7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Kotleciki marchewkowo-słonecznikowe

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Marta, a jak długo piekłaś je w piekarniku i w jakiej temperaturze? Chciałabym wypróbować Twój sposób. Dzięki za informację ;)
~Ola 2016-04-10 19:23:59.862

Robię często te kotlety, ale dzisiaj po raz pierwszy je upiekłam, nie usmażyłam. Trochę się obawiałam, że się rozpadną i dlatego połowę słonecznika zmiksowałam na gładką masę jako zlepiacz. Reszta ziaren była tylko trochę zmiksowana tak żeby chrupało. Masa świetnie się lepiła, w połowie pieczenia przewróciłam kotleciki na drugą stronę. Nic się nie rozpadło.
Melduję, że upieczone kotleciki marchewkowe są jeszcze smaczniejsze niż smażone. Ja doprawiam je ziołami prowansalskimi, obtaczam w mące kukurydzianej zmieszanej z sezamem.
Jedliśmy z surówką z kapusty pekińskiej, awokado i kiełków domowego wyrobu. Do tego puree z selera. Pyszne i szybko się robi. Cały obiad w 30 minut gotowy.
Moim zdaniem to jeden z najlepszych przepisów na puszce :))) Dzięki.
~Marta 2016-04-03 19:27:30.704

Zrobiłam i wyszły naprawdę pyszne,nawet mój tata zwolennik mięsa się nimi zachwycał :)
Ja osobiście starłam na drobnych oczkach dzięki czemu kotleciki super się formowały.Wyszło mi ci 10 o średnicy ok 5 cm.
~erllin 2014-10-26 14:30:50.17

to pytanie nie do mnie, ale to zależy od wielkości i grubości kotlecików ;) polecam przeczytanie wszystkich komentarzy pod tym przepisem. przydają się. smacznego :)
lilias 2014-10-22 09:19:57.373

Ile mniej-więcej wychodzi kotlecików z jednej porcji? :)
~erllin 2014-10-21 21:54:11.913

julianka, zawsze! :) Każde kotlety możesz upiec. Natomiast nie każde, które przewidują pieczenie, możesz usmażyć, bo jeśli nie mają właściwiej konsystencji, mogą się rozwalać.
patrycccja 2014-04-19 16:03:36.386

można upiec zamiast smażyć?
julianka 2014-04-12 08:25:40.079

Przepyszności minimum raz na 2 tygodnie na moim stole :)
~wiedźma baba Daga 2014-02-05 12:03:26.224


polecam szczerze :)
lilias 2014-01-07 13:39:39.742


dodałam trochę wody na koniec, żeby się lepiej lepiły, ale nie jest to konieczne. bardzo fajna alternatywa kotletowa. polecam! :)
jagienka 2013-11-04 16:58:44.859

pycha pycha! proste, szybkie i wspaniałe! :]
orzechova 2013-06-01 11:55:23.807

"należy obrać marchew i utrzeć ją na tarce" - ewidentnie chodzi o surową.
patrycccja 2013-04-24 13:43:44.343

Marchewka ma być surowa czy ugotowana?
~bumcykcyk 2013-04-24 12:07:49.006

Robiłam je już dwa razy, zamiast pietruszki, której nie lubię, dodałam koperku oraz ząbek czosnku więcej. Wyszło przepysznie, na pewno jeszcze nie raz je zrobię :)
~Tererere 2012-10-30 18:18:11.205


Z tej porcji wyszło mi 14 kotlecików, ale w 2 osoby je wszystkie zjedliśmy od razu na obiad (+ziemniaki i sałatka). Były pyszne, mimo że zapomniałem w ogóle dodać soli.
Ależ byłem zdziwiony jak doskonale się kleją! Po zagnieceniu w dłoni robiło się ciasto jak plastelina.
ahven 2012-08-31 21:36:01.931

pyszne,lecz za bardzo mączaste.
majczi 2012-05-28 23:43:23.419

uwielbiam te kotleciki! <3
zamrucz 2012-05-28 01:51:09.223

Są fantastyczne! :) I przede wszystkim są mega proste, a wszystkie produkty można dostać praktycznie w każdym spożywczaku a to duży plus tego przepisu :)
jeżynka 2012-05-15 18:23:14.718

Niezłe, w sumie zapychacz straszny ;)
anatemka 2012-04-14 12:48:56.987

Dziękuję za przepis- moja dwulatka wcina aż miło, pomimo że zwykle nie znosi marchewki i zewsząd ją wygrzebuje. PRZEPYSZNE kotleciaki
~Mordeczka 2012-02-17 17:36:22.556

Ja tez zrobilam z pestkami dyni zamiast slonecznika. Wyszly znakomite, mozna sie niezle najesc!
juliette 2011-11-18 20:36:34.934

pyszne:)
jazgottt 2011-09-24 11:49:38.956

właśnie zrobiłam z małymi zmianami,dałam ziarna dyni(słonecznika nie miałam)i wyszły mniamniusne!!!
~niusia 2011-07-29 13:03:20.221

To prawda bardzo syte :) ja zjadłam razem z brązowym ryżem, warzywami i sosem curry. Super!
mabo85 2011-07-23 17:44:05.04


I estetycznie i smakowo - piątka! :D
Greeney 2011-06-16 16:07:39.068

Wyszły pysznie. I wg mnie lepiej trzeć na mniejszej tarce - lepiej się kleją.
Strasznie syte! :>
Greeney 2011-06-16 16:06:34.287

pycha:)) jem, jem i nie moge przestać. konsystencja świetna- jest co pogryzać. polecam, u mnie będą powtórki :))
lilias 2011-02-13 18:05:20.647

No jak to jak - znaczy że 3/5 szkl. mąki :) Czyli po ludzku mówiąc trochę ponad pół szkl.
admin 2011-01-14 22:19:36.838

jak to 150 ml maki?
~marta 2011-01-13 14:56:28.423

no noo dobre ;d
Magda-Andrzej 2010-12-17 12:20:41.083

dziękuję za rady, intuicyjnie zrobiłam tak właśnie jak napisałaś. Marchewka na grubych oczkach - to trochę z lenistwa i nie za dużo oleju.
Mela 2010-11-29 21:08:54.841

Ooo, słodkie to z córeczką :) My ścieraliśmy marchewkę na grubych oczkach, a oleju nie musi być dużo - wystarczy tyle żeby po rozgrzaniu dno było całe pokryte. Kotlety to nie sajgonki, nie smaży się ich na głębokim tłuszczu :)
patrycccja 2010-11-20 14:53:14.528

jako początkujący kucharz nie wiedziałam, na jakich oczkach zetrzeć marchewke i czy kotleciki maja byc cale zanurzone w oleju podczas smażenia. Ale wyszły smaczne. Do kolejnej partii dałam mniej mąki, więcej słonecznika i czosnku, wyszły pyszne, moja póltoraroczna córeczka zjadła cztery, ostatniego z ust mi zabrała, a to najlepszy krytyk mojego gotowania:)
Mela 2010-11-18 12:23:53.881

Rety, jak każde inne kotlety :) Np. z puree lub kaszą gryczaną, a do tego surówka z sałaty lodowej i różnych warzyw z winegretem. Albo z kapusty kiszonej! Klasyka.
patrycccja 2010-11-08 20:34:48.39

Mam pytanko z czym podajecie te kotlety?
majka 2010-11-08 15:19:54.091

Tez je ostatnio robiliśmy - są pyszne! Słonecznik ekstra chrupie :)
patrycccja 2010-10-03 21:04:46.734

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas