7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Bardzo aromatyczna konfitura z gruszek z imbirem- Komentarze do przepisu -
Robiłam tą konfiturę jeszcze kilka razy - i w zeszłym roku i w tym :) Najlepsze są bardzo dojrzałe gruszki, jak najbardziej miękkie - wtedy ładnie się rozgotowują i wszystko idzie zgodnie z przepisem. Z cukrem zeszłam do 1/2 szkl. na 1,5 kg gruszek, a i tak są bardzo słodkie - następną partię zrobię tylko dla siebie bez cukru. Do tego koniecznie podwójna ilość imbiru :)
patrycccja 2012-10-05 14:09:48.924
Co do ilości imbiru - jego smak i aromat z czasem traci moc (nauczyłam się tego robiąc hiram - puszka.pl/przepis/5282-hiram-konfitura_z_rabarbaru_z_imbirem.html). Tutaj jest go tyle, żeby dżem był w sam raz nawet od razu po zrobieniu (przynajmniej jeśli chodzi o wersję ze świeżym imbirem). Więc wersja na zimę może zawierać nieco więcej imbiru - może nawet 2 razy więcej?
patrycccja 2011-10-04 20:18:46.413 Jakie pyszności!!! Absolutnie obłędny smak! Aromatyczne gruszki i imbir pasują do siebie tak genialnie... coś wspaniałego :) Z limonką musi być jeszcze lepsze, ale tym razem miałam tylko cytrynę. Tradycyjnie dałam dużo mniej cukru (1/4 tego co w przepisie), a i tak wyszedł bardzo słodki. Gruszki nie chciały się rozgotować, więc z grubsza je przetarłam, a dla gęściejszej konsystencji dałam trochę żelfixu (z większa ilością cukru pewnie byłby zbędny). Samą procedurę przygotowania jeszcze dopracuję, ale na pewno będę robiła ten dżemik jeszcze nie raz :D patrycccja 2011-10-04 20:13:55.387 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
linia 2012-10-05 14:16:54.057