
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
<< powrót do przepisu
Pierogi ruskie praktycznie bez wyrabiania - precyzyjne proporcje- Komentarze do przepisu -
Anna, z mojego doświadczenia wynika, że musisz zagnieść ciasto i przed odstawieniem na bok przykryć, żeby nie wyschło.
~Agata 2017-02-28 16:31:38.581
Czytałam wszystkie komentarze ale nie znalazłam odpowiedzi ,czy po zalaniu wrzątkiem mąkę trzeba to przemieszać łyżka i zostawić na 20 minut czy nic nie mieszać ?
~Anna 2017-02-28 12:47:50.403
Mało mam doświadczenia pierogowego, a w dodatku to ciasto tak odmiennie się robi, że mam dwa pytanka, być może banalne:
1. czy po zalaniu wrzątkiem należy wymieszać ? 2. czy do rozwałkowywania ciasta podsypywać blat mąką ? ~Iza 2016-01-25 14:34:01.241
Jestem kulinarnym beztalenciem, to były moje pierwsze w życiu samodzielnie zrobione pierogi. Miałam straszną ochotę na domowe ruskie pikantne pierożki - taka zachcianka ciążowa, której nie mogłam się oprzeć:) Szukałam szybkiego i prostego przepisu, nie mam nawet stolnicy, wałka czy praski, ale... udało się. Oprócz tego, że pierożki na początku wyglądały każdy inaczej, a o warkoczyku nawet nie było mowy:), pierożki wyszły świetne! Naprawdę pyszne i mięciutkie, ciasto wyrobiłam w dwie chwile, proporcje właściwie idealne, nic nie rozpadło się przy gotowaniu, nawet na drugi dzień pierogi odgrzewane w mikrofalówce były przepyszne i ciasto nie zrobiło się twarde. Dziękuję za przepis i polecam - szczególnie dla początkujących.
~agnes 2014-07-30 10:39:12.534 ![]() Natka 2014-01-08 14:16:57.026
Witam :-) Już raz robiłam ciasto według tego przepisu i naprawdę jest fantastyczne! Ciekaw tylko jestem czy dla "powolniaków" się nadaje... Chodzi mi o to, że już kiedyś korzystałam z innego ciasta bez jajek, z którego fajnie lepiło się pierogi ale do czasu. W którymś momencie ciasto zaczynało się robić coraz rzadsze, trudno się je odklejało od stolnicy i tak lepiło się do rąk, że nie dało się pierożków lepić.
z podanej tu ilości mąki pewnie lepi się w miarę szybko ale mnie kusi zrobienie za jednym zamachem pierogów z kilkoma farszami więc zastanawiam się nad zrobieniem ciasta z półtorej porcji. Osobiście wolę zamrażać pierogi ugotowane. Później wyciągam wieczorem z zamrażalnika, a po powrocie z pracy tylko podgrzewam 3 minutki w mikrofali i gotowe. Lidan 2014-01-05 19:09:21.409 ![]() patrycccja 2013-12-15 14:20:27.717 ![]() Robiłam pierogi wg tego przepisu, ale pewnie coś mi nie poszło. Czy jak zalewasz wrzątkiem, bo mieszasz wszystko czy wlać i zostawić? Wyszły ni miękkie, owszem, ale bez wyglądu... Natomiast ciasto zamroziłam surowe, po rozmrożeniu i wywałkowaniu mogą byc świetne placki a la czapati! I to jest super! izabeli 2013-12-12 21:02:11.887 ![]() Natka 2013-11-18 10:43:40.459
Gosia napisała o bezglutenowych pierogach. Jakiej mąki bezglutenowej najlepiej użyć do pierogów bez wyrabiania? Ma ktoś jakieś doświadczenie? Dzięki temu przepisowi zaczęłam robić pierogi a tu trzeba przejść na dietę... :(
~Pauka 2013-11-17 11:59:37.979 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() miałam kilka podejść do pierogów - nie warto wspominać ;) ale trafiłam na ten przepis i postanowiłam spróbować. wykorzystałam tylko przepis na ciasto, farsz zrobiłam wegański (soczewica z marchewką i cebulą). wypróbowałam dwa razy - raz gotowałam, raz piekłam. udały się. jestem w szoku :) Glo 2013-08-28 12:52:57.357
Przypadkiem trafiłam na ten przepis kilka dni temu i dzisiaj postanowiłam wypróbować. Robiłam pierogi z jagodami ale ciasto z tego przepisu. Wyszło całkiem dobre. Zobaczymy jak jutro będzie smakowało po odgrzaniu.
Robiłam już pierogi z podobnego przepisu (tzn. bez jajka) ale i bez czekania. Zalewało się wrzątkiem i od razu zagniatało. Smakowo podobne tylko chyba było bardziej miękkie. Lidan 2013-07-28 19:12:57.032 ![]() Natka 2013-07-03 11:47:05.611
Nigdy się nie spotkałam z takimi pierogami! Czy ktoś próbował zrobić je z mąki pszennej pełnoziarnistej?
nasse 2013-06-10 23:10:12.525
Rewelacja! Zrobilam bezglutenowe i pierwszy raz bez jajek jak radzi autorka-wyszly idealnie! Ciasto nie twardnieje i wyrabialam je moze przez 2 minuty. Musialam dodac troche ekstra wody podczas wyrabiania,ale mysle, ze to juz specyfika maki jakiej uzylam.
~Gosia 2012-12-23 22:58:33.266 ![]() Na święta przygotowuję pierożki - ruskie dla synka bo nie lubi z kapustą i grzybami, dla męża z kapustą i grzybami bo lubi a dla przyjaciół ze sliwką suszoną. Oczywiście uszka obowiazkowo. Tak sobie wymyśliłam ale nie miałam przepisu na ciasto ale Puszka.pl jak zwykle jest niezastąpiona. Zrobiłam więc testową wersję pierogów i są wyśmienite!!!!! Poza tym farsz też do ruskich przygotowałam expresowo a to za sprawą innego przepisu na gotowane ziemniaki w mikrofalówce w łupinkach. teraz tylko partia uszek i pierogów z kapustą. Zrobię to jutro i będę sie cieszyć nowym przepisem w mojej kuchni. Wielkie dzięki za tak wyśmienitą i prostą recepturę na pierogi :)) kamysz12 2012-12-19 23:27:41.055 ![]() Ja po prostu inaczej nie potrafię sklejać. Tak moja mama nauczyła się od babci, ja od mamy..:) Natka 2012-10-26 11:55:46.471 ![]() ryfka 2012-10-26 10:10:04.565 ![]() OpenWorld 2012-10-25 17:09:33.695 ![]() Warkocze na brzegach służą ozdobie, ale też jest mniejsze prawdopodobieństwo, że taki pieróg się rozpadnie. Polecam gorąco to ciasto, rzeczywiscie od kiedy je wypróbowałam robię częsciej pierogi, a rodzinka się cieszy, bo to dla nas przysmak :) ryfka 2012-10-25 14:06:53.755 ![]() i czegos tez nie rozumiem - bo jest napisane ,zeby pierogi zlepic i dac na deske i do zamrazalnika a potem pakowac do woreczkow - tylko ze jak bym chciala takie pierogi ugotowac to po zlepieniu moge je juz wrzucac i gotowac czy musze kilka godzin je zamrozic i potem ughotowac dopiero i reszte jak mi zostanie to zamrozic i ugotowac kiedy indziej ? czy to jest taki przepis ? bo nie dojrzalam w przepisie -czegos w stylu - ugotowac w wrzacej osolone wodzie,potem przeplukac zimna owda i jesc - tylko z tym mrozeniem jest napisane wiec chcialabym sie dowiedziec o co kaman :P OpenWorld 2012-10-25 13:04:47.534 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DziÅ pierwszy raz w życiu robiÅam pierogi... i z tym przepisem na ciasto wyszÅy przepyszne! Ze szpinakiem, fetÄ i mnóstwem czosnku :))) Ciasto jest rewelacyjne, Åatwo siÄ robi, jest miÄkkie, dobrze siÄ klei a pierożki nie rozpadajÄ siÄ przy gotowaniu :) Z obawy przed porażkÄ zrobiÅam przepisowo okoÅo 50 pierogów, nastÄpnym razem bÄdzie masowa produkcja :) Malwua 2012-09-21 17:45:17.699 ![]() Natka 2012-04-27 08:19:41.948 ![]() ryfka 2012-04-26 17:50:31.344 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() dzięki temu przepisowi robię teraz często pierożki :P dziękuję!!mniam donavatar 2012-03-24 12:21:03.291 ![]() ryfka 2012-02-16 19:42:43.63 ![]() Natka 2012-01-27 11:41:40.453 ![]() ryfka 2011-12-20 22:57:31.831 ![]() majczi 2011-11-20 12:00:32.087
Witam, a ja mam pytanie w sprawie rozmrażania pierogów - wrzuca się zamrożone na wrzątek, czy najpierw trzeba rozmrozić? Dziękuję za przepis, właśnie dzisiaj po raz pierwszy zrobiłam sama pierogi, wyszły bardzo smaczne, choc trochę niekształtne :-)
~Początkująca 2011-11-19 22:33:01.97 ![]() Farsz szpinakowy przygotowuję w międzyczasie, gdy trzymam ciasto pod przykryciem. Zawsze kupuję szpinak liściasty firmy H..tex. Paczka wystarcza mi właśnie na te 48 sztuk. Duszę go chwilę na maśle bez przykrywania, by woda się wygotowała (nie ma jej zbyt wiele), następnie wyciskam czosnek, solę i zaciągam serkiem topionym bądź fetą. Studzę i faszeruję pierogi. Natka 2011-11-18 11:26:51.659 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() zrobiłam właśnie ciasto według tego przepisu (farsz to soczewica+cebula) i muszę przyznać, że pierogi wyszły genialne. przygotowanie zajmuje mało czasu, świetnie się lepi (bardzo plastyczne i nie rozklejają się!) no i w smaku pierogi delikatne i mięciutkie :). bardzo polecam przepis. majczi 2011-11-17 20:37:34.041
Dziś zrobiłam. Pycha!
Do farszu dałam jeszcze trochę mielonego kminku. Dałam też więcej cebuli, bo na taką ilość farszu potrzeba min. 2 DUŻE cebule (moim zdaniem). Wyszło mi 58 pierogów :) ~Ula 2011-11-17 15:31:10.668 ![]() ryfka 2011-11-17 12:47:56.321 ![]() Natka 2011-11-16 11:17:27.766 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() pierogi wyszły nawet mi :D rzeczywiście przepis dokładny, łatwy i przyjemny :) albumina 2011-11-15 20:50:08.634 ![]() Natka 2011-11-15 12:44:47.924 ![]() ryfka 2011-11-14 15:07:54.611
przepis na pierogowe ciasto genialny!!!:)
~Agula 2011-05-02 12:55:52.273
No ja dziś robię 1 raz w życiu wg. przepisu :)) ... zobaczymy co z tego wyjdzie
~AW 2011-01-15 18:15:33.547
Dla mnie super przepis! Robiłam dokładnie wg instrukcji i bez problemu wyszło.Zrobiłam te pierogi ze szpinakiem i serkiem czosnkowym. Mężuś zachwycony:)i ja również. Gorąco polecam to ciasto pierogowe!
askas 2010-10-05 22:26:38.088 ![]() patrycccja 2010-09-14 15:01:39.428 ![]() Natka 2010-09-14 10:55:31.128 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Stolicę tylko delikatnie podsypuję mąką. Należy wyczuć czy ciasto będzie się przyklejać do stolnicy. Zbyt duża ilość mąki powoduje kłopoty z rozwałkowywaniem cienko ciasta a w rezultacie problemy z klejeniem pierogów.
Odkładając wyrobione ciasto obok stolnicy niczym go nie przykrywam. Ciasto jest na tyle wilgotne, że w tak krótkim czasie lepienia porcji nie wysycha.
Natka 2017-03-14 13:41:08.247