7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Soczewica po arabsku - puree z cebulą, ziemniakami i czosnkiem- Komentarze do przepisu -
Mój znajomy Kairczyk robi podobne danie, ale:
- nie miksuje niczego, ziemniaki i cebula pokrojone w kostkę - nie dodaje curry (ani kupnego ani robionego przez siebie), z przypraw: sól, pieprz, imbir (posiekany świeży dodany na samym początku z cebulą) i czasami papryka słodka - metoda przygotowania prawie taka sama, ale ziemniaki dodaje przed pomidorami (co logiczne - w kwaśnym środowisku dłużej się gotują) - zdecydowanie krócej mu zajmuje gotowanie tej potrawy, całość 20-30 minut - reszta składników tak samo. Ja jadłam to danie raz z dodatkiem świeżych pomidorów, a raz z pomidorami pokrojonymi w kostkę z puszki. Ale Abdul mówi, że najlepiej wychodzi z polskim koncentratem pomidorowym (w ogóle bardzo ten koncentrat chwali). Polecam wszystkim, smaczne, pożywne i szybko się robi. Idealne danie na zimę. ~Marta 2012-11-11 18:30:11.965
Super, ja dodaję jeszcze pieczarki, cayenne i miętę, no i nie masakruję tego ;) A soczewicy nie moczę :)
Luna7 2012-06-07 13:16:16.893
Póki co jedyne danie z soczewicy jakie potrafię przygotować, a już strzał dziesiątkę - smakowe! :)
wołek_zbożowy 2011-04-11 20:55:09.849
w większości przypraw paczkowanych : Kamis, kotanyi, appetita etc. a jeśli idzisz do kogoś na obiad to sprawdzasz mu przyprawy? czy nie jadasz poza domem?;)
moje miasto też kończy się na "-wa", ale daleko mu do Warszawy. ana 2010-06-17 13:56:10.653
Jak to gdzie - w zwykłym sklepie :) Chyba że potrzebuję kardamonu, czarnej gorczyzcy, wanilii lub innych takich - wtedy różnie, gdzie znajdę, czasem w sklepach z egzotyczną żywnością, czasem nawet w necie lub absurdalnie drogim sklepie "Kuchnie Świata" (ten ostatni sklep odwiedzam tylko jak mam nóż na gardle - w W-wie jest w Arkadii i Zł.Tarasach). Ale powiedz mi: gdzie ty znalazłaś w składzie "śladowe ilości jaj"??
~pat 2010-06-17 10:55:27.201
Że co? Skąd ty to wzięłaś? Chyba że chodzi ci o gotowe mieszanki... to nie wiem. Ja ich nie używam - poza oczywiście takimi standardami jak curry, masala czy przyprawa 5 smaków. Te wszystkie Knorry itp. to śmieci.
~pat 2010-06-16 15:27:23.442
jak podchodzicie do przypraw? skoro w wiekszości z nich są "śladowe ilości jaj"??
ana 2010-06-15 14:41:52.769
Prawdę rzecze Marian - smakowite i jakże proste w przygotowaniu! I zupełnie nie przeszkadzało, że nie rozgniotłam wszystkiego zbyt dobrze (lenistwo).
kruszonka 2010-05-15 12:04:24.253
acnapyx, zainteresowała mnie ta sałatka... dodałbyś może przepis do puszki? znam sałatkę z pomidorami (puszka.pl/przepis/3392-smazony_boczniak_z_krazkami_cebuli_i_pomidorami_salatka.html), ale teraz nie sezon :( chętnie więc poznam twój patent.
~x 2010-01-29 13:03:49.089
No więc super! Wprawdzie nie moczyłem soczewicy tylko ją lekko podgotowałem i dałem nieco mniej cebuli (cztery) i zamiast soku z cytryny kapnąłem odrobinkę octu jabłkowego i przyprawiłem dodatkowo cząbrem górskim, kminem rzymskim i kozieradki... Pycha!!! A do tego zrobiłem sałatkę z kapusty pekińskiej, marchwi i smażonego boczniaka... Ech, rewelka... POLECAM WSZYSTKIM!
acnapyx 2010-01-29 10:59:30.073
Po prostu nie spodziewałem się, że to może być takie dobre. Poczęstowałem współlokatorów i z jutrzejszego obiadu wyszła wieczorna uczta:) Z tostami i ogórkami konserwowymi na ostro.. pycha!
polecam ~Arek 2009-09-29 23:53:40.606 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~mokka99@wp.pl 2013-06-10 15:46:51.2