7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Szybkie placki meksykańskie - z fasolką czerwoną

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Fantastyczne. Sycące.
~Wojtek 2018-12-04 19:16:38.786

Jaki jest sens wrzucania przepisu bez proporcji? Ile mąki? Taki sam przepis jest na etykiecie Coca-Coli, a nadal jest ona jednym z najpilniej strzeżonych receptur świata!
~James 2014-03-24 17:15:48.322

Dziś byłem zbyt leniwy i głodny, żeby stać przy patelni i przerzucać kolejne placki. Dodałem więcej wody, żeby rozrzedzić ciasto i usmażyłem na dużym ogniu jak jajecznicę. Jestem bardzo zadowolony! Ta potrawa wejdzie na stałe do mojego repertuaru na dni kiedy nie będę miał pomysłu lub będzie mi się spieszyło.
Improwizator 2013-09-19 18:49:34.223

Całkiem smaczne, mocno chrupiące
ryfka 2013-07-17 13:11:42.608

Właśnie skończyłem, placki są w pytę. Moje proporcje: 3/4 kubka zwykłej mąki, 3/4 kukurydzianej, trochę ponad kubek wody, pół puszki czerwonej fasoli, pół puszki kukurydzy, ćwiartka papryki, ok. łyżki stołowej drobno pokrojonej cebuli, łyżka stołowa jakiejś przyprawy do chili con carne i większa szczypta soli. Konsystencja wyszła zgodnie z zaleceniem, coś na kształt gęstej śmietany. Bałem się przesadzić z wkładem warzywnym, żeby mi się te placki dobrze posklejały, ale obawy nieuzasadnione. Do tego sos pomidorowy: na patelni 2 ząbki czosnku + puszka pomidorów + bazylia + pieprz. Wyszło koło 20 placków, dwie osoby się obeżrą. Polecam.
~blk 2013-07-08 19:00:22.88

Monk, przeczytaj może jeszcze raz komentarze :P
Luna7 2013-07-04 14:57:00.289

Warto by było dodać ile użyć jakich składników. Mąki, wody, fasoli ?
~Monk 2013-07-04 13:01:02.872

Właśnie zrobiłam. REWELACJA!
~aśta 2013-06-26 15:00:40.101


Łatwa i szybka alternatywa dla naleśników. W sam raz gdy się spieszysz i nie masz co zjeść.
Sironax 2013-06-26 14:11:00.883

super szybkie i smakowite :)
czexen 2013-05-31 20:05:14.869

Czy mogłabym smażyć te placuszki na ceramicznej patelni bez użycia tłuszczu?
~Truda 2013-05-27 13:23:10.225

Pyszne i genialnie proste!
Ja dodałam jeszcze drobno posiekanej cebulki.
Dzięki za przepis!
~Bobi 2013-05-22 23:29:53.801

ciasto ma być konsystencji gęstej śmietany, poczytajcie komentarze. ja daję ok. 1/2-3/4 szklanki pszennej i tyle samo kukurydzianej, potem dolewam wody zaczynając od 1/2 szklanki, później ewentualnie jeszcze trochę.
majczi 2013-05-08 18:25:57.696

Wszystko fajnie, ale jakie ilości mąki, pół na pół? a wody ile? czy to ma być ciasto o konststencji ciasta do naleśników?
Tomasz Pracki 2013-05-08 08:29:39.898

A ile ma być tej mąki? Po szklance wystarczy?
~Kasia 2013-04-04 10:03:02.933

ja zamiast fasoli dałam mieszankę meksykańską i fasolę oraz cebulę - pyszne :)
tiny 2013-03-22 01:47:49.98

rewelacja!! zrobiłam na mące pszennej razowej,woda+ woda z fasolki, przyprawy :)
~Justyna 2013-03-06 20:59:52.431

Właśnie je zrobiłam i są przegenialne! Dodałam wodę z fasolki i pół wody z kukurdzy, dodałam też ok 250g kukurydzy z puszki, przyprawy i polałam... syropem klonowym! Nie uwierzycie jakie pyszne! :)
Raszka 2013-02-02 08:11:20.414

Świetny pomysł!! Szybko się robi, jest tanie i pyszne.Ja dałam 3/4 szklanki mąki zwykłej, tyle samo kukurydzianej i dodałam jeszcze od siebie szczyptę sody żeby bardziej wyrosły i pół łyżki mąki ziemniaczanej.Maczane w ketchupie są jeszcze pyszniejsze:)
mermezd 2012-07-08 22:09:43.326

Pomysł z dodaniem fasolki do ciasta jest genialny! bardzo smaczne placki.
magrusia 2012-06-07 15:10:01.685


ten przepis posłużył mi tylko jako baza, bo oprócz fasolki dodałam jeszcze pół puszki kukurydzy, kawałek papryki czerwonej i brokuła, które zalegały mi w lodówce, ale muszę przyznać, że placki wychodzą świetne:D. dodałam przyprawy takie jak: papryka ostra (dużo), słodka, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, trochę ziół suszonych, sól. proporcje u mnie to: pół szklanki mąki pszennej, pół kukurydzianej, ok. 3/4 szklanki wody i odrobina proszku do pieczenia. były gotowe w 10 minut. polecam!
majczi 2012-06-05 12:50:52.546

dziękuje Iwo-na, zrobiłam coś podobnego :)
kaia 2012-06-04 22:48:17.773

Np. ten: puszka.pl/przepis/6717-sos_chili_na_zimno-bez_gotowania_raw_food_.html ? Poza tym znajdziesz tu na puszce z pewnoscia jeszcze inne przepisy :-)
Iwo-na 2012-06-04 20:29:56.834


właśnie zrobiłam, z duuużą ilością suszonej papryki i kukurydzy i wyszło pysznie :)
na sucho i z ketchupem- super, ale kusi mnie jakiś specjalny sos- ma ktoś może jakiś pomysł?
kaia 2012-06-04 15:57:01.196

Zapewne można ;) Tylko wtedy stracą na "meksykańskości" ;) No i pewnie innych przypraw trzeba będzie użyć, można coś dodać itp. ;) Chociaż ostra papryka mi tu bardzo pasuje, uwielbiam to ;)
Ktoś nawet do tego pisał, że miksował kukurydzę z fasolą i wyszło, jak kotlety.Także z drobną soczewicą czy groszkiem też może wyjść "kotletowate" ;) Ja akurat wolałam całą fasolkę, fajne wyszło :)
Luna7 2012-04-25 21:15:22.37

wygladaja cudownie ! ale mam pytanie czy fasole mozna zastapic innymi straczkowymi ?
agnmid 2012-04-25 21:02:38.765

Ech, nie było tu proporcji, to ja wzięłam tak ze 100-150 g zwykłej i ok. 75 g kukurydzianej. Do tego z pięć łyżek oliwy (nie warto! I tak trzeba duuużo dać do smażenia, strasznie pochłania tłuszcz), oczywiście sól, łyżeczkę ostrej papryki. Do tego wlałam wodę od fasoli, a potem jeszcze dolewałam zwykłej. I urozmaiciłam papryką i cebulą, niezłe wyszło :)
A sztuk to chyba z 15-20 mi wyszło, oczywiście małych, z łyżki lanych na patelnię :) Zdecydowanie to na 2 osoby, jeśli ma być jako samodzielne danie, a na 4, jeśli jako dodatek :)
Luna7 2012-04-25 18:12:36.724

Jestem kucharzącym laikiem i mam bardzo proste pytanie ile tych mąk albo w jakich proporcjach ??? :D
AdaIgaIda 2012-04-25 18:06:01.975

Szybkie, proste a zarazem smaczne :) następnym razem dodam jeszcze trochę papryki czerwonej i pieczarek. :)
Daiana 2012-04-25 16:33:57.493

Naprawdę szybkie i dobre :) Fasolę dałam całą, do tego dorzuciłam jeszcze jako urozmaicenie pół czerwonej papryki i dwie cebule podsmażone na patelni.
Niezłe jako samodzielne danie, ale podejrzewam, że z jakimś sosem + ziemniakami czy inną kaszą jako kotlet też byłoby dobre ;)
Luna7 2012-04-25 14:56:54.071

Troszkę sobie zmodyfikowałam, mianowicie zmiksowałam mieszankę kukurydza+trochę czerwonej fasoli (niestety tyle mi zostało)i dodałam resztę składników. Wyszła masa jak na kotlety więc dodałam trochę wody. Placki bardzo dobre lecz trzeba uważać przy przewracaniu, przynajmniej w tej wersji.
VegePancur 2011-10-08 19:11:35.259

mam tylko pytanie czy fasolke w calosci wrzucic?
~john 2007-06-25 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas