7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Najprościejsza pasta w świecie - ze strączkowców i manny

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Popłakałam się ze śmiechu z tym skakaniem po deseczkach ;-) Muszę kiedyś wypróbować.
Jeśli trawa cytrynowa jest naprawdę świeża, to pokroić w cieniutkie plasterki lub półplasterki (jak dymkę), a jeśli jest twardawa taka jakby zdrewniała to zetrzeć na tarce metalowej. Ja tak robię. Ale pomysł z deseczkami superancki.
A pastę robię podobną, tylko manny nie dodaję. Po prostu ugotowane na miękko strączkowce (u mnie zwykle czerwona soczewica lub groch), trochę oliwy i przyprawy. Robię słoik 0,5 l i mam na kanapki na tydzień. A potem od nowa z innymi przyprawami.
~Marta 2013-03-18 22:25:20.255

jeśli chodzi o świeżą trawę cytrynową to ja zazwyczaj robię tak: kładę ją na desce do krojenia, przygniatam drugą deską i staję na niej. jak twardsza trawa to i poskaczę. taką, pięknie pękniętą gotuję razem z potrawą, w tym przypadku fasolą. jak jest ładnie popękana to cały aromat wchodzi w potrawę. po ugotowaniu wyrzucam
~Joa 2012-04-11 15:17:40.791

Ja bym proponowała posiekać ją w paseczki i dodać pod koniec (kilka min. przed końcem) gotowania fasolki mung. Dodanie jej do już ugotowanej fasolki chyba byłoby dziwne - nie wiem. Tak czy siak trawa cytrynowa powinna być świeża, zielona i giętka, a nie zasuszona (a czasem i taka jest sprzedawana jako świeża...).
patrycccja 2012-01-09 17:03:24.98

Dobra, a jeżeli chcę zrobić wersję indonezyjską, to jak trawę cytrynową oporządzić? Swieża jest twarda, no i wrzucenie jej do pasty ot tak chyba nie wchodzi w grę, hm? Nie mam z nią doświadczenia-dlatego pytam.
sieja88 2012-01-09 02:06:19.068

Ja bym użyła błyskawiczną.
~pat 2011-09-05 17:08:13.029

mam kaszę manną błyskawiczną i niebłyskawiczną :) której lepiej użyć?
orzechova 2011-08-25 13:15:45.363

ach, aha, dziękuje :) trza zrobić zatem :]
MEDeah 2011-04-07 14:38:26.179

MEDeah, w zależności od tego, o jakim smaku chcesz pastę, takie przyprawy dodajesz :) Np. robiąc pastę indyjską oprócz soli dajesz curry i ew. garam masalę. Może to nie jest podane w najbardziej intuicyjny sposób, ale o to własnie chodzi :)
patrycccja 2011-04-05 16:09:16.583

mam pytanie, odpowiedź pewnie będzie oczywista, ale...te wszystkie pasty przyprawowe dodawać? prawda, że nie ? hm?
MEDeah 2011-04-05 11:25:48.931

bez sensu ten niby żart w nazwie. wcale nie śmieszny i tylko razi. skąd ktoś ma wiedzieć, że to celowe? (podobno..) przynajmniej by to ubrać w cudzysłów.. e tam.
~ium 2010-08-13 00:54:49.201

smutny jest ten brak poczucia humoru...a jeszcze smutniejsze jest to poczucie wyższości intelektualnej...na szczęście adminka zrozumiała "tygryskowy" żart i nie "usprawniła" mojej nazwy
pozdrawiam wszystkich polonistów
hannzi 2010-06-04 12:37:06.596

Przyganiał kocioł garnkowi! Pisze się 'najprostsza'. Poza tym to nie jest dobre miejsce do wytykania sobie błędów.
xxl 2010-04-24 13:57:05.309

najprostrza..
ana 2010-04-24 13:07:05.401

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas