7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Pierogi ruskie praktycznie bez wyrabiania - precyzyjne proporcje- Komentarze do przepisu -
Anna, z mojego doświadczenia wynika, że musisz zagnieść ciasto i przed odstawieniem na bok przykryć, żeby nie wyschło.
~Agata 2017-02-28 16:31:38.581
Czytałam wszystkie komentarze ale nie znalazłam odpowiedzi ,czy po zalaniu wrzątkiem mąkę trzeba to przemieszać łyżka i zostawić na 20 minut czy nic nie mieszać ?
~Anna 2017-02-28 12:47:50.403
Mało mam doświadczenia pierogowego, a w dodatku to ciasto tak odmiennie się robi, że mam dwa pytanka, być może banalne:
1. czy po zalaniu wrzątkiem należy wymieszać ? 2. czy do rozwałkowywania ciasta podsypywać blat mąką ? ~Iza 2016-01-25 14:34:01.241
Jestem kulinarnym beztalenciem, to były moje pierwsze w życiu samodzielnie zrobione pierogi. Miałam straszną ochotę na domowe ruskie pikantne pierożki - taka zachcianka ciążowa, której nie mogłam się oprzeć:) Szukałam szybkiego i prostego przepisu, nie mam nawet stolnicy, wałka czy praski, ale... udało się. Oprócz tego, że pierożki na początku wyglądały każdy inaczej, a o warkoczyku nawet nie było mowy:), pierożki wyszły świetne! Naprawdę pyszne i mięciutkie, ciasto wyrobiłam w dwie chwile, proporcje właściwie idealne, nic nie rozpadło się przy gotowaniu, nawet na drugi dzień pierogi odgrzewane w mikrofalówce były przepyszne i ciasto nie zrobiło się twarde. Dziękuję za przepis i polecam - szczególnie dla początkujących.
~agnes 2014-07-30 10:39:12.534
Lidan, to lepiej zrób z dwóch porcji osobno. Zacznij ciasto i odczekaj jakieś 30 min. Nie będzie problemu z przesychaniem ciasta, które czeka. Teraz w święta robiłam 4 razy, bo lepiłam właśnie z kilkoma farszami. Każdy miał jakieś zachciewajki ;-)
Natka 2014-01-08 14:16:57.026
Witam :-) Już raz robiłam ciasto według tego przepisu i naprawdę jest fantastyczne! Ciekaw tylko jestem czy dla "powolniaków" się nadaje... Chodzi mi o to, że już kiedyś korzystałam z innego ciasta bez jajek, z którego fajnie lepiło się pierogi ale do czasu. W którymś momencie ciasto zaczynało się robić coraz rzadsze, trudno się je odklejało od stolnicy i tak lepiło się do rąk, że nie dało się pierożków lepić.
z podanej tu ilości mąki pewnie lepi się w miarę szybko ale mnie kusi zrobienie za jednym zamachem pierogów z kilkoma farszami więc zastanawiam się nad zrobieniem ciasta z półtorej porcji. Osobiście wolę zamrażać pierogi ugotowane. Później wyciągam wieczorem z zamrażalnika, a po powrocie z pracy tylko podgrzewam 3 minutki w mikrofali i gotowe. Lidan 2014-01-05 19:09:21.409
Nuit4, a bezglutenowe robisz z jakiej mąki?? Chętnie bym spróbowała, o ile to nie jakiś drogi, kupny mix z dodatkiem gum i innych takich :)
patrycccja 2013-12-15 14:20:27.717
Pauka, bezglutenowa jest mąka z płaskurki (pszenica baaardzo stara) i mąka z ciecierzycy. Ale sprawdź, proszę.
Robiłam pierogi wg tego przepisu, ale pewnie coś mi nie poszło. Czy jak zalewasz wrzątkiem, bo mieszasz wszystko czy wlać i zostawić? Wyszły ni miękkie, owszem, ale bez wyglądu... Natomiast ciasto zamroziłam surowe, po rozmrożeniu i wywałkowaniu mogą byc świetne placki a la czapati! I to jest super! izabeli 2013-12-12 21:02:11.887
Pauka,niestety nie pomogę, bo zawsze robię je z mąki pszennej :( ale może ktoś nas podczyta i coś podpowie.
Natka 2013-11-18 10:43:40.459
Gosia napisała o bezglutenowych pierogach. Jakiej mąki bezglutenowej najlepiej użyć do pierogów bez wyrabiania? Ma ktoś jakieś doświadczenie? Dzięki temu przepisowi zaczęłam robić pierogi a tu trzeba przejść na dietę... :(
~Pauka 2013-11-17 11:59:37.979 miałam kilka podejść do pierogów - nie warto wspominać ;) ale trafiłam na ten przepis i postanowiłam spróbować. wykorzystałam tylko przepis na ciasto, farsz zrobiłam wegański (soczewica z marchewką i cebulą). wypróbowałam dwa razy - raz gotowałam, raz piekłam. udały się. jestem w szoku :) Glo 2013-08-28 12:52:57.357
Przypadkiem trafiłam na ten przepis kilka dni temu i dzisiaj postanowiłam wypróbować. Robiłam pierogi z jagodami ale ciasto z tego przepisu. Wyszło całkiem dobre. Zobaczymy jak jutro będzie smakowało po odgrzaniu.
Robiłam już pierogi z podobnego przepisu (tzn. bez jajka) ale i bez czekania. Zalewało się wrzątkiem i od razu zagniatało. Smakowo podobne tylko chyba było bardziej miękkie. Lidan 2013-07-28 19:12:57.032
Nie robiłam nigdy z pełnoziarnistej, ale wydaje mi się że powinnaś dodać odrobinę więcej wody. Ciasto powinno być po palcami takie, jak modelina. Przy robieniu chleba z mąką pełnoziarnistą mąka wciąga więcej wody i ciasto jest bardziej zbite. Więc adekwatnie do tego dodałabym więcej wody, ale cały czas kontrolując. Ciasto musi być plastyczne.
Natka 2013-07-03 11:47:05.611
Nigdy się nie spotkałam z takimi pierogami! Czy ktoś próbował zrobić je z mąki pszennej pełnoziarnistej?
nasse 2013-06-10 23:10:12.525
Rewelacja! Zrobilam bezglutenowe i pierwszy raz bez jajek jak radzi autorka-wyszly idealnie! Ciasto nie twardnieje i wyrabialam je moze przez 2 minuty. Musialam dodac troche ekstra wody podczas wyrabiania,ale mysle, ze to juz specyfika maki jakiej uzylam.
~Gosia 2012-12-23 22:58:33.266
Właśnie zrobilam moje pierwsze samodzielne pierogi :-)
Na święta przygotowuję pierożki - ruskie dla synka bo nie lubi z kapustą i grzybami, dla męża z kapustą i grzybami bo lubi a dla przyjaciół ze sliwką suszoną. Oczywiście uszka obowiazkowo. Tak sobie wymyśliłam ale nie miałam przepisu na ciasto ale Puszka.pl jak zwykle jest niezastąpiona. Zrobiłam więc testową wersję pierogów i są wyśmienite!!!!! Poza tym farsz też do ruskich przygotowałam expresowo a to za sprawą innego przepisu na gotowane ziemniaki w mikrofalówce w łupinkach. teraz tylko partia uszek i pierogów z kapustą. Zrobię to jutro i będę sie cieszyć nowym przepisem w mojej kuchni. Wielkie dzięki za tak wyśmienitą i prostą recepturę na pierogi :)) kamysz12 2012-12-19 23:27:41.055
OpenWorld, kilka komentarzy poniżej opisałam: "najpierw należy zlepić pieroga tradycyjnie na szerokość ok.1 cm, następnie zaczynając od prawego rogu należy kciukiem zagiąć ciasto do środka przytrzymując pieroga palcem wskazującym i środkowym, potem kolejno zagiąć, zagiąć i tak do końca."
Ja po prostu inaczej nie potrafię sklejać. Tak moja mama nauczyła się od babci, ja od mamy..:) Natka 2012-10-26 11:55:46.471
Kurcze, to ciężko wytłumaczyć nie pokazując.. Mnie moja tesciowa uczyła i na początku wychodziły mi takie koslawe, a teraz już wychodzą całkiem ładne. Ale tak, najpierw zlepia się pierogi standardowo, a dopiero potem robi się warkocz. Zawija się je zewnętrznym bokiem kciuka, przykładasz kciuka do zlepionego brzegu i jakby zwijasz go w kierunku srodka. I tak wzdłuż całego brzegu, dosyć ciasno. Nie wiem, mam nadzieję, że cos z tego zrozumiałas :)
ryfka 2012-10-26 10:10:04.565
Dziękuje za odpowiedz ! :) a jak sie takie warkocze lepi? normalnie sie na poczatku lepi jak pierogi a potem dorabia sie po brzegach warkocz ktory jakos sie lepi czy jka ?:P:P:P:P
OpenWorld 2012-10-25 17:09:33.695
Oczywiscie, że można je po zlepieniu od razu ugotować. Ja zwykle robię większą ilosć, częsć jemy od razu, a częsć mrożę na potem.
Warkocze na brzegach służą ozdobie, ale też jest mniejsze prawdopodobieństwo, że taki pieróg się rozpadnie. Polecam gorąco to ciasto, rzeczywiscie od kiedy je wypróbowałam robię częsciej pierogi, a rodzinka się cieszy, bo to dla nas przysmak :) ryfka 2012-10-25 14:06:53.755
Hmmm a trzeba zlepiac pierogi w takie warkocze ? tzn jak sie tak nie zlepi tylko normalnie to sie rozpadna czy cos ?:P
i czegos tez nie rozumiem - bo jest napisane ,zeby pierogi zlepic i dac na deske i do zamrazalnika a potem pakowac do woreczkow - tylko ze jak bym chciala takie pierogi ugotowac to po zlepieniu moge je juz wrzucac i gotowac czy musze kilka godzin je zamrozic i potem ughotowac dopiero i reszte jak mi zostanie to zamrozic i ugotowac kiedy indziej ? czy to jest taki przepis ? bo nie dojrzalam w przepisie -czegos w stylu - ugotowac w wrzacej osolone wodzie,potem przeplukac zimna owda i jesc - tylko z tym mrozeniem jest napisane wiec chcialabym sie dowiedziec o co kaman :P OpenWorld 2012-10-25 13:04:47.534 DziÅ pierwszy raz w życiu robiÅam pierogi... i z tym przepisem na ciasto wyszÅy przepyszne! Ze szpinakiem, fetÄ i mnóstwem czosnku :))) Ciasto jest rewelacyjne, Åatwo siÄ robi, jest miÄkkie, dobrze siÄ klei a pierożki nie rozpadajÄ siÄ przy gotowaniu :) Z obawy przed porażkÄ zrobiÅam przepisowo okoÅo 50 pierogów, nastÄpnym razem bÄdzie masowa produkcja :) Malwua 2012-09-21 17:45:17.699
Nie próbowałam jeszcze mrozić tego ciasta, ale dzięki za podpowiedź. U mnie wczoraj też były ruskie :)
Natka 2012-04-27 08:19:41.948
Dziś na obiad nasze ulubione ruskie i w związku z tym muszę stwierdzić, że to ciasto jest jednoznacznie genialne :) Proporcje są bardzo dobre, nawet jak na szkocką wilgotną mąkę, ciasto jest miękkie i elastyczne na tyle, że udało mi się zrobić całkiem ładne warkoczyki :) Gdy zostaje mi trochę ciasta mrożę je w całości, to jest jedyne ciasto z jakim miałam do czynienia którego po rozmrożeniu nie trzeba na nowo zagniatać ani nawet za bardzo podsypywać mąką.
ryfka 2012-04-26 17:50:31.344 dzięki temu przepisowi robię teraz często pierożki :P dziękuję!!mniam donavatar 2012-03-24 12:21:03.291
Zrobiłam dziś pierożki z farszem według twojej rady, Natka. Szpinak mrożony + serek topiony + czosnek, do tego sos serowy. Pomysł genialny. Jako wielcy fani szpinaku mamy dziś zadowolone brzuszki ;)
ryfka 2012-02-16 19:42:43.63
Dziś zamierzam jako farsz wykorzystać pasztet z soczewicy, bo został mi w nadmiarze i leży od dłuższego czasu w zamrażalniku.
Natka 2012-01-27 11:41:40.453
Natka, miałaś rację. To ciasto to mistrzostwo świata. Spędziłam dziś w kuchni sporą część dnia lepiąc pierogi na Wigilię. 145 sztuk ruskich i z kapustą i grzybami. Zamroziłam i teraz czekają sobie spokojnie na Wigilię. Bardzo ułatwiłaś mi życie :)
ryfka 2011-12-20 22:57:31.831
pozwolę sobie odpowiedzieć - nie rozmrażaj pierogów! wrzucasz na wrzątek zamrożone i gotujesz parę minut od wypłynięcia :).
majczi 2011-11-20 12:00:32.087
Witam, a ja mam pytanie w sprawie rozmrażania pierogów - wrzuca się zamrożone na wrzątek, czy najpierw trzeba rozmrozić? Dziękuję za przepis, właśnie dzisiaj po raz pierwszy zrobiłam sama pierogi, wyszły bardzo smaczne, choc trochę niekształtne :-)
~Początkująca 2011-11-19 22:33:01.97
Dziękuję dziewczyny za słowa uznania :)
Farsz szpinakowy przygotowuję w międzyczasie, gdy trzymam ciasto pod przykryciem. Zawsze kupuję szpinak liściasty firmy H..tex. Paczka wystarcza mi właśnie na te 48 sztuk. Duszę go chwilę na maśle bez przykrywania, by woda się wygotowała (nie ma jej zbyt wiele), następnie wyciskam czosnek, solę i zaciągam serkiem topionym bądź fetą. Studzę i faszeruję pierogi. Natka 2011-11-18 11:26:51.659 zrobiłam właśnie ciasto według tego przepisu (farsz to soczewica+cebula) i muszę przyznać, że pierogi wyszły genialne. przygotowanie zajmuje mało czasu, świetnie się lepi (bardzo plastyczne i nie rozklejają się!) no i w smaku pierogi delikatne i mięciutkie :). bardzo polecam przepis. majczi 2011-11-17 20:37:34.041
Dziś zrobiłam. Pycha!
Do farszu dałam jeszcze trochę mielonego kminku. Dałam też więcej cebuli, bo na taką ilość farszu potrzeba min. 2 DUŻE cebule (moim zdaniem). Wyszło mi 58 pierogów :) ~Ula 2011-11-17 15:31:10.668
Ciasto wypróbuję na pewno, jak tylko znów natchnie mnie na pierogi :) Moja teściowa robi takie fajne warkocze na pierogach, mi zwykle wychodziły koślawe :D Natka, powiedz mi jak robisz farsz szpinakowy? I co jeszcze nietypowego można wsadzić w pierogi?
ryfka 2011-11-17 12:47:56.321
Gzoziu, najpierw należy zlepić pieroga tradycyjnie na szerokość ok.1 cm, następnie zaczynając od prawego rogu należy kciukiem zagiąć ciasto do środka przytrzymując pieroga palcem wskazującym i środkowym, potem kolejno zagiąć, zagiąć i tak do końca. (Można poćwiczyć na plastelinie, modelinie, ciastolinie itp.). Życzę przyjemnego sklejania :)
Natka 2011-11-16 11:17:27.766 pierogi wyszły nawet mi :D rzeczywiście przepis dokładny, łatwy i przyjemny :) albumina 2011-11-15 20:50:08.634
Ryfko, wypróbuj a zobaczysz, że pierogi zaczniesz lepić częściej niż do tej pory. Ostatnio poczyniłam ze szpinakiem. Mój J nie uwierzył, że tak szybko i tak smakowicie.. :)
Natka 2011-11-15 12:44:47.924
Do farszu dodaję zawsze majeranek. Tym razem z powodu jego braku dodałam gałkę muszkatołową i przyprawę do ziemniaków. Wyszły bardzo dobre :) Muszę jeszcze w przyszłości wypróbować twój sposób na ciasto, brzmi ciekawie, zwłaszcza że nie znoszę zagniatania..
ryfka 2011-11-14 15:07:54.611
przepis na pierogowe ciasto genialny!!!:)
~Agula 2011-05-02 12:55:52.273
No ja dziś robię 1 raz w życiu wg. przepisu :)) ... zobaczymy co z tego wyjdzie
~AW 2011-01-15 18:15:33.547
Dla mnie super przepis! Robiłam dokładnie wg instrukcji i bez problemu wyszło.Zrobiłam te pierogi ze szpinakiem i serkiem czosnkowym. Mężuś zachwycony:)i ja również. Gorąco polecam to ciasto pierogowe!
askas 2010-10-05 22:26:38.088
No czasem tak bywa, że coś jest przetrzymywane dłużej, niż ustawa nakazuje ;) Raz, że trochę brak czasu, żeby wszystko robić na bieżąco. Dwa, że sprawdzam, czy w Puszce nie ma już podobnych/prawie identycznych przepisów. Pierogów ruskich już sporo tu jest, więc odwlekałam je, bo to więcej czasu potrzeba. Ale co się odwlecze, to nie uciecze :D
patrycccja 2010-09-14 15:01:39.428
Cieszę się, że w końcu mój wypróbowany przepis na pierogi pojawił się na stronie :)
Natka 2010-09-14 10:55:31.128 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Stolicę tylko delikatnie podsypuję mąką. Należy wyczuć czy ciasto będzie się przyklejać do stolnicy. Zbyt duża ilość mąki powoduje kłopoty z rozwałkowywaniem cienko ciasta a w rezultacie problemy z klejeniem pierogów.
Odkładając wyrobione ciasto obok stolnicy niczym go nie przykrywam. Ciasto jest na tyle wilgotne, że w tak krótkim czasie lepienia porcji nie wysycha.
Natka 2017-03-14 13:41:08.247