7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Kokosowy ryż z sosem bananowym

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Też robiłam mniej-więcej z połowy porcji, ale... na jedną osobę (100 g suchego ryżu naturalnego). Wiórki również dałam na początku (dodałam też 5 cm laski wanilii, super aromacik), sos bananowy zrobiłam z dwóch bananów, odrobiny cukru i oleju (te 4 łyżki polecane przez Patrycję wydają mi się jeszcze zbyt dużą ilością). Aż się poczułam strasznym żarłokiem, jak przeczytałam, że połowa porcji starcza na 3 osoby... chyba na deser ;) Jako samodzielne danie obiadowe - jakoś trudno mi uwierzyć ;) Ale jako deser... tylko rzeczywiście trzeba robić więcej sosu, oj, trzeba...
Luna7 2012-06-08 15:34:10.669

Patrycccjo, dziękuję za odpowiedź.
Natka 2011-03-31 10:31:10.429

Robiłam z połowy porcji - taka ilość wystarczy na obiad dla 2-3 osób. A sos bananowy, tak jak pisałam, proponowałabym mimo wszystko z 2 bananów - ale ja zawsze lubię mało "podstawy" a dużo dodatków ;)
patrycccja 2011-03-30 17:50:54.823

Patrycccjo, zmniejszałaś proporcje dla 2 osób może? Podzielisz się?
Ten przepis jak dla mnie brzmi rewelacyjnie, kokos, wanilia..to moje ulubione smaki :)
Natka 2011-03-30 13:45:22.897


Generalnie bomba :) Kokosowo-waniliowy ryż - mniam! Aha, wiórki dałam już na początku, a nie do gotowego ryżu. Sos bananowy zmieniłam dokumentnie: tylko 3 łyżki soku z cytryny, 4 oleju (30g) i 2 cukru - cukier nie chciał się oczywiście rozpuścić, ale po dodaniu bananów nie było już problemów. Sos i tak był piekielnie słodki, ale w połączeniu z ryżem było ok :)
Aha, sosu - przynajmniej w powyższych proporcjach - proponowałabym zrobić więcej. Dwa razy więcej :)
patrycccja 2011-03-29 11:09:40.877

one same sie troszke rozpadna ale nie beda na miazge rozctapane, beda w kawaleczkach. A jak ja robilam wlasnie z tego przepisu, to wyszedl z tego wlasnie taki sosik, bo nie dalo inaczej rady, ale wszystko wyglada pysznie, polecam. Kroisz je w plasterki i one sie karmelizuja, puszczaja troszke skrobie, troche sie lamia...bardzo trudno jest zeby te banany pozostaly w calosci. Ten "sos" robie doladnie tak jak oni polecaja.
katasza 2009-07-29 12:47:50.85

Znaczy banany mają być rozciapane czy jakie? W oryginalnym przepisie sprawdziłam, że należy je pokroić w plasterki, ale ty zmieniłaś przepis tak, żeby był sos bananowy. A ja się zastanawiam czy takie rozciapane banany będą na pewno apetycznie wyglądać...
~edc 2009-07-21 10:02:00.655

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas