
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
<< powrót do przepisu
Hummus- Komentarze do przepisu -
Ja dodaje jeszcze nasion słonecznika. Trzeba dać wtedy więcej oliwy lub wody jak kto woli. Smacznego
debik78 2015-01-28 17:38:44.193
dałam mniej soli i dodałam wodę i jest ok
~Ewel 2014-12-18 11:41:55.665
Pysznym,ale za slony:( Chyba szczypta soli byłaby wystarczająca:)
~aga 2014-08-14 08:43:52.789
pyszny przepis, Majczi! <3
~dinko 2014-07-22 10:24:11.98
Absolutnie wspaniały przepis! Dodałem jeszcze łyżkę płatków drożdżowych i oprócz wody dolałem trochę wody, by pasta nie wyszła zbyt gęsta. W ramach eksperymentu spróbowałem też dać sok z limonki (2 łyżki) i wyszło wyśmienicie!
Avalo 2014-01-18 23:29:56.756
Nie jestem do końca zadowolony z efektu, dałem około 3 łyżki tahini (ciężko zmierzyć przy takiej konsystencji; robiłem je sam, więc chyba także nie jest doskonałe) i 2 ząbki czosnku - gorzkawy smak sezamu i specyficzny czosnku mocno zdominowały gotowy produkt. Ale spróbuję jeszcze raz :)
A jeśli chodzi o cytryny, to wyciskam wprost do naczynia blendera - nie mam pojęcia, ile łyżek soku może być w jednej cytrynie... ~Jaskier 2013-11-04 00:23:10.015 ![]() TNT 2013-10-23 12:39:42.371 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Świetny przepis, hummus wychodzi z tego rewelacyjny :) Dla mnie odrobinkę za kwaśny, ale nie stosowałem oliwy, tylko olej kokosowy. To co moim zdaniem dosyć ważne to także fakt, że hummus długo może pozostać w lodówce - mój stoi już drugi tydzień i wciąż nic złego się z nim nie dzieje ;) Avalo 2013-09-08 11:29:58.436
dzięki za radę z oliwą, w końcu hummus nie jest taki kwaśny, a pyszny!
~Ola 2013-07-03 12:34:25.778
Harnaś, puszka to zazwyczaj 240 g ciecierzycy.
Ja hummus również mocno odchudzam - na puszkę ciecierzycy daję łyżkę nierafinowanej oliwy z oliwek, a konsystencję reguluję wodą. Soli w ogóle nie daję, bo ciecierzyca z puszki jest dla mnie wystarczająco słona :) nasse 2013-05-27 15:56:20.523
Ile to jest "puszka"?
~Harnaś 2013-05-27 15:26:43.224
U mnie proporcje jak zwykle były "na oko", nie użyłam soku z cytryny, tahini dałam dośc sporo, jadłam to pierwszy raz w życiu i było booooskie:).
~Paula 2013-02-11 22:54:16.221 ![]() Co do ciecierzycy to polecam firmy Metelliana - duuużo tańsza niż Bonduelle, a bardzo dobra i nigdy nie trafiłam jakiejś lewej. patrycccja 2013-01-13 11:31:41.814
Może to też kwestia wyobrażenia. Zawsze podejrzewałam, że ma smak sezamowy, ewentualnie neutralny.
Ciecierzyca była z puszki. Następnym razem zrobię ze świeżo ugotowaną i zobaczymy, albo zrobię mniejszą, jednorazową porcję:) Dzięki ;) ~Kinga 2013-01-12 19:23:22.263 ![]() patrycccja 2013-01-12 13:55:19.552 ![]() MEDeah 2013-01-12 11:57:35.402
Całkiem niezły (to mój pierwszy hummus, więc nie wiem jak powinien smakować):)
Sądziłam jednak, że wytrzyma trochę dłużej w lodówce, a tu już następnego dnia zrobił się kwaskowaty :( Czy jest szansa, że to moja wina? (zamiast tahini dałam odpowiednią ilość zemlonego sezamu i olej zamiast oliwy) ~Kinga 2013-01-12 01:08:40.54
Dzisiaj robiłam 2 raz w życiu (pierwszego nawet nie wspominam - totalna porażka). Zamiast tahini użyłam pasty zrobionej z ziaren słonecznika z małymi dodatkami). Razem z pełnoziarnistymi krakersami - przepyszne!:)
silva1908 2012-12-30 09:44:39.833
Zrobiłam tą paste pierwszy raz. Szczerze to mysłałam że nie bedzie dobra,ale zrobiłam bo musiałam mieć coś na kanapkę.
I wyszło,o dziwo bardzo dobre. :) Więc nie zastanawiajcie się dłużej tylko zaczynajcie działać :) TAHINI zrobiłam sama. Link do przepisu mega łatwego: youtu.be/zwQjk0cjRpo I jeszcze dodam foto mojego dzieła. Może nie wygląda ładnie,ale jak smakuje. mmmm ;p imageshack.us/a/img849/1836/ssm15066.jpg imageshack.us/a/img18/6964/ssm15065.jpg ~amanda3601 2012-10-25 17:58:38.81 ![]() tiny 2012-10-21 16:31:15.889 ![]() iwonek21 2012-10-10 13:09:49.874 ![]() Pollimer 2012-09-30 18:06:38.053
A GDZIE KUMIN???
Podstawa hummusu!!! ~ciotka 2012-09-29 20:50:30.721
Lepsza jest świeża ciecierzyca niż z puszki, tz. kupuje się suchą i namacza. Dobrze też pasuje świeża pietruszka. Humussss jest pysznyyyyy :) i zdrowy.
~BeBe 2012-07-01 13:51:40.016 ![]() sweetcookie_pl 2012-06-28 21:21:31.53
Ciecierzycę można zalać wrzątkiem i wtedy wystarczy jeśli się oczy 2 godziny. To znacznie ułatwia życie, jeśli stwierdzimy że chcemy mieć hummus (lub cokolwiek innego z ciecierzycy) a nie moczyliśmy jej przez noc.
Ja sprawdzałam kilka razy i gotuje się normalnie 1-1,5 godziny. ~Agnieszka 2012-06-11 12:30:48.424 ![]() tiny 2012-06-06 13:12:19.373 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Proporcje są idealne! Ja jestem niestety uczulona na czosnek, więc musiałam go wyeliminować z przepisu; nawet bez niego hummus wychodzi wspaniały. Dzięki za przepis! sharmelana 2012-03-14 19:15:45.956 ![]() OpenWorld 2012-03-02 20:39:06.311 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wychodzi doskonała konsystencja z tych proporcji! Co do samych składników, to ja dodałam mniej soli (uprzedzona komentarzem ;) ) czyt. pół łyżeczki i wg mnie starczy (ale co dla kogo). Do tego więcej czosnku (bo tak lubię). Ponadto dodawałam olej z pestek winogron, bo za oliwą ostatnio nie przepadam. Tak czy owak, palce lizać :) nanak 2012-02-03 21:26:50.479
Prawdziwy hummus robi się z ciecierzycy suszonej potem moczonej i ugotowanej, którą się piecze i dopiero wówczas miele z sezamem prażonym i dokłada się reszte składników tzn: sól, olej dobrej jakości i czosnek. To jest klasyczny hummus.
~Danuta 2012-01-27 14:48:54.755 ![]() pomysł na kanapkę: hummus + sos pomidorowy z selerem (niestety nie pamiętam co tam wrzuciłam, pamiętam tylko że było pycha :) ) tiny 2011-10-21 16:26:03.12 ![]() majczi 2011-08-28 13:10:58.088 ![]() orzechova 2011-08-06 14:28:36.988 ![]() zabrzanin 2011-08-05 23:03:06.85 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() prawdziwego hummusu na oczy nie widziałam natomiast to co wyszło z powyższego przepisu jest naprawdę pyszne z jednym "ale" - koniecznie do czegoś: pieczywa, warzyw bo samo smakuje dziwnie. ekspreskawowy 2011-04-27 18:59:55.101
Wyszedl super!!Troszke za duzo czosnku dodalam,ale konsystencja idealna. Swietny przysmak w minuty.
~Marika 2011-04-01 21:13:50.413
Właśnie się dowiedziałam, że hummus z pitą podają też w drugim bistrze na C.RATAJSKIEGO w centrum Poznania bo ja jadłam na Gwarnej podobno to jest ten sam właściciel ...tam sobie zajdę na falafel;))Czy ktoś jadła tam falafel???
Galna 2011-03-17 15:29:30.008
smaczny...zostałam fanką( ale nie da się ciecierzycy zmiksować blenderem domowym aby nie było grudek próbowałam wiele razy wydłużając czas gotowania)szperałam w necie i natknęłam się na hummus w Ali Babie w Poznaniu taki mały lokalik oczywiście nie mogłam oprzeć się pokusie aby nie skosztować n a miejscu i wiecie co... to było cudowne uczucie... kiedy dostałam gładziutką pastę z prawdziwą oliwą z oliwek z natką i cytrynką a do tego ORYGINALNA PITA ARABSKA (sami ją wypiekają!!!)cena ok warta tego dania POLECAM aha mają tam też FALAFEL (Z CIECIERZYCY)
Galna 2011-03-17 15:21:18.699 ![]() mabo85 2011-02-22 12:02:01.011
Hummus robię od lat. Szczególną uwagę należy zwrócić na świeżość składników. Oliwa z oliwek powinna być najwyższej jakości, raczej łagodna nie gorzkawa. Sprawdzić datę przydatności do spożycia na opakowaniu Tahini, stara niestety może mieć posmak goryczki. Ja dodaję jeszcze szczyptę chili i zmielony cumin-kumin (nie kminek).
~Leszek 2010-12-27 19:29:52.122
KURDE nie wyszedł ;/ Przesoliłam z głupoty bo przeczytałam ŁYŻKA zamiast łyżeczka i wyszło okropne, a szkoda bo zmarnowałam puszke ciecierzycy a w moim mieście nie jest o nią tak łatwo jakby to się mogło wydawać... no nic :/ Spróbuję następnym razem...
samiris 2010-12-24 21:18:57.984
Nigdy wcześniej nie jadłam hummusu i nie wiem, jak powinien smakować, ale temu co sama zrobiłam mówię stanowcze nie. Tahini dodałam zdecydowanie mniej niż w przepisie, a mimo tego wyszło gorzkie i niedobre. Nigdy więcej.
ToniJoHenry 2010-12-18 16:53:02.897
Hummus smaczny! W końcu wyszedł jak prawdziwy. Zamiast tahini- zmieliłam po prostu 1/4 szklanki sezamu - wyszedł kleisty i orzechowy i tłusty! (A chciałam dać chałwę z oliwą, dobrze, że się powstrzymałam z zakupem).
Poza tym dodałam kilka łyżek wody z gotowania cieciorki. Długo miksowany jest aksamitny, a najsamczniejszy po wyjęciu z lodówki...A na kanapce jeszcze kropiłam dodatkowo cytryną...Mnioj, mniam. mmm... zou 2010-11-21 16:27:18.863 ![]() patrycccja 2010-11-02 20:13:02.466 ![]() Tempeh-Starter 2010-11-02 18:30:37.851
Humus przepyszny.Wszelkie przetwory w słojach z produktów z dużą zawartością białka pasteryzujemy dwukrotnie 1- 30-40 mnin po 48 godz. 20-30 min.dla słoików ok.0,5-0,7l. Taki proces jest ważny i niezbędny a napewno się sprawdza. Tak samo w przypadku fasolki szparagowej. Fasolka ma tendencję do fermentacji ( z tego co pamiętam to chodzi o jakiś rodzaj bakterii , które nie giną w pierwszej pasteryzacji ) . Żeby tego uniknąć dobrze jest pasteryzować 2 raz. Oczywiście przetwory przechowują się długo (kilka miesięcy). (Wszelkie strączkowe) Pozdrawiam.
jokka 2010-08-08 18:52:20.718
ciecierzyca się moczy. ;d hm, dziękuję za rady. ;)
co do blendera- oszczędność miejsca- pomiędzy miejscem zamieszkania, a miejscem studiowania jest 700 km, a rzeczy większość zabieram ze sobą. ;p a siekanie i duszenie widelcem fajnie relaksuje. ;) kamyk 2010-07-12 19:50:23.829 ![]() Irokezik91 2010-07-12 17:57:17.604 ![]() A co do blendera to może zażycz sobie pod choinkę czy na inną okazję ;D Blender to po prostu podstawa w kuchni - chyba tylko noża i deski używam częściej ;) patrycccja 2010-07-12 17:10:23.248
chciałabym, chciała.
ale moje rzeczy studenckie ograniczają sie do minimum, blenderka, ani miksera wśród nich nie ma. podobnie jak młynka. więc może spróbuję jeden słoiczek, dziękuję. kamyk 2010-07-11 18:00:52.08 ![]() patrycccja 2010-07-11 11:47:09.337
a zastanawiam się, dałoby się włożyć do słoiczka i mieć na czas studiów? ;)
kamyk 2010-07-10 20:32:58.643 ![]() patrycccja 2010-07-04 19:40:09.258 ![]() Irokezik91 2010-06-17 08:17:21.538
@Marysia_S, -kot - na Bliskim Wschodzie, w Syrii i Jordanii, hummus podawano prawie do wszystkich posilkow razem z chlebem pita.
Stanowil tez osobne danie/przystawke (chleb pita, hummus + swieze warzywa). Falafel rowniez zawiniety byl w pite posmarowana uprzednio hummusem. Palce lizac :) Kirppu 2010-05-25 19:22:29.98 ![]() mammalin 2010-01-31 17:15:43.045 ![]() patrycccja 2009-09-15 20:35:18.044 ![]() Rewela! Polecam mniam mniam matirishh 2009-09-15 20:22:18.666 ![]() xxl 2009-09-15 18:27:59.75
uwielbiam go
~dt 2009-08-01 23:17:20.943
Dobre, choć myślałam, że będzie smakować znacznie bardziej podobnie do hummusu rodem ze Sphinxa, etc. ;-)
devlin 2009-07-11 21:49:49.108 ![]() patrycccja 2009-05-24 20:55:30.121 ![]() ryfka 2009-05-24 20:21:31.973 ![]() bardzo smaczne! veganfun 2009-04-28 18:43:17.008
zazwyczaj robię z puszki, bo nie mogę się już doczekać jedzenia. hummus jest swietny.
efedrina 2009-04-05 17:07:31.28
a z czym oryginalnie się to podaje oprócz pieczywa?
~kot 2009-03-30 19:31:18.146 ![]() VegePancur 2009-03-23 01:06:06.646
ja dodalam sporo curry i troche czerwonej papryczki, no i wyszlo wysmienite:)
jagoda 2009-03-02 19:03:49.708
Nie tylko mozna, wrecz trzeba ;)
~jozek 2009-02-08 17:11:31.26 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Olenika92 2015-07-19 12:56:05.764