7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Kofta indyjska z kapusty- Komentarze do przepisu -
Jadłam kofte w restauracji Vega w Warszawie i jestem w niej zakochana. Mam pytanie: czy ktos probowal je upiec? Odstrasza mnie smazenie na glebokim tluszczu :)
~Asia 2016-02-21 13:49:23.917
Zrobiłam ją już chyba z 10-ty raz.
Za każdym razem dodaje inną mieszankę przypraw plus jakiś sos do maczania. Pychota na każdą okazje ;-) amanda3601 2015-08-01 10:45:21.494
Jeśli z wierzchu spieczone a w środku surowe - ogień jest za duży.
Jeśli ogień będzie za mały, będą "piły" olej. Trzeba znaleźć złoty środek. Można robić z mąką z grochu włoskiego (jest też w sklepach indyjskich jako Gram Flour) - zamiast pszennej. Można też mieszać pół na pół. Z grochową bardziej kruche wychodzą. Można tez dawać mniej mąki i więcej warzyw. Byle związało. ~Kacper 2015-04-10 20:52:24.346
Ja do kofty używam mąki z grochu włoskiego. A z warzyw łączę: kapustę, marchewkę, kalafior, ziemniaki. Przyprawy podobne (jeszcze daje kolendrę)
~ANeta 2014-12-07 22:46:16.76
Może zbyt szybko się upiekły? tzn. może ogień pod garnkiem był zbyt duży i za szybko upiekły się na wierzchu, a w środku pozostały nieco surowe?
kordonia 2014-06-14 01:40:42.286
Jakiej mąki uzywacie do tej kofty? Zrobiłam dzisiaj na obiad, zanosiło się że będzie pyszne, pachniało pięknie... ale nam nie smakowało. Glutowate ciągnące się w środku i czuć je mąką :( Robiłąm z pszennej.
edysqa 2014-05-25 13:53:57.647 Rewelacja! Pierwszy raz jadłam koftę w Warszawskim Vege Mieście i ten niepozorny kotlecik zdobył moje serce od pierwszego ugryzienia. :) Długo szukałam przepisu, aż w koncu trafiłam na ten. W życiu nie powiedziałabym, że tamta kofta była z kapusty... No ale okazalo się, że kotleciki smakują identycznie jak te, które jadlam za pierwszym razem. :) Do kapusty dodałam jeszcze marchewkę i wyszły super-hiper-mega dobre. Zastanawiam się, czy nie wyprzedzily falafla w moim osobistym rankingu najsmaczniejszych kotletów. :D Olexy 2013-09-24 23:26:05.967
Fajny pomysł na kapustę. Dobre na ciepło i na zimno. :) Dziękuję za przepis.
~Ania 2013-08-18 17:14:53.283 Mi wyszła wyśmienicie! Można sobie zrobić tej kofty w większej ilości i zamrozić. Potem jest to swietna przekąska w pracy;) dianex 2013-04-11 14:44:29.094
A jeszcze lepsza jest ze świeżym imbirem startym na tarce! ma bardziej wyrazisty smak. Polecam! :)
~Sofik 2012-11-09 12:02:47.31
A co zrobić, żeby nie wyszła gumowata?
~Ewa 2012-05-07 21:51:47.347
pycha, ja robię na pół z marchewką (surową) tartą na drobnej tarce
antonovka 2011-11-17 21:03:29.342
kroofka, przecież jasno jest napisane: przyprawy najpierw na olej, podprażyć, a później zmieszać z resztą. Co do mąki to nie wiem :)
~xara 2011-02-06 23:16:01.747
ej to te przyprawy dodac do kapusty z maka czy na olej...? bo juz sie pogubilam... O_o
a i maka ma byc ziemniaczana, czy moze byc inna...? ~kroofka 2011-02-06 21:29:58.345
Mi smakowało, mężowi tak sobie. Myślę, że kluczem do smaku jest właściwy zestaw przypraw. Na pewno jeszcze zrobię. Może z ostrzejszymi przyprawami :)
ankaopolanka 2010-04-30 17:15:44.577
genialny przepis! wbrew pozorom bardzo szybko się robi, w dodatku taniutkie i można nakarmić wszystkich znajomych!
~plusiaczek 2010-04-27 11:05:32.062
jajko przeważnie robi tylko to, że ciasto jest twarde.
za to mąki np ziemniaczanej używa się jako kleju do plakatowania billboardów. mąka świetnie klei. Wanieczek 2009-02-15 13:53:48.747
Ostatnio zrobiłam zupełnie bez mąki ziemniaczanej i tez wyszło. Nadal twierdze, ze to rewelacja :D
kordonia 2008-11-27 22:09:53.434
Przepis na kofte pochodzi z kuchni indyjskiej(orginalny przepis mozna znalezc w ksiazce Kuchnia Kryszny.W przepisie podanym powyzej jest stanowczo za duzo maki,zamiast maki ziemniaczanej lepiej dodac kilku lyzek maki groszkowe ktora sprawia ze kofta nie jest gumiasta.Jezeli sie nie ma maki groszkowej to lepiej nie dodawac ziemniaczanej.Kofte najlepiej smazyc na sredniim ogniu wtegy na zewnatrz sa rumiane a w srodku dopieczone.Najlepiej smakuje polana sosem pomidorowo smietanowym.Pozdrawiam i zycze smacznego
~Goska 2008-11-27 19:51:34.058
Tak sobie myślę, ze moze ogień pod garnkiem był zbyt duży- wtedy szybko sie rumienią, a w środku są niedopieczone.
Ja dziś znów robiłam- rewelacja całkowita :D kordonia 2008-11-21 20:10:37.848
to co zrobiłam wygląda lepiej(jak na zdejęciach) niż smakuje...
mało "kapuściane", twarda otoczka, dziwny "gumiasty" środek... spodziewałam się czegoś lepszego, ale może coś źle zrobiłam ;) kiedyś spróbuję raz jeszcze... Magda-Andrzej 2008-10-26 22:49:56.624 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Anga 2017-03-18 08:36:15.629