7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Drożdżówki - ślimaczki kokosowe

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Nieco zmodyfikowałam przepis i zamiast mleka roślinnego dodałam po prostu drugą porcję kokosowego, zrezygnowałam też z dodawania oleju (bo mleko kokosowe samo w sobie jest tłuste) i dorzuciłam dwa razy tyle wiórków kokosowych. Drożdżówki wyszły pyszne. :)
Rzeczywiście jest trochę dużo czekania, ale to jak z każdym drożdżowym- w międzyczasie możemy zrobić coś innego. :)
Olexy 2013-09-20 22:37:42.149

Ciasta drozdzowe pieczemy w 180`C. Musi rosnac powoli.
~efka72 2013-07-20 18:43:05.49

Moje wyszły super tylko że nie były jakieś super puszyste a twarde.... Ne wiem czemu :(
Wyszło że dałam troche mniej mąki.
Piekłam 15 min.
lovela5 2012-07-30 13:49:55.47

co to za problem zrobić samemu mleko kokosowe...
~ytnatsnok 2012-03-16 19:09:04.29

Ja robiłam ze świeżych i wyszły ok... Ja bym dała jakieś nadzienie do środka, ale w smaku jest pycha, takie delikatne :)
Smile 2011-10-01 20:55:32.551

Tak jest, suchych. Zdecydowanie :)
patrycccja 2011-09-10 23:36:28.844

skoro jest napisane "1 łyżeczka drożdży" to zakładam, że suszone, ale wolałabym mieć pewność, żeby nie zmarnować składników (to cholerne mleko kokosowe nie jest tanie).
to jak jest: drożdże suszone czy świeże?
~olga 2011-09-10 12:28:28.518

Drożdże świeże czy suszone?
Irokezik91 2011-03-09 12:00:09.086

Zamiast ślimaczków uformowałam gniazdka i nadziałam budyniem waniliowym (na mleku sojowym) przed pieczeniem. Wyglądają uroczo :)
trututu 2011-03-06 09:33:15.181

Nic przesadnie trudnego, ale dzięki ;) Nadziewałam przed pieczeniem. Całe razowe.
xxl 2010-11-28 00:09:45.946

Wooow, imponujesz mi :) Bułki nadziewałaś przed czy po pieczeniu?
patrycccja 2010-11-27 17:03:45.308

Dziś dodałam odrobinę masła orzechowego i nadziałam tartymi jabłkami. Jak zawsze pyszne :)
xxl 2010-11-26 17:11:08.658

Ja nie smarowałam i wyszły śliczne, ale trzymałam jeszcze trochę dłużej (zgodnie z czasem z przepisu) i zrobiły się nieco matowe. Lepiej więc oceniać po wyglądzie, czy już gotowe :)
patrycccja 2010-08-30 20:53:41.232

Ciastka wyglądają znakomicie, ale mam pytanie, czy aby były tak pięknie błyszczące nie należy je przed włożeniem do piekarnika wysmarować jajkiem?
Natka 2010-08-30 20:27:03.621

Wyszły ale nadgarstki bolą od zagniatania ;)
Agatok 2010-08-30 17:14:32.093

Super;) faktycznie bardzo czasochłonne, ale warto je zrobic. Nie sadzilam, ze mi wyjdą.
~Silverka 2010-03-08 16:08:32.639

Cudowne! Użyłam w 1/3 mąki razowej, a mimo to rosły jak szalone. Straciły przez to swój ślimaczkowaty kształt (który nawiasem bardziej przypomina mi różyczki ;>), ale wyszły bardzo puszyste i delikatne. Po ugryzieniu czuć w ustach ich wspaniały, bogaty aromat, naprawdę warto użyć mleka kokosowego (ja dałam tylko takie).
Jeśli chcemy zdobić cukrem, to sugeruję zrobić to tuż po uformowaniu ślimaczków, bo potem z wierzchu lekko obsychają i cukier się ich nie ima :)
Te 15-20 minut pieczenia to faktycznie przesada, moim wystarczyło ok. 10. Dlatego nie należy oddalać się od piekarnika, tylko bacznie obserwować. Polecam gorąco! :)
xxl 2010-03-07 17:20:21.315

ale to jest dobre!!!
chojnac 2010-02-13 11:10:26.105

Wiórki dodają ciekawego smaku ciastu drożdżowemu. Super :)
kordonia 2010-02-11 17:23:51.493

Wspaniałe :) Chociaż drożdże lepiej dodać do podgrzanego mleka, bo najlepiej rosną w temp. ok. 40-50 stopni (a w 55-60 st. giną, więc nie wolno przesadzić). Dziś robiłam dokładnie wg. przepisu, wszystko było w temp. pokojowej, i ciasto nie za bardzo rosło dopóki nie wstawiłam go do lekko nagrzanego piekarnika...
Co do pieczenia, to w 200'C (dokładnie do takiej temp. nagrzałam zanim wstawiłam bułki) wystarczy nawet 12 min. Po 15 min. były już trochę zbyt rumiane, wyglądały z wierzchu na suche, a parę minut wcześniej były jak na zdjęciu Fafika :) Tak czy siak pycha! Zwłaszcza z mlekiem sojowym :)
patrycccja 2010-02-10 19:10:05.68

Bardzo fajny przepis,czasochłonny ale jak sam napisałeś WARTO :)
veganjihad 2009-10-06 17:33:01.013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas