
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
<< powrót do przepisu
Zupa dahl z czerwonej soczewicy- Komentarze do przepisu -![]() Podobny przepis, ale z użyciem dyni :) Kociabanda 2016-11-08 00:27:47.446 ![]() Kociabanda 2016-08-21 13:08:43.37
A do tego naan😆pycha
~Iwona 2016-01-04 13:38:18.121 ![]() Świeże pomidory zamiast puszkowych bo to straszny syf. Soczewicę gotowałam z kawałkiem cytryny. Myślę że świetnie pasowałyby ziemniaki. I na pewno powtórzę :) dzięki! dorotap 2015-08-08 11:15:39.992 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bardzo dobra. Muszę jeszcze pokombinować z przyprawami, bo trochę mi było ich za mało. :) drevni_kocur 2015-03-27 20:30:07.013
Ja dodałam jeszcze poru (akurat był na zbyciu), przyprawiłam chilli cayenne, tabasco (lubię z mężem ostrzejsze zupy) cząbrem i tymiankiem. Właśnie się zajadam, pycha!
~Milanka 2015-01-30 15:21:41.161 ![]() Dana 2014-07-20 13:21:18.758 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() pyszna zupa,totalnie mój klimat :) użyłam koncentratu, bo nie miałam pomidorów, zamiast marchewek ziemniaki - wyszła mimo wszystko pyszna, choć wiem, że warto dodać te dwa skladniki, bo bardzo często robię gęstszą wersję tej zupy (dahl, curry, jak zwał tak zwał), zwiększając po prostu ilość warzyw, i dodając jeszcze ziemniaki. nie radzę oszczędzać na przyprawach (ja odpuszczam tylko imbir, a dodaję jeszcze garam masalę), natomiast bardzo polecam dodanie na koniec mleka kokosowego (kilka łyżek) - podkręca smak razy tysiąc!! :) majczi 2014-04-13 15:29:01.347 ![]() Ania Ana 2012-11-18 17:48:19.631
Super zupa! Ciepła, pożywna i bardzo smaczna. Dałam więcej pomidorów, świeżego imbiru (bo bardzo lubię)i korzeń pietruszki bo zaplątał się w lodówce :) Wyszło idealnie!
tejewka 2012-10-27 13:31:41.437 ![]() Inon 2012-05-08 22:29:26.686
Pycha :) Zamiast pomidorów z puszki dałam świeże (6 na podwójną porcję), posiekane drobno i dorzucone do cebuli, po tym, jak się zezłociła. Jak pomidory i soczewica całkowicie zmiękły, dopiero je ze sobą wymieszałam.
Pozmieniałam też trochę przypary: curry zamiast kurkumy, mniej kminku, bo nie lubię, za to dużo więcej gorczycy i imbiru. Proste, szybkie, sycące. Z podwójnej porcji wychodzi obiad na 4 dorosłe osoby. moritura 2011-09-28 16:23:49.686
Fajny daal wychodzi z sambar masalą (MDH).
I też polecam dodać mleko kokosowe na końcu gotowania, świetnie współgra z soczewicą i pikantnymi przyprawami. Sam daal pięknie współgra z ryżem jaśminowym albo basmati :) ~dede 2011-07-01 13:24:08.93 ![]() Co prawda dodalam więcej wody bo konsystencja wyszła jak puree a nie jak zupa, a po dodaniu jeszcze wody ma konsystencję grochówki :)) Dodałam jeszcze czosnku, odrobinę wegety i ponieważ lubię pikantnie to ostrą paprykę też dodałam :) Zupka gęsta i sycąca, myślę że będzie idealna na zimowe popołudnia hihi :) Tym bardziej, że jest w 100% wegańska a ja właśnie przechodzę z wegetarianizmu na weganizm :) yamaszka 2011-06-30 14:54:08.852
Zrobiłam pyszna ;)
~Margolis 2011-06-18 13:57:38.181 ![]() jazgottt 2011-04-26 22:21:29.588
Jest ok da sie polubic.
~BOMBEL 2011-02-01 10:35:34.614
Zupa jest fenomenalna! Szybka w przygotowaniu, niesamowicie aromatyczna i rozgrzewająca. I co bardzo ważne- nie wymaga wyszukanych składników. Robi furorę w gronie moich mięsożernych znajomych :)
Niu 2010-12-28 21:22:57.014 ![]() Goldfish132 2010-08-13 14:35:07.253
ja dodaję mleko kokosowe i przyprawę garam masala. Rewelacja! Polecam :)
~oluśka 2010-04-30 13:44:49.733 ![]() mczery 2010-04-21 14:50:47.563 ![]() xxl 2010-04-13 16:40:53.232 ![]() ana 2010-03-18 16:59:34.903
czerwona soczewica + marchewka + pomidory + kurkuma = kolor jak na fotce... w moim przypadku :-)
~sangria 2010-03-08 19:41:43.402
Właśnie pierwszy raz zrobiłem sobie tę zupę. Smakuje, pyszne. I w sumie szybko się robi. :)
Mam tylko jedno pytanie: jak Wam się udało uzyskać taki oszałamiający kolor zupy? Mnie wyszła taka brązowa raczej, a przed dodaniem sosu sojowego była taka raczej słomkowa. Jak uzyskać tak obłędny pomarańcz? :) bartolome 2010-03-08 16:07:48.858
Zrobiłam dziś tę zupę, faktycznie jest bardzo dobra. Myślę, że diabeł tkwi w przyprawach- w kminku, imbirze, gorczycy i curry. Bo ja nie miałam kurkumy i dałam zamiast niej curry. Dobbre:)
~kamcia 2010-01-26 17:38:48.689
barrrrrrrdzo dobra!! ja dodałam świeżego imbiru w sporej ilości i nie mogłam się oprzeć żeby dodać czosnek. Wyszła pyszna i rozgrzewająca . Super danie na zimowy poranek (i pewie na każdy inny posiłek też)
monika77 2009-12-18 09:34:03.383 ![]() zigger 2009-05-30 12:21:21.496 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Taka trochę grochówka, trochę pomidorówka :) mniam ^_^
amanda3601 2017-02-21 07:47:24.352