
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
<< powrót do przepisu
Seitan czyli chińskie "mięso"- Komentarze do przepisu -![]() VegePancur 2014-03-18 20:03:01.56 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Świetny przepis! W końcu się odważyłam. Wyszukałam mąkę o najwyższej zawartości białka (w realu- uniwersalna, marki real ;p, wygniotłam i jest :D Za jakieś 2 zł mam ogromną kulę seitana. Nawet bez przypraw, ugotowany ma fajny smak. Nie jest też to tak czasochłonne, jak przypuszczałam- wystarczyło ok. 20 minut płukania w wodzie. Zastanawiam się, czy można to zamrozić? Próbował ktoś? ego-in-Arcadia 2013-05-05 20:32:46.976 ![]() Justyna 2012-11-26 22:29:28.741
To, że sajtan to prawie sam gluten spowodowało, że nie jem go w ogóle. Ale to jest oczywiście decyzja każdego z Was. Jak mówi Patrycccja dobrze doprawiony sajtan jest bardzo smaczny, a sam w sobie zdaje się neutralny w smaku. Co do przepisów z wykorzystaniem sajtanu to jest on bazą do wszelkiego rodzaju:
- kotletów, - pieczeni, - pasztetów (past), - wegańskich kiełbas, - jako mięso do gulaszu, ... takie potrawy/produkty pamiętam przynajmniej z półek wegeteriańskich sklepów w Niemczech :-) Iwo-na 2012-11-21 14:14:37.608 ![]() patrycccja 2012-11-21 10:54:10.839 ![]() majczi 2012-11-21 10:51:42.58 ![]() agnmid 2012-11-21 10:22:46.702 ![]() agnmid 2012-11-21 10:21:53.247
A jak można seitan przechowywać, jak długo?
~Martuś 2012-09-19 12:53:32.909 ![]() Dodam tylko że im wyższy typ mąki tym więcej glutenu, czyli więcej seitanu :) Matik 2012-05-21 03:13:51.069 ![]() kruszonka 2012-01-28 22:01:23.643 ![]() majczi 2011-09-24 20:10:06.836
Ps. Warto się też zapoznać,z wiadomościami dotyczącymi negatywnych skutków stosowania seitana, czyli glutenu. Żeby się potem ktoś nie nabawił niemiłych dolegliwości:
www.cev.com.pl/gluten.html ~Sagitta 2011-05-04 15:57:09.134
Właśnie próbowałam go zrobić...Mąka zamiast się płukać, łączyła mi się z wodą i zrobiła się po prostu breja...
Za nim nie mogłam sobie z tym poradzić. Wylałam to na sito i przelałam dość ciepłą wodą i zostały mi takie grudki. Ale kulki to ja z tego nie zrobię,żeby ją ugotować.... :((( Jakaś porada? ~Sagitta 2011-05-04 15:43:30.688
najlepsza mąka jest od 12 gram białka na 100 g mąki. Trzeba dobrze czytać w sklepie tabelki na mące, bo często najtańsza mąka ma najwięcej białka i jest najlepsza na seitana.
~lolo 2010-12-13 19:36:33.147
Jak się zrobi seitana ze złej mąki (z małą ilością białka) to wychodzi gumoaty i koniecznie należy przestrzegać rygorów czasowych czyli odstawić do lodówki na 3 godziny po ugotowaniu, i dobrze odcisnąć wodę, wtedy nie jest wcale gumowaty i bardziej przypomina mięso kurczaka.
~lolo 2010-12-13 19:35:14.423 ![]() madziaq 2010-10-21 16:58:42.559
Bardzo smaczny, pasuje do wszystkiego :)
~Ankaaa 2010-05-01 10:40:22.842
Ale on ma być taki gumowaty trochę. Dobrze się go żuje. Ma strukturę podobną do mięsa.
~Magi 2009-10-06 21:00:02.342 ![]() aisza 2009-09-27 19:42:33.176
W Kalifornii można seitan kupić w niektórych sklepach spożywczych - pycha. Dopiero teraz, po wielu latach, dowiedziałem się, że to się robi z mąki pszennej i że to gluten.
Czemu niby nie jest to zbyt zdrowe? ~htg@interia.pl 2009-06-28 19:03:16.729
czad, czad, czad!!!
jadlam kiedys w chinskiej knajpce niedaleko nowego swiatu, a teraz zrobilam saaamsaaa - pycha! super opisane, naprawde bardzo porste i...wcale nie takie pracochlonne ;) myslalam, ze nie wyjdzie, a jednak sie mylilam, hehehe!!! pyyycha!!!polecam! ~kroofka 2009-06-25 20:51:40.66 ![]() www.dietabezglutenowa.pl/poradnik/dieta_3.htm <- tu masz link Shaera 2009-06-25 15:37:27.786
A da sie go zrobić z innej maki np.sojowej?? albo z dodatkiem innej; gryczanej choćby??....
~kaczucha 2009-06-25 12:32:46.086
Polecam gotowy seitan, który można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Spotkałam się z seitanem z grzybami shitake lub warzywami. Jest z dodatkiem sosu sojowego i przypraw. Wystarczy dodać go do potrawy. Jest świetny i szybki w użyciu!!!
aga2808 2009-02-13 23:39:22.226
Osobiście nie wyrabiałam Seitana, ale kupuję seitan
produkcji czeskiej w plastrach i jest bardzo dobry, cała moja rodzina uwielbia go.Wszystko zależy od tego jak się go przygotuje.Ja kotlety seitana solę,nacieram olejem, czosnkiem,przyprawami przykrywam folią i odstawiam na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie wyjmuję obtaczam tylko w mące i smażę na oleju.Podane z ziemniakami i sałatkami są pyszne.polecam asli2 2009-01-29 15:08:53.665
Robiłem razi wyszło. W smaku dziwne i glutowate wiec nie zachwyca i raczej nie pojawi się w moim menu.
~michu 2009-01-07 16:58:48.251 ![]() Bananusiek 2009-01-07 16:43:32.937 ![]() kordonia 2008-12-21 00:34:38.115 ![]() Shaera 2008-12-08 18:33:38.64
zrobilam, ciekawy smak. podczas przygotowania calosc nie trzymala mi sie za bardzo kupy, ale pod koniec wszystko sie ladnie posklejalo. dzieki za przepis!
chioma 2008-11-09 15:15:34.135 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
VegePancur 2014-03-18 20:04:18.747