7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Bigos z cukinii

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

A ja sobie wkroiłem jeszcze do tego parpykę czerwoną i było spoczko ;)
Pan Ładny 2013-09-15 00:08:48.479

Odnośnie wypowiedzi Mja i dyskuzji na temat nazewnictwa potraw, za profesorem Jarosławem Dumanowskim, dr hab. nauk historycznych: "Dziś bigos oznacza kapustę z dodatkiem mięsa, podczas gdy do staropolskiego bigosu nie dodawano kapusty. To była potrawa z siekanych ryb, mięs lub raków z dodatkiem cytryny, limonki i octu. Z czasem drogie, elitarne cytryny i limonki zastąpiono kiszonymi ogórkami, kapustą, jabłkami. We współczesnej wersji tego dania proporcje zostały całkowicie odwrócone i kapusta niemal wyparła mięso."
Nie czepiajmy się więc pierdół. Nazewnictwo to tak naprawdę sprawa umowna.
ryfka 2013-09-06 13:43:14.894

super przepis , moj numer popisowy, samkuje nawet ludziom ktorzy nie lubia cukini :)
dusic tylko troche dluzej wszytsko , az cukinia bedzie miekka i przejdzie innymi skladnikami , mmmmm :)
bigos dobra nazwa, u mnie w domu zawsze sie tak mowilo .
~Krystian 2013-02-18 18:03:42.585

Odnośnie wypowiedzi Mja. Jeśli uważasz że nazwa bigos nie pasuje (ze względu na składniki w "oryginalnym" bigosie), to nie powinnaś także proponować nazw ratatouille ( typowy skład to bakłażany,cukinia, papryka pomidory) ani tym bardziej leczo (oryginalne węgierskie leczo to papryka, pomidory i cebula plus smalec i wędzona słonina bez udziału cukini). Jeśli chodzi o szczegółowość. Ale nie czepiajmy się, jak dla mnie może być nazwa bigos. :-D. Pozdrawiam
~Jagienka 2012-07-08 10:19:05.571

Co do wypowiedzi Mja - czepiasz się, po co?
Do Magdy M - zaczynam zauważać, że masz rację w tym co mówisz.
~Ilona 2011-10-03 17:38:03.217

Zamiast bulionu dałam sos sojowo-grzybowy, nie miałam rozmarynu. I wyszło pyszne!!! Teraz czekam na ryż i zobaczymy jak będzie z ryżem smakować. Ale tak to pyszniutkie.
~Ilona 2011-08-27 15:44:21.437

Można wziąć zwykły bulion bez glutaminianu i dodać np. suszone grzyby 9wcześniej trochę namoczone i pokrojone na kawałki).
zabrzanin 2010-05-17 00:45:21.321

a gdzie znalezc taka kostke bulionu grzybowego bez glutaminianu?
MiauczyKotek 2010-05-12 13:25:43.193

Jeżeli cukinię trzeba obrać ze skórki i/lub wydrążyć z pestek, to znaczy, że jest zdecydowanie przerośnięta. Powinno się zrywać cukinie, gdy są wielkości długiego ogórka lub niewiele większe, a kupując, wybierać okazy takiej wielkości. Zamiast kilogramowej cukinii lepiej wziąć kilka mniejszych.
MagdaM 2010-02-16 22:18:07.772

Wiedziałem od dawna, że w sieci jest wiele przepisów na "Bigos z cukinii". Oczywiście, jeśli będziemy purytankami/purytanami, to powiemy, że to bzdura, bo w klasycznym bigosie musi być kapusta oraz siekane mięso. Przypominam jednakże, że jest słowo "bigosować", czyli siec coś na kawałeczki i w przenośni można chyba potrawę przesiekaną i wymieszaną nazwać bigosem. Tak więc do osób (bo to nie mój wymysł) które umieściły rożne tak nazwane przepisy na rożnych forach bądźmy wyrozumiali i wyrozumiałe.

Ja zaproponowałem tylko po lekturze już istniejących przepisów:
1. Jako megaleń rezygnację z obierania cukinii (wszędzie indziej uznaną za konieczną)
2. Dopracowałem w praktyce czasy gotowania
3. Zaproponowałem swoją mieszankę przypraw
Pozdrawiam :)
zabrzanin 2009-08-26 14:51:35.639

Nie bardzo rozumiem na jakiej zasadzie nadałeś nazwę "bigos" :P "Bigos – tradycyjna dla kuchni polskiej i litewskiej potrawa z kapusty i mięsa" Mięso się wycina of course, ale nadal mamy kapustę. Tu jej jakoś nie widzę... Już lepiej pasuje ratatouille, albo po prostu leczo.
Mja 2009-08-26 13:16:20.848

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas