7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Pasztet z soczewicy i warzyw ze słonecznikiem- Komentarze do przepisu -
Rewelacja!!! lekko zmodyfikowałem przyprawy, dodając Seroendeng mieszanka z prażonych płatków kokosowych i orzeszków ziemnych z przyprawami indonezyjskimi.
pozdrawiam ~Konrad 2017-09-28 12:40:44.63
właśnie takie jedzenie lubię!!!!
pozdrawiam z Torunia :] ~Joanna 2016-05-11 15:31:54.571 Dopiero zaczynam zmieniać swój jadłospis na wegański ale jeśli znajdę więcej tak smacznych przepisów to zdecydowanie nie będę miała z tą zmianą problemów:) Bardzo smaczny pasztet! zabucha3212 2015-11-09 22:57:24.926
Polecam ten przepis! :-) Można użyć też innych warzyw - "resztek", które pozostały w lodówce. Ja stworzyłam wersję z papryką i szczypiorem oraz kukurydzą z puszki, zamiast selera i natki pietruchy, i wyszedł pyszny. Dobrze jednak pamiętać o pieprzu ziołowym, bo odpowiada za właściwy smak potrawy ;-)
aldeia 2015-07-21 22:46:19.601 Moja mięsożerna mama zrobiła mi ten pasztet na Wielkanoc - smakował wyśmienicie i zniknął błyskawicznie :) czemutotak 2015-04-06 08:35:37.721 mi wyszedl troche za suchy .. moze dodalam za duzo platkow owsianych? claudia16088 2015-04-03 17:17:46.57 tylko połowie było dane wystygnąć :D uzależniający smak, chce się jeść, jeść i jeść ;) na grzaniu od góry i dołu wystarczyła mu godzinka w piekarniku Rastamari 2015-01-07 21:38:34.892
przyciśnięta przez okoliczności, popełniłam ten pasztet z soczewicy zielonej (nawet jej nie blendowałam, rozgniotłam tylko takim do ziemniaków) - eksperyment bardzo udany:)
po przejrzeniu komentarzy postanowiłam zaparzyć płatki owsiane wrzątkiem przed dodaniem do reszty masy; myślę że między innymi dzięki temu konsystencja wyszła idealna. ironka 2014-05-09 12:42:46.299
Witam, bardzo smaczna potrawa :-). U mnie udał się idealnie jako pasztet do pieczywa :-). Idealnie konsystencja - można pokroić i rozsmarować. Nie wyszedł ani zbyt suchy, ani zbyt mokry :-).
guziu75 2014-04-08 12:23:52.084
Aha, i seler zwykły, nie naciowy
~LauraLi 2014-01-04 19:38:17.035
Miazga normalnie! Trochę dałam mniej soczewicy (końcówka), proporcjonalnie odjęłam pozostałe składniki, natka pietruszki suszona. Pasztet nie rozpada się nawet na gorąco! :)
~LauraLi 2014-01-04 19:37:16.869
zrobiłam z potrójnej! porcji na tegoroczne święta - zgodnie z przepisem co do joty. Rezultat: pychota :), i nawet mało się kruszy. Polecam!
Veganna 2013-12-31 10:34:35.553
zastanawiamy się czemu czasami upieczony pasztet kruszy się? trzymając się podanych składników i proporcji nie powinien ;) zmieniając soczewicę na zieloną-będzie bardziej suchy, dodając więcej płatków owsianych-będzie się kruszył, zmieniając proporcje warzyw-też może być przez to mniej wilgotny. Jeśli sytuacja tak powtarza się to polecam zredukować lub ominąć dodanie płatków owsianych,trzymać się proporcji i podanego sposobu gotowania soczewicy,nie może być ona za sucha. Trzeba też dostosować czas pieczenia do swojego piekarnika :)
vegavani_com 2013-11-16 17:59:29.653
pyszny! Nic więcej nie trzeba dodawać :-)
~palalina 2013-07-12 16:36:37.258 przepis rewelacja. piekę ten pasztet regularnie od jakichś trzech lat i zawsze wychodzi przepyszny. rzadko kiedy tak dokładnie trzymam się przepisu ^^ (no, zamieniam tylko zwykle marchewki na kawałek cukinii, nie znoszę tej pierwszej;p). to trochę takie moje popisowe danie na spotkania z nie-wege - jeszcze się nie zdarzyło żeby komuś nie smakowało. ironka 2013-04-29 19:56:47.327
Dziś zrobiłem po raz trzeci, zmodyfikowałem go dodając:
kolendra mielona - 1 łyżeczka zioła zamiast soli - 1 łyżeczka (może być inna mieszanka) siemię lniane mielone - 2 łyżki sezam mielony - 2 łyżki mąką kukurydziana – 3 łyżeczki Dodaje jeszcze oliwę z pestek winogron – 2 łyżki stołowe by masa nie była tak sucha. Całość blenderuję dosyć intensywnie i piekę w temp 180 stopni na góra/dół. Dziś wyszedł po prostu rewelacja, smakuję nawet mojej partnerce a ona nie przepada za takimi potrawami. Paxton 2013-04-08 21:01:19.078
Bardzo dobry pasztet!Troszkę się kruszy,ale zniknął z lodówki w dwa dni !!!
kasik1973 2012-12-18 15:03:41.803
pyszny pasztet, jeśli poczeka się aż wystygnie to faktycznie będzie spójny i pokroi się jak "normalny". Nie sądziłam, że uda się bez jajek ale jestem pod ogromnym wrażeniem! go vege
~gosia 2012-09-28 06:52:01.569
Mój pierwszy pasztet ;) jak to brzmi, jakbym conajmniej zdobyła jakiś szczyt! :D
ale nie powiem satysfakcja duuuza, choc bede musiała nad nim troszkę popracować: zamiast czerwonej soczewicy dodałam zieloną i być moze to było przyczyną tego, że niestety rozpada się...co prawda soczewice zblendowałam i po wymieszaniu z warzywami, slonecznikiem i platkami stanowiło jednolitą masę. Zmienilam tez troszkę mieszkanę przyprawową - kazdy doprawia tak jak lubi ;) smakowo - genialny. ten przepis stanowi fajną bazę - ze składnikami można eksperymentowac :) dzięki za przepis -pasztet na 5 :) Katja 2012-08-12 10:11:48.547 Robiłam już kilka razy i zawsze się udaje. Bardzo smakował nawet mięsożercom! Polecam :) jagienka 2012-06-20 22:13:35.901
Pyszny pasztet. Odpowiednio wypieczony nie kruszy się i dobrze kroi. Świetny na zimno i na ciepło. Ziarenka słonecznika fajnie chrupią.
nechebet 2012-04-13 09:58:59.34
To mój pierwszy wegański pasztet i (o dziwo!) wyszedł dokładnie taki jak na zdjęciu - z wierzchu ładnie się przypiekł, a w środku jest mięciutki i łatwo się rozsmarowuje. Zamiast surowych użyłam gotowanych warzyw wyłowionych z bulionu (może dlatego się nie rozlatuje) i piekłam godzinkę w przedpotopowym piekarniku ;-) Jest dobry, ale daję 4 gwiazdki - następnym razem użyję innych przypraw i zblenderuję wszystko na jednolitą masę. Jakoś drażnią mnie te grudki wewnątrz :-P
Willow 2012-02-07 16:52:09.641
smakowo - ekstra! tylko kruchy. ale to nic, smak rekompensuje.
~pwm 2011-12-16 20:24:30.942
Mój też niestety kruszący, ale za to bardzo smaczny. Zblendowałam lekko warzywa i dodałam jedno jajko oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej i mimo tego rozpada się.
Natka 2011-12-16 10:48:31.033
Ten pasztet wygląda wspaniale! Chciałabym go przygotować, ale jestem uczulona na seler i pietruszkę. :( Czym mogłabym je zastąpić?
almandyn 2011-12-09 22:40:49.283
Pasztet naprawdę pyszny - pierwsze podejście trochę nieudane/ był zbyt suchy/ ale drugie ok.
bożka 2011-12-05 11:57:33.099
nie wiem co zrobiłam nie tak, pasztet mi się rozpadał, nie dało się go rozsmarować ani ukroić :( może wpłynął na to brak pietruszki ;]
askagrzybek 2011-06-06 17:26:42.548
aa i zapomniałam dodać, że płatki zastąpiłam otrębami owsianymi i wyszło super, skleciło się porządnie!
~Klaudia 2011-05-04 20:40:24.093
pyszny, wyszedł pikantny,ale świetny! ja na pewno zrobię go jeszcze nie raz! polecam i dziękuję za przepis.
~Klaudia 2011-05-04 20:38:32.154
Zapomniałam dodać, że na ostatnie 10 albo 15 min przykryłam blaszkę folią aluminiową. Dzięki temu się nie wysuszyła, nie sypała ani nie rozwalała.
mater 2011-02-09 18:26:40.648
Ja potraktowałam malakserem najpierw surowe warzywa, a potem zmieliłam razem z soczewicą, nienamoczonym słonecznikiem i resztą składników. Dodałam odrobinę siemienia mielonego z gorącą wodą. W sumie nie jestem pewna czy to on zapewnił spoistość masy, ale mój pasztet w ogóle się nie rozpada. Robiłam z podwójnej porcji, piekłam bodajże 30 min. Wymiary blaszki to mniej więcej 25x12x8. Korzeń selera, wg mnie, super się tutaj spisuje. Polecam nawet tym, którzy za nim nie przepadają. Ja zmieniłam o nim zdanie. ;D
mater 2011-02-09 18:22:55.345
Rzeczywiście przepychota! :) Choć dla mnie ciut za dużo przypraw i zbyt pikantny wyszedł - ale to już kwestia gustów smakowych ;)
kasiarka 2011-01-20 19:00:44.944
pyszny pasztet... robilam go juz kilka razy i napewno jeszcze nie raz zrobie...
~XXX 2011-01-09 23:26:57.557
Super pasztet. Jeśli nie brać pod uwagę pieczenia to robi się szybko. Ja przyprawiłam na trochę bardziej ostro bo pieprzem cayane. Z pewnością zrobię nie raz
Vanja86 2011-01-09 16:02:26.489
pasztet jest cuuuudoooowny :) i wcale mi się nie rozlatuje, rewelacja *.*
zamrucz 2010-12-24 00:40:20.116
Mam oczywiście na myśli zmielenie wszystkich składników razem, a nie tylko soczewicy :)
~Jaskier 2010-12-18 15:57:29.223
Zastanawiam się, czy składniki można zmielić, by uzyskać bardziej jednolitą masę... ktoś próbował?
~Jaskier 2010-12-18 15:50:07.565
Pasztet można piec krócej, nie zaszkodzi mu to a niekiedy wręcz wyjdzie na korzyść :) Żeby pasztet się nie sypał trzeba trzymać się proporcji i sposobu wykonania, zwłaszcza gotowania soczewicy. Dokładny opis przygotowania + zdjęcia na naszej stronie www.vegavani.com w dziale przepisy :)
~vegavani.com 2010-12-15 15:10:52.027
przepyszny ten pasztet. niestety troche sie kruszy przy krojeniu, ale nastepnym razem sprobuje z maka sojowa, moze to pomoze. pieklem jakies 15 min krocej bo za bardzo by sie wysuszyl, ale to pewnie zalezy o typu piekarnika
~turiam 2010-12-04 18:34:43.351
Posypałam z góry sezamem i góra smakowała jak hm orzechy. Polecam dodać ok 2 łyżki mąki sojowej - wtedy się nie rozpada do upieczeniu można elegancko pokroić. I jak chodzi i spieczenie z góry to polecam pod koniec użyć folię aluminiową. :)
veganjihad 2010-11-13 22:08:34.068
:O Strasznie mi wysechł ten pasztet. Następnym razem będę piec krócej.
~Ripley 2010-09-03 20:55:42.266
Robiłam bez niektórych składników, piekłam dwa razy krócej niż trzeba było, ale i tak wyszedł świetny. Fajny, bo różnorodny. ;)
~Ripley 2010-08-26 16:24:04.051
Pasztet naprawdę godny polecenia! Sypał się troszkę podczas krojenia, ale smak - genialny:) To mój pierwszy bezmięsny pasztet, nabrałam ochoty na dalsze pichcenie:)
~ajot 2010-07-23 07:53:40.486
Bardzo dobry pasztet i rzeczywiście ładnie wygląda i po wystudzeniu dobrze się kroi. Akurat skończył mi się słonecznik więc zrobiłam z pestkami dyni i nie miałam selera naciowego tylko korzeń, który starłam razem z pozostałymi warzywami. Zmiany mu nie zaszkodziły i wyszedł naprawdę dobry :)
fylwia 2010-06-07 23:28:42.205
Ja potroiłam proporcje i dałam o wiele więcej selera zwykłego a także całe ziarna pieprzu zielonego i odrobinę przecieru pomidorowego. Wyszedł mocno selerowy i bardziej do smarowania ale i tak był pyszny :))) Cała duża blacha poszła w mig :)
Malwua 2010-04-21 12:02:09.657
Mi niestety wyszedł suchy i kruszący się, ale może to wina użycia zielonej soczewicy. poza tym być może byłoby lepiej gdybym zmieliła wszystko z warzywami na jednolitą masę...no nic, grunt że w smaku dobry, zrobi się jakiś dip albo majonez i będzie gites.
~ewe 2010-04-03 17:34:02.394
Rzeczywicie bardzo dobrze się kroi. Piekłam godzinkę - moim zdaniem spokojnie wystarczy. Górę pasztetu posypałam bułką tartą, bo tak wolę. Pyszny pasztet!
ryfka 2010-03-06 15:08:53.127
wczoraj zrobiłam ten pasztecik, jest super :)
~karolina 2010-02-16 09:33:33.332 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Dorota
~ness07.10. 2018-05-26 23:13:42.044