7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Naleśniki w 10 minut- Komentarze do przepisu -
Pierwszy raz w zyciu wyszly mi nalesniki weganskie!!!! po tyyylu nieudanych przepisach! :)
~hexeee 2015-08-05 23:15:39.049 Świetne, zamiast sojowego wykorzystałam ryżowe waniliowe, dosypałam trochę kakao i cukru pudru i muszę przyznać, że usmażyły się pięknie, choć nie mam z reguły ręki do naleśników. hauadaj 2014-06-09 14:02:26.776 Pyszne, łatwe, szybkie! :) Czy w wersji słodkiej można zastąpić mąkę ziemniaczaną bardzo dojrzałym bananem? martusiak 2014-05-17 16:16:56.933
A z mąką graham typ 1850 ma szansę wyjść?
~paula 2014-02-03 23:39:42.926
Potwierdzam to, co Dana napisała o przypalonej wcześniej patelni - raz coś na dobre przywarło i nawet jeśli się odmyje porządnie to powłoka jest uszkodzona i będzie się przypalało.
Przepis świetny, ale dobra patelnia to podstawa. Wtedy wystarczy dodać 1-2 łyżki oleju do ciasta i nie trzeba natłuszczać patelni (tak jak jest dopisane na dole w przepisie). Taka nieprzywieralna patelnia wcale nie musi być droga. Moja kosztowała 11,99 w zwykłym supermarkecie po przecenie. Mam ją prawie 3 lata i dbam jak o mercedesa :) Myć miękką stroną gąbki bez tarcia, z delikatnym płynem do zmywania naczyń. A naleśniki pyszne. Wychodzą też z mąki razowej pół na pół ze zwykłą pszenną. Z masłem orzechowym i dżemem najlepsze. ~olala 2014-01-29 17:45:07.266
banalne. przepyszne. idealne. jakbym znalazła tego kogoś kto rozsiewa plotę, że wegańskie naleśniki są tak trudne że wręcz niemożliwe do wykonania, wyśmiałabym go z hukiem! :D [zrobiłam z mąką razową pół na pół z tortową, i mlekiem kokosowym własnej produkcji]
orzechova 2013-07-28 17:01:10.832
Nawet najlepszy i najpewniejszy przepis na naleśniki "nie wyjdzie", jeśli już kiedyś zdarzyło się, że na używanej patelni coś się przypali lub przywarło. Niewłaściwe mycie patelni dodatkowo może spowodować, że jednak naleśniki, racuszki itp. mogą przywierać. Taka opinię dawno temu słyszałam w tv i to u mnie się sprawdzało. dotyczyło jednak tradycyjnych, starych patelni. A może gatunek mąki tez ma znaczenie?
Dana 2013-06-12 19:57:17.149 Przepis wypróbowany i jestem zachwycona :) te naleśniki są cudownie przepyszne! Skorzystałam z rady, która była umieszczona w komentarzach i olej dałam dopiero na końcu i faktycznie można było spokojnie smażyć już bez, a naleśniki w ogóle nie przywierały do patelni:) do tego dodałam troszkę cynamonu i ten zapach przy smażeniu mmm :) polecam każdemu ten przepis, bo nie ma szans żeby nie wyszło :) ryzio 2013-06-06 15:49:50.964
Nie, nie trzeba odstawiać ciasta o ile nie są z samej mąki razowej. Ja zawsze smażę od razu i naleśniki wychodzą idealnie.
patrycccja 2012-09-29 22:24:09.252
czy ciasto na te naleśniki trzeba odstawić na jakiś czas, czy smażyć od razu po zrobieniu? bo tradycyjne naleśniki muszą zawsze swoje odstać (z pół godzinki) - tak mnie uczyła mama ;) żeby nie rozwalały się podczas smażenia
~znikam 2012-09-29 20:29:15.072
W smaku świetne, ale są baaaardzo delikatne. Następnym razem będę musiała dodać więcej mąki ziemniaczanej - może to pomoże...
I jeszcze uwaga: Jeśli dodajecie olej, to zróbcie to DOPIERO PO miksowaniu pozostałych składników. W przeciwnym razie olej za dobrze wymiesza się z resztą ciasta i w efekcie będziecie musiały dodać dużo więcej oleju, żeby naleśniki nie przywierały do patelni. cottoncafe 2012-09-24 10:50:57.932
Właśnie je zrobiłem, wyszły pyszne :)
~Roman 2012-06-26 16:26:18.675
spróbowałam, wyszły rewelacyjnie, zrobiłam z mleka sojowego waniliowego z biedronki :) można jeść bez dodatków, pycha!
asiaczek24 2012-06-24 22:24:59.404
Przepyszne naleśniki właśnie robię je drugi raz, dodaje tylko troszkę soli i cukru
~Ania 2012-05-24 12:35:38.824
Czasem wystarczy zajrzeć w starsze komentarze, a odpowiedź pojawi się natychmiast :) "Z tej ilości wyszły mi 3 naleśniki"
patrycccja 2012-04-10 16:17:20.466
ile wyjdzie z tego nalesnikow ?
jak bym chciala zrobic ich 10 to wystarczy tyle skladnikow ile w przepisie czy wziasc podwojnie ? agnmid 2012-04-10 12:05:57.929
Swietny przepis! Nawet moi sasiedzi, ktorzy maja wlasne, "szczesliwe" kury i jajka od nich, smaza tylko te nalesniki, bo wszystkie inne do kitu! ;-) Osobiscie wyprobowalam juz sporo przepisow na weganskie nalesniki i dopiero tutaj znalazlam czego szukalam. Dziekuje!
Iwo-na 2012-02-06 23:22:10.4
Super naleśniczki, szybkie, proste i łatwe "w obsłudze". A to ważne, bo do tej pory miałam różne doświadczenia, nawet z niewegańskimi ;)
kasiarka 2011-10-25 18:46:51.595
Hm, bardzo możliwe, że mogłam z tą mąką coś poknocić. Dzięki, spróbuję jutro i dam znać :)
Daiana 2011-08-29 23:10:37.343
czy na pewno dałaś łyzeczke a nie łyżkę mąki ziemniaczanej? ;)
~pat 2011-08-25 08:15:20.252 W smaku super ale okropnie sztywne i twarde, piła motorowa by się przydała :P Daiana 2011-08-20 15:58:58.462
A mi nie wyszły :/ ale to chyba wina patelni - grube dno, przetarte miejsca gdzieniegdzie. Naleśnik jest już dobrze usmażony od dołu i od góry też się smaży, ale jest tak przywarty do patelni, że przy próbie podważenia od razu się rozwala. A może jednak trzeba było dłużej trzymać bez ruszania?
cyla91 2011-08-02 12:43:31.815
Właśnie robimy i podjadając są dobre, tylko ja mleko od krówki, ale staram się już je ograniczać..
~Ilona 2011-05-23 19:56:30.499
właśnie je zjadam ;). wyszły bardzo dobre, faktycznie błyskawicznie się robi, mąkę białą zmieszałam z razową, do tego jeszcze po łyżeczce mąki kuku i z ciecierzycy. jedyny problem miałam ze smażeniem, ale nigdy mi nie wychodziło smażenie naleśników, nie potrafię jakoś poruszyć energicznie tą patelnią żeby ciasto się ładnie rozlało i uformowało w okrąg :D. no cóż, miałam za to inne geometryczne figury ;)
majczi 2011-05-01 11:05:29.671
My dziś zrobiliśmy i to właśnie z wodą :D Ale blade nie były, bo mieliśmy mąkę białą i graham (pół na pół).
sunflower_ren 2011-03-13 16:47:14.372
Można, ale wtedy wyjdą strasznie blade. Nie zapomnij też o soli, żeby nie były bez smaku.
patrycccja 2011-03-13 13:57:42.544
a czy zamiast mleka można dodać po prostu wody?
~ladybird 2011-03-13 13:38:58.595
polecam bardzo, naleśniki wyszły idealne :)
~lolabi 2011-02-17 20:10:13.806
wspanialy przepis! Nigdy nie udawalo mi sie zrobic nalesnikow porzadnie, a z tym przepisem wyszlo za pierwszym razem. Dodalam inne rodzaje maki, podczas przygotowywania dodawalam wody, nalesniki wyszly super cienkie, do tego nadzienie z dzemy wisniowego i cynamonu, nawet moj miesozerny boyfriend sie zajada.
imitationoflife 2011-02-01 19:12:53.057
Mmm, pychota! Mega! Wcześniej wegańskie naleśniki robiłam tylko z płatkami owsianymi (zmielonymi) i było z tym dosyć dużo roboty, a tutaj rzeczywiście 10 minut i gotowe. Dodałam do ciasta cukru trzcinowego i cynamonu i tak jak pisali niektórzy można jeść je same, chociaż ja wybieram opcję z dżemem truskawkowym maminej roboty:)Dzięki za przepis, na pewno jeszcze nie raz skorzystam:)
~Ewe 2010-12-07 15:11:12.927
To prawda ciasto wyszło bardzo płynne, ale naleśniki wyszły doskonałe nawet z mojej bezglutenowej mąki :)
Nie wierzyłam, że wyjdą bez dodawania oleju na patelnię, a jednak wyszły! Wyśmienite :)) mabo85 2010-11-28 21:08:52.117
Chciałam do mojego płynnego ciasta dodać jeszcze trochę mąki, ale po komentarzach tutaj przeczytanych usmażyłam ten płyn.
Genialny przepis! Ciasto ładnie rozprowadza się po patelni, naleśniki są zwarte i nie rwą się nawet przy moich talentach do przewracania ;) goosha 2010-10-26 18:54:02.002
Przed chwilą zjedliśmy. Genialne!
Ciasto wydawało mi się za rzadkie i podchodziłam do smażenia dosyć sceptycznie, ale moje obawy okazały się zuuupełnie bezpodstawne - naleśniki wyszły pyszne. :D Irokezik91 2010-10-02 20:16:51.188
od dzisiaj chyba moje ulubione danie :) ja uwielbiam naleśniki nadziewane pieczarkami z cebulką ;]
pearl_no_jam 2010-09-02 12:52:38.908
jak komuś bardzo przeszkadza "bladość" nalesników polecam dodać kurkumy. nie zmienia smaku, za to nadaję odpowiednią barwę :)
magrusia 2010-08-17 10:29:41.727
ja zrobiłam z mlekiem kokosowym, pół na pół mąka graham i tortowa, cukier trzcinowy i są tak pyszne,że same wcięłam, bez dżemu :-)
Soledad 2010-05-07 20:48:55.058
Zrobiłam z mlekiem sojowym własnej roboty ;p Bardzo dobre wyszły, rodzinka zachwala lol Tylko więcej mleka lepiej dodać aby ciasto było bardziej płynne ;)
aśkaeddie 2010-04-08 15:38:58.316
Ja też raz zrobiłam z samą wodą, ale takim z mlekiem do pięt nie sięgały. I w smaku i w wyglądzie - takie blade strasznie wyszły. Może samoróbne mleko migdałowe by się dobrze sprawdziło - jest błyskawiczne do przygotowania i bardzo smaczne: puszka.pl/przepis/2180-mleczko_mleko_migdalowe.html
patrycccja 2010-02-12 16:50:55.867
zrobilam bez mleka, a z woda, bo nie mialam ;) dobre :)
~Silverka 2010-02-12 16:01:30.556
Znaczy ten tez ci nie wyszedł? A co konkretnie się dzieje? Te proporcje są tak idealnie podane, że naprawdę nie wiem co może nie wyjść :) Tylko trzeba pamiętać o dodaniu do ciasta soli i łyżki oleju, bo tego w przepisie zabrakło.
~p. 2009-12-11 12:40:21.255
a ja jakibym przepis na nalesniki nie próbowala to i tak i nie wychodza :(
assasello987 2009-12-09 22:14:55.989
Tak jak planowałam, zrobiłam naleśniki pól na pół z mąki razowej i białej. Wyszły świetne i od tego czasu robię tylko takie :) Jeśli robimy naleśniki z jabłkami lub bananami warto dodać do ciasta trochę cynamonu - cudowny aromat :)
patrycccja 2009-12-04 10:29:08.992
zrobiłam, są przepyszne, ładnie się smażą - dodałam łyżeczkę cukru trzcinowego i szczyptę tartej gałki muszkatołowej. proste i szybkie :)
rabarbar 2009-10-11 18:46:52.336
Bardzo dobre. Ja tylko dodałam sobie trochę cukru.
Myślę też, że byłyby dobre z jabłkami. ;) karr 2009-08-11 20:18:25.593
Mi też wyszły 3 naleśniki bo lubię takie grubsze (i nie za mocno wysmażone)
Olenika92 2009-07-24 17:49:00.882
Moja dzisiejsza kolacja - pyszne! W życiu nie jadłam tak pysznych, mięciutkich naleśników... nie pomyślała bym ze bez jajka wyjdą takie fajne, ale zrobiłam w wersji lakto-wege bo akurat nie miałam mleka sojowego. POLECAM!!!
Olenika92 2009-07-24 17:47:43.083
Zrobiłam właśnie naleśniki z samej mąki razowej (pszennej) no i było to nieco problematyczne, choć i tak wyszły świetne. Ciasto tak jakby "kipiało" w momencie nalewania - pierwszy raz coś takiego widziałam :) Przez to wyszły bardziej "chropowate", choć bez dziur, więc farsz nie będzie "przeciekał". Wrzucę zresztą fotkę. Są też trochę bardziej delikatne i przy odwracaniu trzeba naprawdę uważać, żeby się nie rozerwały. No i są grubsze, więc dłużej się smażą, a z podanych składników wyszły 2, a nie 3 szt., jak to było z białą mąką. Mimo wszystko są wystarczająco elastyczne, żeby nie pękały nawet przy bardzo ścisłym zwijaniu/ składaniu.
To moje doświadczenia z naleśników razowych :) Na przyszłość będę chyba wolała używać pół na pół mąkę białą i razową. A, i do razowych trzeba raczej ciut więcej soli. Genialne do farszów warzywnych :D patrycccja 2009-07-21 14:54:36.179
Czy mąkę pszenną można zastąpić orkiszową razową? I czy zamiast mleka sojowego może być zwykłe? I czy można mąkę ziemniaczaną czymś zastąpić, bo nie mam w domu akurat....
~milka 2009-07-11 22:28:31.242
Świetne! Z tej ilości wyszły mi 3 naleśniki. Proporcje faktycznie dobrze podane, ale dodałam jeszcze szczyptę soli i łyżkę oleju (dzięki temu nie trzeba pamiętać o natłuszczaniu patelni, a ciasto nie przywiera). Naleśniki są pyszne, giętkie, nie pękają przy składaniu nawet kiedy już przestygły. Nie wiem czy to kwestia dodania maki ziemniaczanej, ale przepis szczerze polecam :)
patrycccja 2009-06-27 13:15:33.185
hej! naleśniczki bardzo pyszne, w dobrych proporcjach składniki. ja dodałam suszonej cebulki do ciasta, bylo pycha! polecam
rabarbar 2009-06-19 11:47:04.731
No to juz wiem co będzie dzisiaj na obiadek;]
~wiedźma 2008-02-08 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~dkg@ 2016-01-05 19:01:48.139