7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Basbusa - słodkie, leciutkie, kokosowe ciasto arabskie (bez mąki!)- Komentarze do przepisu -
Mam męża egipcjanina więc do syropu oprócz 2 szklanek cukru dodałam pół szklanki melasy z trzciny cukrowej i jest pycha!!! A słodkie po egipsku :-)
~ewa 2014-11-08 17:16:31.483 Bardzo smaczne i lekkie, stąd musiałam uważać przy krojeniu. :) U mnie w syropie: 1 szklanka ciemnego cukru, trochę więcej cytryny i kardamon, dlatego ciasto nie było słodkie. martusiak 2014-07-25 08:14:38.428
testujemy... pomieszałem kuskus z kasza manna.zamiast syropu z cukrem zrobiłem z miodem...
skowronek 2014-04-21 13:43:14.473
Dobre, smakuje jak kokosanki :) Z tym, że nie nazwałabym go "lekkim", wg mnie bardzo ciężkie, za dużo tłuszczu. Ciekawe czy ktoś próbował zastąpić część tłuszczu czymś mokrym nietłuszczowym?..
camomile 2014-02-14 21:56:36.01
Zrobiłam na kaszce mannie gryczanej (nie wiem jak z dostępnością, ta moja była kupiona w Evergreenie), z olejem zamiast masła. No i cóż... Nie wyrosło praktycznie wcale i smakuje trochę gryką. Ale mimo to jest naprawdę pyszne :) Będę próbować z jakąś inną kaszką.
Sowa90 2014-01-14 22:58:21.365
Fajne. I jak prosto i szybko się robi. Ale następnym razem dodam chyba zdecydowanie więcej soku z cytryny.
Improwizator 2013-11-25 11:45:54.057
Ciasto rzeczywiscie bardzo dobre, tylko nie wiedziec czemu mi sie kruszy :/ zamienilam cukier na miod, moze dlatego.
Ireth 2013-08-18 19:56:45.358 Świetne ciasto! Proste i smaczne:) Ale faktycznie trzeba uważać na cukier, użyłam pół szklanki i jak dla mnie troszkę za słodkie;) panika 2013-04-18 21:38:10.923
dziękuje Agaska i patryccja za podpowiedzi, z pewnoscia wkrótce poeksperymentuje.
Mieszkam we Wloszech, więc myslałam nad zastosownaiem tzw."polenty" (ktora jest z mąki badz kaszki kukurydzianej)... ~ola 2013-04-14 21:48:54.597
Info z Fejsa, Olga napisała: "spokojnie mozna dac ok. pół szklanki oliwy zamiast margaryny, wyjdzie super, często robię, ulubione ciasto" :)
admin 2013-04-14 18:37:25.173
Ola, nie wiem gdzie jestes, ale w anglojezycznych krajach, kasza manna nazywa sie semolina i jest do kupienia w kazdym sklepie spozywczym. Dla niepoznaki jest zolta, a nie biala.
~Agaska 2013-04-14 12:20:43.415
Ola, poczytaj komentarze. Na kaszce kukurydzianej, najlepiej drobniejszej, na pewno wychodzi, chociaż "na kaszce mannej jest delikatniejsze". Część manny można też zastąpić kuskusem. Możliwe że na kaszy jaglanej też wyjdzie, ale chyba jeszcze nikt nie próbował.
patrycccja 2013-04-14 11:38:34.569
z checia wyprobowałabym przepis, niestety mam niewielki problem z zdobyciem kaszy manny za garnicami Polski..czy można ją czymś zastapić??
~ola 2013-04-14 09:41:51.738
pythopunk - a jakiej wielkości ta puszka była?
~Paulina 2013-04-14 09:29:39.188 mega przepis. Ja zamiast margaryny dałem puszkę mleka kokosowego (część stałą bez wody). wszyscy zachwyceni. pythonpunk 2013-04-13 16:06:34.535
ciasto się udało,było delikatne i "kruche",ale myślałam,że choć trochę wyrośnie lub spuchnie po zalaniu,co się nie stało.dlatego polecam piec w niewielkiej blaszce czy tortownicy.
~iw 2013-03-16 20:33:20.96
czy syrop jest konieczny? proszę o szybka odpowiedz, bo ciasto juz w piekarniku:)
~kamila 2013-03-14 12:11:18.752
Też myślałam, że będzie lepiej... Fajnie, że kasza manna, że wiórki, że zalewa się wyropem po wyjęciu z piekarnika, ale jakieś takie...zwyczajne wyszło.
~doro 2013-03-13 12:15:40.616
Właśnie zrobiłam, jest pyszne i słodkie chociaż syrop robiłam ze szklanki cukru. Zjadłam pierwsze kawałki jeszcze na ciepło, bo nie mogłam się doczekać - kroi się bez problemu. Jako fanka wszystkiego co kokosowe jestem zachwycona, na pewno jeszcze zrobię !!! polecam !!!
~Kasia Dardzińska 2013-03-10 19:02:46.321 Jest super! Uwielbiam wszystkie arabskie słodkości, więc i to mnie nie rozczarowało. ;) Za pierwszym razem zrobiłam wersję 'podstawową' z mlekiem sojowym. Dziś przymierzam się do drugiego podejścia i rozważam dwie opcje: a) dodanie wody różanej do syropu b) soku z pomarańczy zamiast wody w syropie, ale zastanawiam się czy nie będą się gryzły z mlekiem migdałowym i migdałami. Zobaczymy- jak wyjdzie to się podzielę przemyśleniami. :D Olexy 2013-03-09 11:06:51.344
ja zrobiłam na mleczku kokosowym i z kaszy kukurydzianej grubo mielonej. Generalnie, na kaszce mannej jest delikatniejsze niż na kukurydzianej, ale chyba na drobnej kukurydziej bedzie luz. Jeszcze poeksperymentuje. W każdym razie chcialam mieć bezglutenowe i wegańskie.A mleczko koko dodało wiórkom jeszcze wiecej kokosowej mocy :p
pani gałganek 2012-10-09 20:40:36.1
ja zrobiłam bez cukru - zamiast tego dodałam miodu i buteleczkę olejku waniliowego. Zamiast masła dodałam oleju kokosowego.I dałam więcej wiórków, no i płatki migdałowe. Na każdym kwadraciku położyłam polówkę orzecha włoskiego.
Syrop tez zrobiłam z wody, miodu i większej ilości soku cytrynowego, choć samego syropu użyłam tak z 3/4 szklanki. Zapach to ciasto miało nieziemski, niepodobny do żadnych, które znałam. Smakowało mi, ale brakowało mi w nim czegoś wilgotnego (masy owocowej?) tiare 2012-05-03 15:59:15.511
zrobilam :D ciasto jest super! latwe w wykonaniu, dosc orginalne w smaku, choc nie tak bardzo egzotyczne jak mogloby sie wydawac. Musialam wprowadzic nieco zmian poniewaz:
1. nie mialam cukru, wiec zastapilam 3 duzymi lyzkami miodu 2. nie mialam odpowiedniej formy, wiec zrobilam w okraglej formie do robienia tart. Reszta sie zgadzala. Moje ciasto nie wyroslo tak ladnie jak na zdjeciu, ale to wcale nie przeskadza. Przepis do powtorzenia! Tylko nastepnym razem dodam 2 lyzki miodu wiecej coby bardziej przypominalo arabskie slodkosci. ~gosia 2012-02-21 10:20:45.328
Tak jak podane - "Składniki: forma ok. 30x24 cm".
PaniKasia - ja bym spróbowała. Widziałam już parę udanych eksperymentów z zamiennym stosowaniem manny, jaglanki i kaszki kukurydzianej, dlatego bym zaryzykowała. Ale sama robiłam tylko z manny. patrycccja 2012-02-12 20:05:53.706
Ciekawe, czy dałoby się zastąpić mannę kaszą kukurydzianą, mam alergika w domu :/
PaniKasia 2012-02-11 13:59:48.897
udaje się nawet początkującym! ;)
a co najbardziej zaskakuje to konsystencja ciasta przed upieczeniem,jednak bez obaw-wychodzi odpowiednio wilgotne po polaniu syropem. Dzięki za przepis. ;) ~muminK 2012-02-05 19:27:46.971
Kolejny eksperyment z basbusą. Połowę manny zastąpiłam okarą, bo miałam akurat w nadmiarze, dałam trochę więcej wiórków, a zamiast margaryny - 5 łyżek oleju.
Syrop: sok pomarańczowy pół na pół z wodą + cukier biały pół na pół z brązowym (w sumie 1 szklanka). Wyszło bardzo dobre :)) joa 2011-12-31 10:31:53.249
Zrobiłam wersję z olejem i wyszła mi totalna tragedia. Z wierzchu za mokre,z dołu mocno zbite, w środku za suche. Tak więc chyba pozostanę przy margarynie/maśle.
Vanja86 2011-11-11 12:42:18.245
Dziś zamiast 200 g masła dałam 50ml oleju. Joa napisała, że przy takiej ilości "ciacho wyszło smaczne, ale nieco tłuste". Mi wyszło w ogóle nie tłuste i bardzo niskie, bo praktycznie wcale nie wyrosło ;) Joa chyba jednak dała więcej oleju, tylko jej pierwszą cyferkę zjadło. Tak czy siak bardzo się cieszę, bo ciasto wyszło przepyszne i znikało błyskawicznie. Dodatkowo się nie kruszyło i w efekcie bardziej nam takie odpowiada niż oryginał ;D
patrycccja 2011-10-30 14:23:22.875
Nigdy nie jadlam tego ciasta, a przepis brzmi dla mnie przepysznie! Moim problemem jest niedostepnosc kaszy manny. Czy ciasto bedzie smakowac z kasza kukurydziana(polenta)?
Iwo-na 2011-10-29 00:30:39.062
Podczas pieczenia caly dom zatapia się w słodkim zapachu roztaczanym przez piekarnik :). Zapomnialam podzielić na kawałki przed upiezceniem i faktycznie był problem z krojeniem ale to nie jest duży problem dla łasuchów :>
Toszka 2011-10-21 13:30:06.544
Ciasto bardzo dobre! przy tym proste i szybkie w wykonaniu. dodałam 3/4 szkl. cukru trzcinowego i wyszło w sam raz jeśli chodzi o poziom "słodkości". dzięki za przepis!
~katasza 2011-09-12 10:02:13.503
Akurat robiłam mleko sojowe i szkoda mi było wyrzucić okary, więc użyłam jej zamiast kaszy manny. Ciasto przez to trochę się rozpada. Syrop zrobiłam ze świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego i 1/2 szkl cukru, a margarynę zastąpiłam masłem kokosowym. W ogólnym rozrachunku jest pysznie :]
Zanetak 2011-09-10 23:47:22.665
to moje drugie ulubione ciasto z puszki.pl.
Pierwsze to wegańskie cisto czekoladowe, i to teraz. Super przepis .Dałam szklankę cukru , na drugi dzień było też dobre. Nie tak pachnące , ale było dobre. Dziś zrobiłam eksperyment , i dodałam mielonych orzechów laskowych ,a kaszę pomieszałam z płatkami owsianymi. Na ciepło się rozpada , zobaczymy co będzie jak przestygnie. monika77 2011-06-01 14:47:43.078
Zrobiłam jakiś czas temu wersję z olejem wspomnianą niżej. Nie było bardzo kokosowe, ale smaczne i na pewno jeszcze zrobię.
sunflower_ren 2011-05-27 16:26:13.798
Ja zrobiłam trochę eksperymentalnie - część manny zastąpiłam kuskusem (bo mi się skończyła), a zamiast margaryny dałam 50ml oleju. Ciacho wyszło smaczne, ale nieco tłuste. Nie rozpadało się, rzeczywiście było trochę mało kokosowe. Syrop zrobiłam na bazie brązowego cukru, jego smak trochę za bardzo dominował.
Następnym razem spróbuję dać trochę mniej oleju, więcej mleka i wiórków. Zobaczymy :) joa 2011-05-26 22:51:08.261
Wyszło smaczne, ale całkiem cynamonowe, zupełnie nie kokosowe. I rozlatuje się, ale może je po prostu zbyt niedokładnie wyrobiłam. Takie piernikowate, jak ToniJoHenty powiedziała. Chyba spróbuję je następnym razem zrobić z migdałami lub orzechami, powinno być jeszcze lepsze. Na plus w każdym razie. :)
Canard 2011-05-26 12:31:07.138
Zrobiłam z mleczkiem kokosowym i sporą ilością wiórków, a mimo tego w smaku zbytnio kokosowe nie było, usłyszałam nawet, że smakuje jak piernik O_o (to pewnie z powodu cynamonu, który akurat był wyraźnie wyczuwalny). Następnego dnia natomiast ciasto jest już kompletnie bez smaku - podratowałam je polewą czekoladową, żeby w ogóle dało się zjeść. Rozczarowanie.
ToniJoHenry 2011-04-11 13:21:56.09
przepyszne, intensywny smak, wygląd niesamowity :) chętnie wypróbuję wersję z mlekiem kokosowym zamiast masła/margaryny
anchor 2011-03-11 19:32:21.044
ciasto zrobilam wg oryginalnego przepisu, wyszlo nie za bardzo slodkie (tylko 0,5 szklanki cukru), bardzo pachance kokosem i cynamonem, pyszne w smaku. Nastepnym razem sprobuje wersji z mleczkiem kokosowym!
imitationoflife 2011-02-24 14:03:38.69
Zamiast margaryny dodałam 150g oleju, cukru tylko 3 łyżki. Ciasto wyszło bardzo smaczne, słodkie i mocno kokosowe :)
JAGA 2011-02-23 13:50:41.914
Ja też zrobiłam. Bardzo dobre ciasto - na pewno spodoba się wszystkim co lubią kokosanki. Proste w wykonaniu i smaczne. Polecam wszystkim. Z pewnością zrobię niejeden raz.
Vanja86 2011-02-19 12:37:16.416
Uwaga! Moje ciasto przeleżakowało noc i koniecznie muszę uzupełnić mój komentarz. Dnia następnego, ciasto straciło swój mocno słodki smak. Być może pierwszy efekt, ciepłego jeszcze syropu i mocno nasiąkniętego kokosa sprawił, że słodycz była tak duża. Wniosek pierwszy: wyobrażam sobie, że można dać cukru więcej (choć dla mnie ta właśnie ilość cukru była w sam raz); Wniosek drugi: choć następnego dnia ciasto jest również bardzo dobre, pierwszego zdecydowanie bardziej zachwyca.
~Barbara K. 2011-02-19 02:36:57.347
No, zrobiłam! Chodziło za mną odkąd mi wyskoczyło na fb. ;) Zamiast margaryny dałam oliwę. Z chęcią powiedziałabym wam w jakiej ilości, ale niestety dodawałam "na oko". Najpierw 4 łyżki, potem jeszcze trochę. Wyszło przepyszne, taka przesłodka kokosanka. Cukru dałam ciut więcej niż pół szklanki i jak dla mnie jest to ulepek niesłychany (nie wyobrażam sobie, że można by go dać jeszcze więcej), ale to znaczy, że dla cukrożerców powinno być w sam raz. :) Również zamiast części wody dałam świeży sok z pomarańczy co jest bardzo przyjemnie wyczuwalne. Mega szybkie, super efekt. Na pewno będę powtarzać, kombinować, modyfikować i bawić się tym przepisem jeszcze nie raz. Dzięki!
~Barbara K. 2011-02-17 19:41:45.494
Nie mam pojęcia - ja dopiero będę eksperymentować z tym sposobem. Mam zamiar wziąć tyle koko-mleka ile objętościowo zajmuje 200g margaryny. Jeśli ciasto nie będzie miało konsystencji niebyt gęstego błocka, to dodam trochę więcej. Jeśli będziesz robić pierwszy(a), to daj znać ile czego i jak wyszło :)
patrycccja 2011-02-17 16:46:18.167
jesli margaryne zastepujemy melkiem kokosowym, to ile go dodac?
imitationoflife 2011-02-16 20:52:55.004
Ha, to w sumie lepiej - nie oddałabym apetycznego zapachu za syczenie ;) A zalewałeś ciasto świeżo wyjęte z piekarnika? Przecież płyn po zetknięciu z tak rozgrzaną powierzchnią musi zacząć gwałtownie parować :) Może to jeszcze kwestia tego, że ja to robiłam powoli, łyżką, żeby na pewno było równomiernie. Dopiero pod koniec chlupnęłam po całości pewnym ruchem :)
patrycccja 2011-02-16 17:15:14.578
Świetne ciasto. Zrobiłem w wersji z syropem w proporcji 1:1 (szklanka cukru, szklanka wody), z dodatkiem soku wyciśniętego z jednej pomarańczy. I jest takie, jakie chciałem, czyli bardzo słodkie. :-) Wielkie dzięki za przepis! Aha, jedno tylko mnie rozczarowało - spodziewałem się efektownego syczenia ciasta podczas zalewania syropem, tymczasem moje nie syczało, a "tylko" wydzielało piekielnie apetyczny zapach... ;-)
bartolome 2011-02-16 00:26:33.261
niezłe, dałam za dużo cukru oczywiście, Autorka dobrze pisze aby nie przesadzać;)
Goś 2011-02-13 22:19:45.257
wow.....biorę się do pracy:
~Asia 2011-02-13 22:05:01.741 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
camomile 2015-04-06 12:39:47.612