7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Soczewica po pakistańsku - z ziemniakami, chili i imbirem

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   


pycha, ale mega ostre nawet bez chili
Goś 2013-05-21 23:01:27.453

Akurat ja razem z chłopakiem swobodnie się tym najedliśmy...
banka 2013-02-26 15:53:39.724

I myślisz, że 2 osoby się najedzą połową szklanki soczewicy i dwoma ziemniakami? Jesteś pojebana.
~bolo 2013-02-24 15:14:17.812

Zrobiłam wersję bez papryki i chilli, bo nie przepadam za bardzo ostrymi daniami. Wyszło świetnie. Dałam trochę więcej reszty przypraw.
~47 2012-10-27 21:51:32.241

Strasznie zawiodłam się na tym przepisie. Uwielbiam soczewicę (i ostre dania też), ale zdecydowanie nie w tej wersji. Użyłam mniej ostrej papryki, a chilli nie dodawałam wcale, a i tak miałam wrażenie, że palący smak zabił wszystko inne. Surówka nie pomogła.
Inon 2012-06-05 14:10:05.886

Danie pyszne i łatwe w przygotowaniu :) zrobiłam w troszkę zmienionej wersji:
foodpornveganstyle.blogspot.com/2011/10/soczewica-po-pakistansku-z-ziemniakami.html
Pozdrawiam :)
dejagata 2011-10-13 11:17:53.694

Pyszne! Polecam jeść z surówką:)
jazgottt 2011-08-01 15:03:42.768

Smak wspaniały, zrobiłam w wersji pikantnej z dodatkiem świeżego imbiru - delicje! Do tego zrobiłam jogurtowy dip miętowy dla złagodzenia ostrego smaku.
~Muza 2011-06-05 22:26:03.798

nati__xxx (2 komentarze przed tobą) robiła z zielonej. Na zdjęciu wydaje mi się że jest wersja z czerwoną. Generalnie jeśli chcesz bardziej papkowate danie, zrób z czerwonej, jeśli nie, z zielonej.
~karamba 2011-02-20 16:35:29.315

A to ma byc zielona czy czerwona soczewica?
Marysia_S 2011-02-18 23:18:14.343

i zrobiłam!!! :D dość późnym wieczorem się zabrałam, ale się udało :)
zacznę od środka. otóż, najwięcej frajdy sprawia palenie liści laurowych! :D świetnie się palą! i niemal od razu spopielają i taki popiół wrzucałam na patelnię. następnym razem dam tych liści więcej, żeby lepiej było czuć w potrawie ten specyficzny aromat...
a teraz od początku. wszystkiego dałam 2 x więcej. zabrakło mi kurkumy i sproszkowanego imbiru. kurkumę zatem pominęłam a imbiru dałam, tyle , że świeżego, którego ówcześnie starłam na tarce. dałam też o wiele mniej oleju,a le to niechcący, jakoś nie doczytałam, że ma być aż pół szklanki.
meritum: bardzo mi smakowało, będzie powtórka w której uwzględnię poprawki i nowe pomysły :) pasowałaby do tego jakaś świeża delikatna suróweczka typu mizeria, dla kontrastu, bo sama soczewica po pakistańsku jest mocno ostra i aromatyczna mega.
polecam :D
MEDeah 2011-01-11 08:41:02.081

jedno słowo: REWELACJA! :) robiłam z zielonej soczewicy, więc nie było papki. Przyprawy dobrane świetnie, pali w gębie ale jest przepysznie. Równie dobre bez ziemniaków :)
nati__xxx 2011-01-10 14:51:28.527

pyyyycha! :-)
chociaz dla mnie troche za ostre :D bede musiala dodac mniej papryki :P
orchideaaaa 2010-12-16 15:00:06.205

Dolączam sie do peanów, danie jest niesamowite, sublokatorzy wychwalali pod niebiosa (a nie są zbyt wylewni).
"Papkowatość" można regulować gotując dłużej lub krócej soczewicę. Można też zalać soczewicę wrzątkiem (np. rano, min. poł godziny przed przystapieniem do gotowania), wtedy wystarczy gotować ją 15-20 minut - w tym czasie zdążą sie ugotować ziemniaki i podsmmażyć cebula, zatem przygotowanie całości zabiera niewiele ponad 20 minut.
~lulu 2010-07-08 10:38:30.725

Jak dotychczas mój najlepszy puszkowy przepis!
Zrobiłam w wersji "niepapkowej" , wyszło rewelacyjne:))
Aradia 2010-03-05 15:48:03.083

Bardzo pyszne danie :-)
Gotował mój Mąż i niestety dał trochę więcej ostrej papryki, ziałam ogniem później, ale smak niezapomniany :-)) Na pewno nie ostatni raz gościła na moim stole.
edysqa 2010-02-19 23:40:50.419

Pyszne. Uwielbiam ziemniaki i soczewicę, a to połączenie...mniam!!!
joaska 2010-02-14 19:13:05.561

Aha, jeszcze chcialam dodac uwage, ktora przyszla mi do glowy po lekturze komentarzy:
jesli ktos uwaza, ze konsystencja jest zbyt papkowata, mozna wczesniej przestac gotowac soczewice (zeby byla powiedzmy al dente) i nie czekac tak dlugo z dodatniem ziemniakow. Dolaczam zdjecie dania w postaci niepapkowatej. Smakuje ekstra samo w sobie. Dodawanie kotlecikow itd moze niepotrzebnie odwrocic uwage od tego smaku :D
takie_cudo 2010-01-27 20:57:45.975

Danie dopisałam do listy ulubionych. Pyszne, sycące, nieco egzotyczne w smaku, brak mi słów. Dziękuję za ten przepis :)
PS Na życzenie przyjaciela dodałam sproszkowanego chilli zamiast świeżej papryczki, bo on nie lubi jeść na ostro i muszę powiedzieć, że potrawa nadal wymiata.
takie_cudo 2010-01-27 20:47:13.621

Właśnie zrobiłam. Przepyszna potrawa :) ... na pewno będę robić częściej :)!
martulkaa 2010-01-26 18:26:30.07

To danie zdecydowanie stało się jedną z moich ulubionych potraw! Pyszne.
losbimbos 2010-01-12 16:58:10.985

rewelacja!
moule 2010-01-03 13:09:49.891

Jestem pod wrażeniem tego przepisu. Ciekawe i sycące danie. Wszyscy moi znajomi za tym przepadają. Gorąco polecam!
~Cino 2009-07-06 13:53:55.109

polecam indyjski daal, puree z czerwonej (czyli luskanej) soczewicy :
soczewice zalac wrzatkiem, podgotowac z 10 min i odstawic. w osobnym garnuszku podsmazyc na oliwie cebule, czosnek, zielona papryczke chili (poszatkowana i bez pestek!), troche startego imbimru, dodac soczewice, dusic wszystko razem, dodac kolendre w proszku, mielony kminek, kurkume, troche curry, ew. soli i pomidora pokrojonego w kostke i troche mleczka kokosowego. niech sie troszke gotuje na malutkim ogniu. przed podaniem dodac sporo natki kolendry. aha jesli wydaje sie wam to za geste (wlasciwie to nie ma konsystencji puree ziemniaczanego, a bardzo gestej grochowy), dodajcie troche wody. daal jada sie z ryzem lub indyjskim pieczywem naan, ale mysle, ze mozna tez i bez.
smacznego, ja jestem fanka!
~kafsky 2009-04-05 20:46:29.987

Z czym to się je np. kasza, makaron czy samo w sobie ;)?
Aha... ile wsypać sproszkowanej chilli zamiast papryczki chili? I jaka ma być soczewica?
~michu 2009-01-07 16:54:10.996

fantastyczny bogaty smak! także polecam bez dodatków. niesamowita kompozycja smakowa, mniaaaaam :-)
~inez 2008-10-05 17:42:41.7

wypróbowałem i to doskonały przepis. Mi samkuje bez dodatków, zresztą takie rzeczy je się także w hinduskich restauracjach. Zmiast proszkowanego dodałem posiekany świerzy imbir (taki wole). Zamiast chilli dodałem łyżeczkę specjalnej zielonej, mokrej pikantnej pasty curry (curry łagodne sproszkowane dodałem swoją drogą). Rzeczywiście nie trzeba przesadzać z przyprawami - ilości takie jak w przepisie (wystarczy).
~Tytus 2005-07-03 00:00:00.0

Wlasnie zrobilam,calkiem niezle, ale jako samodzielne danie dla mnie sie nie nadaje, zbyt papkowate.Wsadzilam do lodowki, jutro dorobie do tego jakies kotlety na styl wschodni +surowka i bedzie zamiast puree. Moze ktos ma pomysl jakie kotlety by do tego pasowaly? (potrawa jest rzeczywiscie nieco pikantna i bardzo aromatyczna dzieki przyprawom)
~iza 2005-05-24 00:00:00.0

mmm, brzmi bardzo apetycznie :)
zapisałam link do wypróbowania :)
autor anonimowy 2005-04-29 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas