7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Ogórki po meksykańsku - krótko "marynowane" w zalewie chili- Komentarze do przepisu -
A nie wychodzą wam takie jakby kapciowate? Nadal bardzo smaczne, ale na visus średnie. Robiłam ze 2 razy, według innego przepisu, i właśnie takie śmieszne były, ale pyszne. Trzymały sie do wiosny!
izabeli 2014-08-27 02:50:20.104
Panie "zabrzanin", dziekuje za przepis, doskonale sie sprawdza(ja dorzucam gozdziki, raczej mielona papryczke chili i troche curry). A do Pana "jacek": na litosc, zadnej wody, przepisy uwazniej czytac, to zalewa Panu zostanie.Do sloiczka odlac i... wykorzystywac np. do winegretow i sosow wszelkich. Wykonac!
~belgowa 2014-08-25 15:03:16.244
Ogórki właśnie zasypałam solą - będą stały do rana.
Chciałam tylko powiedzieć wszystkim niedowiarkom, że przechowują się świetnie bez pasteryzowania. Wczoraj dosłownie znalazłam zeszłoroczny słoik na dnie szafki w pracy (i to mi przypomniało, że trzeba w tym roku zrobić ogórki po meksykańsku). Otworzyłam i były rewelacyjne. Nie zmiękły, nie zrobiły się ostrzejsze ani delikatniejsze. Pycha, tak jakbym je tydzień wcześniej zrobiła. W tym roku robię po raz czwarty. Zmieniam w przepisie tylko to, że olej, cukier i ocet podgrzewam razem do zawrzenia. Dodaję czosnek i chili. Gorącą zalewą zalewam ogórki (odsączone z wody). Potem stoją ok. 3 godziny i przekładam do słoików. NIE PASTERYZUJĘ. Co roku robię z podwójnej porcji i nigdy żaden słoik mi się nie popsuł. Uwielbiam ten przepis nie tylko za smak, ale też za ten brak pasteryzacji. ~Marta 2014-08-15 02:00:45.806
I znowu je robię.Są pyszne!!!
~barba 2014-08-09 20:18:32.383
super ogorki dla lubiacych pikantne przetwory.
~hania 2013-08-13 19:52:55.651
Śmiało można pasteryzować, jak niem pasteryzowałem to zaczęły kisnąć, zapasteryzowałem i było ok.
~Mariusz 2013-08-10 20:54:17.774
Ja robiłem rok temu tez bez gotowania i uchował mi sie 1 słoik, dalej są dobre;)
~VanCyklon 2013-08-04 13:54:40.982
też nie wierzyłam, że da się to zrobić bez dodatku wody, ale da się ;) dużo wody wycieka z ogórków kiedy zasypie się je solą i odstawi, ja odstawiam na jakieś 10 godzin. W ubiegłym roku nawet zostało mi trochę tej zalewy;)
~kasia 2013-07-31 08:07:30.483
OOO, biedny Jacek, widać był sfrustrowany jak siadał do komputera i w wyjątkowo typowy dla polskiego internetu (ale nie dla PUSZKI :) ) sposób postanowił obrzucić kogoś inwektywami...
Życzę mu spokoju i refleksji, bo złość jemu tylko zaszkodzi. A zalewy oczywiście wystarcza, trzeba tylko ogórki (są bardzo elastyczne) dość ciasno do słoików zapakować. zabrzanin 2013-07-29 13:12:13.241
Do Pana Jacka.Tak jak w przepisie tu się wody nie daje a zalewy starcza.Robiłam to w zeszłym roku i wiem. A teraz właśnie są w zalewie.Tylko ja ogórki kroję.
~barba 2013-07-28 18:55:34.306
Większych bzdur nie czytałem!!! Najgorsze jest to, że wszyscy udają że robią, że jest świetne, znakomite i powielają przepis, który powstał z kosmicznym błędem na dziesiątkach forów!!! Wyobraźcie sobie zalewę na 3 kg ogórków z: 300g octu, 8 łyżek oleju i póło kilograma cukru! Prędzej krew człowieka zaleje, niż ta zalewa ogórki! GDZIE I ILE WODY BARANY?????????????????????
~Jacek 2013-07-27 20:01:33.289
- do "brzmi pysznie" : nie czytałem ze zrozumieniem - muszę poprawić poprzedni wpis: ogórki w misce zalewam gorącą zalewą, natomiast w słoiki pakuję już w temperaturze pokojowej. Jeśli bym chciał mieć pewność, że wytrzymają parę miesięcy - to trzeba chwilkę popasteryzować
zabrzanin 2012-09-06 19:19:35.326
- do brzmi pysznie: ja zalewam gorącą zalewą
- do ginger: ja tej wody do niczego już nie używam:) wylewam zabrzanin 2012-09-06 19:14:08.539
co z wodą którą odlejemy z ogórków>
~ginger 2012-08-24 00:06:58.136
Pytanie - czy ogorki w słoikach zalewamy zalewą podgrzana? czy taką odstałą przez 3 godziny, w temp. pokojowej... wydaje mi sie ze mam ja podgrzac ale nigdzie nikt tego nie napisał wiec nie wiem...
~brzmi pysznie 2012-07-30 16:49:16.608
Ogórki śmiało wytrzymują rok ;)))
~Anka 2012-07-30 08:00:29.388
Pycha! :D
Jedna uwaga: mi zalewy starczyło "na styk" (widać na zdjęciu) :) nanak 2012-07-27 22:16:05.171
mogą stać nawet dwa lata i nic im nie jest ;)) dalej są pyszne ;)) ale muszą być trzymane pod zamknięciem ..;))))
~megii helen 2012-07-26 21:43:03.596
Jeszcze fajniejsze są jesli pokroi się ogórki na 2 cm plastry i dopiero potem soli i zalewa. Też sprawdziłam przepis z czekaniem 2 razy po 12 godzin. Są niebiańskie i można je cały rok przechowywać.
~Bogusia 2012-07-22 10:55:55.999
Rewelacja! Znikają w oka mgnieniu i są hitem na każdym przyjęciu. Ja robię wersję jak wyżej i wersję z miodem. Obie są świetne :)
~Czajkaa 2011-09-18 22:50:04.499
zajebiste
~kris 2011-08-15 20:23:49.244
Zgadza się, są genialne! Robiłam, trzymają się nawet do wiosny!!! Włąściwie nie ma się co popsuć, własna woda z nich wyszła :) Ja mam nieco inne pzredziały czasowe, np. po zalaniu octem z cukrem odstawić na 12 godzin i dopiero włożyć do słoiczków. Ale pycha!!!!!!!!!!!!!
izabeli 2011-08-09 10:25:38.523
warto je zrobić przepyszne jadłam kiedys u znajomych a od wczoraj robię juz druga miske:) polecam:)
~jaworka 2011-07-15 22:10:37.301
Ja przechowuje te ogorki nawet rok i nic sie z nimi nie dzieje!!!Jezeli poddamy je procesowi pasteryzacji wowczas staja sie miekkie i traca swoj smak:(
~joanna 2010-07-07 10:55:57.768
W sprawie przechowywania - otwarłem dziś słoik po prawie dwu miesiącach - mimo braku procesu wekowania smak i konsystencja są w 110 procentach w porządku:))). A może nawet bardziej mi smakuje, niż na świeżo?
zabrzanin 2009-09-12 16:06:35.031
Pycha!
~Ja 2009-07-23 14:12:34.078 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Zrobiłam wczoraj kolejną porcję, chyba już piątą w tym roku :))) Uwielbiam przetwory bez pasteryzacji.
I potwierdzam to co Belgowa mówi: ta zalewa jest rewelacyjna jako sos do sałatek - nie wylewać.
Genialny przepis, dzięki Zabrzanin :)
~Marta 2014-08-27 11:00:07.316