7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
"Cygan" czy "Murzynek"- Komentarze do przepisu -
moje udało się wspaniale! dodałam do ciasta pół tabliczki posiekanej czekolady, i oczywiście polewę czekoladową. czekoladowa czekoladowość! przepyszne, szybkie, przepyszne, proste, i przepyszne :D
orzechova 2014-12-27 15:44:10.072
Czy 200 stopni to nie zabójstwo? Moje ciasto ledwo odratowałam...
zielenieję 2014-12-25 22:25:05.432
Wersja z żurawiną i kwaśnymi jabłkami - pycha!
Ciasto niczego sobie jako przepis bazowy. Warto zapamiętać, można z tego zrobić szybkie codzienne ciasto przy niespodziewanej wizycie, jak i wypasiony torcik ;) Luna7 2014-08-09 22:02:00.181
Czy ktoś próbował w wersji bezglutenowej, np. na mące kukurydzianej?
~hipiska 2014-05-19 23:31:47.255
Zrobiłam dzisiaj na urodziny koleżanki z pracy, która nie jest vege, ale jest na diecie bezmlecznej i zawsze narzeka, że nie może nic słodkiego.
Nie dodawałam cynamonu. Zamiast cukru wanilinowego, esencja waniliowa, 2 łyżki kakao, kandyzowany ananas w kostce, dżem morelowy domowy, ale tylko 2 łyżki bo okropnie słodki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia zamiast sody. Dodałam też pół tabliczki pokrojonej czekolady gorzkiej. Po upieczeniu (w tortownicy 21 cm średnicy) przekroiłam i przełożyłam tym samym dżemem morelowym. Całość oblałam polewą z rozpuszczonej 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, 2 łyżek kakao, 2 łyżek cukru, 2 łyżek wody i 2 łyżek oleju (tak zawsze robię polewę i wychodzi pięknie błyszcząca). Obsypałam wierzch drobno pokrojoną kostką ananasa kandyzowanego. Zaniosłam do pracy i banalne ciasto cygan zostało nazwane tortem czekoladowo-egzotycznym. Musiałam przysięgać, że nie kupiłam w cukierni :))) Zjedliśmy całość w 5 osób i jeden kawałek koleżanka zabrała dla swojego dziecka na spróbowanie. Świetny przepis bo może być podstawą do wielu eksperymentów, szybko się robi i smakuje nawet bez polewy czy przekładania. ~Marta 2014-02-13 20:20:41.736 Mój pierwszy wegański murzynek, więc nie mam porównania, lecz jest przepyszny :) Malutkie dziureczki, bardzo mięciutki. Dodałam rodzynek, które wypłynęły na wierzch, gdy murzynek pękł wzdłuż w keksówce, i trochę się zwęgliły. Może następnym razem wysypię je po prostu na dno przed wlaniem ciasta ;) Solshine 2013-10-28 17:52:21.211
Izabeli, Twój komentarz tak mnie rozbroił, że zrobiłam drugie podejście, bo pomyślałam, że moja ocena była zbyt pochopna. Tym razem użyłam mąki zwykłej 650 pół na pół z orkiszową pełnoziarnistą. Smak jest lepszy,, choć ciasto gorzej wyrosło. Użyłam też demerary zamist zwykłego cukru. Dodałam też przyprawy korzenne, które utłukłam w moździerzu w proporcji na oko. Ogólnie ta wersja jest wg mnie lepsza, choć dalej szału nie ma. Jednak jako ciasto codzienne jest ok. Zastanawiiam się nad wersją przekładaną, np.powidłami śliwkowymi lub masą z mascarpone.
vibeke 2012-11-25 14:09:54.266 Ciasto jest przegenialne :) Dodałam daktyle i przyprawę piernikową i wyszło rewelacyjne! Dzięki za przepis :) miu81 2012-11-16 12:16:22.086
Specjalnie poszukałam tego przepisu, znakomite ciacho, akurat na takie dni, gdzie i czekoladka i cynamon... mniam! Ono sie zawsze udaje! Ale de gustibus... Ja się zachwycałam ciastem orzechowym (też stąd!), a moja kuzynka wręcz przeciwnie...
Vibeke, rób do skutku! za pierwszym razem czasem tak sie ma... :) izabeli 2012-11-15 15:44:56.674 Murzynek jest przepyszny :) Robiłam go już milion razy i za każdym razem szybko znika. Nula 2012-11-05 14:15:34.041 Upiekłam i serio nie rozumiem zachwytów nad tym przeciętnym i nudnym ciastem. Trzymałam się przepisu, jedynie temperaturę dałam niższą , tj.180 stopni. Powtorki nie planuję, chyba, że rodzina zażąda. vibeke 2012-10-31 23:33:10.885
to i jeszcze razowe bananowe weszło na stałe do mojego jadłospisu, robię 1-2 na tydzień :)
dariak1987 2012-10-23 10:33:05.041
Ja dodalam zurawiny , sliwki suszone , rodzynki , orzechy pycha !!!!!!!!!!!!!
eksperymentalna 2012-10-13 18:19:14.291
zrobiłam i przełożyłam konfiturą wiśniową, ale słabe połączenie :D następnym razem przełożę powidłami śliwkowymi/ marmoladą i będzie ok. w kąpieli wodnej rozpuściłam gorzką czekoladę i go całego nią 'umorusałam' plus ozdobione płatkami migdałowymi - ładnie wyrosło i wyglądało :)
dariak1987 2012-09-30 19:03:29.11
to ciasto jest pyszne..po upieczeniu, następnego dnia wymyśliłam wersję alternatywną, zamiast kakao dodałam wiórki kokosowe i zamiast 3/4 szklanki mleka sojowego dałam 1/2 mleka sojowego i 1/4 soku ananasowego. Zamiast cynamonu dosypałam trochę suszonego ananasa i suszoną papaję, ciasto miało pyszny egzotyczny aromat ;) udało się upiec idealnie ;)
~ginger 2012-07-23 23:06:15.442
Wcale nie ma palącego posmaku
~Marta 2012-07-03 12:33:28.261 To moje pierwsze ciasto w życiu, do tego wegańskie. Jak na pierwszy raz wyszło dość dobre, z tym że chyba trochę za krótko piekłam (w prodziżu) i było odrobinę surowe chyba, ale mimo wszystko dało się zjeść. Ja dodałam jeszcze trochę skórki pomarańczowej i startych goździków. mermezd 2012-04-21 14:49:17.811
Można jeszcze zrobić polewę z gorzkiej czekolady po upieczeniu ciasta.posypać orzechami albo wiórkami kokosowymi:)
~Agrest 2012-04-20 14:47:20.298
Znam ten przepis od mojej babci, która nazywała go kryzysowym piernikiem. Proporcje właściwie identyczne tylko u babci mleko było krowie i jeszcze łyżka tłuczonych goździków. Dżem domowy, babcia zawsze dawała śliwkowy. Acha i łyżeczka NIE ŁYŻKA sody.
Ciasto (jakiekolwiek) z łyżką sody na tylko 2 szklanki mąki musi być obrzydliwe. Nic dziwnego że tak wyrasta ale ja nie lubię tego palącego posmaku sody. Jak zdarza mi się piec teraz to dżemu nie daję a zamiast tego garść albo dwie drobno pokrojonej skórki pomarańczowej (takiej z cukrem przesmażonej). Nadaje ciastu wytrawnego smaku. I piekę w 150 stopniach. W 200 to by się zwęgliło po 45 minutach. Wygląda na to że nasze babcie niechcący piekły wege-ciasto. Super że taki przepis przetrwał tyle lat. ~Olalalala 2012-01-05 00:47:32.119
Robię po raz kolejny !!! Moje sztandarowe ciasto, bardzo szybko się robi i jest pyszne. Inne ciasta mi nie wychodzą a to zawsze :-)
kamysz12 2011-11-25 09:53:07.077 Ciasto fajne w smaku, choć moje nie dość że się mocno spiekło (piekłam dokładnie wg przepisu) to jeszcze przy krojeniu strasznie się kruszyło. Sama nie wiem, dlaczego.. kasiarka 2011-10-25 18:43:45.629
Moje naj ciasto! No i chyba jedyne jakie mi wychodzi zawsze :) Z polewą czekoladową, dżemem truskawkowym, bez cynamonu (nie miałam) i bez rodzynek itd. palce lizać!
RudyRydz 2011-10-12 14:46:59.279
ciasto jest super, ja robie w tortownicy i przekladam masa waniliowa ..bomba
~Siwa 2011-10-04 14:26:40.331
Ciasto wyszło bardzo smaczne. Ja do "murzynka" dodałam 2 średnie pokrojone drobno jabłka i mniej cukru (zwykłego i waniliowego). Pycha!
Felodrema 2011-09-30 23:30:41.058
wcześniej o dziwo nie dodałam kom, ale pyszne!!! właśnie robię po raz 2. a polewę zrobiłam, jak tu ktoś niżej podał. A i ja beż żadnych rodzynek itp.
~Ilona 2011-09-01 18:27:51.517
Słodzone kakao ma lecytyne sojową (przynajmniej te co patrzyłam, nie wiem czy wszystkie).
Co do przepisu to robiłam bardzo podobne, ale ja wrzuciłam za duzo orzechów i migdałów i to zdominowało smak murzynka... Ble, ja tam wole taki "czysty", ale jak kto woli :) Smile 2011-08-27 23:25:08.475
jest super
~chantal 2011-08-18 13:42:59.231
tak podejrzewałam ;) wypróbuję ten przepis z dziką chęcią bo uwielbiam czekoladowe ciasta, tylko moja rodzinka upora się z sernikiem i pieguskami :P
orzechova 2011-08-01 09:30:02.764
moje pytanie zapewne wyda się wam idiotyczne,ale jakie kakao daje się do ciasta? takie czarne naturalne czy rozpuszczalne typu nesquik? :D
orzechova 2011-07-29 09:35:28.057
Genialny przepis ! Z pewnością jeszcze nie raz zostanie wykorzystany :) A ciasto polane czekolada i posypane wiórkami kokosowymi po prostu przepyszne !
bylejakosc 2011-07-03 16:30:53.787
Przepis jest bardzo udany :)
Dałam odrobine mniej niż 1 szklanka cukru zamiast lyżki sody dałam łyżkę proszku do pieczenia0sode mialam ale dalam jednak proszek) dżemu użyłam z czarnej porzeczki (mój ulubiony :P ) a cukru wanilinowego dalam mniej niz polowe torebeczki dodatkowo dalam przyprawy do piernika a po upieczeniu zrobiłam polewę z odrobiny,wody,odrobiny oleju , 3 łyżek kakao i 2 łyzek cukru Ciasto ma świetny posmak i idealna strukture i jest o wiele smaczniejsze niż piernik mojej mamy który kiedyś jadłam kiedy nie byłam weganką... OpenWorld 2011-07-02 15:19:01.937
zrobiony! użyłam mąki razowej, dodałam mniej cukru (a i tak jak dla mnie trochę za słodki, ale to już kwestia smaku), mniej oleju, trochę więcej wody. wrzuciłam podprażony sezam, słonecznik, rodzynki, migdałowe pozostałości po produkcji mleka. nie miałam dżemu więc zastąpiłam to tym, co pod ręką - pokroiłam brzoskwinię i zmieliłam część melona - wrzuciłam, zamieszałam, wrzuciłam na 40 min. pięknie wyrosło, smakuje naprawdę dobrze no i cudnie pękło na środku:) ach, dodałam też odrobinę mniej sody (nie lubię tego sodowego wrażenia na języku, a łycha to jednak sporo...) - mimo wszystko wyrosło świetnie, a sodki jakoś się nie czuje;)
polecam! StakleneBombone 2011-06-30 19:21:33.386
Robiłam go już parę razy i był świetny za każdym razem! na serio polecam:)
~Magda 2011-05-24 21:52:27.395
dobre to ciasto
~Stalker_PL 2011-04-17 10:44:26.574
Bardzo dobre ciasto! cukier zastapilam miodem i dalam pol lyzki sody oraz mleko owsiane. Wyszlo :)
~shin 2011-02-06 13:05:32.318
Troche (jak zwykle) zmodyfikowalam przepis. Jako lakto-owo-wege pozwolilam sobie dodac mleka UHT. Co wiecej olej zastapilam oliwa a sode proszkiem. Do tego dzem malinowy a po upieczeniu do kazdego kawalka lyzka serka brzoskwiniowego. Jakos nie jestem powalona. Mimo iz ciasto ladnie uroslo a cynamon wrecz wielbie tutaj mi kompletnie nie pasuje.... Nastepnym razem za rada komentujacych dodam tylko i wylacznie duzo bakalii. Zobaczymy co z tego wyjdzie:)
dak0ta 2010-12-18 23:21:14.136
Ciasto naprawdę łatwe i smakowało gościom niewegetariańskim:) dałam mąkę orkiszową z małym dodatkiem kukurydzianej, cukru 1/3 szkl., olej plus trochę wody, zamiast sody łyżkę proszku do pieczenia, dżemu 2 łyżki, ale z płatków róży, wanilię w proszku plus do tego rodzynki i migdały, reszta składników tak jak w przepisie. Wszystko to blenderem zmiksowałam i do piekarnika - co za prostota wykonania:)
jazgottt 2010-11-07 23:46:55.553
Paweł, wrzuć w Google hasło "murzynek" i "cygan ciasto" to zrozumiesz...
puszczyk 2010-11-05 12:48:45.407
szkoda, ze autor/ka ma rasistowskie poczucie humoru...
~pawel 2010-10-24 15:17:24.628
dzieki za ten przepis!!!
dziekuje puszczykowi za pomysl z mlekiem kokosowym. odzywiam sie juz 4 rok po wegansku, a to dopiero moje pierwsze ciasto weganskie. PYCHA! grama 2010-10-16 14:56:00.62
To przepis który na stałe zagościł w mojej kuchni. :-)
Modyfikuję go w ten sposób, że nie dodaję cukru, a miód lub słód i mniej mleka lub wody (tak, na wodzie wychodzi równie smaczny). Wczoraj upiekłam to ciasto z mlekiem kokosowym i siekaną gorzką czekoladą jako tort urodzinowy oblany polewą z rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody czekolady i ozdobiony blanszowanymi migdałami. Poezja. :-) puszczyk 2010-09-29 03:24:29.671
Zapomniałam dodać, że zamiast kakao dałam karob i dużo mniej cukru, bo tylko niecałe pół szklanki. W tej postaci wyszlo idealnie.
Alik 2010-09-25 15:36:26.757
Skusił mnie komentarz "jak mi wyszło to wszystkim wyjdzie" no i zrobiłam. Rzeczywiście nawet mi wyszło:) Rewelacja!
Alik 2010-09-25 15:33:39.183
Weszłam na ta strone pierwszy raz od hohoho i jeszcze troche, nie pamietam juz nawet hasła ;)
Baaardzo mi miło że przepis mojej babci który tu podałam tak wielu osobom także sie spodobał :)) Życze wielu smacznych błyskawicznych Cyganków ;))) ~dawniej.. '...chryzantemka...' 2010-08-28 22:10:05.878
zrobiłam dzisiaj w połowie z mąki razowej, z paroma kroplami aromatu migdałowego zamiast cukru waniliowego i nie dosypałam kakao, tylko dodałam cztery rządki pokrojonej czekolady. a dżem brzoskwiniowy i tylko jedna kopiasta łyżka, bo mi się skończył. wyszło genialne! ciasto jest ciągle ciepłe i już została tylko połowa. ^^
to ciasto jest genialne, może być podstawą do tak ogromnej ilości smaków, że głowa mała. :))) sonnentau 2010-07-04 20:09:38.844
Serdeczne dzieki za przepis! Szukalam go od lat. Pochodzi (wariacja) z mojego rodzinnego domu, babcia go nazywala piernikiem wojennym z racji niskich kosztow i ciut oszukanej receptury piernikowej (stad zapewnie "cygan").
~Polnocna 2010-06-05 16:43:25.146
Zrobiłam wczoraj, wyszło świetne :)
Na szczęście bez zakalca ;] Sody nie dawałam w ogóle (akurat nie miałam) Zamiast dałam proszek do pieczenia. Dżem truskawkowy, i dodałam jeszcze płatki migdałowe i łyżeczkę przyprawy do piernika ;) Mniam! ~Kaka 2010-06-02 17:47:50.883
Ciacho rewelacyjne! Dodałam daktyle i orzechy włoskie. Wszystkim smakowało, nawet tym najbardziej wybrednym!
Asianti 2010-05-24 14:18:07.148
Kozacko wyśmienity!
Polecam dodać kardamonu,dodaje jeszcze miodu i daktyli zamiast cukru. Simao 2010-05-01 15:56:13.099
Moje pierwsze veganskie ciasto, które wyszło bez zakalca. Tylko,dodałam mleko sojowe czekoladowe, bo akurat taki miałam i stwierdziłam, że szkody raczej nie przyniesie.:)Wyszło pyszne.
~savage 2010-03-17 12:54:51.545
Mniaammm:)Jeśli wyszedł dla takiego beztalencia jak ja,to wyjdzie każdemu.
Jantra 2010-03-08 16:58:45.91
Pyszne :) Ja zamiast łyżki sody sypnęłam dwie łyżeczki proszku do pieczenia i jedną niepełną sody, poza tym piekłam placek 45 minut w 170'C i wyszedł idealnie. Na pewno upiekę go jeszcze nie raz :).
Joszka 2010-02-16 17:03:37.132
Wychodzi super:) Robie kolejny raz i wszyscy sie zajadali. Mniam:)
~Silverka 2010-02-03 13:39:08.319
To ja jeszcze uzupełnię informacje Michu: objętościowo 1 łyżka = 3 łyżeczki. Czyli proszku też łyżka ;)
~pat 2010-01-28 09:48:59.864
Ja raz robiłem to ciasto z samą sodą. Później sypałem proszek bo on nie zostawia dziwnego posmaku. Z doświadczenia wiem, że trzeba do tego ciasta sypnąć bo może wyjść zakalec (dodawałem 3 łyżeczki od herbaty proszku do pieczenia). Cynamon i kakao po łyżce. Będzie wtedy intensywne w aromacie i kolorze -> prawdziwy Murzyn ;).
Rzadko robie coś trzymając się 100% przepisu wiec dla mnie to nie stanowi wielkiego problemu :). ~michu 2010-01-27 21:53:40.892
michu
no właśnie, że nie jest jasne. Jeszcze w życiu nie widziałem ciasta, do którego się daje stołową łyżkę sody, zawsze łyżeczkę, nigdy łyżkę. Czy po tak dużej ilości sody ciasto nie będzie piekące? to bardzo dziwne..Szkoda, że autorka przepisu nie posługuje się normalną terminologią "łyżeczka", "łyżka", to jednak nie jest to samo i po to się rozróżnia, żeby była jasność. Cynamonu też tam niby ma być cała stołowa łycha? bo znowu jest napisane "łyżka", tylko że bez "duża". W moim rozumieniu to znaczy, że się daje stołową łyżkę, a jeśli dodaje się, że ma być duża, to znaczy, że kopiata. ~marek 2010-01-27 10:06:24.715
lena; masz napisane łyżka (duża)...chyba wszystko jasne, nie?
~michu 2010-01-26 23:50:08.052
a w przepisie słowo "łyżka" to łyżka stołowa czy łyżeczka do herbaty?
~lena 2010-01-20 13:25:24.488
Na podstawie tego ciasta można zrobić świąteczny keks. Bez kakao tylko z bakaliami :).
~michu 2010-01-16 18:17:18.259
zrobilam 2 na swieta i do drogiego dodalam lyzke maki ziemniaczanej i jednego banana i tez rewelacja1
martta 2009-12-26 09:40:26.577
mnie rowniez ciasto sie udalo a bylo to moim pierwszym wypiekiem..:)polecam pychatka!
martta 2009-12-26 09:38:32.915
ciasto się udaje nawet ze słodem zamiast cukru i wodą zamiast mleka sojowego i na pewno nie potrzeba w nim jajek. :-) Polecam wersję z przyprawą piernikową i bakaliami.
puszczyk 2009-12-08 20:02:06.878
ciasto PYCHA ,nie robiłam nigdy placka bez jajek (nie jestem weganką)-bałam się że coś nie wyjdzie więc dałam 2 jaja.
Wyszło super ,słodkie ,wilgotne i ładnie wyrosło. Nawet dziś : jeden dzień po upieczeniu jest jak wyjęte z piekarnika. monika77 2009-11-16 17:04:41.087
Pyszne ciasto! Z reguły nigdy żadne wypieki mi nie wychodziły, a ten wychodzi zawsze. Rośnie jak na drożdżach i jest bardzo pulchniutki. Znajomi, których częstowałam nie dowierzali, że to ciasto wegańskie:)
~Kamcia 2009-10-05 15:14:55.371
ciasto genialne:) zawsze jest było moim faworytem:)
~LeNa 2009-09-28 13:12:01.543
Świetne ciasto bo zawsze się udaje! ;) Mnie wyszło nawet, gdy zamiast mleka sojowego dodałem wodę.
Oczywiście super proste i szybkie w przygotowaniu, można dodawać dowolne bakalie i dżemy i zawsze wychodzi przedniej klasy. Polecam!!! ~Cino 2009-07-31 07:50:09.638
polecam dodać 1 łyżeczkę octu, bo wtedy jest bardziej puszystę, tzn jak sypiesz proszek to na to łyżeczka octu albo soku z cytryny no i on tak "puchnie" no i wymieszać. smaczne jest też jak się doda do samego ciasta paczkę wiórków koko. mniam
~asia 2009-07-30 08:30:41.161
Przed włożeniem do pieca posypcie wierzch ciasta wiórkami kokosowymi. Ciasto będzie lepiej wyglądało i smakowało :).
~michu 2009-07-26 18:08:30.265
Dziś upiekłam to ciasto...jest na prawdę smaczne, po upieczeniu posypałam je dodatkowo cukrem - pudrem i wygląda bardzo ładnie, martwi mnie jedynie zawartość kaloryczna...całe ciasto ma około 2700 kcal!...no ale całego sama na szczęście nie zjem ;)
~LadyValo 2009-06-02 13:08:54.594
Od dawna główkuję nad przepisem na wegańskie ciasto ucierane (tzn takie miękkie i puszyste, nie jak kruche) tylko nie czekoladowe. Chcę takie jasne, z owocami itd...
Jak myślicie, co by wyszło gdybym zrobiła z tego przepisu tylko bez kakao, np z marmoladą brzoskwiniową? Próbował ktoś może?` Olga 2009-05-31 14:55:29.898
Super przepis! Wychodzi nawet w prodiżu :-) Ale nie macie wrażenia, że to raczej piernik niż murzynek?(chodzi mi o smak)
Ylajali 2009-05-31 12:29:07.085
Mi wychodzi idealnie- foremka...ymmm kwadratowa normalnie... ciasto nie rośnie tak bardzo ale zakalec nigdy nie wychodzi!
~Amens 2009-05-30 11:35:06.174
wyszedl zakalec :(((
Zrobilam wszystko wdl przepisu, moze mi ktos wyjasnic gdzie moglam popelnic blad? i jakiej foremki uzywacie do ciasta? moze malam zwy wymiar? Ciasto wogole nie uroslo :( ~day 2009-05-08 22:26:25.623
super przepis!
naszło mnie na ciasto i po ponad godzinie już było upieczone :) pierwsza degustacja - megapozytywna :) aagg 2009-05-02 17:41:15.028
robiłam to ciasto już kiedyś. jest naprawdę mega proste do wykonania i wspaniałe.
jovana 2009-03-04 23:23:30.76
pieke to ciasto od lat, jest swietne. dzisiaj zrobilam z proszkiem do pieczenia, przyprawa do piernika i duza iloscia kakao. z mlekiem sojowym i bez dzemu, i cukru tez mniej. upieklam w formie muffinek i jest rewelacyjne, jak zawsze. pyszne na cieplo z dzemem
aleksandra 2009-01-25 17:57:28.136
aha...tylko ja dalam na nieco mniej niz 200'C i juz po niecalej pol godzinie bylo gotowe
Nasturcja81 2008-12-16 22:40:11.259
Właśnie się piecze. Dodałam kilka malutkich kawałków bezmlecznej czekolady. Następnym razem użyję ciemnej mąki i porównam smak.
Cytrynka 2008-11-13 02:29:16.248
Musze przyznać że wychodzi dobre ciasto. Akurat moje lekko się "przyjarało" od spodu, ale to jest do nadrobienia ;).
~michu 2008-11-12 20:27:58.802
piekłam podobne ciacho i wsród znajomych zdobyło uznanie jako ciasto bez jajek przede wszystkim. i pyszne.polecam
sita108 2008-10-01 22:39:54.17
mój ukochany przepis!!! odporny na rózne modyfikacje i za kazdym razem przepyszny :)
ja dodam tylko że polecam zamiast sody proszek do pieczenia (tylko nie łyżeczkę! ale tyle ile piszą na opakowaniu proszku). Niektóre osoby źle reagują na ciasta na sodzie ;) ~:) 2008-09-20 21:04:37.254
To jest moje pierwsze wegańskie ciasto i prawdę mówiąc lepszego jeszcze nie miałam okazji wpałaszować:)Nigdy nie przepuszczałam że wyjdzie takie smaczne bez jajek. A jednak...
Ale w smaku nie przypomina mi "Murzynka" tylko pierniczka:P gacia1992 2008-08-25 02:14:34.254
ciasto samo w sobie pyszne - nie moglam sie powstrzymac, zeby nie wyjadac jeszcze surowego z michy. sypnelam szczodra reka cynamonu, co bynajmniej murzynkowi nie zaszkodzilo.
jednak pieklabym w mniejszej temperaturze - obstawiam 150 stopni przez 45 min, gdyz nawet 180 zrobilo z niego najczarniejszego czarnego murzyna.. niemniej - superprzepis! ~bajeczka 2008-08-21 21:10:04.815
ciacho dobre ale w przepisie podajesz czas pieczenia 45 min moje było już bardzo twadrę po 20 min i troskę przypalone ,ale w smaku dobre ja robiłam na mleku krowim dla rodzinki smakowało im:)
patusiek16 2008-06-29 07:26:04.032
Moje ulubione ciasto :) Ja jak nie mam mleka sojowego ani żadnego innego robię po prostu na wodzie i też wychodzi pycha. Tylko że zazwyczaj dodaje trochę więcej mleka/wody. Wtedy jest delikatniejsze. I koniecznie wiórki kokosowe. Z dżemem wychodziło mi zazwyczaj kwaskowate więc usunąłem dżem z przepisu. Dziś będę robił to ciacho z okazji moich urodzin bo w torty mi się bawić nie chce.
Pawelek 2008-06-27 14:01:56.679
Do anonima : nie chciałabym próbować tego ciasta, jeśli zamiast sody dodasz soli :D
A Murzyna jutro robię. Pierwszy raz po wegańsku. Zobaczymy, jak to wyjdzie... CzarnaWdowa 2008-05-26 16:50:31.662
pycha! wprawdzie mi sie troche spiekl i ma sucha skorke, bo 200 st okazalo sie za wysokie, ale jest bardzo dobry, nie za slodki (dalam troche mniej cukru). moje pierwsze weganskie ciasto:)
chioma 2008-04-05 09:39:48.092
CZY ZAMIAST SODY MOŻNA DODAĆ SOLI ?!
autor anonimowy 2007-12-23 00:00:00.0
PYSZNE CIACHO!!!
autor anonimowy 2007-12-23 00:00:00.0
bardzo dobre ciacho !!!
autor anonimowy 2007-12-23 00:00:00.0
Yummy, yummy. Pyszne ciacho. Tylko z braku mleka sojowego zastąpiłam je zwykłym UHT. Ale już koleżanka o przepis prosiła :)
~Margolcia 2007-12-18 00:00:00.0
"Nalatwiejsze ciasto w swiecie, tak, tak, tak,
Nic, a nic sie go nie piecze, tak, tak, tak" ;p Smaczne, tanie, proste, szybkie i sycace! Moje jedyna uwaga to za duzo cukru jak dla mnie. ~Suhy 2007-10-08 00:00:00.0
ciacho upieklam dzis, z marmolada pomaranczowa, rodzynkami, orzechami wloskimi, piniowymi i migdalami, z mlekiem krowim. Wyszlo pyszne :)
~Anemone 2007-10-05 00:00:00.0
krowy muszą zachodzić w ciąże zeby dawac mleko poniewaz zwierze daje mleko tylko w okresie laktacji a u krów trwa ona długo bo prawie cały rok (za wyjątkiem okresu tzw zasuszenia czyli pewnien czas przed porodem)
~Olla 2007-09-28 00:00:00.0
czy zamiast mleka sojowego mogę dać kokosowe lub owsiane? bo akurat tylko takie mam...
~znikam 2007-07-31 00:00:00.0
poprostu rewelajca:)
~wegetka 2007-07-22 00:00:00.0
nie polecam mleka sojowego tym, dla których liczy sie zdrowe i ekologiczne odzywianie... Czy wiecie, ze cala soja na swiecie jest juz modyfikowana genetycznie?! I nie wierzcie npisom informujacym "niemodyfikowane genetycznie". Tak naprawde wszystko sie juz przemieszalo i nic niczego nie mozemy byc pewni..
~Dianka 2007-06-27 00:00:00.0
Yyy wszystko zrobiłam wg. przepisu, w piekarniku trzymałam dokładnie 45 minut, a opadł na środku i jest właśnie tam trochę hm.. gęsty. Nie wiecie może, dlaczego ?
~matryna 2007-06-18 00:00:00.0
Dzemy sante sa bezpieczne, dodaja do nich pektyne ;)
~Silverka 2007-06-09 00:00:00.0
ale chyba najbezpieczniej dżemy wyrabiać samemu.
żelatyna była kiedyś, zdaje mi się, w dżemach "łowicz", ale pewna nie jestem... od daawna nie kupowałam... a ciasta jeszcze nie próbowałam ale na pewno kiedyś zrobię, jak będę miała chwilę wolną :) ~znikam 2007-06-05 00:00:00.0
ja jeszcze nie spotkalam zadnego dżemu z żelatyna, w wiekszosci jest tam pektyna takze spoko :)
~en 2007-05-18 00:00:00.0
Albo agar agar, ale maluczko tych firm
~Kaśka 2007-05-18 00:00:00.0
są dżemy gdzie zamiast żelatyny wieprzowej używa się specjalnego cukru żelowego.
~Alex 2007-05-11 00:00:00.0
Wydaje mi się, że kiedyś widziałam w składnikach dżemu żelatyne. Czy to możliwe? Jeśli tak to w jakich dżemach/powidłach jej nie ma?
~Veget 2007-04-08 00:00:00.0
zamiast kakao, ktore jest niezdrowe, warto uzywac karobu
~dusia 2007-03-22 00:00:00.0
ee....krowy by dawac mleko nie musza zachodzic w ciaze nie weisz ze te ktore sa aktualnie wychodowane daja je poprostu codzienie bez potrzeby doprowadzania do ciazy...;/
~noname 2007-03-21 00:00:00.0
super przepis, bardzo szybko się robi, ale 200'C okazało się zbyt dużo i się troszkę rzyczerniło;)polecam 180'C
dzięki, pzdr Joanna 2007-03-11 00:00:00.0
czy lyzka (rozumiem ze chodzi o stolowa) sody to nie za duzo? boje sie ze bedzie buzie rozpychac?
~ola 2007-01-25 00:00:00.0
może ktoś coś poradzi, ciasto wychodzi strasznie kruche, dawać więcej mleka sojowego?
~michal 2007-01-13 00:00:00.0
bardzo dobre i latwe do zrobienia, polecam:)
~sunflower_ren 2006-09-11 00:00:00.0
dzieki za przepis, ciasto jest wspaniale i wychodzi zawsze :) Ja robie je zawsze inaczej, np. bez kakaa, za to z wielgaaaachna iloscia suszonych moreli i sliwek i wszystkimi mozliwymi bakaliami. Mniam :)
~anucha 2006-08-13 00:00:00.0
czy na pewno cała szklanka cukru? to musi być strasznie słodkie?
~falka 2006-07-27 00:00:00.0
Jki smak dżemu będzie najlepszy do tego ciasta?
~Paulina 2006-03-23 00:00:00.0
Świetne ciasto! Łatwe do zrobienia i pyszne :)
~aventia 2006-03-22 00:00:00.0
cześć!
co się stanie jeżeli do ciasta nie dodamy sody ani proszku do pieczenia? czy wtedy to będzie niejadalne;-)? ~papay1974 2006-02-02 00:00:00.0
pełny szacunek. nie dość,ze wyszło, to jeszcze obyło się bez palpitacji serca .
a smaczne też było:) dzięki autor anonimowy 2006-01-29 00:00:00.0
właśnie wstawiłam ciasto do piekarnika już nie mogę się doczekać, ciekawe jak smakuję bo robi się je bardzo prosto i szybciutko pozdrawiam
~wisienka25 2006-01-19 00:00:00.0
Heh, jesli jestes wegetarianinem, to zapewne moze byc UHT. W przepisie jest podane mleko sojowe z prostego powodu - jest to przepis dla wegan.
~hexio 2006-01-15 00:00:00.0
pyszne polecam to chyba najlatwiejsze ciasto do zrobienia
~aga 2005-10-30 00:00:00.0
czy zamiast mleka soojowego może być UHT??
Pozdrawiam i prosze odpowiedź na e-mail :] ~wujek.lenin@wp.pl 2005-10-23 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
kamysz12 2018-03-11 12:27:29.758