7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Kuleczki chałwowe (z sezamu, nie chałwy)- Komentarze do przepisu -
A czy siemię lniane poddane obróbce termicznej nie traci wartości odżywczych? Coś o tym na forumveg było.
ToniJoHenry 2011-01-24 11:50:54.062
Ja to miałam wczoraj pecha... Trochę oszukiwałam z tym nieoczyszczonym sezamem, ale fakt faktem że kuleczki są niedobre... Spodziewałam się, że będą przypominać chałwę..., lecz niestety zdecydowanie się pomyliłam. :/
Irokezik91 2010-06-18 07:21:00.978
Tutaj właściwie obojętne jaki słód użyjesz, nawet daktylowy będzie ok - będzie po prostu trochę inny aromat. Ja ostatnio używam ryżowego, jest jasny i neutralny w smaku, ale kupuję go na evergreen.pl (14,20 za 500g) a nie w stacjonarnych sklepach. Na twoim miejscu próbowałabym w sklepiku koło Vegi i różnych ekologicznych.
Na marginesie, jakbyś chciała później użyć tego słodu do innych rzeczy: któryś zbożowy (pszenny? jęczmienny?) po rozpuszczeniu w wodzie zostawia farfocle i wygląda nieapetycznie. Jęczmienny jest też mniej słodki, ma taką jakby goryczkę, taki głębszy aromat - fajny, ale nie do wszystkiego pasuje. patrycccja 2010-06-08 12:16:12.774
Gdzie można dostać syrop słodowy (najlepiej w sklepie tradycyjnym w Warszawie)? I z czego najlepiej żeby był (jęczmienny, kukurydziany, pszenny...)?
Irokezik91 2010-06-07 17:52:57.821
W mojej wersji: sezam, siemię, miód i wiórki kokosowe (w środku i na zewnątrz :)) Stwierdziłam, że obtoczę kuleczki w kokosie, bo zdecydowanie ładniej tak wyglądają. Tylko trzeba obtaczać, kiedy masa jest naprawdę ciepła (taka, że parzy w łapki), bo inaczej się nie lepią... :D
ryfka 2009-07-19 20:26:42.852
Ja ostatnio kupowałam na www.evergreen.pl/ - w zwykłych sklepach, jeśli już spotykam, to chyba zawsze sezam oczyszczony, ew. czarny.
patrycccja 2009-06-18 09:35:53.036
Gdzie można kupić nieoczyszczony sezam?
~milka 2009-06-17 22:39:16.434 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Sezam(ja uzylam 200 gram) podprazylam leciutko na patelni - doslownie chwile i co chwile mieszalam patelnia - po ostudzeniu zmielilam i potem dodalam aromatu waniliowego troszeczkę,naastepnie dodawalam po trochu miod majowkowy i mieszalam dokladnie i troche cukru do smaku jeszcze i jak nabralo to odpowiedniej konsystencji to przelozylam do foremki i na ok pol godziny do lodowki potem wyjelam to pokroilam na "batoniki" i rozpuscilam czekolade gorzką Ivorie z intermarche i oblalam dookola i do lodowki dalam az zastyglo :P i wyszly mi takie jakby batoniki z chalwy - sa pyszne - chocj a jeszcze bym dodala mleka roslinnego w proszku do smaku jakbym miala ale tak tez jest naprawde pycha ! :)
OpenWorld 2012-10-14 15:10:34.962