7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Wegańska kosteczka piernikowa (ciacho)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Piernik wyszedł pyszny, cynamonowo-cukrowo pudrowa posypka pyszna, robi się bardzo szybciutko.... tylko z podanych w przepisie ilości wychodzi zdecydowanie za mało ciasta ;)
~gosz.szog 2014-12-14 15:16:08.926

Upiekłam wczoraj i miałam nadzieję, że będzie na dzisiaj do rodziców. Wyszłam z psem tylko na pół godziny i mój połówek w tym czasie zeżarł 3/4 ciasta na kolację. 3/4 piernika, uwierzycie?
Wczorajszy patent: nie przekładałam dżemem, ale polałam czekoladą roztopioną z dodatkiem dużej ilości skórki pomarańczowej i trochę mleka sojowego (żeby się dało rozlać na cieście a nie smarować - nie lubię się babrać).
Upiekę dzisiaj jeszcze raz, a co tam.
~Olalalala 2011-12-24 13:18:04.703


Ciacho jest świetne, robiłam z potrójnej porcji w dużej blaszce. Polecam :)
kasiarka 2011-12-23 21:26:09.082

Mila, ty też się składasz z chemii...
Nie rozumiem co jest złego w sodzie oczyszczonej (nie tylko do pieczenia, ale jako środek czyszczący się świetnie sprawdza). A proszek do pieczenia wystarczy kupować bio i też jest ok.
A ciasto piekłam w zeszłym roku na święta i cieszę się że znalazłam przepis bo w tym też upiekę. Ja piekę z sodą i dodaję łyżeczkę octu jabłkowego, smaku nie zmienia, ale pomaga pracować sodzie.
I po upieczeniu przekładam dżemem śłiwkowym i posypuję cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem - pycha.
~Olalalala 2011-12-22 23:28:38.279

Właśnie zajadam się kosteczką mimo, że jest jeszcze ciepła :)nie dodałam kakao, bo nie mam, a i tak jest fajnie ciemne i pyyyszne :)
Breweria 2011-12-21 21:08:44.662

Mila, jeśli chodzi o "gąbczaste" ciasta, to coś musi je spulchniać - drożdże, soda albo proszek do pieczenia. Cudów nie ma. Myk z sodą jest taki, że do reakcji chemicznej potrzebne jest coś kwaśnego - w tym przepisie brak takich składników, dlatego użyty jest proszek do pieczenia. Proszek zawiera głównie sodę, ale też jakieś dodatkowe składniki zakwaszające (difosforan disodowy) + mąkę, dzięki czemu jest uniwersalny. Inną alternatywą jest winny kamień - a właściwie sprzedawana pod tą nazwą mieszanka winnego kamienia (wodorowinian potasowy) z sodą i mąką. Winny kamień powstaje naturalnie podczas leżakowania wina. Pełni rolę regulatora kwasowości, więc jest tym, czego soda potrzebuje do działania :) Zasadniczo proszek do pieczenia i winny kamień są bardzo podobne, różnią się tylko składnikiem zakwaszającym. Nie wiem czy uznasz to za naturę czy chemię.
patrycccja 2011-12-18 22:16:49.44

ale dlaczego z proszkiem do pieczenia albo sodą, nie da się bez chemii?
~Mila 2011-12-17 13:12:35.746

Super:)
xgabrielllex 2011-07-03 18:54:12.516

Najlepszy piernik, jaki kiedykolwiek jadłam! Ciasto zrobiłam w dużej blaszce z potrójnej porcji, a po upieczeniu przełożyłam powidłami śliwkowymi:)
izus 2011-02-20 11:43:21.643

Cieszę się i smacznego:)
xgabrielllex 2010-12-30 17:10:37.834

no więc :)
zrobiłam z podwójnej porcji, bo chciałam w większej tortownicy, na święta :)
użyłam mąki kukurydzianej.
polałam polewą z gorzkiej czekolady i posypałam płatkami migdałów.
wyszło R E W E L A C Y J N E! przepyszne!
magrusia 2010-12-23 21:15:34.483

Nie mam praktyki w przypadku mąki kukurydzianej. Ale możliwe, że tak działa.
Można zastąpić mąkę sojową proszkiem do pieczenia.
xgabrielllex 2010-12-23 12:18:36.899

można dodać kukurydzianą mąkę?
na puszce ktoś pisał, że to zamienniki jajek i że można albo jedną albo drugą.
dziś będę robić kosteczkę, ale nie odważę się na wypad do marketu :P
magrusia 2010-12-23 11:51:50.682

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas