7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Drożdżówki - ślimaczki kokosowe- Komentarze do przepisu -
Ciasta drozdzowe pieczemy w 180`C. Musi rosnac powoli.
~efka72 2013-07-20 18:43:05.49
Moje wyszły super tylko że nie były jakieś super puszyste a twarde.... Ne wiem czemu :(
Wyszło że dałam troche mniej mąki. Piekłam 15 min. lovela5 2012-07-30 13:49:55.47
co to za problem zrobić samemu mleko kokosowe...
~ytnatsnok 2012-03-16 19:09:04.29
Ja robiłam ze świeżych i wyszły ok... Ja bym dała jakieś nadzienie do środka, ale w smaku jest pycha, takie delikatne :)
Smile 2011-10-01 20:55:32.551
skoro jest napisane "1 łyżeczka drożdży" to zakładam, że suszone, ale wolałabym mieć pewność, żeby nie zmarnować składników (to cholerne mleko kokosowe nie jest tanie).
to jak jest: drożdże suszone czy świeże? ~olga 2011-09-10 12:28:28.518
Zamiast ślimaczków uformowałam gniazdka i nadziałam budyniem waniliowym (na mleku sojowym) przed pieczeniem. Wyglądają uroczo :)
trututu 2011-03-06 09:33:15.181
Nic przesadnie trudnego, ale dzięki ;) Nadziewałam przed pieczeniem. Całe razowe.
xxl 2010-11-28 00:09:45.946
Wooow, imponujesz mi :) Bułki nadziewałaś przed czy po pieczeniu?
patrycccja 2010-11-27 17:03:45.308
Dziś dodałam odrobinę masła orzechowego i nadziałam tartymi jabłkami. Jak zawsze pyszne :)
xxl 2010-11-26 17:11:08.658
Ja nie smarowałam i wyszły śliczne, ale trzymałam jeszcze trochę dłużej (zgodnie z czasem z przepisu) i zrobiły się nieco matowe. Lepiej więc oceniać po wyglądzie, czy już gotowe :)
patrycccja 2010-08-30 20:53:41.232
Ciastka wyglądają znakomicie, ale mam pytanie, czy aby były tak pięknie błyszczące nie należy je przed włożeniem do piekarnika wysmarować jajkiem?
Natka 2010-08-30 20:27:03.621
Super;) faktycznie bardzo czasochłonne, ale warto je zrobic. Nie sadzilam, ze mi wyjdą.
~Silverka 2010-03-08 16:08:32.639
Cudowne! Użyłam w 1/3 mąki razowej, a mimo to rosły jak szalone. Straciły przez to swój ślimaczkowaty kształt (który nawiasem bardziej przypomina mi różyczki ;>), ale wyszły bardzo puszyste i delikatne. Po ugryzieniu czuć w ustach ich wspaniały, bogaty aromat, naprawdę warto użyć mleka kokosowego (ja dałam tylko takie).
Jeśli chcemy zdobić cukrem, to sugeruję zrobić to tuż po uformowaniu ślimaczków, bo potem z wierzchu lekko obsychają i cukier się ich nie ima :) Te 15-20 minut pieczenia to faktycznie przesada, moim wystarczyło ok. 10. Dlatego nie należy oddalać się od piekarnika, tylko bacznie obserwować. Polecam gorąco! :) xxl 2010-03-07 17:20:21.315
Wspaniałe :) Chociaż drożdże lepiej dodać do podgrzanego mleka, bo najlepiej rosną w temp. ok. 40-50 stopni (a w 55-60 st. giną, więc nie wolno przesadzić). Dziś robiłam dokładnie wg. przepisu, wszystko było w temp. pokojowej, i ciasto nie za bardzo rosło dopóki nie wstawiłam go do lekko nagrzanego piekarnika...
Co do pieczenia, to w 200'C (dokładnie do takiej temp. nagrzałam zanim wstawiłam bułki) wystarczy nawet 12 min. Po 15 min. były już trochę zbyt rumiane, wyglądały z wierzchu na suche, a parę minut wcześniej były jak na zdjęciu Fafika :) Tak czy siak pycha! Zwłaszcza z mlekiem sojowym :) patrycccja 2010-02-10 19:10:05.68 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Rzeczywiście jest trochę dużo czekania, ale to jak z każdym drożdżowym- w międzyczasie możemy zrobić coś innego. :)
Olexy 2013-09-20 22:37:42.149