7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Cytrynowo-makowe muffinki- Komentarze do przepisu -Boskie :) Dodałam mąkę pełnoziarnistą i zwykłą pół na pół, o wiele więcej maku i 2 łyżeczki sody zamiast proszku. Sowa90 2015-02-03 16:46:52.181
Dałam 1 ŁYŻECZKĘ proszku do pieczenia i szczyptę sody. Łyżka to moim zdaniem za dużo. Muffinki ładnie wyrosły, z "górkami", kilka pękło jak babka piaskowa :)
Ominęłam aromat waniliowy, cukier dałam trzcinowy nierafinowany, mleko sojowe domowego wyrobu, soli tylko szczypta zgodnie z uwagami Patrycji poniżej. Piekłam w 180 stopniach 18 minut (tak zawsze piekę muffinki w silikonowych foremkach, ale może te 180-18 to zasada na mój piekarnik). Po ostudzeniu oblałam lukrem cytrynowym. Dzisiaj smakują jeszcze lepiej, właśnie zjadam na lunch w pracy jako deser po sałatce rzodkiewkowo-kalarepkowo-szpinakowej :))) Koleżanka biurko obok ma bułę z kotletem mielonym i ketchupem, a księgowy jak zawsze zalał wrzątkiem chińską zupkę z torebki. Go vegan!!! ~Marta 2014-05-12 11:56:00.421 co prawda nie dodałam maku bo nie lubię ale fenomenalne:) dodałam jeszcze na górę krem cytrynowy:) kiń 2013-03-30 17:41:54.115 Muffinki z makiem są super :) Dałam mniej niż pół szkl. cukru - są mało słodkie, nawet jak dla mnie, ale o dziwo mojemu Wojtkowi smakują i nie nazwał ich chlebem ;) Następnym razem ciut zmniejszę ilość soli i ją wcześniej rozetrę na drobno (używam kamiennej i teraz czasem czuję nierozpuszczony kryształek ;). Muffiny będę piekła w 180 stopniach albo 5 min. krócej. Koniec uwag, idę zajadać :) patrycccja 2011-12-24 19:51:10.333 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Właśnie upiekłam i próbuję uratować choć jedną dla dziecia na podwieczorek!
Użyłam mak mielony (ze względu na przyswajalność wapnia) i nieco więcej niż w przepisie, mąka pół na pół z razową), łyżeczka proszku. Dodałam rodzynki i trochę dmuchanego amarantusa, gdyż sokiem z cytryny chlapnęłam zbyt hojnie.
Są po prostu pyszne, szczególnie polecam rozsMAKowanym w cytrynie.
chez_paulina 2015-10-20 15:36:17.918