7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Muffinki kakaowe- Komentarze do przepisu -Pycha, raz zrobiłam z karobem, ale mniej cukru,pół szklanki, teraz pieką się z kakao i kawałkami jabłka. Magfe 2015-03-26 20:41:02.46
Zamieniłam mąkę z tortowej na pszenną pełnozziarnistą. Wyszły genialnie ;) Myślicie, że można dodać np. czarne porzeczki do środka?
druglover 2014-07-12 14:48:10.156
najpyszniejsze muffinki na świecie!!!! Mam ochotę jeść je całe dnie!! :))
szelers 2014-01-10 20:29:26.152
Kluczowe cytaty najbardziej przypadły mi do gustu :) Bardzo dziękuję za zgłębienie tematu jak upiekę kolejne muffiny to na pewno wrzucę zdjęcia - nawet jeżeli wyjdą z czubkiem :D
Ekasha 2013-05-07 14:52:56.289
Wrzuciłam pytanie na Fejsa i wyszło, że to kwestia nagrzania piekarnika, a dokładniej zbyt wysokiej temperatury. Od razu dodam, że nawet jeśli ustawiłaś piekarnik dokładnie na 175 st.C, to mogłaś go nagrzewać dłużej niż Fermina albo po prostu twój piekarnik grzeje mocniej (bo piekarniki nie są kalibrowane zbyt precyzyjnie).
Raci napisała na FB: "temperatura w piekarniku może być zbyt wysoka. przytrafiło mi się to z babką wielkanocną ;)". A Magda: "zawsze, jak piekę muffiny, to pierwsza partia jest bez czubka, a drugiej czubek już rośnie. może to rzeczywiście kwestia rozgrzania piekarnika? albo "odstania" ciasta :)". A na koniec kluczowe cytaty: "nie mam nic przeciwko czubkom, mniam", "dla mnie z czubkiem maja ta przewage, ze smaczniej wygladają" - i tym pozytywnym akcentem.... :) admin 2013-04-19 13:41:18.679
Dzięki Piotrze za wszystkie rady. W niedzielę będę robić kolejne babeczki więc na pewno się zastosuję. Mam podejrzenia, że mogłam źle rozmieszać ciasto :) zobaczymy następnym razem. Pozdrawiam.
Ekasha 2013-04-18 13:39:23.959
Ekasha, a mąka była tortowa, albo dobrze przesiana? jaka konsystencja ciasta? piekarnik szczelny?
może to pomoże trochę: 1. składniki muszą być dobrze rozmieszane, 2. ciasto powinno być gęstsze niż naleśnikowe - takie lekko klejące, 3. możesz pomyśleć nad zwiększeniem odrobinę ilości sody/proszku do pieczenia (w różnych przepisach są różne dawki, tu po pół łyżeczki więcej nie powinno mieć wpływu na smak. 4. no i oczywiście nie ma mowy o otwieraniu przed wstępnym wypieczeniem Ja zwykle piekę w nieco wyższej temp. 180-200 oC pozdrawiam ~Piotr 2013-04-16 11:32:27.653
Wczoraj zrobiłam muffinki... wyszły przepyszne, ale mam jedno pytanko. Wrzuciłam właśnie dwa zdjęcia w foremkach. Możecie mi podpowiedzieć dlaczego moje babeczki przez pierwsze 10 min rosły równomiernie a potem zrobiły się takie stożkowate?? :) To był mój debiut w muffinkowaniu więc pewnie coś zrobiłam źle :)
Ekasha 2013-04-15 08:09:29.539
świetny przepis, Majczi! <3
~dino 2012-05-18 09:44:10.75 PasowaÅyby mi tu wiÅnie :-)) Idealne, można spokojnie zmniejszyÄ iloÅÄ sody o poÅowÄ, i tak Åadnie urosnÄ . Willow 2012-02-15 18:46:54.404
Doskonałe. Szybko, łatwo, smacznie. Odpowiednio przybrane robią wrażenie. Super przepis.
attuna 2011-12-28 12:10:48.396
W smaku bym je jeszcze dopracowala - tzn dodalabym do sroda kazdej mufiny kawalek gorzkiej czekolady :D i wtedy bez zadnej polewy bylo by pycha :D
Ale przyznac musze ,że konsystencje maja cudowną -taka lekka i pulchną i wolgotna w srodku :) Idealny Pan mufin :D OpenWorld 2011-09-24 23:35:55.029 lepszych nigdy nie jadłam. Robi się je bardzo szybko. Piekłam je juą parę razy i każdy który je spróbował prosił mnie o przepis. Ja polewam je gotową polewą deserową ( w sklepie spokojnie znajdzie sie wegańskie) i posypuję dodatkowo kolorową posypką, wyglądaja wtedy prześlicznie. papryka1988 2011-09-16 11:56:26.276 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Upieczone, zaraz pewnie znikną. :)
Użyłam mąkę pełną orkiszową, dosypując ponadto dwie dorosłe garście dmuchanego amarantusa i tyleż rodzynków, bo ciasto wydało mi się nieco zbyt mokre.
Pięknie wyrosły i dobrze smakują, minimalnie za słodkie.
Następnymi razami ;) spróbuję z dodatkiem kawałków owoców (jabłko, gruszka, borówka, brzoskwinia...).
Odnośnie komentarzy nt. mieszania ciasta muffinkowego:
wedle opinii znanych mi coolinarnych autorytetów + kilka lat własnych doświadczeń, ciasto na muffinki miesza się NIEDOKŁADNIE i KRÓTKO. Nie zaszkodzi mu późne dosypanie zapomnianego składnika. Mogą byc w nim grudki. To nie ma wpływu na wyrośnięcie ciasta.
chez_paulina 2015-10-26 16:05:09.721