7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Krupnik- Komentarze do przepisu -
Mój standardowy krupnik składa się z tych samych składników, tylko proporcje zawsze na oko, marchewka, pietruszka, kawałek selera, cebulka podsmażona na początku w garnku, w którym będzie się gotować zupa, kasza - i clue programu - suszone grzybki i wędzona papryka :)
Solshine 2016-10-29 15:15:44.788 Zrobiłem i jak zwykle przepis Patki to był strzał w dziesiątkę :) P.S.W moim przypadku użyłem kaszy owsianej. Pan Ładny 2015-11-02 20:04:54.937
sekret to sól doprawiaj solą na końcu
~kris 2014-11-11 18:19:26.834
Majczi,do garnka wrzucam już opłukaną kaszę i nie ma potrzeby odlewania szarej wody.
Dana 2014-05-23 14:07:25.127
Banka, nie wiem, jak inni, ale ja taką "teksturę" uzyskuję przez rozgotowanie kaszy, po prostu ;) Jak gotuje się ona ze wszystkimi warzywami, a nawet przed, bo do kaszy al dente dorzucam dopiero resztę warzyw (jak mi się chce, to podduszonych osobno w małej ilości oleju - dla aromatu), to wtedy po wystygnięciu może się zrobić glutek, a na ciepło jest gęsta i nieprzezroczysta ;) A na drugi dzień to już w ogóle wody nie ma ;)
Swoją drogą nigdy ta zupa nie wyszła mi przejrzysta ;) Zastanawiam się, jak to zrobiłaś (jakbym chciała mieć klarowną, to ugotowałabym kaszę osobno na sypko i dodała pod koniec, ale chyba tak nie robiłaś), ale właściwie wolę mętną ;) Luna7 2013-12-15 21:26:55.056
Dana, ale mam nadzieję, że odlewasz tę szarą wodę? ;) bo to są przecież wszystkie zanieczyszczenia z kaszy, dlatego powinno się ją płukać przed gotowaniem.
majczi 2013-12-15 20:34:37.874
banka, może dodałaś za dużo wody lub za mało kaszy. Mój patent - wieczorem lub rano na dno garnka leje 1-3 łyżki oleju z pestek winogron), sypię kaszę, zalewam wrzątkiem. Kasza wchłania wodę, pęcznieje - krótsze gotowanie. a przy okazji woda już robi się trochę szara.
Poza tym zauważyłam kiedyś, że kolor krupniku zależy tez od tego, kiedy się go soli, ale juz nie pamiętam jaka to była zalezność. Eksperymentuj... Dana 2013-12-15 17:39:45.205
Zupka oczywiście bardzo dobra, tylko kurczę, nie chce mi wyjść taka mętna jak na tych fotkach, mam bardziej klarowną, taki rosół jakby... Jak to zrobić aby nadać jej odpowiedniej "tekstury"?
banka 2013-12-15 15:22:15.339
Kaszę dodałam dopiero, gdy ziemniaki zaczęły się gotować, dzięki czemu uniknęłam przywierania do dna. Z przypraw wystarczył mi pieprz i lubczyk, a cebulę dałam całą. Poza tym trzymałam się przepisu i muszę przyznać, że zupa jest świetna!
nasse 2013-05-21 14:55:18.046
Smaczna zupka. Ciekawy sposób z tym podduszaniem włoszczyzny. Ja zwykle wrzucam do zupy surowe, tarte warzywa, a cebulę w całosci, uprzednio opaloną na palniku, ale takie podduszanie naprawdę dobrze robi dla smaku zupy :)
Krupnik lubi dużo selera i swieżo mielonego pieprzu. Z przypraw jak dla mnie konieczne są liscie laurowe, ziele angielskie i majeranek, ale to pewnie kwestia gustu. ryfka 2012-10-25 12:06:30.476
ugotowłam wczorajz tartymi warzywami bo do krupniku w kawałkach mi jakoś nie pasują, jak się przegryzła z przyprawami to rano póbując była bardzo dobra
dariak1987 2012-10-23 10:31:04.514
Ta zupa jest absolutnie genialna. :D Wchodzi do mojego jadłospisu. ^^
bonamartinka 2011-10-17 12:53:35.979
Ja niekiedy dodaję odrobinę kurkumy - kasza robi się żółta.
~Iza 2011-10-16 09:35:07.36
Przepyszny krupniczek, gotuję go już od dawna i zawsze jest doskonały!
herbata 2011-07-25 16:07:19.407
Wspaniały krupnik z dzieciństwa, idealny!
~ono 2010-08-18 15:43:09.769
Zupa wspaniała!!!Zrobiłam z całej porcji i wyszło naprawdę dużo tylko mam obawy, że do jutra nie dotrwa a ja poprostu pęknę, nie mogę się od niej oderwać ;) Dziękuję za przepis!
miciuchowa 2010-04-14 19:52:41.876
Przepyszna! Usłyszałam nawet opinię, że to najsmaczniejsza zupa jaką do tej pory zrobiłam. :D Smakuje zupełnie (a przynajmniej dla mnie) jak tradycyjny krupnik. Wszyscy się tak zajadaliśmy, że aż zapomniałam zrobić zdjęcie! (;
Greeney 2010-01-05 01:08:08.613
Pyszna zupka! Robię ją zawsze dokładnie tak, jak jest podane w przepisie, z tym że dodaję naprawdę sporą ilość selera, bo to on nadaje cały smak.
ryfka 2009-05-09 16:32:58.604
Świetny przepis - nie jadłam krupniku odkąd zrezygnowałam z mięsa, a tu proszę... znów przypomniałam sobie smak mojej ulubionej zupy z dzieciństwa.
Proporcje faktycznie są zabójcze - zrobiłam wg własnej miarki do zup (2 marchewki, 2 pietruchy, 4-5 ziemniaków), tylko na to szklanka kaszy okazała się zbyt dużą ilością. Nic nie szkodzi - gęsta i przepyszna :D arahja 2008-06-25 16:31:08.952
Zapomniałem dodać: jedna szklanka kaszy wystarczy żeby zupa była gęsta; jak pół szklanki to wyjdzie rzadka.
bułek 2008-05-20 18:06:47.583
ha ha, nie pomyslalam :) a te proporcje moja mama podala takie, jak sama robi - ale robi ta zupke jak my przyjezdzamy, a pozniej jeszcze dostajemy w sloiku na odchodne ;) dla dwojga ilosc faktycznie moze byc przytlaczajaca ;)
patrycccja 2004-08-11 00:00:00.0
Wszystko fajnie, zupka wyszła pyszna... ale te proporcje są podane chyba na jakieś małe wesele :] zredukowałam ilość kaszy o połowe, a i tak będę to jeść jeszcze przez najbliższe dwa dni... ja i on :o)
~sabi 2004-08-03 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Solshine 2016-10-29 15:16:31.967