7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Ogórki po meksykańsku - krótko "marynowane" w zalewie chili

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Izabeli, kapciowate nie są. Moje nawet po roku są chrupiące. Ogórki trzeba przerobić jak najszybciej po zerwaniu. Jak leżą to tracą wilgotność i się właśnie kapciowate robią.
Zrobiłam wczoraj kolejną porcję, chyba już piątą w tym roku :))) Uwielbiam przetwory bez pasteryzacji.
I potwierdzam to co Belgowa mówi: ta zalewa jest rewelacyjna jako sos do sałatek - nie wylewać.
Genialny przepis, dzięki Zabrzanin :)
~Marta 2014-08-27 11:00:07.316

A nie wychodzą wam takie jakby kapciowate? Nadal bardzo smaczne, ale na visus średnie. Robiłam ze 2 razy, według innego przepisu, i właśnie takie śmieszne były, ale pyszne. Trzymały sie do wiosny!
izabeli 2014-08-27 02:50:20.104

Panie "zabrzanin", dziekuje za przepis, doskonale sie sprawdza(ja dorzucam gozdziki, raczej mielona papryczke chili i troche curry). A do Pana "jacek": na litosc, zadnej wody, przepisy uwazniej czytac, to zalewa Panu zostanie.Do sloiczka odlac i... wykorzystywac np. do winegretow i sosow wszelkich. Wykonac!
~belgowa 2014-08-25 15:03:16.244

Ogórki właśnie zasypałam solą - będą stały do rana.
Chciałam tylko powiedzieć wszystkim niedowiarkom, że przechowują się świetnie bez pasteryzowania. Wczoraj dosłownie znalazłam zeszłoroczny słoik na dnie szafki w pracy (i to mi przypomniało, że trzeba w tym roku zrobić ogórki po meksykańsku). Otworzyłam i były rewelacyjne. Nie zmiękły, nie zrobiły się ostrzejsze ani delikatniejsze. Pycha, tak jakbym je tydzień wcześniej zrobiła.
W tym roku robię po raz czwarty. Zmieniam w przepisie tylko to, że olej, cukier i ocet podgrzewam razem do zawrzenia. Dodaję czosnek i chili. Gorącą zalewą zalewam ogórki (odsączone z wody). Potem stoją ok. 3 godziny i przekładam do słoików. NIE PASTERYZUJĘ. Co roku robię z podwójnej porcji i nigdy żaden słoik mi się nie popsuł. Uwielbiam ten przepis nie tylko za smak, ale też za ten brak pasteryzacji.
~Marta 2014-08-15 02:00:45.806

I znowu je robię.Są pyszne!!!
~barba 2014-08-09 20:18:32.383

super ogorki dla lubiacych pikantne przetwory.
~hania 2013-08-13 19:52:55.651

Śmiało można pasteryzować, jak niem pasteryzowałem to zaczęły kisnąć, zapasteryzowałem i było ok.
~Mariusz 2013-08-10 20:54:17.774

Ja robiłem rok temu tez bez gotowania i uchował mi sie 1 słoik, dalej są dobre;)
~VanCyklon 2013-08-04 13:54:40.982

też nie wierzyłam, że da się to zrobić bez dodatku wody, ale da się ;) dużo wody wycieka z ogórków kiedy zasypie się je solą i odstawi, ja odstawiam na jakieś 10 godzin. W ubiegłym roku nawet zostało mi trochę tej zalewy;)
~kasia 2013-07-31 08:07:30.483

OOO, biedny Jacek, widać był sfrustrowany jak siadał do komputera i w wyjątkowo typowy dla polskiego internetu (ale nie dla PUSZKI :) ) sposób postanowił obrzucić kogoś inwektywami...
Życzę mu spokoju i refleksji, bo złość jemu tylko zaszkodzi.
A zalewy oczywiście wystarcza, trzeba tylko ogórki (są bardzo elastyczne) dość ciasno do słoików zapakować.
zabrzanin 2013-07-29 13:12:13.241

Do Pana Jacka.Tak jak w przepisie tu się wody nie daje a zalewy starcza.Robiłam to w zeszłym roku i wiem. A teraz właśnie są w zalewie.Tylko ja ogórki kroję.
~barba 2013-07-28 18:55:34.306

Większych bzdur nie czytałem!!! Najgorsze jest to, że wszyscy udają że robią, że jest świetne, znakomite i powielają przepis, który powstał z kosmicznym błędem na dziesiątkach forów!!! Wyobraźcie sobie zalewę na 3 kg ogórków z: 300g octu, 8 łyżek oleju i póło kilograma cukru! Prędzej krew człowieka zaleje, niż ta zalewa ogórki! GDZIE I ILE WODY BARANY?????????????????????
~Jacek 2013-07-27 20:01:33.289

- do "brzmi pysznie" : nie czytałem ze zrozumieniem - muszę poprawić poprzedni wpis: ogórki w misce zalewam gorącą zalewą, natomiast w słoiki pakuję już w temperaturze pokojowej. Jeśli bym chciał mieć pewność, że wytrzymają parę miesięcy - to trzeba chwilkę popasteryzować
zabrzanin 2012-09-06 19:19:35.326

- do brzmi pysznie: ja zalewam gorącą zalewą
- do ginger: ja tej wody do niczego już nie używam:) wylewam
zabrzanin 2012-09-06 19:14:08.539

co z wodą którą odlejemy z ogórków>
~ginger 2012-08-24 00:06:58.136

Pytanie - czy ogorki w słoikach zalewamy zalewą podgrzana? czy taką odstałą przez 3 godziny, w temp. pokojowej... wydaje mi sie ze mam ja podgrzac ale nigdzie nikt tego nie napisał wiec nie wiem...
~brzmi pysznie 2012-07-30 16:49:16.608

Ogórki śmiało wytrzymują rok ;)))
~Anka 2012-07-30 08:00:29.388

Pycha! :D
Jedna uwaga: mi zalewy starczyło "na styk" (widać na zdjęciu) :)
nanak 2012-07-27 22:16:05.171

mogą stać nawet dwa lata i nic im nie jest ;)) dalej są pyszne ;)) ale muszą być trzymane pod zamknięciem ..;))))
~megii helen 2012-07-26 21:43:03.596

Jeszcze fajniejsze są jesli pokroi się ogórki na 2 cm plastry i dopiero potem soli i zalewa. Też sprawdziłam przepis z czekaniem 2 razy po 12 godzin. Są niebiańskie i można je cały rok przechowywać.
~Bogusia 2012-07-22 10:55:55.999

Rewelacja! Znikają w oka mgnieniu i są hitem na każdym przyjęciu. Ja robię wersję jak wyżej i wersję z miodem. Obie są świetne :)
~Czajkaa 2011-09-18 22:50:04.499

zajebiste
~kris 2011-08-15 20:23:49.244

Zgadza się, są genialne! Robiłam, trzymają się nawet do wiosny!!! Włąściwie nie ma się co popsuć, własna woda z nich wyszła :) Ja mam nieco inne pzredziały czasowe, np. po zalaniu octem z cukrem odstawić na 12 godzin i dopiero włożyć do słoiczków. Ale pycha!!!!!!!!!!!!!
izabeli 2011-08-09 10:25:38.523

warto je zrobić przepyszne jadłam kiedys u znajomych a od wczoraj robię juz druga miske:) polecam:)
~jaworka 2011-07-15 22:10:37.301

boskie są, jeszcze nie pisałem?
zabobon 2010-07-27 15:01:14.93

Ja przechowuje te ogorki nawet rok i nic sie z nimi nie dzieje!!!Jezeli poddamy je procesowi pasteryzacji wowczas staja sie miekkie i traca swoj smak:(
~joanna 2010-07-07 10:55:57.768

W sprawie przechowywania - otwarłem dziś słoik po prawie dwu miesiącach - mimo braku procesu wekowania smak i konsystencja są w 110 procentach w porządku:))). A może nawet bardziej mi smakuje, niż na świeżo?
zabrzanin 2009-09-12 16:06:35.031

Pycha!
~Ja 2009-07-23 14:12:34.078

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas