7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Twarożek z migdałów lub nerkowców z ogórkiem kiszonym - cudo!- Komentarze do przepisu -
Ja namaczałam słonecznik zawsze w wodzie z kiszenia i mogę tylko polecać :)
Jest dzięki temu o wiele bardziej aromatyczny. Luna7 2015-06-20 11:06:57.511
potwierdzam - wersja ze słonecznikiem jest naprawdę smaczna :) nie tak jak z nerkowcami, ale warta przetestowania! ja będę robić, na pewno częściej niż z orzechów. ja zrobiłam tak, że namoczyłam na noc słonecznik w wodzie, rano przepłukałam i zmiksowałam z dwoma ogórkami i kilkoma łyżkami wody z kiszenia. ale zastanawiam się czy słonecznikowi nie zrobiłoby lepiej moczenie w wodzie z ogórków... muszę przetestować :D
majczi 2015-06-18 09:21:58.853
Oho, próbowałam nieraz, tylko nie bardzo ostatnio miałam czas, by tu zajrzeć ;)
Faktycznie, wychodził mi w różnych stopniach słodkości... a i ten słonecznikowy całkiem dobry jest, nie warto go odradzać innym :) Nie dorównuje wprawdzie oryginałowi, ale (przynajmniej w mojej ocenie) plasuje się nie aż tak znowu daleko za nim. No i względy finansowe bywają czasem przekonywające ;) Luna7 2014-03-15 00:45:05.489
Luna7, ja robiłam ten twarożek wielokrotnie i ostatnio też mi wyszedł lekko słodkawy, nie dało się tej słodyczy zlikwidować. Nie wiem czy to kwestia konkretnych nerkowców, ale na to wygląda. Ten faktycznie nie smakował jak twarożek, ale wielokrotnie wcześniej twarożek wychodził odpowiednio i był o niebo lepszy od tego lekko słodkiego. Radzę więc spróbować ponownie. :)
Avka 2014-03-10 21:37:44.414
Nie wiem, czy tak ma być, ale mój twarożek z nerkowców miał bardzo wyraźną nutę słodyczy... może ta odrobina soli z wody od ogórków tylko uwypukliła zwykłą słodycz nerkowców... no nie wiem. Ale i tak był z ogórkiem kiszonym na wierzchu całkiem smaczny ;) Nie powiedziałabym, że smakuje, jak zwykły, ma raczej swój niepowtarzalny smak ;) Przynajmniej mój ;)
Nastawiłam właśnie wersję ze słonecznikiem, będzie na śniadanie ;) Wody od ogórków dałam tyle, by przykryła ziarna, a potem jeszcze dolałam troszkę. A pomysł, żeby w sezonie zimowym użyć wody od kiszonej kapusty, jest super! :D Muszę koniecznie wypróbować :) Luna7 2013-07-01 22:40:24.138
Aha! Robiłam wersję ekspresową. Nie wiem czy słonecznik nadaje się do odstawienia, bo po zmieleniu z czasem ciemnieje.
Iwo-na 2012-10-24 23:34:34.752 A ja zaeksperymentowałam z ziarnami słonecznika i opłaciło się! Twarożek wyszedł pyszności! Tylko słonecznik trzeba koniecznie(!) zamoczyć i to najlepiej na noc i trochę chojniej przyprawić. (No i trzeba uważać na świeżość ziaren, co w przypadku słonecznika ma bardzo duże znaczenie.) Oczywiście, że z migdałami, a szczególnie nerkowcami twarożek dużo smaczniejszy, ale też dużo droższy... Ja znam "twrożek" ze słonecznika doprawiany octem jabłkowym, który smakuje całkiem dobrze, ale jednak w porównaniu z tym przegrywa :-) U mnie(Paragwaj) właśnie sezon ogórkowy, dlatego mogłam przepis wypróbować, ale w sezonie na kapustę przetestuję jak smakuje twarożek zakwaszony sokiem z kapusty kiszonej :-) Iwo-na 2012-10-24 22:15:46.576
!! lecę dziś zaraz po składniki i robię!!! super opcja! zaraz napiszę czy mi wyszło i ew. jak coś zmodyfikuję to też się podzielę :)
ruta 2012-06-04 13:56:14.842
Niestety okazało się, że mam nietolerancję pokarmową na nerkowce, więc zrobiłam ten twarożek z mieszanki migdały + słonecznik (migdałów miałam za mało, dlatego kombinowałam za słonecznikiem). Z braku kwasu z ogórków dodałam zawartość kapsułki multilacu (=probiotyk), stało tak całą noc, ale chyba nie sfermentowało.
Czy ktoś próbował już dodawać probiotyku jako startera fermentacji i czy tak w ogóle się da ten twarożek zrobić? Być może mój twarożek sfermentował, tylko nie umiem tego rozpoznać. Jakby nie było był smaczny, doprawiłam go przed podaniem sokiem z cytryny, pieprzem i szczypiorkiem i bardzo nam na kanapkach smakował. jazgottt 2011-09-09 11:45:48.845
po paru miesiącach przypomniałam sobie o tej paście ;). wykorzystałam przepis ekspresowy, z ogórkami. cudowny jest ten twarożek!! moja ulubiona vegan pasta ever :D
majczi 2011-08-10 21:24:48.053
Nie zgodzę się co do zniechęcania do eksperymentowania ze słonecznikiem. Jest świetny do zrobienia twarożku. Z ziołami, czosnkiem, orzechami, papryką...do wyboru, kto co lubi. No i jest dużo taniej niż z nerkowców czy migdałów
~Kaś 2011-05-12 13:15:48.769
zrobiłam wg. wersji oryginalnej używając nerkowców, gdyż nie byłam pewna czy zasmakuje mi ze zmiksowanym ogórkiem. twarożek PRZEPYSZNY :D. dodałam szczypiorku i rzodkiewki :). na dniach zrobię wersję ekspresową, żeby uzyskać niejednolitą konsystencję, myślę że byłaby ciekawsza od tej ze zmielonych orzechów. polecam.
majczi 2011-04-30 13:06:58.524 Uwielbiam migdały i domowe ogórki kiszone, ale nigdy bym nie wpadła na to ze mozna je połaczyc razem i że wyjdzie z tego coś tak pysznego. Dziękuję za ten przepis! :D Nurkan 2011-03-30 14:00:03.716
Wypróbowałam wersję ekspresową z nerkowców, pyszna:) tylko dodałam dużo więcej soku z ogórków. No i obowiązkowo cebulkę:)
jazgottt 2011-02-23 12:22:31.746
Zrobiłam z samych migdałów i ogórków kiszonych - nic więcej nie trzeba, pasta wychodzi przepyszna :) Migdały moczyłam przez kilka godzin przed zmieleniem - znacznie smaczniejsze i zdrowsze w tej formie. I więcej serka wychodzi ;)
xxl 2010-05-09 12:42:28.941
Dzięki, już poprawiłam :) Pozdrowienia dla całego wegedzieciaka, a dla Bajaderki w szczególności ;D
patrycccja 2010-01-25 09:54:35.899
prawidłowy nick autorki przepisu to "Bajaderka" - pozdrowienia dla niej :-)
puszczyk 2010-01-25 09:29:15.463 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Hitche 2018-08-27 08:36:56.413