7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Cukinia smażona w "jajku-len" i bułce tartej- Komentarze do przepisu -
no właśnie się dowiedziałam o tym, że mielony len to substytut jajka - i jestem w szoku. Podoba mi się!!!
~Mnemonique 2011-07-13 13:09:00.199
Komuś się udało to "lniane białko"? Bo zapaliłam się do pomysłu, gdzieś kiełkowały we mnie złe przeczucia, ale ignorowałam. I okazało się, że źle. Bo nawet jeśli nie wiem jak gęsty byłby "glutek" z siemienia, to w wysokich temperaturach (smażenie) robi się niemal płynny. Wszystko mi pospadało, a patelnię szorowałam długo, bo glutek tworzy cienką warstwę przypalenizny, trzeba skrobać (mam żeliwną patelnię).
Wykombinowałam alternatywę - mąką z wodą jako pseudo-jajko i obtoczyć w dużej ilości siemienia. w trakcie smażenia glutek się wytwarza, ale nie rozpływa się, a wszystko gruntownie zlepia, dość gruba panierka z tego wychodzi. A z tym majonezem to zobaczę. Morganka 2009-09-08 19:21:31.633
Ja używam mielonego siemienia lnianego do zagęszczania zup warzywnych. Łyżkę siemienia pod koniec gotowania.
~andrew 2004-10-28 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~olaM 2014-05-01 13:33:23.21