7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Chappati (Czapati)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Zgadzam się z Nessie - uczyli mnie ich robić Hindusi i z całą pewnością czapati nie "wylewa" się na patelnie. Ważne jest też by ciasto dłużej wyrabiać, by je dobrze napowietrzyć. W czasie smażenia na suchej patelni powinno sie nadymać (co widać w czasie jedzenia - jest rozwarstwione). Po zdjęciu z patelni powinno się je posmarować odrobiną ghee (ja używam roślinnego ghee - do kupienia w sklepach z arabską żywnością), co czyni je przyjemnie elastycznymi, choć osobiście po "suchym" smażeniu z przyrumienionymi brązowymi plamkami, lubię je jeszcze "dosmażyć" na odrobinie ghee (choć wtedy to się chyba już jakoś inaczej nazywa). Nessie ma racje - mąka razowa to nie to samo co atta, jest nieco zbyt gruba. Ach - moi Hindusi z akademika robili to również z dodatkiem soli, zawsze napominając mnie bym o tym nie zapomniała ;-) - choć ja lubię czasami dla urozmaicenia dodać i szczyptę kurkumy. Smakuje równie dobrze.
~MariaAyma 2010-06-27 19:53:00.055

Powiem szczerze, że mam wątpliwości co do tego przepisu. Nie wyobrażam sobie opiekania chapati na teflonie, poza tym atta to nie dokładnie nasza mąka razowa...
Chapati nie powinny być chrupkie i twarde, to nie podpłomyki. Muszą nadmymać się podczas "smażenia" i być łatwe do zwijania.
~nessie 2010-01-06 23:43:52.488

Smaczne wychodzą z dodatkiem ziaren sezamu czy słonecznika. Dziś rozwałkowałam placuszki na cienko, po upieczeniu były chrupkie i pyszne.
xxl 2009-11-30 18:48:37.703

Witam :) Zrobiłam dzisiaj placki tylko z mąki i wody. Nie formowałam ich, tylko wylewałam, a właściwie kładłam łyżką na patelnię. Ciepłe placki posmarowałam masłem, odrobinę posoliłam i zjadłam z pomidorem. Pycha! Jestem w szoku, że placki wyszły takie pyszne biorąc pod uwagę, że składają się z minimalnej ilości składników :)
~Asia 2009-07-19 08:58:46.258

Do orginalnego przepisu na indyjskie czpati do ciasta nie dodaje sie zadnego tluszczu,piecze sie na suchej patelni a potem smaruje sie maslem,ktore sie rozpuszcza.Czapati powinny byc gorace i tluste.Pycha!!!
~Gaura 2008-11-13 18:35:15.321

Świetna alternatywa dla chleba! Placuszki są szybkie i proste do wykonania, bardzo smaczne, a w dodatku można je wykonać w 100% z mąki razowej :)
xxl 2008-04-25 13:06:40.833

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas