
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
<< powrót do przepisu
Muffinki kakaowe- Komentarze do przepisu -![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pycha, raz zrobiłam z karobem, ale mniej cukru,pół szklanki, teraz pieką się z kakao i kawałkami jabłka. Magfe 2015-03-26 20:41:02.46
Zamieniłam mąkę z tortowej na pszenną pełnozziarnistą. Wyszły genialnie ;) Myślicie, że można dodać np. czarne porzeczki do środka?
druglover 2014-07-12 14:48:10.156 ![]() szelers 2014-01-10 20:29:26.152
Kluczowe cytaty najbardziej przypadły mi do gustu :) Bardzo dziękuję za zgłębienie tematu jak upiekę kolejne muffiny to na pewno wrzucę zdjęcia - nawet jeżeli wyjdą z czubkiem :D
Ekasha 2013-05-07 14:52:56.289 ![]() Raci napisała na FB: "temperatura w piekarniku może być zbyt wysoka. przytrafiło mi się to z babką wielkanocną ;)". A Magda: "zawsze, jak piekę muffiny, to pierwsza partia jest bez czubka, a drugiej czubek już rośnie. może to rzeczywiście kwestia rozgrzania piekarnika? albo "odstania" ciasta :)". A na koniec kluczowe cytaty: "nie mam nic przeciwko czubkom, mniam", "dla mnie z czubkiem maja ta przewage, ze smaczniej wygladają" - i tym pozytywnym akcentem.... :) admin 2013-04-19 13:41:18.679
Dzięki Piotrze za wszystkie rady. W niedzielę będę robić kolejne babeczki więc na pewno się zastosuję. Mam podejrzenia, że mogłam źle rozmieszać ciasto :) zobaczymy następnym razem. Pozdrawiam.
Ekasha 2013-04-18 13:39:23.959
Ekasha, a mąka była tortowa, albo dobrze przesiana? jaka konsystencja ciasta? piekarnik szczelny?
może to pomoże trochę: 1. składniki muszą być dobrze rozmieszane, 2. ciasto powinno być gęstsze niż naleśnikowe - takie lekko klejące, 3. możesz pomyśleć nad zwiększeniem odrobinę ilości sody/proszku do pieczenia (w różnych przepisach są różne dawki, tu po pół łyżeczki więcej nie powinno mieć wpływu na smak. 4. no i oczywiście nie ma mowy o otwieraniu przed wstępnym wypieczeniem Ja zwykle piekę w nieco wyższej temp. 180-200 oC pozdrawiam ~Piotr 2013-04-16 11:32:27.653
Wczoraj zrobiłam muffinki... wyszły przepyszne, ale mam jedno pytanko. Wrzuciłam właśnie dwa zdjęcia w foremkach. Możecie mi podpowiedzieć dlaczego moje babeczki przez pierwsze 10 min rosły równomiernie a potem zrobiły się takie stożkowate?? :) To był mój debiut w muffinkowaniu więc pewnie coś zrobiłam źle :)
Ekasha 2013-04-15 08:09:29.539
świetny przepis, Majczi! <3
~dino 2012-05-18 09:44:10.75 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PasowaÅyby mi tu wiÅnie :-)) Idealne, można spokojnie zmniejszyÄ iloÅÄ sody o poÅowÄ, i tak Åadnie urosnÄ . Willow 2012-02-15 18:46:54.404 ![]() attuna 2011-12-28 12:10:48.396 ![]() Ale przyznac musze ,że konsystencje maja cudowną -taka lekka i pulchną i wolgotna w srodku :) Idealny Pan mufin :D OpenWorld 2011-09-24 23:35:55.029 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() lepszych nigdy nie jadłam. Robi się je bardzo szybko. Piekłam je juą parę razy i każdy który je spróbował prosił mnie o przepis. Ja polewam je gotową polewą deserową ( w sklepie spokojnie znajdzie sie wegańskie) i posypuję dodatkowo kolorową posypką, wyglądaja wtedy prześlicznie. papryka1988 2011-09-16 11:56:26.276 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Upieczone, zaraz pewnie znikną. :)
Użyłam mąkę pełną orkiszową, dosypując ponadto dwie dorosłe garście dmuchanego amarantusa i tyleż rodzynków, bo ciasto wydało mi się nieco zbyt mokre.
Pięknie wyrosły i dobrze smakują, minimalnie za słodkie.
Następnymi razami ;) spróbuję z dodatkiem kawałków owoców (jabłko, gruszka, borówka, brzoskwinia...).
Odnośnie komentarzy nt. mieszania ciasta muffinkowego:
wedle opinii znanych mi coolinarnych autorytetów + kilka lat własnych doświadczeń, ciasto na muffinki miesza się NIEDOKŁADNIE i KRÓTKO. Nie zaszkodzi mu późne dosypanie zapomnianego składnika. Mogą byc w nim grudki. To nie ma wpływu na wyrośnięcie ciasta.
chez_paulina 2015-10-26 16:05:09.721