7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Zebra wegańska- Komentarze do przepisu -
Wyżej pytałam o temp.biszkopta a miałam na myśli oczywiście zebrę, przepraszam.
agamaja 2014-09-07 17:52:03.378
W jakiej temp.piecze się biszkopta?
Może i pytanie jest banalne dla doświadczonych, ale ja nigdy nie lubiłam i nie umiałam piec a chciałabym to zmienić :) agamaja 2014-09-07 17:50:11.796
Podchodziłam bardzo nieufnie do tego przepisu ,bo jak to ciasto bez jajek !!!!ale upiekłam i jest rewelacyjne :)) Cukru dałam tylko 1 szklankę . Bardzo dziekuje za ten przepis ,wspaniałe !!!
~roxanna1336 2013-07-21 18:57:03.441
Szczerze mówiąc nie wiem jak by wyszło z bananem. Zawsze robiłam ciasto z mąką kukurydzianą. Takim typowym zamiennikiem jajka jest też mąka sojowa. Ale z bananem to nie mam pojęcia.
moni 2013-04-02 10:01:16.76
teraz ciasto było na veganocy organizowanej przez odział katowicki vivy - było pyszne, namawiam swoją mięsną mamę by je zrobiła na święta, ale czy można zastąpić mąkę kukurydzianą z wodą - bananem, bo rozumiem, że to zamiennik jajka ta kukurydza?
~murt 2013-03-29 23:58:49.601
Widzę, że moja zebra to jakaś celebrytka :) Jak nie Ciasto w miasto, to Łódzka Kuchnia Społeczna. Cieszę się, że smakuje :)
moni 2013-03-22 20:55:00.636 Fantastyczne ciasto! Zrobiło furorę podczas Łódzkiej Kuchni Społecznej :) QspolecznaLodz 2013-03-22 13:59:57.167
gdyby nie dodawać tego kakao i zrobić jasną - cytrynową babkę - ze skórką cytrynową i sokiem z cytryny to byłoby pewnie dobre, bo tak to - jak dla mnie to smaku niewiele to ma ta część z kakao jeszcze jest ok ale ta druga - taka nijaka. nie mniej - przepis dobry jeżeli chodzi o konsystencję/formę to ciasto dobrze wychodzi, więc na pewno poeksperymentuję z nim :)
dariak1987 2012-11-02 07:08:18.083
Pyszne ciasto! Ja upiekłam jako babeczki zeberki
i piekłam około 20 minut.Idealne ciasto na święta;-) minimonster 2012-04-01 08:31:39.155
Właśnie u mnie po ponad godzinie wygląda ładnie, z góry wszystko piękne, chrupiące ale w środku trochę zbyt wilgotne - nawet po próbie dopieczenia nic się nie zmienia :< ale ogólnie w smaku pycha :)
Daiana 2012-02-04 16:34:05.277
Bardzo fajne ciasto, mocno wyrosło. Jedynie miałam problem z przetransportowaniem ciasta do foremki, musiałam go wręcz ręką układać. Z góry polecam posypać cukrem pudrem, pasuje :)
veganjihad 2012-02-04 13:22:07.655 Robiłam już jakiś czas temu - to chyba moje pierwsze weganskie ciasto było i bardzo mi smakowało i ładnie się w środku upiekło :) Tylko robilam w formie keksowej nie jako babkę i do tego polewa z kakao,oleju i cukru brazowego .Kiedys napewno zrobie w foremce babkowej :) OpenWorld 2011-08-18 15:20:46.045
Robiłam dzisiaj to ciacho dokładnie tak jak z przepisu i wyszło bombastycznie. Tylko większą część ciasta przelałam i wymieszałam z kakao więc nie ma takiego "zebrowego" efektu :( ale jest pyszne ;)
Basia 2011-07-01 22:38:56.009
Nie... co więcej, robiłam 2 zebry na Ciasto w miasto, więc sporo osób je jadło, i nie było żadnych reklamacji. Czy na pewno dodałaś 3 łyżeczki a nie łyżki? ;) I były naprawdę płaskie? Dziwna sprawa.
patrycccja 2011-05-27 21:11:22.439
Kurcze ja raz robiłam te ciasto i staraaasznie trąciło proszkiem do pieczenia aż nas brzuchy rozbolały po nim. :/ U was nie było tego czuć?
Irokezik91 2011-05-25 23:53:24.219
pyszne ciasto :). dodałam mniej cukru (szklankę) i upiekłam w formie babki, żeby było bardziej świąteczne ;). na pewno jeszcze nie raz wykorzystam ten przepis, bo ciasto robi się wyjątkowo szybko. polecam.
majczi 2011-04-24 18:21:19.098
W smaku bardzo dobre.
Nie wiem dlaczego, po raz kolejny mi pęka to ciasto podczas pieczenia. ~Marta 2010-12-31 12:46:11.31
Hmmm mi trochę nie wyszło. :/ Ale spróbuję jeszcze raz. Wezmę inną, bardziej płaską foremkę. :)
ankaopolanka 2010-12-14 20:33:00.373
Wyśmienite ciasto. Dziś je robiłam. W tygodniu pewnie będzie kolejne.
~aniab1982 2010-12-12 22:39:22.847
Możesz użyć sojowej - obie zastępują jajko i z obiema już robiłam to ciasto. Zresztą kukurydzianej wcale nie czuć w takiej ilości! :) A bez nie wiem czy wyjdzie.. W sumie warto spróbować.
patrycccja 2010-12-06 22:25:04.667
Czy maka kukurydziana jest konieczna? Nie przepadam za nia.... I czy zamiast aromatu mozna uzyc zwyklego cukru waniliowego?
dak0ta 2010-12-06 21:01:45.488
Patrycja ma rację, w ciescie brakuje odrobiny soli, ale ogólnie pycha!
ryfka 2010-12-06 17:23:51.694
Odpowiedź dla Patrycji : gęstość ciast musi być różna, żeby utrzymał się "wzór". Przy jednakowej gęstości ciemna warstwa opadłaby na spód i gdzie tu zebra?
olka50 2010-12-05 09:44:34.04
Zastanawiam się jeszcze nad jednym - czemu służy dodanie do jasnej części większej ilości mąki? Czy różna gęstość obu warstw czemuś służy?
patrycccja 2010-12-04 20:06:20.324
Jestem zachwycona! Pięknie wygląda i jest pyszne - kontrast smaków między częścią waniliową i kakaową jest super! Jedno co bym zmieniła, to dodała do ciasta ciut soli, żeby smak był pełniejszy - i mi i Wojtkowi wyraźnie tego brakuje.
Ogólnie zrobiłam wg. proporcji, tylko dodałam 1 szkl. cukru - jak dla mnie idealnie. Zaskoczyło mnie za to że ciasto było takie gęste, wcale się go nie wlewało, tylko przekładało. Aż się zastanawiam czy nie namąciłam z ilością mąki ;) PS: Piekłam w 180 st., 50-60 min. to wg. mnie max. patrycccja 2010-12-04 19:58:45.661
Pycha!!!! Wyrosło jak szalone:D
~Asia 2010-10-21 20:11:44.483 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Wyrosło pięknie. Zebra piękna. Zero posmaku proszku do pieczenia. Puchate i kruche. Wyśmienita konsystencja. Smak - niedobry :(. Nie wiem, czy to ta mąka kukurydziana, czy inne licho. Nawet olej z pestek winogron dałam, bo ma neutralny smak. Zjedliśmy bo.. było, i szkoda zmarnować. Z mocną kawą uszło.
Solshine 2015-09-13 18:39:36.723