7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Zupa dahl z czerwonej soczewicy

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Jest przepyszna !
Taka trochę grochówka, trochę pomidorówka :) mniam ^_^
amanda3601 2017-02-21 07:47:24.352

Świetna modyfikacja: www.evenbetterfood.com/2016/10/18/zupa-z-dyni-i-soczewicy/
Podobny przepis, ale z użyciem dyni :)
Kociabanda 2016-11-08 00:27:47.446

W przepisie nie ma soli. Robiłam już dahl z tego przepisu wielokrotnie i nigdy nie użyłam ani trochę, ale zastanawiam się czy to nie błąd? To nietypowe takie :) Zupa bez soli.
Kociabanda 2016-08-21 13:08:43.37

A do tego naan😆pycha
~Iwona 2016-01-04 13:38:18.121

Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie pozmieniała :) dodałam więcej przypraw, zwłaszcza chili, curry.
Świeże pomidory zamiast puszkowych bo to straszny syf. Soczewicę gotowałam z kawałkiem cytryny. Myślę że świetnie pasowałyby ziemniaki. I na pewno powtórzę :) dzięki!
dorotap 2015-08-08 11:15:39.992


Bardzo dobra. Muszę jeszcze pokombinować z przyprawami, bo trochę mi było ich za mało. :)
drevni_kocur 2015-03-27 20:30:07.013


Rewelacyjna zupa!
aga1420 2015-02-26 12:03:39.174


wow! nawet mi wyszło!!!!!
ewelinajiao 2015-02-03 11:30:59.874

Ja dodałam jeszcze poru (akurat był na zbyciu), przyprawiłam chilli cayenne, tabasco (lubię z mężem ostrzejsze zupy) cząbrem i tymiankiem. Właśnie się zajadam, pycha!
~Milanka 2015-01-30 15:21:41.161

Pycha! Podałam w doborowym towarzystwie kaszy jaglanej (ugotowanej oddzielnie).
Dana 2014-07-20 13:21:18.758

Bardzo pyszna! 1 moja zupa w życiu. Prosta, szybka i POŻywna:)
Intex 2014-05-23 15:25:57.191


Bardzo zacna :)

Kociabanda 2014-05-06 08:50:26.322

Pychota,prosta,szybka i od teraz jedna z moich ulubionych.
makówka 2014-04-18 20:32:41.143


pyszna zupa,totalnie mój klimat :) użyłam koncentratu, bo nie miałam pomidorów, zamiast marchewek ziemniaki - wyszła mimo wszystko pyszna, choć wiem, że warto dodać te dwa skladniki, bo bardzo często robię gęstszą wersję tej zupy (dahl, curry, jak zwał tak zwał), zwiększając po prostu ilość warzyw, i dodając jeszcze ziemniaki. nie radzę oszczędzać na przyprawach (ja odpuszczam tylko imbir, a dodaję jeszcze garam masalę), natomiast bardzo polecam dodanie na koniec mleka kokosowego (kilka łyżek) - podkręca smak razy tysiąc!! :)
majczi 2014-04-13 15:29:01.347

Bardzo dobra zupa! Miałam mniej soczewicy dlatego dodałam jeszcze pokrojonego w kostkę ziemniaka. Do tego prażone ziarna słonecznika i dyni. Extra przepis :)
Ania Ana 2012-11-18 17:48:19.631

bardzo dobra;) bedzie powracac na stol;)
markus2ggr 2012-10-30 22:22:14.07

Zaciekawił mnie ten przepis z pewnością spróbuje :)
agnmid 2012-10-27 18:02:50.927

Super zupa! Ciepła, pożywna i bardzo smaczna. Dałam więcej pomidorów, świeżego imbiru (bo bardzo lubię)i korzeń pietruszki bo zaplątał się w lodówce :) Wyszło idealnie!
tejewka 2012-10-27 13:31:41.437


Pycha! Choć ja dodałam więcej sosu sojowego.
Justyna 2012-09-24 16:58:17.16

Zupa jest wspaniała! Jedna z najlepszych jakie jadłam kiedykolwiek:) Jeszcze jeden powód, żeby kochać soczewicę (którą kocham i tak:).
Inon 2012-05-08 22:29:26.686


Bardzo smaczne, polecam :)
aleena 2012-02-12 19:14:55.251

Pycha :) Zamiast pomidorów z puszki dałam świeże (6 na podwójną porcję), posiekane drobno i dorzucone do cebuli, po tym, jak się zezłociła. Jak pomidory i soczewica całkowicie zmiękły, dopiero je ze sobą wymieszałam.
Pozmieniałam też trochę przypary: curry zamiast kurkumy, mniej kminku, bo nie lubię, za to dużo więcej gorczycy i imbiru.
Proste, szybkie, sycące. Z podwójnej porcji wychodzi obiad na 4 dorosłe osoby.
moritura 2011-09-28 16:23:49.686

Fajny daal wychodzi z sambar masalą (MDH).
I też polecam dodać mleko kokosowe na końcu gotowania, świetnie współgra z soczewicą i pikantnymi przyprawami.
Sam daal pięknie współgra z ryżem jaśminowym albo basmati :)
~dede 2011-07-01 13:24:08.93

pyszności !!
Co prawda dodalam więcej wody bo konsystencja wyszła jak puree a nie jak zupa, a po dodaniu jeszcze wody ma konsystencję grochówki :))
Dodałam jeszcze czosnku, odrobinę wegety i ponieważ lubię pikantnie to ostrą paprykę też dodałam :)
Zupka gęsta i sycąca, myślę że będzie idealna na zimowe popołudnia hihi :) Tym bardziej, że jest w 100% wegańska a ja właśnie przechodzę z wegetarianizmu na weganizm :)
yamaszka 2011-06-30 14:54:08.852

Zrobiłam pyszna ;)
~Margolis 2011-06-18 13:57:38.181

Pyszna:) trochę zmodyfikowałam skład, na szczęście i tak wyszła super:)
jazgottt 2011-04-26 22:21:29.588

zrezygnowałam z imbiru i kminku...zupa wyszła przepyszna!!!
Apsalar 2011-02-02 23:26:52.843

Jest ok da sie polubic.
~BOMBEL 2011-02-01 10:35:34.614

Zupa jest fenomenalna! Szybka w przygotowaniu, niesamowicie aromatyczna i rozgrzewająca. I co bardzo ważne- nie wymaga wyszukanych składników. Robi furorę w gronie moich mięsożernych znajomych :)
Niu 2010-12-28 21:22:57.014

zupa jest po prostu przepyszna!!! sam jej kolor zachęca do jedzenia:)
Goldfish132 2010-08-13 14:35:07.253

ja dodaję mleko kokosowe i przyprawę garam masala. Rewelacja! Polecam :)
~oluśka 2010-04-30 13:44:49.733

witam wszystkich smakoszy :) dawno tu nie zagladalam ale widze, ze zupka wam smakuje ... ciesze sie ogromnie :) pozdrawiam was goraco!
mczery 2010-04-21 14:50:47.563

Trzeci dzień z rzędu jem tą zupkę na obiad, wspaniała :) Choć zmodyfikowałam trochę przepis - nie smażę cebuli, lecz gotuję z resztą składników. Trochę nie pasował mi gorzki posmak curry i kurkumy, zamiast nich dodaję łyżkę łagodnej musztardy - strzał w dziesiątkę!
xxl 2010-04-13 16:40:53.232

nie potrafię trzymać się przepisu;) dodałam toche soku z cytryny i mało kminku, mniej niż w przepisie. i coś tam jeszcze zmieniłam. ale i tak pycha, fajna papka.
ana 2010-03-18 16:59:34.903

czerwona soczewica + marchewka + pomidory + kurkuma = kolor jak na fotce... w moim przypadku :-)
~sangria 2010-03-08 19:41:43.402

Właśnie pierwszy raz zrobiłem sobie tę zupę. Smakuje, pyszne. I w sumie szybko się robi. :)

Mam tylko jedno pytanie: jak Wam się udało uzyskać taki oszałamiający kolor zupy? Mnie wyszła taka brązowa raczej, a przed dodaniem sosu sojowego była taka raczej słomkowa. Jak uzyskać tak obłędny pomarańcz? :)
bartolome 2010-03-08 16:07:48.858

Pycha!
edysqa 2010-03-02 19:14:05.849

Przepyszna! Rozplynelam sie :)
Angienatela 2010-02-13 13:39:17.165

Zrobiłam dziś tę zupę, faktycznie jest bardzo dobra. Myślę, że diabeł tkwi w przyprawach- w kminku, imbirze, gorczycy i curry. Bo ja nie miałam kurkumy i dałam zamiast niej curry. Dobbre:)
~kamcia 2010-01-26 17:38:48.689

Pyszny, sycący i błyskawiczny obiad!
xxl 2009-12-29 09:28:48.63

również dodałam czosnku. Po prostu rewelacja:)
moule 2009-12-23 15:12:32.151

barrrrrrrdzo dobra!! ja dodałam świeżego imbiru w sporej ilości i nie mogłam się oprzeć żeby dodać czosnek. Wyszła pyszna i rozgrzewająca . Super danie na zimowy poranek (i pewie na każdy inny posiłek też)
monika77 2009-12-18 09:34:03.383

Wspaniała! Zawsze robię podwójną porcję na 2 osoby i tak pójdzie "na raz"! Może to profanacja ale lubię lekko przyprawioną octem balsamicznym.
zigger 2009-05-30 12:21:21.496

my też się w niej zakochaliśmy:) polecam!
anga 2009-04-29 15:51:23.185

Pyszna, pyszniutka !!
sangria 2009-01-21 19:12:39.132

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas