzywa prazonego uwazam ze takie i takie trzeba jesc w zimie bardziej prazone a latem surowe
zima 2010-02-13 15:55:01.317
Warto jeść surowe siemię lniane (zmielone), wtedy ma omega 3. Prazone zwykle jej nie posiada, bo niszczy ją wysoka temperatura, podobnie jest z kupowanym siemieniem (najczęściej odtłuszczonym, czyli bezwartościowym). Zeby coś w siemieniu szkodziło, musiałoby być spozywane w dużych ilościach, typu kilogram lub więcej. Siemię zawiera glikozydy cyjanogenne, których prażenie nie niszczy. Działają one bakteriostatycznie.
Ania D 2009-06-25 19:11:24.742
niestety te substancje są zarówno w surowych jak i w prażonych nasionach lnu-można sie ich pozbyć usówając zewnętrzne "osłonki"- ale jak to zrobić?
~brachypelma 2005-11-23 00:00:00.0
nie powinno się jeść surowych ziaren siemienia lnianego (posiada coć szkodliwego o zapomnianej w tej chwili przeze mnie nazwie - prawdopodobnie kwas erukowy, czy coś takiego). Można zmodyfikować przepis: ziarna słonecznika i siemię uprzednio uprażyć na suchej patelni, a potem zemleć, albo tylko siemię uprażyć. Można też dodać gotową "mączkę" z siemienia prażonego (do nabycia w sklepach).
~Meg 2004-11-23 00:00:00.0
"trzy czesci slonecznika, 1 część siemienia lnianego" oznaczaja proporcje. czyli np. 3 garsci slonecznika, 1 gars siemienia. albo 3 beczki slonecznika, 1 beczka siemienia. ilosc ustalasz ty, proporcje podaje przepis ;)
autor anonimowy 2004-09-09 00:00:00.0
eee...dlaczego nie "zmielic"??????? przeciez to calkiem poprawne slowo i calkiem dobrze uzyte.to raczej "zemlec" wydaje mi sie bardziej potoczne
~koala 2004-09-09 00:00:00.0
co to sa "trzy czesci slonecznika"? pytam serio a nie z wredoty...
autor anonimowy 2004-09-09 00:00:00.0
może uznacie, ze sie czepiam, ale pewne normy obowiązują: zemleć nie "zmielić", zemleć na litość boską - w którą, a propos i tak nie wierzę
~kgp 2004-08-24 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~pablo 2013-07-11 21:48:16.331